, ,

Fjernelse af blade på tomatplanterne

Der er mange meninger om man skal fjerne grønne friske blade på tomatplanterne eller ej – og også hvordan, hvor meget og hvornår.

Bladene er vigtige for tomatplantens vækst
Tomatplantens blade spiller en meget vigtig rolle for tomatplantens livscyklus. Der er en god grund til, at tomatplanterne har den bladmasse de har. Det gælder overalt på planten, og det gælder også blade på der sidder lavt på planten. Iflg. Benton Jones, så er “værdien af de nederste blade på tomatplanten betydelig med hensyn til deres bidrag til plantevækst og frugtudbytte”. I bladene foregår den meget vigtige fotosyntese, som jo er den proces der producerer energi til planten. Den grønne farve på tomatbladene – også kaldet klorofyl, omdanner sollyset til energi som planten har brug for og kan udnytte. Tomatplanter har brug for meget energi til vækst og produktion af tomater,  og her spiller bladene en afgørende rolle, da unge blade sender størsteparten af energien op i planten, hvor det bruges til vækst, udvikling af blomster og tomater,  hvorfor den har brug for sine blade. Den resterende del af energien sender bladene nedad. Med gamle blade er det en anden snak. Her går størstedelen af energien – omkring 80-90 procent ned til plantens rod.

Bladene er vigtige for udvikling af smag og kvalitet
Fjernelse af blade, og mange kan iflg. litteraturen betyde at smag og kvalitet af tomaterne forringes. Det gør den, da smag netop udvikles gennem fotosyntese, og den fotosyntese sker i bladene.

Hvorfor fjerne blade?
Står tomatplanterne tæt i drivhuset, og har de en stor og kraftig bladvækst, kan det bidrage til stillestående luft,  fugtigt klima og øget sygdomsrisiko. Ved at fjerne nogen af bladene kan der skabes en øget luftcirkulation og bidrage til at holde det mere tørt omkring planterne og på planterne.

Risici ved at fjerne blade
Før du går igang med at fjerne blade, er det en god ide at overveje for og imod, hvilke risici der er ved at lade bladene sidde og ved at fjerne dem, Iflg. litteraturen, så kan bakterier, svampesporer etc. transporteres gennem beskæring, ligesom beskæring kan give adgang for f.eks. svampeangreb. Problemer – skader og sygdom på stammen, kan ofte være forårsaget af beskæring.

Hvilke planter og hvor?
Som vi læser litteraturen, så er den vigtigeste grund til at fjerne raske blade på en tomatplante, at det kan bidrage til øget luftcirkulation, og reducere fugtigt klima. Af samme årsag, er det alene tomatplanterne vi har i drivhuset, som vi fjerner blade på. På friland, er der hos os sædvanligvis rigeligt med luftcirkulation og derfor giver det ikke mening for os, at skulle fjerne bladene.

Hvor mange blade og hvilke blade?
I vores drivhus fjerner vi så få blade som muligt, og typisk kun de nederste blade der ældes og kun blade op til første blomsterklase,  hvor der er begyndt at udvikle sig små tomater. Iflg. Benton Jones, så bidrager de nederste blade, som er under den første nederste tomatklase, kun lidt til at udvikle frugterne, der sidder over. Bladene over bidrager til udvikling af tomaterne, medvirker til at give skygge for tomaterne og dermed undgå udvikling af grønnakke. Det er primært de ældste og nederste blade vi brækker af. Vi fjerner også beskadiget eller sygdomramte blade, for at mindske risikoen for sygdomsangreb.

Hvornår skal du fjerne blade?
Vi foretrækker at fjerne blade når vejrudsigten lover tørt, solrigt og gerne lidt blæsende vejr, over min. 2-3 dage, så har planten tid til at hele såret og det tørre, solrige vejr reducere fugtigheden og dermed risikoen for svampeangreb. Ifølge vores målinger, så er luftfugtigheden i drivhuset, lavest midt på dagen, og derfor er det også det tidspunkt vi fjerner blade (og sideskud). Vi gør det aldrig tidligt på dagen, hvor der kan være fugt på bladene og ej heller om aftenen hvor luftfugtigheden kan være høj. Vi holder dørerne åbne, så luftcirkulationen i drivhuset forøges og bidrager til hurtig heling af såret på planten.

Hvordan skal du fjerne bladene og hvor?
Gamle blade, vil planten sædvanligvis selv være igang med af afstøde, og vil nemt gå af, når man rører let ved den. Beskadiget blade, kræver lidt mere forsigtighed, så man ikke kommer til at beskadige stammen, når bladet fjernes. Vi knækker bladet af ind mod stammen, og så tæt på stammen som muligt, selvfølgelig uden at beskadige stammen, og sørger for at stedet hvor der er brækket af, er rent så planten kan hele såret.Hvis man efterlader en stump af bladstænglen, øger det plantens modtagelighed for svampeangreb.

Vores personlige tanker og overvejelser
Personligt er vi tilbageholdne med at fjerne sunde blade, og gør det kun i begrænset omfang når det er er nødvendigt for at kunne bevæge os omkring i drivhuset uden at risikere at komme til at beskadige planter – og når vi vurderer at det er vigtigt for at skabe øget luftcirkulation.
Vi foretrækker at brække blade af, og ikke klippe, og vi tager kun een plante ad gangen, og vi starter udefra.

Hvorfor vælger vi såden en besværlig og langsom metode? Hvorfor tager vi ikke bare alle planterne på een gang? Hvorfor klipper vi ikke bladene af med værktøj?

Som nævnt, så er der risiko for at starte/sprede sygdom ved at fjerne blade,  hvorfor vi er meget tilbageholdne med det. Det giver god mening for os, at sygdom, bakterier, vira, svampesporer kan transporteres fra plante til plante via værktøj. Dvs. vores bekymring er, at hvis vi klipper blade af, med værktøj og bevæger os videre til næste plante, så vil de evt. bakterier mv. der sidder på værktøjet, kunne overføres til næste plante når der klippes. Ved at brække, reducerer/minimerer vi den risiko.

Det er vores erfaring, at selvom vi ikke kan se sygdom, problemer med vores blotte øje så kan der sagtens være det, ligesom vi ikke kan vide os sikker på at vi ser alt, hvad der er på begge sider af bladene eller stænglerne.  Ved kun at tage en plante ad gangen, og udefra, er det vores forhåbning, at vi ikke transportere evt. problemer med rundt i drivhuset. Hvis vi synes det er nødvendigt at bruge værktøj, disinficerer vi det før og og efter, og skifter handsker mellem planterne.

Når vi fjerner blade, kommer vi alle bladene fra hver enkelt plante, i en pose med det samme, som lukkes og kasseres. Igen for ikke at transportere problemer rundt i drivhuset og fra plante til plante.

Opdateret 3.7.2022

Kilde:
Benton Jones : Tomato Plant Culture
D. Blancard : Tomato Diseases, Identification, Biology and Control
C. LeHouiller : EPIC Tomatoes

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar