Opbinding af tomatplanter

Når man har dyrket tomater i mange år som vi har, så er der efterhånden en del vi ”bare” gør, uden at tænke videre over det, det gælder f.eks. opbinding af tomatplanter.

I år har jeg haft fornøjelsen af at møde mange nye tomatdyrkere, som har stillet rigtig mange gode nysgerrige spørgsmål f.eks. Hvorfor skal tomatplanter bindes op? Skal alle tomatplanter bindes op? Hvor stramt skal man binde, hvor ofte skal man binde op og hvorhenne på planten? Hvad skal man bruge til at binde op med? Hvordan kan man binde op på friland? Det er så lærerigt for mig, at få de spørgsmål, for spørgsmålene bidrager til at skærpe min opmærksomhed på alt den skjulte viden som vi, og mange andre og som vi måske af og til glemmer at fortælle om.

I dette indlæg, vil vi forsøge at besvare nogle af de mest hyppige spørgsmål vi har fået omkring opbinding af tomatplanter, og samtidig dele ud af vores erfaringer. Der kan være mange andre måder at binde op på, og hver især må finde den måde som man synes er bedst egnet til det sted hvor man dyrker.

Hvorfor skal tomatplanter bindes op?

Tomatplanter har fra naturens side sædvanligvis en tynd ranglet stamme, og er en krybende plante. Den er med andre ord ikke skabt til at stå lige op, og holde sig selv, men istedet vokse hen og op ad hvad som helst den møder på sin vej. På stammen udvikler den luftrødder, og de vil etablere sig som egentlige rødder, når de kommer i kontakt med jord eller lignede materiale.

For et par år siden havde vi en ”tomatmark” hvor vi lod planterne vokse som de ville – og det var et helt utroligt syn og ganske interessant at se hvordan de udviklede sig. Vi har ingen tomatmark i år, men dyrker tomater i højbed, på et sted hvor der ikke er så meget læ, og hvor de er mere udsat for vind og vejr. Rigtig mange af planterne har udviklet ganske tykke stammer, og har med selv begrænset opbinding modstået kraftig blæst og skybrud. Vi er ikke så flittige med at knibe tomatplanterne på friland, og de står også ganske tæt. På friland synes vi ikke det udgør noget problem, da vinden udenfor sørger høj luftgennemstrømning omkring planten. Igen i år dyrker vi på friland, og her har de tomater der er bundet sparsomt op, og virkelig blevet rusket igennem når det har blæst, udviklet nogle ganske kraftige stængler.

Skal alle tomatplanter bindes op?

Ja- og nej. Typisk er det kun sorter der har en indeterminant vækstform som almindeligvis bindes op, men vi binder konsekvent alle vores tomatplanter op, uanset hvor de står og hvor store de er/blive.

Om opbinding på friland

På friland bruger vi kroge som der hænges snore ned fra, bambuspinde, hvor vi sætter snor om, rionnet hvor planterne bindes op af, eller vi bruger havehegn som støtte.
Vi har erfaret, at det giver planten en ekstra stabilitet, især de dage hvor det blæser kraftigt, der er kastevinde og det måske ovenikøbet regner samtidig. Det danske vejr er til tider meget lunefuldt, og vi har det bedst med at være forberedt på at sådanne vejrsituationer kan opstå.

Om opbinding af tomater i drivhus

Når vi binder tomatplanterne op i drivhuset, så er det dels grundet plads og dels fordi vi gerne vil opretholde et gunstigt miljø i drivhuset. Derudover gør det den daglige pasning og eftersyn af planterne, meget nemmere, når der er plads til at bevæge sig rundt.

De tomatplanter vi dyrker i drivhuset, er alle af den indeterminante type og har en næsten ubegrænset vækst i højden. I starten af sæsonen er der ikke noget særlig vægt på stænglen, og mange planter evner at holde sig selv oprejst uden støtte. Når planten bliver for høj eller der begynder at komme små tomater så de indeterminante sorter vælte/lige sig ned, da de ikke kan holde sig selv oprejst og det er nødvendigt at give dem støtte eller binde dem op, og på en måde og med noget materiale som både er fleksibelt, nemt og brudfast.

Hvad skal man binde op med?

Vi har gennem flere år bundet tomatplanter op med murersnor, som hang ned fra en stålwire der løb både i toppen og langs siden af drivhuset. Indtil sidste år, har vi været ganske tilfredse med at bruge muresnor, da vi synes snoren havde en meget høj brudstyrke, og kunne holde hele sæsonen uden at knække, og vi synes også det var en god og forholdsvis uproblematisk måde at binde op på. At binde op med muresnor har dog den ulempe, at når sæsonen var slut, og der skulle ryddes op i drivhuset, så skulle vi bruge bruge rigtig meget tid på at få vinklet al snoren af planterne, inden vi kørte dem på genbrug. Vi synes ofte også vi endte med en skov at snore, som godt kunne gøre det lidt svært. At mangel på bedre alternativer har vi levet med ulemperne, og ville sikkert også have fortsat med det, hvis ikke vi havde oplevet det uheld, som indtraf sommeren 2019. En aften, hørte vi en underlig lyd udenfor. Flere af snorerne var knækket og alle tomatplanterne lå ud over hele jorden! Vægten på snoren var blev simpelthen for høj. For at undgå at opleve det igen, har vi i år valgt at bruge en meget kraftig jutesnor, som har en højere brudstyrke, og er et naturmateriale til at binde op med.

Når vi ser tilbage på 2020, så er vi så glade for at vi testede jutesnoren, for det har virkelig været det rette valg. Vi har besluttet at fortsætte med at bruge det, både i drivhusene og på friland.

Tænker du at jutesnor er det rigtige for dig, så kan du finde den meget kraftige jutesnor vi har brugt og har gode erfaringer med, på vores webshop.

Hvordan binder man op?

Der er mange måder at binde op på. Vi har erfaring med primært to metoder at binde op på, den ene er ved at guide snor omkring tomatplanten – den anden er ved brug af tomatclips. Herunder kan du læse mere om hver metode, og vores erfaringer med dem.

Metode 1 – snor om plante

Indtil sidste år har vi i mange år sat snor fast på planten nederst, bundet en stor løkke og herefter guidet snoren løst omkring planten. Når planten havde behov for ekstra støtte, satte vi lidt snor omkring planten, mellem to sæt blade. Vores erfaring er, at når det er planter som har en slank, fin vækst og som giver små tomater, så er metoden ganske fin. Er det sorter, som er lidt kraftigere i væksten og/eller giver et stort antal tomater, eller store tomater, så kan det give lidt problemer.

Sidste år oplevede vi, at selvom vi, når vi bandt op, sørgede for at snoren ikke strammede og var løs, så kom snoren alligevel hurtigt til at sidde for stramt og lavede tryk/gnavesår på stammen. Vi opdagede også, at da planterne begyndte at danne tomater, så betød den øget vægt på planten, at der også kom et øget tryk på snoren. De steder hvor snoren trykkede på planten, lavede gnavesår eller ligefrem voksede ind i planten bidrog til at svække plantens immunforsvar og øgede chancerne for at planten blev angrebet af bakterier, svampe og sygdom. Problemerne er noget vi har set primært de sidste to år, og om det hænger sammen med at planterne står direkte i drivhusjorden, og de bliver meget kraftige eller om det skyldes at de sorter vi dyrker, er kraftige i væksten, er ikke til at sige, men har gjort at vi længe har søgt efter andre måder at binde op på.

I år har vi ændret den måde vi binder op på, og vi anvender ikke længere muresnor, men er gået over til at bruge en meget kraftig jutesnor og guider ikke længere planten om snoren, men bruger tomatclips i stedet – læs mere herunder om opbinding med tomatclips

Metode 2 – opbinding med tomatclips

Vi har i hver side af drivhuset monteret en belagt stålwire, der sidder langs drivhusets sider og løber gennem nogen øjer som sidder fast i drivhusets profiler.
Vi binder jutesnoren fast til stålwiren med et simpelt løbeknob. Det er en metode som kan være ganske effektiv, hvis man f.eks. anvender den vandrette metode ved udplantning, eller ikke har sat planten så dybt ved udplantning. Ved at bruge løbeknob, hvor den løse ende er ekstra lang, så kan man senere på sæsonen løsne knuden og sænke plante ned mod jorden, og lade den nederste del af stammen, hvor der ikke vokser tomater, komme i kontakt med jorden. I løbet af ganske kort tid vil der dannes rødder på stænglen, og planten vil have et endnu større rodnet at suge vand op fra. Man kan også vælge at skære den overskydende stængel af, når der er etablereret rodnet på den nye del.
Det er ikke en mulighed vi benytter os af, da vi ved udplantningen anvendte den lodrette metode, som har den fordel at plantens rødder stikker dybt, og muliggør at planten kan hente vand fra dybere jordlag. Hvis vi skar den overskydende stængel af, så vil vi afskære planten fra den mulighed, da de nye rødder ligger i det øverste jordlag.

I modsætning til tidligere, binder vi ikke længere snor omkring tomatplanterne. I stedet lader den hænge løst ned ved siden af planten. I stedet for at binde snoren omkring planten, monterer vi en tomatclips på snoren og tomatclipsen lukkes omkring tomatstænglen. På tomatclipsen sidder modhager der gør, at tomatclipsene bliver siddende, hvor den bliver placeret, uden at glide ned. Ved et let tryk, kan tomatclipsen åbnes og evt. rykkes, hvis det er behov for det. For os er opbindingen blevet så meget nemmere og hurtigere. Vi har altid tomatclips med i drivhuset, og det er hurtigt og enkelt at påsætte ekstra tomatclips hvor der er behov, også steder hvor det kan være svært at komme til, da tomatclipsene kan monteret med en hånd. Når tomatclipsene lukkes, lyder der et højt klik, som fortæller at den er låst korrekt. Tomatclipsene er desuden ganske brugbare til andre planter i drivhuset som f.eks. agurk og vin.

Udover at løse vores udfordringer omkring opbinding, så byder tomatclipsene også på en kærkommen håndstrækning, når tomatsæsonen er slut, og tomatplanterne skal kasseres. Sidst på sæsonen er planterne i vores drivhus visne, mange af dem er angrebet af skimmel, sygdom og det har aldrig været en fornøjelse at skulle tage planterne væk, da vi jo først skulle sikre os at alle snore var fjernet, før vi kørte dem til genbrugspladsen. Nu kan vi se frem til blot at skulle åbne tomatclipsene, og bagefter kunne hive tomatplanten op af jorden og komme direkte over på genbrugspladsen. Tomatclipsene vasker vi i rodalon, tørrer og lægger dem mørkt og frostfrit indtil næste sæson, hvor vi bruger dem igen.

Binder du tomatplanter op på en anden måde, som du har gode erfaringer med, så del dem gerne her. Har du spørgsmål omkring opbinding som du ikke har fundet svar på i ovenstående, så skriv endelig til os.

 

Opdateret 2.2.2021

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar