Forspiring af tomater – tommelfingerguide & datoer

Tag det bare med ro

Når vi har sådan nogle flotte dage, hvor solen er fremme på en skyfri himmel og temperaturen sniger sig op i nærheden af to cifre, kan man godt mærke det begynder at klø ekstra meget i fingrene efter at komme igang med at forspire tomater.

Jeg er selv faldet i fælden mange gange, indtil jeg lærte at det ikke nytter noget at have for travlt her i februar, hvis ikke de rette forudsætninger er til stede. Små tomatplanter der placeres f.eks. på en vindueskarm med en radiator nedenunder, og med dagslys som den eneste lyskilde, er en dårlig kombination der næsten altid vil resultere i tomatplanter, der udvikler sig til at være lange og ranglede, og som er sene med at sætte blomster og dermed også tomater. Der er med andre ord, intet at vinde ved at starte for tidligt, tværtimod kan det give bagslag.

Start forspiring mellem 1.marts – 1.april

Hvor er tomatplanternes blivende voksested? Hvilke muligheder har du for at styre lys og varme, indtil de skal plantes ud? Og hvor meget plads har du indenfor?

Det er nogen af de spørgsmål vi vil anbefale, at du stiller dig selv, før du begynder at forspire.

Vi har ikke altid haft drivhus, og vi har gjort masser af fejl og startet for tidligt, fordi vi blev grebet af forårsfornemmelser. Ranglede planter som gav sen frugtsætning, og tomatplanter over det hele indenfor, var nogen af de “lærepenge” som vi gennem tiden har fået.  I dag gør vi tingene noget anderledes end tidligere. Her hos os, stræber efter at få robuste, kraftige planter som ikke er for store, indtil udplantning.

Vi har erfaret at datoen for forspiring, afhænger af voksested og mængde af lys og varme, og vi arbejder med følgende tommelfingerregler:

a) Udplantningssted: Uopvarmet drivhus samt mulighed for at styre temperatur og tilskudslys indtil udplantning.
Forspiring: 1. marts. (eller første uge i marts)

Planterne får tilskudslys i de tidlige morgentimer, og temperaturen holdes mellem 18-24 grader om dagen. Der er balance mellem lys og temperatur, og det giver en mere kompakt og hensigtsmæssigt vækst. Vi bruger selv Quantum Board LED lys og har blandt andet selv både store og kraftige lys som dette, som vi testede sidste år, men virkelig gode resulater! I vores lille gro-telt har vi et mindre LED vækstlys, som hænger over de små spirer. Det gør en kæmpe forskel. Udplantning kan ske, når forholdene er passende – læs mere her om betydningen af temperaturen i drivhuset dag/nat og ikke mindst i jorden.

b) Udplantningssted: Uopvarmet drivhus, har ikke mulighed for at styre temperatur og bruger ikke tilskudslys.
Forspiring: midt- sidst i marts.

Indtil marts måned, vil stuetemperaturen være for høj, i forhold til den mængde lys planterne kan få fra lyset udenfor. Når først dagslængden øges, så skal tomaterne nok bliver store og fine hurtigt, og have en tilpas størrelse når det er tid til udplantning. Hvis du vil have tomatplanter der er kraftige og robuste og som sætter blomster tidligt, så gælder det om at sidde på hænderne.

Hvis du ikke har tilskudslys, og har dem stående i vindueskarmen, – så er det vores erfaring, at du med fordel kan vente med at forspire,  til dagen er tiltaget så meget at vi har 14 timers dagslys. På DMI’s side, kan du se, hvornår solen står op, og ned der hvor du bor. F.eks. så står der imorgen for Græsted (d. 12-2-2022) – at solen ca. står op 7.41 og går ned 17.09.53. Selvom dagen allerede er tiltaget med 2½ time, og er  mere end 9 timer, er der endnu tilstrækkeligt. På denne side kan du se hvornår solen står op og ned – f.eks. kan du se at vi skal hen til den 14. 4.2022 før der er 14 timer med dagslys (faktisk to dage senere  😉, end sidste år)
Forspirer du medio/sidst i marts, så vil de små kim planter forholdsvis hurtigt får den mængde lys de har brug for, efter spiring.
Udplantning kan se, når forholdene er passende – læs mere her om betydningen af temperaturen i drivhuset dag/nat og ikke mindst i jorden.

c) Udplantningssted: Friland (og/eller krukke, ampel).
Forspiring: ca. 1.4 – første uge i april

Dyrker du tomater på altan, i gårdhave, på tagterasse eller på friland så kan du med fordel vente med at forspire til omkring 1. april. Årsagen skal findes i kombination af den rette mængde af dagslys og temperatur ved udplantning. Er det for koldt omkring tomaterne, sætte de ikke blomst, danner pollen eller sætter tomater.
Udplantning på friland, bør være når temperaturen og vejrforholdene er optimale. Det eksisterer nogle gamle myter om udplanting på morsdag og farsdag, – men faktum er, at der ikke er nogen datoer der kan siges at være den rigtige. Istedet er temperaturen afgørende. Det kan du læse mere om her

Gennem årene har vi gjort os forskellige erfaringer, og læst en del litteratur om dyrkning. Den metode vi bruger nu, har vi benyttet os af gennem en del år nu, og med gode resultater synes vi.

Værd at vide, om vækstlys, temperatur og plads – hvis du ønsker at forspire tidligt

Vi har dyrket tomater i mange år, men det er først inden for de seneste år, at vi er begyndt at forspire tomater i de tidlige og mørke vintermåneder.  Muligheden opstod, da vi havde et akvarie stående, som vi ikke længere brugte. Vi har udskiftet lyset med vækstlys, der har den rigtige sammensætning af rødt og blåt lys, og samtidig sat et tænd-og-sluk ur på. Det giver os mulighed for at sikre at planterne får den rette sammensætning og mængde af lys, samtidig med at vi har kunne holde temperaturen på et niveau der tilgodeser planternes behov, og kan sikre at de får en langsom men robust vækst. Siden sidste år, er der sket meget! Akvariet er nu blevet opgraderet til gro-telt, og med nogle gode vækst-lys. Vores erfaringer kan du læse om i vores nyhedsbrev og her på bloggen.

(Opdateret 12.2.2022)

2 Kommentarer
  1. Tina Laugesen
    Tina Laugesen siger:

    Hej Helle
    Godt du skriver og tak for at læse med.
    Chili frø kan godt have en meget lang spiringstid – optil 6 uger, og derfor starter vi dem tidligt.
    De tomatsorter vi har startet op, er micro/dværg – og kan også startes op nu – hvis man har plantelys og forholdene til det.
    Lys og temperaturforhold har stor betydning for udvikling af planterne. Vi styrer både temperatur og lysforhold, så det matcher i forhold til planternes behov, på deres forskellige vækststadier. Så for at besvare dit spørgsmål om hvad og hvornår er det bedst at starte, så afhænger det af, hvad du ønsker at forspire og de vækstforhold du har (lys/temperatur/plads). Hvis du ønsker at forspire uden tilskudslys, vil jeg anbefale dig at vente med at forspire tomater. Det siges at frø af stærke chilisorter kan være længe om at spire, så dem kan du overveje at starte her i februar.

    Håber du kan bruge det :0)

    Bh
    Tina
    Tomatdatabasen.dk

  2. Helle Koch-Houmann
    Helle Koch-Houmann siger:

    Hej
    Jeg er lidt forvirret. Her i artiklen beskriver I, at man skal sidde på hænderne og være tålmodige.
    Men i ‘plantelys – hvad koster det?’, skriver I, at I allerede er gået gang med forspring af chili og enkelte tomatsorter.
    Så hvad og hvornår er det bedst at starte?
    Mvh Helle Koch-Houmann

Trackbacks & Pingbacks

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar