Betydningen af jord og lufttemperatur for tomatplanterne

Betydningen af jord og lufttemperatur

Vi vælger  at hærde vores tomatplanter over en længere tid, ja faktisk flere uger. Det kan måske give indtryk af, at tomatplanter er sarte og følsomme. Men det er ikke tilfældet.

Tomatplanter kan faktisk modstå ret meget, også temperaturudsving, hvis først de har fået lov at tilvænne sig. Selvfølgelig har også tomatplanter deres begræsninger, og især ved hærdning/udplantning er det både jordtemperaturen og lufttemperaturen, vi har ekstra fokus på.

Tomatplanterne optager vand og næringsstoffer gennem rødderne, og har brug for et godt udviklet rodnet for at udvikle sig optimalt. Udplantes tomatplanterne for tidligt, kan det gå ud over rodvæksten som bliver kraftigt hæmmet så planten har svært ved at optage næring.

Hvis tomatplanten er blevet udsat for for lave temperaturer kan det taget meget lang tid før den kommer sig og væksten igen bliver optimal, hvilket betyder at høsten bliver forsinket. I Danmark med en i forvejen kort sæson, kan det betyde at tomaterne ikke når at modne.

Det passende tidspunkt for udplantning er afhængig af temperatur, og både jord- og lufttemperaturen har betydning. Generelt udplanter vi ikke, før de første blomsterknopper er synlige på tomatplanten, uanset om det er til drivhus eller friland.

Jordtemperatur

En optimal temperatur for tomatplantens rødder er 21 grader i det øverste lag jord (ca. 15-20cm). En afvigelse på ca. 5 grader går an. Jordtemperaturen kan øges ved at opvarme jorden med afdækning af f.eks. plast. Du kan med fordel begynde at opvarme jorden, når du går igang med at hærde tomatplanterne. Har du et jordtermometer kan du let følge med hvad temperaturen i jorden er. Temperaturen i jorden skal dog heller ikke være for varm.

Vi følger også med på Landbrugsinfo, hvor vi kan se hvordan jordtemperaturen er i ca. 10 cm dybde, her hvor vi bor – og hvordan den forventes at udvikle sig, den kommende tid.

 

Lufttemperatur

Det er velkendt at tomatplanter elsker varme, de trives dog bedst ved temperatur mellem ca. 21-24 grader, og trives dårligt ved temperaturer under 16 grader og over 27 grader. Nogle steder står 30 grader angivet som max. temperatur.

Ved udplantning (når planterne er ca. 40 cm) er den optimale lufttemperatur for tomater ca. 20 grader om dagen og ikke under 16 grader om natten. Hvis nattemperaturen er under kan det betyde at planternes vækst reduceres og at tomatplanterne taber blomster. Det samme gør sig gældende, hvis temperaturen er over 32 grader.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar