Tomatdatabasens årshjul

Tålmodighed og forberedelse – det lønner sig

Når lyset tager til, solen skinner og der er blå himmel, er det svært ikke at blive grebet af en følelse af forår. Når vinduerne på drivhuset åbner sig, og der er dejligt lunt, er det fristende at tænke på at skulle plante tomaterne ud i drivhuset, – MEN vi er der ikke endnu!
Ifølge DMI byder hele april på flot vejr, – med plusgrader om dagen og nattefrost. Tomater tåler ikke frost – og deres vækst stagnerer når temperaturen er for lav, især også hvad angår jordtemperaturen.

Har du ikke forspiret endnu, kan du stadig nå det, og hygge dig med det hele april måned.
Det er noget ganske særligt ved at gå og kunne følge med når frøene udvikler sig fra små grønne spirer, til fine små planter.
Dagslængden er efterhånden øget, så vi nu har 13 timer. Det er stadig en smule i underkanten af hvad tomatplanterne har brug for, hvorfor det kan være en god ide at supplere med vækstlys, for at give dine planter de bedste vækstmuligheder.

Hvorfor dyrke egne tomater i stedet for at købe færdige planter?
Det er et spørgsmål vi ofte bliver stillet, og her kan du læse hvorfor vi vælger at dyrke vores planter fra frø.
“Skal man have drivhus for at dyrke tomater i Danmark?”
“Jeg har ikke plads eller mulighed for at have et drivhus, er der mon gode alternativer?”
“Jeg bor i lejlighed i byen, med en lille bitte altan – der kan man ikke dyrke tomater, vel?”

Ovenstående er  nogen af de spørgsmål, vi ofte bliver stillet.

Lad mig slå fast, at drivhus er en skøn ting, og betyder at man ofte kan forlænge sæsonen betydeligt og også dyrke nogle af de mere varmeelskende sorter. Når det er sagt, så er det absolut ikke et MUST at have drivhus, du kan sagtens og med rigtig god succes, dyrke tomater på friland.

Her på siden kan du finde oversigter over sorter, der er særlig velegnet til friland, og på vores blog finder du også indlæg om dyrkning af tomater på friland.

Bor du til leje, eller bor et sted hvor der ikke er mulighed for at sætte et traditionelt drivhus op, så kan det være at et POP-UP drivhus, er det rette for dig.
Her deler vi vores erfaringer og hvilke fordele og ulemper vi har har oplevet POP-UP drivhuse har

En af de myter om tomatdyrkning, vi ofte støder på er, at det er svært og man skal være udstyret med særlig grønne fingre.
Det er på ingen måde sandt! Alle kan dyrke tomater, og alle kan få succes med at dyrke tomater.
Med god planlægning, forberedelse og en god portion tålmodighed, er du godt på vej.

Når solen titter frem, og man kan mærke solens varme og vintergækkerne begynder at kigge frem, så bliver vores tålmodighed for alvor sat på prøve.
Det er nu – NU, du skal finde al din indre styrke frem.
For der er to trusler der lurer, og som kan få stor indflydelse på hvor vellykket tomatdyrkningen bliver. Begge trusler har med dig at gøre – den ene er utålmodighed og den anden er manglende forberedelse.

Starter du med at dyrke dine tomatfrø for tidligt, og uden tilskud af lys, så kan du hurtigt stå med et hav af udfordringer.
Tomaterne kan nemt få en lang ranglet vækst, blive svage og dertil kommer at planterne hurtigt vil kræve mere plads, end du måske har indendørs, og samtidig sikre at alle får tilstrækkeligt med lys.

Vores erfaring er, at der er alt for meget at tabe ved at starte for tidligt. Det værste der kan ske ved at starte for sent (og her mener jeg juni måned), er at du måske bliver nødt til at vælge nogle sorter som modner hurtigt, eller at du må plukke tomaterne så de kan modne færdig i vindueskarmen.

Men hvornår ved man, hvornår det er det rette tidspunkt at forspire?

Der er to faktorer som vi holder øje med, og som er afgørende for hvornår vi forspirer

1) dagslængden og 2) vejrudsigten – og hvornår der ikke er risiko for frost længere.
Her er vores Tommelfingerregler for såning af tomatfrø – gode datoer  at huske

Formår du at udvise tålmodighed, disciplin og vente til at forholdene er mest optimale, vil du til gengæld blive belønnet med tomatplanter der er stærke, sunde, som har en passende størrelse til udplantning og vil være klar til udplantning, når temperaturerne taler for det.

 


Få styr på dine frø og sorter

I ventetiden er det en god ide at få lavet en oversigt over årets sorter – det kan du f.eks. gøre på Tomatdatabasen.dk – ganske gratis.

Når du er oprettet som bruger på Tomatdatabasen har du mulighed for at oprette dine helt egne lister/oversigter over tomater, f.eks. en liste over tomaterne i dit drivhus, eller dem du synes er super gode, eller ønsker til tomatsorter til næste år. Med Tomatdatabasen kan du hurtigt få overblik og styr på alle dine tomatsorter eller tomatplanter. Ved at bruge Tomatdatabasen slipper du for selv at finde informationer og foto om sorten, og taste det ind i excel eller word. Her har vi gjort arbejdet for dig. Med ganske få skridt, kan du oprette dine egne lister, som du let vedligeholder og dermed får mere tid til andre ting.

Udover at få en flot oversigt over dine sorter, så har du også mulighed for at printe flotte og informative planteskilte ud – kvit og frit. Du kan vælge mellem flere forskellige størrelser, – f.eks. en til din frøpose, en til sætte ved din plante ved forspiring, og en anden til at hænge op, når du planter ud. Du kan komme pakketape omkring skiltene eller laminere dem, så holder de lidt bedre og længere. Udover at lave lister, så giver Tomatdatabasen.dk dig mulighed for at samle alle dine noter et sted- online!

 

Her er lidt tip til hvordan du kan bruge mulighederne på Tomatdatabasen.dk

Sådan opretter du dig som bruger på Tomatdatabasen.dk
Sådan opretter du lister og tilføjer sorter til dine lister
Sådan printer du etiketter og/eller planteskilte ud 
Sådan kan du bruge farvekoder f.eks. til at angive placering eller f.eks. dyrkningsår
Sådan opretter du et logbogsnotat
Sådan opretter du en kommentar
Logbogsnotat vs  kommentar – læs om forskellen her
Sådan skriver du en bedømmelse 

 

Tomatdatabasens tomatdyrknings årshjul

Tomatdatabasen.dk kan du finde en lang række artikler som omhandler både udvælgelse af tomatsorter, forspiring, udplantning af tomater, pasning, høst af frø og meget mere.

Vi har nu samlet artiklerne i Tomatdatabasens tomatdyrknings årshjul. Her kan du få overblik over forskellige emner, gøremål der er relevante for hver fase, kan du følge link til præcis det emne du gerne vil læse mere om.
Årshjulet bliver løbende opdateret.

Herunder kan du du læse mere om de forskellige faser i vores tomatdyrknings – årshjul.

Fase 1

Udvælg frø

Har du ikke allerede planlagt den kommende sæson, er det ikke spor for tidligt at starte, og måske det kan hjælpe med at tæmme kløen i fingrene og din så-lyst. Alternativt kan du forspire chilier, karse og spiregrønt

På Tavlen på Tomatdatabasen.dk kan du læse de seneste bedømmelse af tomatsorter og på Tomatdatabasen.dk kan du søge efter bestemte tomatsorter, og se om de er blevet bedømt, ligesom du kan se hvilke sorter der har fået højst score. Du kan klikke på den røde pil i feltet ”Score” og få sorteret listen i omvendt rækkefølge.

Når du skal igang med at udvælge sorter, kan det være nyttigt at kigge på, hvor tomatsorterne trives bedst, eller finde de sorter der er velegnet til at dyrke i f.eks. ampel eller krukke. Læs mere her.

Vi har personligt rigtig meget glæde af at læse om andres erfaringer, da det kan spare os for at dyrke tomatsorter som andre gang på gang har haft dårlige erfaringer med. Det giver os også et fingerpeg om det er en sort som f.eks. kan trives på friland i en almindelig dansk sommer, som godt kan være temmelig lunefuld, og ikke mindst kort, kold og regnfuld

Læs denne artikel om vores 5 tip til at vælge de rette tomatsorter

Begreber som indeterminant, determinant, semi-determinant, dwarf og tree-type var alle nye for os, for ganske få år tilbage. Begreberne fortæller om tomaternes vækstform, og har betydning for hvor de skal dyrkes, hvordan de skal dyrkes og hvor tidskrævende de er at passe. Læs mere her.

Her kan du læse om fordele og ulemper ved de forskellige vækstformer; indeterminant og determinant

Herunder er et lille udvalg af nogle af de oversigter vi har udarbejdet. Listerne opdateres løbende,  flere er opdateret 5.2.2021 – og løbende vil vi opdatere listen over oversigter

Højtydende tomatsorter
Skimmelresistente tomatsorter
Tomatsorter med syrlig, frisk smag
Tomater med høj modstandskraft overfor sygdom
Krukketomater – 25 tomatsorter med determinant vækst 
Multiflora tomatsorter
Ribs-/currant tomatsorter
Micro-tomat sorter
Frilands tomater
Friland – determinant vækstform -score lig med eller større end 3
Friland- indeterminant vækstform- score lig med eller større end 3
Determinante sorter – score lig med eller større end 3
Reinhard Kraft sorter
Tom Wagner tomatsorter
Tomatsorter fra Tomato Dwarf Projekt
Sorter der kan dyrkes i ampel på væg eller hængeampel
Antho-tomatsorter
Antho-tomatsorter – score lig med eller større end 3

Når du har besluttet dig for, hvilke sorter du skal dyrke, og registreret dine sorter så du kan holde styr på din tomatdyrkning, så er det tid til at forberede planteskilte, vælge beholder til forspiring og dyrkningsmedie. Det kan du læse mere om herunder.

Når tomatsæsonen går igang, er der brug for en masse skilte til at sætte i potterne. Ved at bruge en kasseret persienne, fik vi hurtigt lavet en masse planteskilte, da vi pludselig stod og manglede. Nemt, hurtigt og gratis. Få vores DIY-guide her.


Valg af beholder til forspiring

En god beholder til forspiring, er lige så vigtigt som et godt dyrkningsmedie. Men hvad skal du vælge? – hjemmelavet, genbrug eller købe?
Hvad skal du kigge efter?

Basalt set skal beholderen dels holde på det omgivende vækstmedie jord, rockwool eller hvad man nu bruger.

Den skal hverken være for lille eller for stor.
Den skal være passende til at tomatfrøet kan udvikle sig fra frø, til lille kim plante med 2 sæt blade.
Endelig skal den kunne stå stabilt.

Du kan bruge materialer du har i hjemmet som f.eks. emballage fra fødevarer, potter eller små krukker.
Endelig er der et væld af små minidrivhuse der kan være i vindueskarmen.

Vi har igennem flere år testet forskellige typer minidrivhuse, lige fra de farverige duo-drivhuse, til hydro-drivhus fra Ikea,  små billige drivhuse der kan fåes i mange butikker og minikap.

Vores foretrukne minidrivhus til spiring med stenuld har tidligere været vores IKEA drivhus, og til dyrkning i jord og med forspiring vha. zip-metoden, er det minikap selvvandings drivhuset, som vi bruger.

Her kan du læse mere om minikap drivhuset, og hvilke erfaringer vi har gjort os, og hvorfor minikappen er helt fantastisk i kombination med forspiring i zip-pose.

Her i 2022 har vi anskaffet os nye store drivhuse, som er en del større end dem vi har tidligere, og hvor der er plads til optil 150 planter! Fordelen for os, ved at bruge drivhusene er, at der kan være rigtig mange planter sammen på samme sted, uden det fylder alverden. Vores drivhusene har ventilationshuller i toppen, så vi nemt kan justere fugtigheden.

Det må godt være nemt at forspire og forspire mange planter af gangen :0)


Valg af dyrkning-/vækstsmedie

Der er mange forskellige dyrkningsmedier du kan bruge til at både at forspire og dyrke dine tomater i, vi har blandt andet testet både jord, så-og priklejord, kokosfibre, biobriketter, vat og stenuld.

I år skal vi forspirer  med grodan-cubes, eazy-plugs og i så-priklejord, som alle er velegnet til og er gode bud på vækstmedier, med gode egenskaber.


Hvilke egenskaber har en godt vækstmedie

For at små frø kan udvikle sig hensigtsmæssigt, er det vigtigt med en god start, et passende vækstmedie. Men hvad er i grunden et passende vækstmedie – hvad skal det kunne, hvilke kvaliteter skal det have?

Først og fremmest skal mediet være rent, og fri for ukrudt, skadedyr og andre uønskede stoffer. Havejord er ikke egnet til at forspire i, da det dels kan indeholder masser af bakterier, svampe, smådyr og gødning, hvilket kan tage livet af de små frø.

Derudover er det vigtigt at det har en passende pH-værdi.

Ledningsevne, og evne til at absorbere væske, er andre vigtige kvaliteter. Dels skal mediet kunne opsuge vand, og holde på vand, men det skal også kunne afgive det overskydende, så frøet ikke drukner og rådner.

Mængde af vækstmedie, skal være hensigtsmæssigt, til formålet. Dvs. til forspiring af tomater og chilier, foretrækker vi en ganske lille mængde vækstmedie, til forspiring. Alt for meget vækstmedie, kan slukke drømmen om egne tomater og chilier, før det rigtig er kommet igang.

Sidst med ikke mindst, så er det vigtigt at vækstmediet ikke er for kompakt, men tillader rødderne at få ilt, så de ikke går til.

Her har vi skrevet lidt om om vores tanker, om valg af jord til forspiring

Du kan også vælge at bruge såbrikker, hvor du kan sætte såbrikken direkte ned i den næste beholder f.eks. Eco-krukker eller biopotter, ved omplantning. Læs mere her

På web-shoppen finder du flere forskellige typer vækstmedier og potter – , både  biopotter, Eco-krukker og såbrikker/biobriketter, jiffy potter og stofpotter

Under såning/forspiring af tomatfrø, kan du læse om vores erfaringer med at forspire jordfrit med vat, stenuld og med jord.

 

Fase 2

Såning/forspiring af tomatfrø

Marts måned er en god måned at begynde at forspire tomater i, hvis ikke man har tilskudslys.
Herunder kan du læse om vores erfaringer med forspiring og pasning af tomatfrø

Forspiring af tomatfrø er virkelig et af de første tegn på at det er forår.

Det er så skønt endelig at kunne starte en ny tomatsæson. Der er mange måder at forspire på – herunder kan du læse om vores erfaringer.

Sådan forspirer vi med vat – & zippose
Sådan forspirer vi med jord
Her kan du læse om forspiring uden jord og med stenuld
Her kan du læse om temperatur og fugtighed ved såning af tomatfrø
Her kan du læse om frø som ikke vil spire

Der kan være mange gode grunde til at spiredygtige frø, ikke vil spire – lidt “førstehjælp” kan måske gøre forskellen og hjælpe frøene til at spire.

Kan man bruge gamle frø? Få svaret her

Pasning af spirede frø

Når de små frø er begyndt at spire i løbet af en 4-14 dage (nogle sorter og ældre frø kan være lidt længere om det), så er det næste skridt at sørge for at de får den rette mængde af både lys, varme, luftcirkulation mens de vokser sig store og stærke.

Kigger du nøje efter, så kan du se at de små tomatplanter bevæger sig i løbet af dagen. Det er især synligt når solen skinner.
Læs mere om det her

Hvad stiller man op med frø, der er spirede med zip-metoden? Det kan du læse mere om her .

Oplever du at frøkapslen sidder fast? – Få tip til hvordan du løser det, her

Her kan du få tip til hvad du stiller op, hvis du oplever at dine tomatplanter bliver lange og ranglet.

 

 

Fase 3

Når først de små frø er spirede er der masser at tage fat på. Først og fremmest skal tomaterne prikles, passes – og dernæst er det tid til at klargøre det sted, hvor de skal udplantes. Det kan du læse mere om herunder.

Prikling og pasning af kimplanter

Når de små tomatplanter har udviklet to sæt takkede blade, er det tid til at prikle dem.

I løbet af kort tid, vil planterne have brug for at blive plantet om. Vi planter om mange gange, da vi har erfaret at det er det, som giver os de bedste resultater.
Her kan du læse om ompotning og pasning af de små planter.

En af de store udfordringer, som mange oplever ved at dyrke tomater indendørs, er at der begynder at komme små insekter i planterne.
Her kan du læse om vores erfaringer med sørgemyg og hvordan vi slap af med dem.

Før tomatplanterne skal udplantes i drivhuset, skal det først ryddes op, rengøres, jorden skal udskiftes og pH-værdien testes, det kan du læse om under 3 & 4. etape – klik på link herunder

Klargøring af drivhus

– inddeler vi i forskellig etaper – det kan du læse mere om herunder.

Hvad angår rengøring, så har vi testet Rodalon udendørs, brun sæbe og AlgeFri N til rengøring af vores drivhuse – det kan du læse mere om  under 1 & 2 etape.

Klargøring af friland / højbede

Klargøring af friland/højbede er noget vi påbegynder om efteråret, hvor vi rydder op og fjerner alt ukrudt.

Om foråret, og lidt før tomatplanterne skal plantes ud, tager vi det øverste lag jord væk og erstatter det med jord fra vores jordfabrik, og herefter blander vi det nye jord godt i.

Derefter testes ph-værdien med et pH – jord testsæt. Er alt som det skal være, fortsætter vi ligesom når vi gør klar i vores drivhus, hvor vi også dyrker direkte i jorden og hvor vi også bruger bokashi til jordforbedring.

Du kan læse mere om vores erfaringer med brug af bokashi  her , og hvad vores pH-test af jorden fra vores jordfabrik viste

 

 

 

Fase 4

Ompotning og pasning af tomatplanter
(efter de er blevet priklet første gang)

En af de tilbagevendende opgaver indtil tomatplanterne skal plantes ud på deres blivende voksested – er ompotning og den daglige pasning.

Herunder kan du læse forskellig indlæg, vedrørende ompotning og pasning af tomatplanterne fra prikling, til de skal udplantes til deres blivende voksested.

Læs mere om ompotning her og hvordan du undgår at dine planter får et chok, falder sammen og måske dør

Forkæler du dine tomater?
Det kan give bagslag, læs mere her om hvordan du kan træne dine tomater, og dermed undgå at de bliver “dovne”.

Her i vores Q & A om små tomatplanter, kan du læse mere om hvordan du spotter om dine tomater er i trivsel.

Vi deler også vores erfaringer om :  vanding , gødning, lys og opbinding af tomatplanter og hvorfor udluftning har en stor betydning for tomatplanternes trivsel

 

Afhærdning af tomatplanter

Mens tomatplanterne har stået indendørs, har de levet en beskyttet tilværelse. For at  øge chancen for at de planter som skal udplantes enten til friland, drivhus, krukke eller ampel kommer godt igennem udplantningen, er det en god ide at hærde dem – det kan du læse mere om her

 

Fase 5

Udplantning af tomater i jorden i drivhusetUdplantning

Hos os er det en længe ventet festdag, når

vi endelig kan udplante tomatplanterne.

Vi holder nøje øje med vejret, og når

  • jorden er tilpas varm
  • dagtemperaturen er passende
  • risikoen for nattefrost overstået, og
  • der kommer en overskyet lun dag, så planter vi ud.

Her kan du læse om de forskellige udplantningsmetoder i gør brug af, afhængigt af om vi udplanter tomaterne i drivhus, højbed, krukke, ampel eller plantesæk.

Her kan du få vores tip til, hvordan du kan udnytte pladsen i drivhuset til at dyrke lidt mere tomatplanter.
Her har vi skrevet lidt om at bruge sorte murespande og kapilærkasser til dyrkning af f.eks. tomatplanter.
Her kan du læse om temperaturens betydning for tomatplanterne.
Når tomatplanterne er udplantet, er det tid til at forberede opbinding af dem. Læs mere  om opbinding her

Pasning af tomatplanter

Når tomatplanterne er plantet ud på deres blivende voksested, går der ikke længe før væksten tager fat, og tomatplanterne sætter sideskud.

For at sikre tomatplanternes vækst og sundhed, er det vigtigt at de får passende mængde vand og næringsstoffer, at temperaturen er passende og forekomsten og mængden af skadedyr holdes på et hensigtsmæssigt (lavt) niveau. Herunder kan du læse vores erfaringer med at dyrke tomater og hvordan vi gør det.

Knibning af tomatplanter – hvilke sorter skal knibes og hvilke skal ikke knibes- læs mere her

Knibning af tomatplanter – vores guide – læs mere her


Vanding

Tomatplanter kræver enorme mængder af vand, her kan du læse om vores erfaringer med vanding af drivhus

Hver eneste tomatplante kræver en hel del vand, både til vækst, afkøling og produktion af tomater. Vander du alene med postevand fra hanen, kan det hurtigt blive en halvdyr fornøjelse, især når vi er så heldige at ramme perioder med varme- eller hedebølge.

En genvej til besparelse er at opsamle regnvand og genbruge det til vanding, blot skal du lige holde for øje, hvorfra du samler vandet. Det kan du læse mere om her.


Gødning

God næringsrig jord, er alfa omega for at få succes med tomatdyrkning. Der er mange mange forskellige typer af gødning, og det er svært at gennemskue hvad der er velegnet til tomat- og chili dyrkning.

Her kan du læse mere om gødning af små tomatplanter -indtil de skal plantes ud.

Der er utrolig mange typer gødning på markedet, og det kan være svært at orientere sig – også om det skal være økologisk, vegansk eller traditionel flydende gødning.

Foretrækker du gødning, der er produceret i Danmark, til vores vandforhold og som kan bruges både til hydroponisk dyrkning, og dyrkning indendørs og udendørs, så kan gødningen fra danske BiG være et bud.
Du kan se udvalget på shoppen

Tomatdatabasen.dk er i tæt dialog og samarbejde med BiG, og har fået udarbejdet gødningsguide til både tomater og chilier – og både til indendørs dyrkning, udendørsdyrkning – vanding med regnvand og med hanevand. Guide og en doseringssprøjte følger med, når du køber gødning, gennem os.


Gødning i drivhus og på friland – før og efter udplantning

Der er mange måder at gøde på – og nok også ligeså mange meninger og holdninger.
De sidste års debat har vist, at det er vigtigt at være opmærksom på hvilken type gødning du anvender og hvorfra det kommer. Nogen bruger tang, andre græsafklip, husdyrgødning og bokashi.

Uanset hvad du vælger at bruge, opfordres du til at være kritisk, og være opmærksom på dels om det kan indeholde uønskede stoffer og dels omsætningsgraden af det.

På mange genbrugsstationer kan du om foråret hente gratis gødning. Her kan du læse mere om den gratis kompostmuld, samt læse om næringsværdien i komposten

Her kan du læse mere om vores gødningsstrategi og hvordan vi gøder midt på sommeren – læs mere her.

Udluftning & temperatur

På en solrig dag, kan temperaturen i drivhuset komme temmelig højt op, og faktisk også højere end godt er.

Her kan du læse mere om hvorfor udluftning er vigtig.

Herunder er andre af vores indlæg der måske kan have din interesse :

Temperatur og skygge i drivhuset

Sænkning af temperatur i drivhuset.

Fjernelse af blade – skal – skal ikke


Bestøvning

Hvordan bestøves tomater -og hvilken indflydelse har temperatur, vind og insekter, på bestøvning. Det kan du læse mere om  her.

 

Skadedyr og nyttedyr – biologisk bekæmpelse

Vi oplever det alle på et eller andet tidspunkt at bladlus og andre skadedyr finder vej til vores tomatplanter.

Her får du vores tip til hvordan du kan tiltrække nyttedyr, der kan gøre livet svært for bladlus og andre uønskede gæster  – læs mere her.

Mariehøns, er nogen af havens hverdagshelte. Ved at sørge for gode levebetingelser, så er du et skridt nærmere at kunne bekæmpe skadedyrene på en bæredygtig, effektiv og naturlig måde – læs mere her

Bladlus findes overalt udenfor, og hvert eneste år kommer der mindre eller størrer bladlus”udbrud”.  Ved at kende lidt til bladlusenes naturlige fjender, er du et skridt foran – læs mere her, og hvordan du kan iværksætte en biologisk krigsførelse mod bladlus – læs mere her

Bladlus, er ikke de eneste uønskede gæster vi kan opleve omkring vores tomatplanter. En anden hyppig gæst er mellus, eller hvide fluer som de også kaldes. Læs mere om dem her

Det er så skønt med natsværmere og sommerfugle i haven. I vores have har vi sørger for at der er masser af gode planter og blomster, som er velegnede til både bier og sommerfugle. Har du sommerfugle og natsværmere, har du også larver. Det kan være svært at se, før de er begyndt at holde “Barbettes Gæstebud” i dit drivhus. Med et par billige og nemme tricks, kan du undgå de spiser dine tomatplanter –  læs mere her. En af de ubudne natgæster vi har haft er Smutuglen, den er smuk med ødelæggende – læs mere  her

 

Sygdom og problemer med tomater & tomatplanter

Fra tid til anden, oplever vi alle problemer med vores tomatplanter, der kan være mange årsager til det, både for lidt og for meget vand, varme, ubalance i næringsstoffer, solskoldning, virus, svampe, insektangreb og meget andet.  Herunder vil vi skrive lidt om de udfordringer vi støder på. Listen bliver løbende opdateret gennem sæsonen

Revnede tomater – læs mere her
Rodhalsråd – læs mere her
Tomatskrumpevirus – læs mere her

 

Høst og brug af tomater – opskrifter

Haven bugner af tomater, og det er en god anledning til at prøve nye spændende måder at bruge dine tomater på.
Her kan du finde spændende opskrifter fra Samvirke, og her finder du vores opskrifter  på Tomatdatabasen.dk

 

Gem frø til næste år

Det er både meningsfuldt og bæredygtigt at høste frø fra sine tomater, og gemme frøene til næste år.
Her kan du læse mere om hvordan vi høster og gemmer vores frø.

Høsttid, og især september måned er en speciel tid på året, når man har drivhustomater, det kan du læse mere om her

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar