Sideskud – genvej til hurtig modne tomater

Sædvanligvis anbefaler vi at nippe sideskud af, så hurtigt du ser dem – hvis du ikke har planer om at bruge sideskuddene til noget.

Vil du derimod skyde genvej til at få flere planter, som hurtigt blomstrer og giver tidlige tomater, så kan det være en ide at lade sideskuddene vokse til de er ca. 5-10 cm før du nipper dem af (er der en stilk, der er knækket af, kan du også bruge den, og lave en ny plante).

Når du har taget sideskuddet af, så skal det omgående i enten vand eller jord/stenuld. Derefter skal det have ro til at kunne danne gode fine og mange rødder. Du kan vælge at sætte dem i vand, sætte dem i fugtig jord eller anvende stenuld.

Vi har i sommeren 2021, eksperimenteret med alle tre medier,  det kan du læse mere om herunder.

 

Stiklingeformering i forskellige medier – vand, jord og stenuld

 

Vand

Når du bruger vand, er det vigtigt at bruge sideskud med en god længde, så der kan være et godt stykke under vand. Ved at lade dem stå og danne rødder i vand, kan du løbende følge med i, hvordan rodudviklingen går.
Vores erfaring er, at sideskud kan være for små eller let rådner, hvis man ikke er lidt opmærksom. Her er vores tip.

Sørg for at

 • det kun er stænglen og hverken blade eller hele planten der er dækket af vand
 • der er en tilpas mængde vand i – i forhold til sideskuddet størrelse
 • skyl stilken, og forny vandet – gerne dagligt
 • lad glasset og stilken stå i lyst vindue – men ikke for varmt
Jord

En anden metode er at sætte stiklingen direkte i fugtig jord. Igen er det vigtigt, at stiklingen er af en god længde, så ikke bladene rør jorden.
Vælger du at bruge den fremgangsmåde, så er det vigtigt at jorden hele tiden holdes fugtig – ikke våd. Sørg for at der er en passende mængde jord- og ikke for meget, så planten rådner.
Her har du ikke mulighed for at følge med i roddannelse, som med vand, men istedet  må du holde øje med at sideskuddet vokser, får nye blade og blomster.

Stenuld

Vores fortrukne metode denne sommer er at lave nye planter med stenuld. Metoden giver mulighed for at følge med i roddannelsen, sideskuddet holdes hele tiden fugtigt og giver rødderne virkelig gode betingelser til roddannelse. Personligt synes vi roddannelsen sker hurtigere og er mere massiv med stenuld, end med fx. vand.

Når sideskuddet er klar til ompotning, sættes stiklingen med stenuld i den nye potte. Det er klart den metode, som vi synes er nemmest i en travl hverdag og som vi kun har gode erfaringer med, – og så lykkedes det for os hver gang, med stenuld.

Sådan gør vi – med stenuld

Tag sideskuddet og sæt i en “skive” stenuld og sørg for at det er gennemvandet. Vi laver hul hele vejen igennem stenulden, så et godt stykke af stammen er omgivet af materialet.  Stenulden vil optaget vandet og sørge for at sideskuddet hele tiden holdes fugtigt – men uden at rådne. Denne metoder kræver ikke at sideskuddet skylles dagligt, og kan passe sig selv i flere dage.
Derudover giver materialet rødderne nogle rigtige gode vækstbetingelser.

Når du har sat sideskuddet i stenuldet, og vandet det godt (der må gerne være nogle  cm. vand i overskud i beholderen, så sæt det køligt, lyst men uden direkte solskin, i den næste uges tid, indtil det har fået etableret fine rødder, og ompot planten.

Kig dagligt til den, især hvis det er meget varmt.  Når du har ompottet planten, så sørg for at den også de næste 2 døgn, ikke bliver stresset af for høj varme og direkte sol. Herefter tilvænnes planten til direkte sollys. Vi starter med at sætte planten ud i morgen- og aftensol i et par dage, og derefter øges antallet af sol-timer.  Det sikrer at planten ikke bliver solskoldet og får tid til at etablere sig uden at blive stresset.

Snart vil du kunne se at planten er i vækst, og der kommer hurtigt nye blomster.

Det optimale tidspunkt at høste tomater

August og september er sædvanligvis de store høst måneder i Danmark, når der dyrkes uden tilskudslys og på friland og drivhus. Og der er efter vores vurdering ingen supermarked tomater, der kan hamle op med den smag, som en friskplukket tomat fra egen have har. Det kræver stor styrke at modstå fristelsen til at skynde sig at plukke de første modne tomater. Om de modne tomater giver en formidabel smagsoplevelse – eller skuffer slemt med en dårlig smag, afhænger af flere faktorer. Det er nemlig ikke altid at de modne tomater er de tomater, som du synes smager bedst.

I denne artikel kan du finde svar på blandt andet
 • Hvilket tidspunkt er det mest optimal at høste tomaterne på?
 • Hvordan kan du genkende en tomat der er moden?
 • Hvilke faktorer har indflydelse på modning?
 • Kan tomater være modne selvom de er grønne omkring stilken/har grønne skuldre?
 • Hvordan ser du at Green-when-ripe (GWR-tomater er modne). ?
 • Kan man fremskynde modning?
 • Hvad stiller man op med tomater, der ikke når at modne?

Når tomater modner, gennemgår de en kompleks biokemisk proces der har betydning for en rækker stoffer i tomaten blandt andet ændring i klorofyl,  stivelsesindhold, dannelse af ethylen, lycopenindhold, pH, ascorbinsyreindhold og sukkerstoffer samt dannelse af smag og aroma stoffer.

Det optimale tidspunkt at høste tomater på

Det optimale tidspunkt at høste tomater på, afhænger af flere faktorer. Tomaters modningsproces involverer en del forskellige ændringer som både er fysiske, kemiske, biokemiske og fysiologiske ændringer, som starter på planten og fortsætter efter den er plukket, og som i særlig grad påvirkes af ethylen. Der sker en langsom farveændring fra umoden grøn til grøn, og videre over i den eller de farver, som den modne tomat har. Under modning, sker der også en ændring af tomatens struktur og en række enzymer bidrager til at tomaten bliver mere blød. Endelig er der udvikling af smag, som vi ofte opfatter eller beskriver med begreber som sur, syrlig, sød samt aromastoffer, hvoraf der menes at være mere end 400.

Det optimale tidspunkt at høste tomater på, er påvirket af faktorer som; farve, struktur, smag og duft/aromastoffer, og det kan være meget subjektivt hvordan det opleves og vores personlige præferencer. Det er med andre ord hvordan du oplever og foretrækker konsistensen af tomaterne, smagen, duften og ikke mindst den mund-følelse du får, når du spiser den, der afgør hvornår det optimale tidspunkt er, for at høste tomater. Det kan være forskelligt fra sort til sort, og tidspunkt på sæsonen.

Sådan genkender du en moden tomat

De fleste vil nok mene, at når tomaterne er røde, så er de modne, men faktisk er de forhold der er nævnt ovenfor, værd
at være opmærksom på

a) Hvordan er tomatens farve. Har den den farve, der kan forventes som moden, eller er der uens farveudvikling.
Uens farveudvikling kan indikere at tomaten behøver et par dage mere for at blive helt moden.

Tomater gennemgår sædvanligvis et farveskifte fra grøn til moden. Det er netop det farveskifte der er interessant, da det kan give et fingerpeg om, hvornår tomaten er moden. Når tomaten er færdigudviklet, vil den have en grøn farve. Når den begynder at modne, kan du spotte de første farveændringer. Derefter vil farveændringere blive mere udbredt og måske kunne ses på 1/4 af tomaten. I de næste stadier, vil farveændringen blive mere og mere synlig over hele tomaten. Iflg. Benton Jones, går der ca. 10 dage fra frugten starter modning til den er fuldt moden, ved ca. 20 grader. Nogle tomater kan spises på næsten ethvert modningsstadie – eksempler på det er sorter fra Artisan – f.eks. deres Bumblebee-serie samt Blush.

b) Hvordan føles tomaten. Mærk på tomaten – føles den hård, fast eller blød. Et tomat der er fast og som giver let efter når du trykker på bunden, er som regel moden

c) Smag på dem – på forskellige modningsstadier. Det optimale høsttidspunkt er når du synes tomaterne har den smag, som du synes om. Personligt synes jeg bedst om tomater, der er lige akkurat modne, eller måske en smule undermodne. Andre foretrækker tomater der er fuldt modne. Det kan være en hårfin balance, da smagens udvikles i takt med udvikling. Får tomaterne lov til at sidde for længe og modne, kan det går ud over smagen, der kan opleves fad, decideret grim og også med en melet konsistens. Tomater der modne på planten kan opleves at have en anderledes og bedre smag, end tomater der modner på køkkenbordet.

Faktorer der har indflydelse på modning

Der er flere faktorer der har indflydelse på modning af tomaterne. Flere eksperter nævner blandt andet

a) Varme /temperatur (ikke sol)
Modning af tomater afhænger af varme – så selvom vi har nogle dage hvor det er overskyet, og regner – så vil tomaterne fortsætte med at modne, når der er varmt. Tomater er temperaturfølsomme og stopper med at modne når temperaturen er over 30 grader.

b) Energi
Ved at fjerne de nederste gamle sygdomsramte gule blade kan planten istedet bruge energi på at modne tomaterne. Hvis planten er tung af mange tomater, og det ikke ser ud til at den kan udvikle dem alle ordentligt, så overvej at skær de mindste fra.

c) Enzymer
Ved at udsætte de grønne umodne tomater for en bestemt mængde ethylen, ved en bestemt temperatur i kontrollerede omgivelser, kan modningsprocessen fremskyndes og ske inden for et par dage til lidt mere end en uge, iflg. Benton Jones.

Kan tomater være modne, selvom den øverste del er grøn

Hvis tomaterne har været udsat for direkte solskin, så kan det forårsage det som kaldes “grønne skuldre” – en tilstand som betyder, at planten ikke modner der.

Hvis tomater er grønne på den øverste del, så kan det også blot betyde at de ikke er helt modne og behøver et par dage ekstra.

Hvordan ser man om GWR tomater er modne?

GWR tomatsorter er sorter der vedbliver med at være grønne – også i moden tilstand. Dog er det værd at bemærke, at tomaterne ikke har den samme grønne farve, som vi kender fra umodne tomater. De er mere dybe, varme og har måske også en anelse gule nuancer, som du kan se her på fotoet af “Kiwi” – du kan læse mere om GWR sorter her.


Kan modning fremskyndes?

Iflg. Benton Jones, så kan modning af tomater fremskyndes blandt andet vha. af ethylen. Ethylen er en gasart der stimulerer frugtmodning, og som produceres af modne frugter. Vi har eksperimenteret med turbo-modning i vores drivhus, og fortsætter med at eksperimentere med det her i sæson 2021, i vores drivhus. Du kan se vores tidligere erfaringer her.

Hvad stiller man op med tomater, der ikke når at modne

Er der knækket grønne umodne tomater af din plante, eller står du med en masse umodne tomater når tomatsæsonen er ved at være forbi, så kan du med fordel gemme dem.
Umodne grønne tomater, kan gemmes over en meget lang periode, men både farve og smag vil være reduceret.
Tomaterne kan opbevares mørkt og køligt, i flere uger og langsomt modnes.

Grønne umodne tomater kan også anvendes til syltning og til mos til de skønneste desserter. Vi har brugt det både i fastelavnsboller, og til tomatæble-kage.

Se opskrifter på vores hjemmeside

Nyhedsbrev august

Vi er nået til august, den sidste sommermåned, og den første af forhåbentlig flere høstmåneder, afhængigt af hvornår du har sået, plantet ud og hvilke sorter du dyrker.

Nogen har høstet længe, andre er så småt begyndt at få modne tomater og flere venter tålmodigt på at høsten rigtig skal gå igang.

Hvornår modner tomaterne – og hvorfor er der så få tomater på planterne i år?

Flere har skrevet og fortalt, at de endnu kun har høstet få tomater, eller slet ikke  og at der  er betydeligt færre tomater end tidligere år, og spørger hvorfor.

Der kan der være flere gode grunde til, ofte kan årsagen skyldes at det kan være sorter som modner relativt sent, men det kan også skyldes vejret og sygdom.

Vejrets betydning for modning

For at en tomat kan blive udviklet skal tomatplanten først udvikle blomster, som dernæst skal åbne sig, frigive pollen og bestøves.

Tomater er selvbestøvende, men for at bestøvning kan finde sted, kræver det, at dag- og nattemperaturen skal være inden for et bestemt temperaturområde, som iflg. Benton Jones ikke må være hhv. under 18,3 grader og over 29.4 grader, og nattetemperaturen skal være højere end 13 grader og lavere end 24. . Vi har denne sommer haft meget høje varmegrader udenfor og mange med drivhuse har sikkert også været udfordret og kæmpet med holde temperaturen i drivhuset på passende niveau. Netop de meget høje drivhustemperaturer kan resultere i manglende bestøvning, som kan ses i form at blomsterne visner og falder af, og være forklaringen, eller en del af forklaringen, på, at planterne bærer færre tomater. Vi er nu inde i en mere kølig periode, og netop det kan gøre en kæmpe forskel for bestøvning og dannelse af tomater. Bestøvningen kan påvirkes og fremmes ved at ryste planten og sørge for at der er tilpas luftcirkulation eller simpelthen ved at bruge humlebier. Dårlige lysforhold, samt stress f.eks. grundet utilstrækkelige vækstforhold eller sygdom, kan også resultere i at blomsterne ikke udvikler sig, det samme gælder iflg. Benton Jones, hvis planterne står for tæt.

Tomatsorter har forskellige modningstidspunkter – DTM

En anden betydende faktor, er som sagt sorten – og tomatsorter har forskellige DTM. Tomatplanten gennemgår i løbet af deres DTM fem udviklingstrin fra frø til moden tomat, og hver stadie har en estimeret varighed.

DTM (dage til modning/Days to Maturity) kan variere fra 45 dage, for de hurtigeste – til +100dage for de meget sene sorter. Mange sorter vil kunne give modne tomater efter ca. 70-80 dage. Det er informationer der ofte er at se på udenlandske hjemmesider. På Tomatdatabasen.dk, bruger vi betegnelserne “Meget tidlig”, “tidlig”, “mellem”, “sen” og “meget sen”, som kan give et fingerpeg om, hvornår man sædvanligvis kan forvente modne tomater. Læs mere om DTM, hvordan vi bruger DTM på Tomatdatabasen.dk, de fem stadier og hvordan du kan bruge tallene i forhold til planlægning af din tomatsæson.


Hvordan kan man se om tomaten er moden?

Sædvanligvis vil man tænke at det er nemt at se. Tomater jo er røde når de er modne – men det gælder jo kun for røde tomatsorter. Uanset hvilken farve tomaten har som moden, så kan det optimale tidspunkt for hvornår den enkelte sort er akkurat moden, og ikke lige vipper over, og er overmoden, være lidt vanskelig at finde, specielt hvis det er en tomatsort man ikke har dyrket før – og ofte er det en fordel ikke at lade det komme an på farven alene. Nogen sorter er modne og bedst lige før de har skiftet farve helt, sådan har jeg det f.eks. med Green Tiger fra Artisan og flere heirloom sorter. Her kan du læse mere og få  tips om modning, turbo-modning  og høst af tomaterne.

Smag og konsistens af tomater, og hvilke faktorer der har betydning

Følger du os på Facebook, så har du måske set vores opslag vedr. smagsløse og melede tomater. Netop smag er et højaktuelt emne, her hvor høsten er så småt igang eller på vej, og tomaterne skal bedømmes.

Når alt kommer til alt, så er smagen ret afgørende for de fleste, og en vigtig faktor når næste års tomatsorter skal udvælges. Vi håber du har lyst til at dele dine erfaringer på Tomatdatabasen.dk hvor du under den enkelte tomatsort kan skrive din personlige bedømmelse. Nederst i nyhedsbrevet finder du links til hvordan du skriver en bedømmelse på Tomatdatabasen.dk – og vi har også tilføjet andre nyttige links vedr. brug af Tomatdatabasen.dk.

Har du lyst til læse mere om smag, næringsstoffer og brug af tomater, så følg med på vores blog de næste måneder, hvor vi har planer at dykke lidt mere ned i netop disse emner.

Samtidig – når du jeg har dig, vil jeg spørge dig, om din hjælp. Det vil være en stor hjælp for os, hvis du vil tage foto af dine modne tomater, der kan bruges på Tomatdatabasen.dk.  Du kan sagtens tage med din mobil og sende til os. Tag et foto af planteskiltet og derefter af tomaten – og send det til os på tina@tomatdatabasen.dk – så vil vi lægge det op så hurtigt vi kan, med fotokredit til dig, naturligvis.

Sygdom og andre problemer med tomatplanter og tomater – hjælp til diagnostisering

Selvom vi har høstet de første tomater ganske tidligt, så venter den gode tomathøst stadig på sig. Det er på mange måder en svær sæson, da vejret mildest talt har været meget besynderligt. Det har været fantastisk varmt og solrigt meget længe, efterfulgt af et varmt, fugtigt  vejr og med ekstremt meget regn. De seneste dage har det været temmelig blæsende og ustadigt vejr. Vejret har givet udfordringer flere steder – ikke mindst med begrænset frugtdannelse, men også sygdom og skadedyr plager mange.

De konstant høje temperaturer både nat og dag, som vi har haft gennem en længere periode, kan være stressende for tomatplanterne. For høje temperaturer kan resultere i at blomster ikke bliver bestøvet, der sættes ingen frugt, bladene krøller eller visner nemt – planten er med andre ord i undtagelsestilstand. Det er vores erfaring, at tomatplanter der er udsat for stress, er mere sårbare overfor sygdom og skadedyr. Som nævnt tidligere, kan en reduceret tomathøst også skyldes sygdom eller skadedyrsangreb.

Uanset hvor mange års erfaring man har, og selvom man gør alt “rigtigt”, så er det næsten sikkert at du før eller siden vil opleve at få skadedyr eller sygdomme, det er en del af det at dyrke tomater. En del af de insekter som vi betegner som skadedyr, findes i naturen, og netop varmt vejr giver dem ekstra gode livsbetingelser og får antallet til at eksplodere. Vejret kan vi ikke gøre så meget ved, men sygdom og skadedyr kan man i mange tilfælde sætte ind overfor, og når man at behandle i tide, kan det lykkes at redde de fleste planter, og alligevel få lidt modne tomater. Men det kræver at man ved hvad man står overfor.

Vi får ofte tilsendt foto, og spurgt om vi kan  hjælpe med at finde ud af hvad der er galt med tomater eller dele af tomatplanten. Nogen gange er der tale om angreb af bladlus, mellus, griffelråd og andet, som vi har erfaring med, og kan identificere. Men både på foto og ved fysisk undersøgelse af planten, kan det være overordentligt svært både at spotte men ikke mindst korrekt identificere sygdoms- eller skadedyrsangreb, da symptomerne kan ligne hinanden, og svære at adskille fra hinanden. Som eksempel er korrekt diagnose af misfarvning af blade – både små gulige og brune markeringer, der kan være mere eller mindre udbredt både på de enkelte blade som hele planten. Blanchard, som står bag flere bøger om tomatsygdomme, nævner mere end 40 mulige årsager til det – lige fra bakterier, virus, til forgiftning og skadedyr – og måden at håndtere det på, afhænger af årsag. Er der tale om skadedyr – kan en metode være den mest velegnede – er der tale om virus eller forgiftning, er det sandsynligt, at der skal en anden metode til. Det er med andre ord ganske afgørende at finde ud af, hvad der er galt og hvad der forårsager det, før man griber til handling.

En metode der måske kan hjælpe med at diagnostisere hvad der er galt, er ved en systematisk gennemgang af planten. Med inspiration fra Blanchard, har vi udarbejdet et lille hjælpeværktøj, som du måske kan bruge. I vores pdf får du tip til hvordan du øger chancen for korrekt identifikation af de problemer du har, gennem en systematisk gennemgang. Pdf’en får du her i version 1.0, har du forslag til forbedringer, eller har du kommentarer, vil vi meget gerne høre fra dig på tina@tomatdatabasen.dk.

Gem egne frø til næste år

Er du gået igang med at høste tomater, kan det være du har lyst til at gemme frø fra de bedste sorter, så du kan dyrke dem igen til næste år. Vi anbefaler at du alene tager frø af sorter der er frøkonstante, hvis du vil være sikker på at få den samme sort, når du dyrker frøene. Det er ikke alle sorter der er velegnet til at gemme frø af. Læs mere og få vores tip til frøtagning her .

Når frøene er tørret godt og grundigt, så husk endelig at skrive tydeligt alle de informationer om sorten, som er nødvendigt.

Du kan skrive dem direkte på frøposen eller du kan printe gratis planteskilte/etiketter fra vores hjemmeside, som allerede indeholder en del af de informationer du har brug for.  Etiketterne kan du printe ud i forskellige størrelser, også en der passer til de gode kvalititets GRIPPIE zip-poser. Etiketterne kan du printe ud og lægge i zip-posen.

Kan du bedre lidt at opbevare dine frø i  de fine manilla frø poser/kuverter, så kan du vælge at printe etiketterne ud i en lidt større størrelse, og lime på forsiden. Smukt og informativt.

Læs mere om hvordan du kan printe etiketter, herunder

Få styr på dine frø og sorter

Når du begynder at gemme frø, kan det samtidig være en god anledning at få styr på dine noter og indsamle de informationer om dine tomatsorter og dine erfaringer og observationer du har gjort dig, gennem sæsonen.

På Tomatdatabasen.dk giver vi dig mulighed  for at samle alle dine noter et sted- online!

Når du er oprettet som bruger på Tomatdatabasen.dk (det er gratis) har du mulighed for at oprette dine helt egne lister/oversigter over tomater, f.eks. en liste over de tomatsorter, du har dyrket i år, eller dem du synes er super gode, eller lave en liste med de spændende sorter du har set andre har, og som du vil være sikker på at du ikke glemmer navnet på. Med Tomatdatabasen kan du hurtigt få overblik og styr på alle dine tomatsorter eller tomatplanter.

Ved at bruge Tomatdatabasen slipper du for selv at finde informationer og foto om sorten, og taste det ind i excel. eller word. Her har vi gjort arbejdet for dig. Med ganske få skridt, kan du oprette dine egne lister, som du let vedligeholder og dermed får mere tid til andre ting.

Er der IKKE foto på den sort, du har dyrket og har frø til – så tag et par gode foto fra forskellige vinkler – du kan blot bruge din mobil til at tage dem med. Lige så snart du har taget fotoet, så send dem afsted i en mail til os på Tina@tomatdatabasen.dk – så vil vi lægge dem op på sorten.

Udover at få en flot oversigt over dine sorter, så har du også mulighed for at printe flotte og informative planteskilte ud – kvit og frit. Du kan vælge mellem flere forskellige størrelser og bruge til dine frøposer.  Følg linkene herunder for at læse mere.

Her er lidt tip til hvordan du kan bruge mulighederne på Tomatdatabasen.dk

Sådan opretter du dig som bruger på Tomatdatabasen.dk
Sådan opretter du lister og tilføjer sorter til dine lister
Sådan printer du etiketter og/eller planteskilte ud 
Sådan kan du bruge farvekoder f.eks. til at angive placering eller f.eks. dyrkningsår
Sådan opretter du et logbogsnotat
Sådan opretter du en kommentar
Logbogsnotat vs  kommentar – læs om forskellen her
Sådan skriver du en bedømmelse 


Projekt efterårs/vinter tomater

De sidste uger har vi været optaget af både skrivning af nyhedsbrev, udvikling af vores hjælpeværktøj og ikke mindst med søsætning af  “Projekt efterårs tomat planter”. Formålet er at undersøge om og hvordan stiklingeformering kan bidrage til en forlængelse af høstperioden og dermed flere tomater. Projektet påbegyndte vi i starten af juli, da vi observerede at der var langt færre blomster/frugter på planterne end forventet. På daværende tidspunkt var der ikke udsigt til at det skønne vejr ville stoppe, og dermed var der risiko for at vi i slutningen af sæsonen slet ikke havde fået høstet nok tomater, set i et selvforsyningsperspektiv. Ved at lave stiklinger af vores eksisterende planter, er det vores forhåbning, at de nye planter hurtigt vil sætte blomster, og det kan bidrage til at vi får lidt flere tomater end der var udsigt til i juli, inden frosten sætter ind. DTM og kendskab til de fem stadier tomatplanterne går igennem fra frø til moden tomat, som omtalt tidligere, har været vigtig for projektes igangsætning.

Forløb:

Primo juli: Tog vi sideskud af nogle af vores sorter, som vi satte i  hhv. vand, fugtig jord og stenuld.

Primo august: Sideskuddene har  dannet rødder og de fleste er ompottet til små potter.
Indtil videre ser det lovende ud, flere af sideskuddene har allerede dannet blomsterknopper og blomster, og dem som er sat i potter gror godt og enkelte har tomater på vej.

Lykkes projektet, betyder det at vi har forkortet DTM med 4 uger.

Forventet modningstidspunkt er rent teoretisk, mellem 15.9 og 25.10 – afhængig af sort og vejrforhold.

En vigtig faktor for at vores projekt kan lykkes er at vejret viser sig fra sin milde side, og leverer lunt og mildt efterårsvej til og med primo november. Kommer der frost, er planen at tage planterne ind i vores udestue og se om vi kan få det til at lykkedes.

Vi har testet flere forskellige måder at lave stiklinger på; vi har sat sideskuddet direkte i vand, direkte i jord – og endelig har vi sat dem i en stenuld. Stenuld har for os, været det absolut nemmeste og mest vellykkede. Du kan læse mere om hvordan vi laver nye planter med sideskud lige her.

Tid til at forspire vindueskarmstomater

Nogen har stueplanter i vindueskarmen, vi har tomatplanter.  I de kolde, kølige og blæsende efterårsmåneder, er det så hyggeligt med tomatplanter der lyser op, og ikke mindst skønt at have mulighed for at plukke lidt friske tomater. Hører du til dem, der holder af at forlænge tomatsæsonen med egne tomater, fra vindueskarmen, evt. suppleret med en smule tilskudslys, er det et godt tidspunkt at gå igang da der stadig er god varme og masser af naturligt lys, i en rum tid endnu, hvilket giver tomaterne en god vækststart.

Vælger du micro/dværg sorter som f.eks. Kitchen Mini, Blauen Zimmertomaten, Venus etc., kan du forvente tomater ca. 100 dage efter såning, tidligst. Sår du her i starten af august,  så kan du teoretisk set, plukke modne tomater i starten af november. Sår du omkring 10.9 – så er der modne tomater omkring juleaften.

Her hos os, har jeg for et par uger siden forspiret en del forskellige dværgsorter. Jeg er så glad for at vi har skiftet vores spirebakker ud med Minikap – det fungere så godt! Udover en rigtig god spiring, så er jordmængden rigtig god, der er hverken for meget eller for lidt – og vandingsdugen sørger for at planterne hele tiden er tilpas fugtige, uden at stå og soppe vand. Vi har blandet vermiculite og perlite i jorden og det bidrager til et godt rodmiljø. Øverst i potten har vi et lag vermiculite – det har vi rigtig gode erfaringer med, ikke mindst fordi det holder de små sorte fluer væk. De lange varme dage har virkelig sat skub i væksten, så meget at de faktisk allerede er ompottet første gang, og snart er klar til at blive ompottet for anden gang. Jeg er spændt på hvornår de første blomster og  modne tomater viser sig!

Har du lyst til at komme igang med forspiring af vindueskarm tomater, så finder du alt hvad du skal bruge til at komme igang, på vores web-shop – både minikap, perlite, vermiculite, skilte og frø. Foretrækker du at forespire og dyrke i biobriketter – så har vi også det.

Ideer, tema til næste nyhedsbrev

Snart går vi igang med at forberede september nyhedsbrevet.

Har du emner eller temaer du gerne vil høre mere om, så skriv endelig til os!

Tak for at du læser med!

Lars & Tina

Tomatdatabasen.dk

NB!  Nyt fra landbrugsstyrelsen – og nye regler fra 1.1.2022

Dyrker du økologisk, eller er interesseret i at læse om plantebeskyttelsesmidler, og godkendte gødningsstoffer, jordforbedringsmidler og næringsstoffer så er positivlisterne nu opdaterede.  Du kan læse nyheden lige her – eller nærlæse de nye regler på EU-kommisionens hjemmeside 

 

 

NYHEDSBREV JULI 2021

Velkommen til endnu et friskt nyhedsbrev fra os her fra Kongernes Nordsjælland.

Disse dage er virkelige tunge, vejrmæssigt – luften er varm, tung og fugtig, og det øger risikoen for problemer og sygdom især i drivhuset.

Dette nyhedsbrev vil være dedikeret til sygdomsforbyggelse i drivhuset, og primært hvordan indeklimaet i drivhuset kan forbedres med de vejrforhold vi har lige nu.

 

Efter adskillige uger med massiv varme og mangel på nedbør, så har vi de seneste dag fået vand – masser af vand!

Alt har i den grad tørstet og længtes efter vand. Det er skønt at se hvordan det svedne græs atter er blevet grønt, og tomaterne virkelig er i god vækst. Kigger vi 9-10 dage frem, så tyder det på, at der er mere vand i vente, og fortsat risiko for skybrud.

Selvom vi hilser regnen velkommen, så er der også en bagside af medaljen- for os med drivhus, og betyder at vi i  den næste tid, skal holde drivhuset under særlig godt opsyn og hurtig være klar til at foretage forebyggende ændringer, for at optimere vækstforholdene.

Årsagen er, at den megen regn og varme luft, også betyder forøget fugtniveau, og det i sig selv er noget der kan få bekymringsrynkerne frem hos os med drivhus, især  hvis den cocktail tilsættes næsten vindstille vejr. Og det er der en god grund til. 

Stillestående luft, høj luftfugtighed, varme og tæt bladmasse har vi erfaret er en vældig uheldig kombination som hurtigt kan give sygdom i drivhuset. Det er især svampeangreb det er vigtigt at være opmærksom på, især fordi det kan sprede sig med lynets hast, og specielt hvis der er mange planter, planterne står tæt, og tæt på glasset, og luftcirkulationen er utilstrækkelig.

Som nævnt, er det fugtige, varme vejr noget som virkelig kan skabe udfordringer, i en sæson som ellers indtil nu har været helt fantastisk. Kunne man sende et ønske afsted til vejrguderne, så er det at skrue op for vinden, lade det regne om natten og så ellers god varme. Vejret er, som det er – og der er ikke meget, vi kan gøre ved det. Men det vi kan gøre noget ved, er forholdene i drivhuset – og så prøve så godt vi kan, at holde skimmel, og andre sygdomme for døren.

Herunder får du vores tip til et par tiltag du kan gribe til, for at nedsætte risikoen for sygdomsangreb

Undgå at planterne berører glasset

Ryk planter væk fra drivhusglassene, så der ikke er direkte kontakt mellem drivhusglas og bladene på tomatplanterne. Konstant fugtige blade er grobund for sygdom.
Du kan evt. montere en snor så højt oppe du kan, i drivhusets længde og så lade nogle snore gå ned til tomatplanterne, og se om du kan montere dem enten på din opbindingssnor eller direkte på planten, sådan at de kan trække planten lidt væk fra glasset.

Åben alt hvad der kan åbnes

Sørg for at luften kan cirkulere både nede – via jalousivindue og oppe, ved at holde vinduerne og dørerne åbne, så fugt kan komme væk – hold alt åbent døgnet rundt

Læs mere om sygdomsforebyggelse i drivhuset her

Reducer plante tætheden, og ryd op og ud

Til forskel fra tidligere år, er vi begyndt at “down-size” i drivhuset, og i stedet optimere tomatdyrkning på friland. Det betyder at vi har reduceret antallet af planter vi har i drivhuset med 1/3, og har i år fravalgt at dyrke tallerkensmækkere og andet mellem planterne. Vi erfarede at tallerkensmækkere etc. havde en tendens til at brede sig og væksten var så kraftig at bladene og blomster var tæt på glassene, og dermed forhindrede luftgennemstrømning.

Vi kan allerede se stor forskel på luftfugtigheden i drivhuset i forhold til sidste år. Det danske lunefulde vejr, hvor der kan være pludselig vejrskifte, er årsagen til at vi nedskalerer, og fjerne alt der er unødvendigt, at have i drivhuset, for at luften kan cirkulere mere frit.

Ved at reducere antallet af planter i drivhuset, fjerne mellemplanter der er vokset lidt vildt, eller andre ting du har stående, så øges også luftcirkulationen og især mellem de planter der har en stor bladmasse. Overvej hvor stor plante tæthed du har i drivhuset, og om der er planter der kan flyttes ud for at give luften bedre mulighed for at bevæge sig rundt.

Afdæk jorden og vand kun et lille afgrænset sted

Som du måske kan huske jeg har skrevet om tidligere, så kan fugtigheden reduceres ved at sørge for at jorden er afdækket, og sørge for at der er så lidt jord som muligt, der bliver våd, hvis du vander – og sørge for ikke at ramme blade mv.

Læs mere om afdækning af jorden her 

Fjern gamle, beskadigede blade

I nogen tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne nogle af de nederste blade, særligt på sorter som har et stort bladvolume eller med store blade – dels for at give større luftgennemstrømning og dels hvis bladene er sygdomsramt. Men det er vores erfaring, at det skal times godt, og skal gøres omhyggeligt, da det ellers istedet kan danne indgangshul og istedet blive kilde til sygdom.

Læs mere om fjernelse af blade på tomatplanter lige her.

Fjern sideskud

I disse dage er der virkelig fart på sideskuddene! Nip dem så hurtigt du kan, da en masse sideskud der får lov at vokse, hurtigt kan gøre drivhuset til en jungle, og dermed bidrage til nedsat luftcirkulation. Er sideskuddene allerede blevet for store til at blive nippet, så kan du istedet betragte dem som topskud – og det er vores erfaring, at det er langt at foretrække istedet for at lave et stort sår på planten.

Det kan du læse mere om her.

Tiltræk nyttedyr og check for forekomst at snegle og smutugle

Der er massiv forekomst af bladlus og hvide fluer  i øjeblikket. Det er pokkers svært at bekæmpe, med med en støvsuger er du godt på vej – hvordan?  Det kan du læse om her

Vi ønsker dig en skøn juli og sommerferie.

Vi er allerede igang med at planlægge august udgaven af nyhedsbrevet.

Har du emner eller temaer du gerne vil høre mere om, så skriv endelig til os!

Tak for at du læser med!

Lars & Tina

Afdækning af jorden, på friland

Uanset hvor du dyrker tomater, er det en god ide at afdække jorden. Dels bidrager afdækningen til at holde ukrudt nede, det bidrager også til at holde fugten i jorden, og ikke mindst kan det bidrage til at de nederste blade holdes fri for jord, og dermed reduceres risikoen for sygdom.

Der er mange måder at afdække på.

Vi har tidligere afdækket med græs, men i mangel på græsafklip, har vi i år valgt at bruge plantedug.

Der er mange forskellige typer planteduge på markedet, og i mange kvaliteter og prisklasser. Nogen duge er så kraftige, så du kan spænde duge ud, og bagefter lave huller til planterne, og tilmed kan de bruges flere år.

Da vores tomatmark kun skal være her i år, valgte vi en mere prisbillig løsning, og en løsning der var mere fleksibel for os, da vi allerede havde plantet ud.

Herunder kan du se hvordan vi gjorde

Dette brugte vi:

Plantedug 15 x 1m
Trægrillspyd

Sådan gjorde vi:

 • Vi klippede en passende længde plantedug af rullen.
 • Plantedugen foldede vi på midten, og lagde ved siden af rækken med tomatplanter, så folden var ind mod planten.
 • Ud for hver plante, klippede vi en lille markering i dugen.
 • I den øverste del af dugen klippede vi fra kanten og ind til midten, hvor hullet er.
 • Den øverste del blev foldet ind og omkring planten, så rillen der blev klippet, løber på hver siden af tomatstammen.
 • Langs duges kanten, satte vi spyd skråt ned i jorden, for at holde dugen på plads

Processen blev gentaget for hver af de tre rækker.

Metoden kan bruges til friland, drivhus, højbede og andre steder du gerne vil dække af.

 

 

 

,

Vandingsanlæg- tip til problemløsning

Bruger du vandingsanlæg til drivhuset, er det super vigtigt at du dagligt checker om anlægget fungerer, især hvis du bruger kalkholdigt vand.

Der er mange ting, der kan få anlægget til at køre på nedsat kraft, eller helt stoppe blandt andet

 • Luft
 • Urenheder/jord i anlægget
 • Tilkalkning

Vandmangel kan være katastrofalt for dine planter, især i den varmeste tid.

Her er tip til hvordan du hurtigt kan løse ovenstående problemer

Luft i anlægget

Det er meget almindeligt at der kan opstå luft i systemet, som gør at vandet ikke kan løbe.

For at få luften væk, er det nødvendigt at sørge for at luften kommer væk.

Er det et enkelt sted, kan du bruge en sprøjte, og suge luft ud indtil der kommer vand til syne.Kommer der ikke vand ud, nogen som helst steder, så er det vigtigt i første omgang at checke om vandtilførslen er blokeret. Er der ikke problemer her, ja – så kan du tage tuden af anlægget og simpelthen puste luft ind i systemet, så luften kommer ud af de små rør, og giver passage til vandet.

Urenheder/jord i anlægget.

Det kan ske fra tid til anden, at der kommer lidt urenheder/jord i anlægget, som kan tilstoppe og lukke af for vandtilføreslen.

Det kan næsten være en umulig opgave at få ud. Vi har dog gode erfaringer med ”akvarie-metoden” – simpelthen at tage tuden af anlægget, sætte hånden for hullet som en tragt- og så suge indtil vandet flyder igen. Vær forsigtig, så du ikke får en masse ubehageligt i munden. Metoden er super effektiv og hurtig

Tilkalkning

Bruger du kalkholdigt vand til dit anlæg, vil du formentlig fra tid til anden opleve at slangerne kalker til. Med en lille kødnål, kan du rense de små slanger for kalk. En bedre løsning er at bruge blødt vand. Vores anlæg er tilsluttet en regnvandsopsamler, hvilket løser problemet for os.

, ,

Sådan har du styr på dine tomatplanter- hele sæsonen

Vi har nok alle sammen oplevet det, skilte der blevet ”væk”, enten fordi et par små søde hænder gerne ville hjælpe med at samle dem ind, hunden der nappede dem, de blæste væk eller blev ødelagt af vind og vejr. Du kan let og enkelt sikre at dine skilte bliver hvor de skal være – hele sæsonen.

Sådan sikrer du, at  dine planteskilte holder hele sæsonen

1) Print planteskilte på Tomatdatabasen.dk. Laminér skiltene, lav huller i og sæt dem op med en tomatclips. Så kan du løbende flytte dem efter behov, og de er nemme at tage ned når sæsonen er forbi. Vi har købt en billig lamineringsmaskine og lamineringsfolie. Istedet for lamineringsmaskine kan du istedet bruge Zipposer med hul i.

Vores erfaring er, at de laminerede skilte holder hele sæsonen. For os fungerer det rigtigt godt at have både foto af sorten samt informationer om f.eks. vækstform, lige ved hånden og ved tomaten. Så er det nemt og hurtigt at se om sorten skal knibes eller ej.

2) Lav en visuel planteoversigt. Med små foto af alle dine sorter, har du hele tiden et godt overblik over hvilke sorter du dyrker hvor. Du kan gøre det hurtigt og nemt, ved at printe planteskilte ud fra Tomatdatabasen.dk, og så sætte dem på et stykke papir. Sker der ændringer, kan du nemt sætte et nyt foto på, og din oversigt vil hele tiden være up-to-date. Du kan også bruge haveplanen til at skrive små noter, som du bagefter tastet ind på Tomatdatabasen.dk, så du har alle dine noter samlet, og sammen med dine lister.

I vores Tomatdyrknings årshjul, finder du links til hvordan du laver personlige lister, planteskilte og meget mere.

Afdækning af jorden, i drivhus

Hold fugten i jorden, reducer kondens og risikoen for sygdom i drivhuset

Skimmel, og syge planter i drivhuset, kan sprede sig ganske hurtigt, hvis det først får fat.

For høj fugtighed, og blade der rører fugtig jord eller fugtigt drivhusglas, kan føre til sygdom i drivhuset.

Der er mange tiltag der er kan gøre en forskel, og bidrage til at reducere fugtigheden.

 

Vi begynder at afdække jorden, når jordtemperaturen om foråret, har en tilpas temperatur, da afdækningen kan medvirke til at øge jordtemperaturen. Derudover holder det på fugten i jorden og reducerer kondens, og ikke mindst sørger det for at holde de nederste blade væk fra jorden.

Man kan også vælge af dække af med plantedug, som vi i år bruger på friland.

I drivhuset, foretrækker vi at bruge græsafklip, da det normalvis er noget vi hele tiden har tilgængeligt i haven, det er bæredygtigt at genbruge havens ressourcer og desuden bidrager græs både til at gøde og til at fremme dyrelivet i jorden.

De sidste par ugers tørke, har dog gjort at græsafklip er blevet et mangelvare! Vores plan er stadig at dække af med græs, når det bliver muligt. Indtil da, så vælger vi at genbruge aviser til at dække af med. Det er bestemt ikke kønt, men det tjener et større formål, dertil er det gratis, det er nemt at lægge og fjerne i takt med vi får græsafklip på.

Aviserne kan enten lægges omkring planterne – eller der kan klippes en rille, som kan placeres omkring planten.

Det er en let, gratis løsning, der har en stor effekt.

Udplantning og dyrkning af tomater i hængeample

Jeg har altid været fascineret af de flotte hængeampeler med tomater, jeg har set rundt omkring.

Vi har i flere år, også haft et par stykker hængende. Jeg synes ofte det er ganske svært at holde dem pæne og fugtige sommeren igennem. Udfordringen med hængeampler er ofte, at rumfanget er meget lille, dvs. de kan rumme meget lidt vand, og tørrer derfor nemt ud, især i varme perioder.

Tidligere har vi løst problemet, ved at vælge at bruge en stor bred og dyb potte, som vi har lavet huller i og sat kæder i.  En løsning som har været fin, men som ikke har løst vandingsudfordringen, når vi f.eks. er ude og vandre en weekend.

Vi har længe været på udkig efter en ampel, der var selvvandende. Vi har endelig fundet en model, som vi skal teste i år.

I dette indlæg vil vi vise hvordan vi planter ud i hængeampel.

Dette brugte vi:

 • Hængeample, med tragt og vandbeholder
 • Opbindingskæder
 • Dug & vandmåtte
 • Snor

Sådan forberedes hængeamplen

Vores hængeampel har en vandbeholder og vandet kommer fra beholderen til amplen, vha. et lille rør, med et stykke stof i.

Stoffet skal rulles tyndt og placeres i tragten og tragten placeres i hullet i midten af amplen. Da amplen bliver rigtig tung, kan det være en fordel at sætte amplen henover en stor spand, mens man arbejder med den.

Plantedugen bredes ud over amplen, så der dækker både op af siderne og et godt stykke ned af siderne, ca. 10 cm. Ovenpå plantedugen placeres vandmåtten, med den hvide side opad, og der hældes en smule jord i og lidt gødning. Vi har valgt at tilsætte en håndfuld økologisk langtidsvirkende pilleteret gødning. Herefter fyldes amplen op med jord.

For at holde dugen på plads, bindes den fast med snor, som bindes fast omkring underkanten af amplen.
Den del af vandingsdugen der hænger ned af siden foldes op over kanten af amplen og ned i siden – der skal ca. være 10 cm. Er der mere end det – klippes det overskydende af . Dugen dækkes af jord.

Herefter laves hul i dugen, hvor hullerne til kædeophænget er i amplen, og kæden monteres.
På dette tidspunkt er det en god ide, at hænge amplen op, det sted den skal være og sørge for at den er monteret på en måde der er solidt. Vi har valgt at hænge den op i ekstra kraftig jutesnor.

Udplantning i hængeampel

Ideen med en hængeampel, er at tomatplanter med en hængende vækstform, kan hænge ud og ned – uden at ramme jorden. Ved udplantningen er det derfor nødvendigt at plantens stamme stadig er blød, fleksibel og bøjelig.

Hvis planten har stået med støtte, inden den bliver plantet ud, kan hovedstammen være blevet fast, ufleksibel og knækker nemt, hvis den bliver udplantet i hængeampel og pludselig mister sin støtte.

Der er dog en lille ”work-around”, som kan forsøges, og det er at sætte plante skråt og dybt. Sørg for at så meget af stænglen ligger skråt og ned under jorden, og kun den øverste del hænger ud over. Herved danner planten nye rødder på stænglen under jorden, og i takt med at planten vokser og får sideskud, vil du automatisk hænge ud over amplen. Planter du flere planter sammen, sættes de sådan, at rødderne vendes modsat hinanden, og i hver side.

Vores planter var bløde, bøjelige, og har kun haft en smule støtte. De blev plantet en smule skråt og dybt, så de kan hænge ud over kanten

 

Vand grundigt efter tilplantning

Når amplen er tilplantet vandes grundigt. Overskydende vand vil løbe ud af siden.
Når jorden er godt fugtig, fyldes vandbeholderen op, på sættes på.


Disse sorter tester vi i hængeampel i år

Barrys Crazy Cherry
Romello
Garden Pearl
Tumbler

Etablering af tomatmark

Har du fulgt med her på siden, så husker du måske at jeg for et par år siden, var så heldig, at jeg fik mulighed for at lave en midlertidig tomatmark i haven, et sted hvor vi senere skulle lave terrasse.

Det var et fantastisk tomatår, og vi fik ekstremt mange tomater.

I år har jeg pludselig fået muligheden for at lave en tomat”mark” igen, da vi har besluttet at fremrygge vores omlægning af forhaven til nu, istedet for til efteråret.

Herunder kan du se hvordan vores forhave på en lille uges tid, blev forvandlet til en ”tomatmark”.

Sådan gjorde vi

 1. Eksisterende bede, træer mv. blev fjernet, det øverste lag græs blev fjernet og jorden blev jævnet ud.
 2. Derefter blev længden og bredden af tomatbedet målt ud, og placering af stolper blev markeret. Afstanden mellem rækkerne, svarer til afstanden mellem stolebenene.
 3. Der blev gravet dybe huller til pælene, og vi endte med at sætte en i hver ende, og en i mindten.
 4. Jorden blev løsnet i ca. 1½ spadestiks dybde.
 5. Derefter blev der lavet dybe plantehuller med et pælebor.
 6. Stolperne blev sat og vi satte brædder op på hver side til at støtte – ligesom vi også har gjort til vores højbede.
 7. Med pælebor blev der lavet  dybe huller til tomatplanterne – med nogenlunde lige stor afstand.

Sådan plantede vi ud:

 • Hvert enkelt plantehul blev tilpasset til den tomatplante, der skal stå der. Til de meget høje planter, gravede vi et dybere hul, så en del af stænglen kkunne komme ned under jorden. Den del af stænglen der er under jorden, vi efter nogen tid, danne rødder. Da vi ikke har nået at jordforbedre stykket, valgte vi at tilsætte perlite i hullerne, samt bruge jord fra plantesæk, blandet med overskydende jord fra vores bed.
 • Planterne blev sænket ned i plantehullerne, og herefter fyldte vi hullet op med vand. Da vandet var opsuget, fyldte vi op med vand igen, samt halvt op med jord, så jorden kan fordele sig ordenligt omkring planten.
 • Da vandet var suget op, fyldt vi resten af jorden på, og vandede igen.
 • Da alle planter var udplantet, hængte vi jutesnore op, og monterede tomatclips, tomatklasebeskyttere og stammestøtter (faktisk alt hvad der er i et et tomat opbindingskit).
 • Herefter afdækkede vi jorden med plantedug. Synes du ikke det er så pænt med plantedug, kan du dække med græsafklip, og til sidst
 • hængte vi planteskilte op – vi sætter dem fast på snoren med tomatclips, det er både nemt at monteret – og let at flytte.

På plantestativet er der gjort plads til at kunne hænge en hængeampel.

Dyrkning i højbede på friland – determinate & semideterminante sorter.

Tomat sorter med determinant og semideterminant vækstform er vældig gode at dyrke i store krukker, da de ikke bliver så høje og ofte kan klare sig med en god solid bambuspind til støtte.

Ulempen med krukker er, at de ofte har en begrænset jordkapacitet, nemt udtørrer når det bliver varmt og dermed kræver hyppig vanding, og det er vores erfaring, at medmindre der er tale om store krukker, så har de tendens til at vælte i kraftigt blæsevejr.

I vores bestræbelser på at gøre vores tomatdyrkning så nemt som muligt, har vi i år valgt at satse på at dyrke tomater på en måde, der er lidt mindre pasningskrævende – på den lange bane. Alle vores krukker har vi stillet væk, og istedet har vi valgt at placere de determinante og semi-determinatne sorter i fire højbede, i vores forhave.

Det er vores erfaring, at selvom planterne ikke kræver den store opbinding, så er det en rigtig god ide at give dem støtte og stabilitet, da det ofte lunefulde danske vejr som til tider kan være med ganske kraftigt blæse- og regnvejr, kan ødelægge planterne.

I højbedet bruger vi kraftige bambuspinde og tomat”bure”, som vi har lavet af genbrugshavehegn.

Vi har valgt at sætte hver anden plante i tomatbur – og hver anden plante få støtte af en bambuspind. På den måde giver det ekstra plads og mulighed for støtte.

Tomatburene er sat godt ned i jorden, så de ikke vælter. Planterne står nu stabilt, uanset vejr og vind.

På bambuspindene har vi mulighed for at sætte jutesnor og binde op med tomatclips. Man kan både bruge jutesnor på bambuspindene eller sætte to tomtclips sammen – og så binde op. Det bruger vi både på friland og på vores tomatespalier.

De determinante og semi-determinante sorter skal ikke knibes, og de kan stå med en lidt mindre planteafstand her på friland, hvor det blæser – end det ville være tilfældet i drivhus, hvor der ofte er en mindre luftcirkulation.

Vi udplanter på samme måde, som vi gør i de højbede som vi bruger til indeterminante sorter.

 

Dyrkning i højbede på friland – indeterminante sorter.

Vi har de sidste par år dyrket tomater på friland i højbede – dog primært determinante og semideterminante sorter, der jo ikke kræver samme opbinding som indeterminante sorter.

I foråret lagde vi noget af haven om, og jeg har nu fået en hel lille afdeling i haven med højbede, kun til tomater. Det kan nogen gange været lidt udfordrende at dyrke tomater på friland i forhold til at binde op. Herunder kan du se hvordan vi har etableret vores højbede til vores frilandsorter og hvordan vi har løst udfordringen, med opbinding.

Sådan er vores højbede bygget op

Jorden i højbedene er genbrug af jord fra udgravning til vores terrasser. Jorden var tung lerjord, så den har vi jordforbedret med grene, småsten og græsafklip, blandet med jord fra vores eksisterende højbede, kompost fra genbrugsstationen og jord fra vores jordfabrik. Det har givet en rigtig god struktur i jorden, der har den rigtige pH-værdi.

Stativ til opbinding

I højbedene har vi sat nogle høje pæle, vi havde i overskud fra et tidligere byggeprojekt. De er placeret i hver ende – samt to derudover. Henover har vi sat et stykke træ på hver side, for stabilitet, og til at kunne binde tomater op omkring. Hullerne til pælene er lavet med pælebor, og pælene er sat dybt ned i jorden.

Sådan planter vi ud i højbed

Hullerne til planterne er lavet med pælebor.
Vi laver alle hullerne og placerer planterne i hullerne. Før vi udplanter tomatplanten, fylder vi vand op i hullet, og placeret planten i hullet. Så fylder vi langsomt jord i hullet, til det er halvt fyldt op. Så vander vi igen, så jorden kan fordele sig omkring planten. Herefter fylder vi jord på igen og laver en lille fordybning omkring planten.

Antal tomatplanter i hver ramme

Vi har eksperimenteret lidt med hvor mange planter der kan dyrkes i højbede. Vi har tidligere dyrket op til 12 planter i hver højbed, men har fundet ud af, at det som fungerer bedst, er højst 9 planter, placeret i 3 rækker med 3 planter i hver.

Mellem-planter

Imellem planterne har vi plantet krydderurter blandt andet persille – og i hver ende er der placeret insektvenlige planter blandt andet Baldrian. Ind i mellem har vi sat hvidløg.

Jordafdækning

Jorden er dækket med græsafklip, der dels forhindrer at bladene rører jorden, men som samtidig medvirker til at holde fugten i jorden og ikke mindst gøder.

Opbinding

Til opbinding bruger vi jutesnor og tomatclips. Det er super nemt og hurtigt at binde op – clipsene kan tages af til efteråret, vaskes og genbruges igen. Jutesnoren kan ligeledes genbruges. På snorerne har vi sat planteskilte fast med tomatclips, vi laminerer skiltene og laver haveplan, da det giver os bedre overblik over hvad vi dyrker, og hvor

I vores Tomatdyrknings årshjul, kan du finde vores guide til hvordan du laver plantelister og printer planteskilte ud.

Vanding

Indtil tomatplanterne har sat sig, og vi kan se at de er kommet i vækst, vander vi hver dag først på aftenen, når temperaturen er faldet lidt. Vi plejer at bruge ca. 10 l til et højbed.

Gødning

Som udgangspunkt gøder vi ikke, da højbedene indeholder masser af organisk gødning, og vil tilføjer desuden løbende græsafklip som tilskud. Observerer vi at planterne viser tegn på næringsstofsmangel, opløser vi lidt økologiske gødningspiller i vandkanden så det bliver en tynd gødning, og vander med. Tit og ofte bruger vi dog også den naturlige gødning, som vi alle har til rådighed, nemlig urin (en tissetår i en vandkande, og så fyldes op med vand).

Sådan forvandler du en budget plantesæk til en luksus plantesæk

Plantesække kan fås i alle mulige kvaliteter og priserne kan også variere ganske meget afhængigt om det skal være 40 eller 50 l- øko eller den billigste. Det kan hurtigt blive en halvdyr fornøjelse, hvis man udelukkende bruger plantesække til at dyrke i.

Med få midler, kan du selv forvandle en budget plantesæk til en næringsrig luksus plantesæk med øget jordvolume – næsten gratis.

Det brugte vi:

 • Plantesæk
 • Græsafklip
 • Overskudsjord fra haven, jordfabrik
 • Kompost fra genbrug
 • Saks

Sådan gjorde vi

 1. Først rystede vi posen grundigt så jorden i plantesækken var løs.
 2. Næsten hele forsiden af plantesækken blev fjernet.
 3. ½ af jorden blev fjernet og fyldt op i en trillebør.
 4. Jorden i trillebøren blev blandet med jord fra vores jordfabrik, kompost samt græs.
 5. Jordblandingen i trillebøren, blev fyldt tilbage i plantesækken, hvor det blev blandet med det øvrige.

Med disse få og billige tiltag, forøgede vi ikke blot mængden af jord i plantesækken, men jorden i plantesækken fik en helt anden lækker krumme og struktur.

I stedet for at fjerne forsiden af plantesækken, kan du i stedet vælge at sætte den på højkant og åbne siden.
Og så følge trin 3-5. Så kan jordvolumen øges endnu mere. Det er super velegnet når man har høje planter der har brug for at blive plantet dybt.

Her i disse sække er der næsten dobbelt så meget jord i, som der var oprindeligt.

Nyhedsbrev Juni 2021

Så blev det endelig tid til at udsende vores juni nyhedsbrev.

Vi må sige, at det gode vejr kom bag på os. Vi var ellers godt med, vi havde en god plan – også for udplantning – og ja, så  blev der næsten fra den ene dag til den anden, vendt op og ned på alting – også vores planlægning.

Fra at være for tidligt og koldt til at plante ud- ja, så blev det med et slag for varmt. Vi ventede faktisk i mange dage tålmodigt på et par gråvejrsdage. Udplantningsmæssigt vil vi helst have let blæst, skyer på himlen, og lidt lavere temperaturer – og gerne et par dage. Det er det perfekte udplantnings vejr, hvis du spørger os.

Mangel på gråvejrsdage, gjorde at vi, selvom det på ingen måde var optimalt, valgte at plante ud. Vi  holdt nøje øje med vejrudsigten for at kunne udvælge de tidspunkter, hvor temperaturen var mest ideel/mindst varmt – og der også efterfølgende var nogle kølige timer, primært om aftenen.

Risikoen ved at plante ud, når det er så varmt er, at planterne skvatter sammen, og den situation vil vi gerne være foruden. Men med udsigt til at vejret ikke vil ændre sig foreløbig, tog vi chancen. Vejret som vi har det, betyder at selvom jorden er grundvandet, så er det nødvendigt med en daglig vanding. Det er nødvendigt, da planterne dels ikke har etableret sig endnu, så de selv kan finde jordvæske og dels har det været tørt meget længe. Med disse skønne varmegrader, har tomatplanterne brug for ekstra væske til at gro, udvikle tomater og ikke mindst køle sig selv af.

Efter at planterne har stået stille en 1½ uges tid synes planterne at være gået i vækst igen. Når man som vi, planter dybt, og der efter udplanting blot står 10-15 cm lave planter istedet for 40-50 cm, så er det altså skønt at se at der er begyndt at komme lidt højde på igen og stammerne er blevet tykkere.

Hver eneste dag går jeg morgen og aften runde, og checker planter og binder dem op, der har brug for en ekstra tomatclips eller en hovedstammestøtte. Pt. står rigtig mange planter med blomster og/eller små tomater, og vi er så småt begyndt at fjerne sideskud. Jo hurtigere de bliver fjernet, det bedre. Vi fjerner alle de sideskud, som vi ikke skal bruge til ekstra planter.

Her kan du læse mere om knibning og hvordan du nemt laver nye tomatplanter med sideskud.
Er du i tvivl om hvilke sorter der skal knibes, kan du læse mere her i vores guide.

Som sagt er vi kommet en smule bagud. Faktisk er vi endnu ikke færdige med at plante ud. I skrivende stund mangler vi stadig et par højbede og nogle hængeampler.

Det havde jeg ikke set komme, for sidste år aftalte Lars og jeg, at vi i år skulle dyrke langt færre sorter og planter end sidste år. Planen holdt også indtil 28. maj i år. Du husker måske dagen, det var præcis den dag, hvor vi fik sommer. Da det skønne vejr bare fortsatte, besluttede vi at rykke nogle udendørs renoveringsprojekter ca. et halvt år frem.

Det gav uventet mulighed for at bruge noget af vores forhave til at dyrke tomater i. Tilmed fandt Lars ekstra plads på friland, jeg kunne bruge til tomater. Det er jo en skøn mulighed, som omgående må gribes og bruges. Og ja, det har så givet lidt ekstra travlhed. Vi har også fået nedlagt flere bede og etableret andre. Så fra at kun at skulle have omkring 100 planter, alt i alt, er vi oppe på det dobbelte, og derudover er der også vores chilier.

I år har vi valgt at foretage flere ændringer, i forhold til tidligere år. En af de helt store ændringer er, at vi har skruet helt op for frilandsdyrkningen i år.

 • I vores lille drivhus, har vi fjernet kapilærkasser og fliser, og har udplantet tomaterne direkte i jorden.
 • I baghaven er fire højbede blevet fjernet, og istedet er der blevet etableret en tomat-køkkenhave, med ekstra højbede.
 • I højbedene er der blevet opsat tomatstativ, til opbinding af tomater.
 • I forhaven er der blevet etableret en mini “tomat-mark” med tomatstativ
 • I tomat-køkkenhaven har vi opsat en tomatbue, hvor der skal vokse tomater omkring.
 • De første  hængeampler er blevet tilplantet.

Det er tydeligt for os, at vi i år har stor fordel af de erfaringer vi har gjort os, fra vi havde vores første tomatmark her på matriklen, for et par år siden.

På bloggen har vi delt nogle af vores erfaringer, du kan følge links herunder og læse mere om:

🍅 Dyrkning i plantesæk på friland, super alternativ til krukker og sorte spande
🍅 Sådan forvandler du en budget plante til en luksus plantesæk
🍅 Dyrkning i højbede på friland – indeterminante sorter
🍅 Dyrkning i højbede på friland – determinante og semideterminante sorter
🍅 Udplantning og dyrkning af tomater i hængeampel
🍅 Etablering af tomatmark
🍅 Afdækning af jorden, på friland
🍅 Afdækning af jorden, i drivhus
🍅 Have-/drivhusplan og skilte
🍅 Tip til problemløsning, hvis du har et vandingsanlæg der ikke drypper.

Vi har i lang tid virkelig været forkælet med det skønneste sommervejr og der er mere varme så langt øjet rækker! Temperaturen i drivhuset skal holdes nede, og planterne kræver endnu mere vand end nogensinde og det er også nu, at mangle oplever gule blade på planterne. Det er helt almindeligt, at gamle blade ændre farve. Når det er sagt, så er det en god ide at holde øje med hvordan bladene ser ud, hvordan planten vokser, da det er den måde planten kommunikere på, og fortæller dig blandt andet hvordan næringstilstanden er, herunder om planten får tilstrækkelig med gødning eller er i underskud, om den har det for varmt, for koldt osv. Her kan du læse mere om, hvordan du ser om dine planter er i trivsel

Nedenfor kan du følge link til tidligere indlæg, hvor vi har skrevet omkring gødning i sommervarmen, udluftning/luftcirkulation og meget mere, der er relevant netop nu.

Med varmen er også kommet bladlus- og det er tid til at drage i krig! Her foregår det med biologisk krigsførelse, og ens af vores farvoritvåben er mariehøns og dens larver. Selvom vi har set ganske få mariehøns i år, så har de været igang. Idag har jeg spottet flere mariehønepupper og -larver i frugtbuskene, der står tæt op af drivhuset. Har du bladlus, så kan du gå på opdagelse i din have og se om du ikke er heldig at finde nogle larver, og sætte på de inficerede planter.

I haven har vi også flittigt besøg af sommerfuglene og også smutuglen. Det er med andre ord tid til at holde øje i drivhuset, for dørerne står åbne døgnet rundt, og det er om at være opmærksom på tegn på larver, for  laverne er glubske og kan hurtigt ødelægge tomatplanterne, i løbet af en nat.

Herunder finder du flere artikler, som er relevante netop nu

Opsamling af regnvand- en god hjælp ved hedebølge og tørke
Temperatur og skygge i drivhuset – om sommeren
For høje temperaturer i drivhuset – sådan kan du sænke det
Udluftning i drivhus – også ved hedebølge
Gødning i sommervarmen
Vanding af tomatplanter i drivhus
Tab af blomsterknopper – bestøvning af tomater
Har du besøg af smutuglen?
Bladlus og deres naturlige fjender

Et andet meget relevant emne at tage op igen, er tomatvirus.

Tomatvirus fundet i Norge

Corona har de fleste hørt om, og i lang tid, har vi her i norden været forskånet for tomatvirus. Desværre er den frygtede sygdom fundet i Norge. På Tomatdatabasen.dk har vi tidligere skrevet om den – du kan læse mere her.


Vi har brug for din hjælp! – Del dine foto med os

Som nævnt indledningsvist, har vi siden sidste nyhedsbrev forsøgt at få oprettet så mange af jeres ønsker som muligt. Vi har netop lagt endnu flere sorter op. Tomatdatabasen.dk, rummer efterhånden ikke mindre end 24.000 tomatsortsnavne. Vi knokler på, dels at finde informationer om sorterne, men også oprette de sorter, som endnu ikke er i databasen. Dyrker du sorter som du endnu ikke kan finde på Tomatdatabasen.dk, så skriv til os, så vi kan rykke dem frem i køen, og få frigivet så hurtigt som muligt. Samtidig vil vi igen bede om din hjælp med foto. Tag gerne foto af dine tomatsorter med din mobil og send dem til os, så vi kan få dem på Tomatdatabasen.dk. Send helst via mail, da Facebook desværre ændrer kvaliteten på foto, sendt via privat besked. Send gerne til Tina@tomatdatabasen.dk. På forhånd tak , for din hjælp. :0)

Mangler du tomatplanter til friland eller drivhus?

Du kan sagtens nå at plante på friland, og selv prøve nogle af de fif, som vi deler her. Står du i en situation, hvor du mangler tomatplanter, så kontakt os endelig – vi har næsten udsolgt, men er du hurtigt, kan du stadig nå at få fat i nogle af de tomatplanter vi har tilbage, som vi sælger til  25 kr./stk, uanset størrelse. Planterne skal afhentes i Græsted, samme dag de bestilles – der er både sorter til både friland og drivhus. Du kan skrive til os enten på vores mail, FB side eller Instagram (tina@tomatadatabasen.dk).

Vi håber du får mulighed for at nyde vejret, og samtidig passer på dig selv.

Ganske snart er det Sankt-Hans, og Lars og jeg vil ønske dig en skøn midsommeraften.

God læselyst
Tina & Lars

 

Opvarmning af jorden

Selvom luften kan være ganske rar og lun, så kan der gå ganske lang tid, før jorden er opvarmet tilstrækkeligt til at det for os, er fornuftigt at plante tomatplanterne ud.

Tomater trives bedst når jorden i det øverste lag er mellem 16-21 grader. Selvom planten godt kan overleve lavere temperaturer, så skal temperaturen være 21 grader eller over, før at tomatplanten kan udvikle et godt og kraftigt rodnet.

Her i foråret 2021 har jorden været kold temmelig længe og ifølge Landbrugsinfo så er jordtemperaturen i vores del af landet (Græsted) kun omkring 13. grader her op til pinse- udenfor.

I drivhuset er vi snart ved at nå den magiske nedre grænse på 16 grader, dog vil vi gerne tættere på de 21 grader før vi planter ud.

Med nogle få, billige tiltag er det dog muligt at opvarme jorden og dermed får temperaturen nogle grader op.

Vi har den seneste lille uges tid, testet hvilken effekt afdækning af jorden i drivhuset kan have.


 

Sådan gjorde vi

I den ene del af drivhuset, lod vi jorden været uafdækket, og i den anden side af drivhuset

 1. lagde vi klar plast direkte ovenpå jorden, og
 2. gravede vi en rende i jorden, dækkede det med græsafklip og ovenpå lagde vi klar plast.

I kanten af plastikstykket lagde vi lidt jord, for at holde på plastikken.

 

 

 

 

 

 

 


Start 16. maj

Jordtemperaturen – uden afdækning er – ca. 15 grader
Jordtemperaturen – uden afdækning og med græs er – ca. 15 grader

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20. maj måles igen

Jordtemperaturen i jorden der hvor jorden ikke har været afdækket – er stadig 20.5 – ca. 15 grader
Jordtemperaturen i jorden der hvor jorden har været dækket med plast – er ca. 18 grader – dvs. en temperatur stigning på ca. 3 grader
Jordtemperaturen i jorden der hvor jorden har været dækket med græs og plast – er ca. 21 grader – dvs. en temperaturstigning på ca. 6 grader

 

Vores lille uvidenskabelige undersøgelse har vist:

Klar plast på jord, der i forvejen er opvarmet til 15 grader, kan øge temperaturen med flere grader – i vores test, ca. 3 grader.

Jord, der er opvarmet til 15 grader, og som dækkes med græsafklip og klar plast, kan øge temperaturen med adskillige grader – i vores test 6 grader

At temperaturen i jord der ikke af afdækket – i disse få dage, ikke er ændret og at jord der ikke afdækkes, meget langsomt bliver opvarmet

Over længere tid, forventer vi at det er muligt at opvarme jorden yderligere.

På de få dage har vi opnået en øgning af jordtemperaturen på mellem 3 og 6 grader – mest med græs og plast.

Afdækning af jorden kan, øge jordtemperaturen betydeligt og dermed fremme tidspunktet hvor der kan udplantes direkte i jorden i drivhuset.

Vores lille test har vist os, at det giver god mening at afdække jorden. Græs afklip har desuden den fordel, at den giver næring og struktur til jorden, og ikke mindst føde til mikroorganismer i jorden.

Kilde: J. Benton Jones Jr. Tomato Plant Culture: In the Field, Greenhouse, and Home Garden, Second Edition

Drypvandingsanlæg

I dette indlæg kan du læse om

 • hvorfor bruge drypvandingsanlæg – et hyppigt stillet spørgsmål
 • hvordan vores drypvandingsanlæg fungerer
 • hvilke fordele der er ved at bruge drypvandingsanlæg

Hvorfor bruge drypvandingsanlæg?

Hvorfor bruge drypvandingsanlæg– og hvorfor pludselig vande oppefra? Det er blot et af de spørgsmål vi har modtager omkring vanding i drivhus. Har du – ligesom os – indtil udplantning, udelukkende vandet nedefra, kan det virke lidt pudsigt, at det nu er en god ide at vande ovenfra.

Ideelt set, vil det være fordelagtigt at fortsætte med at vande nedefra, da tomatplanten bliver stimuleret til at danne flere rødder og sende rødderne ud og ned i jordens dybere jordlag, for at finde væske. Dette bidrager til et større rodnet. Jo større rodnet, jo bedre er planten i stand til at optage den jordvæske og dermed også næringsstoffer som er så livsnødvendige for planten.

Når vi dyrker i drivhus, skaber vi kunstige levevilkår og der er behov for andre løsninger – her er drypvanding en af dem. Men før vi går videre til hvordan drypvandingsanlægget virker, så lad os for et øjeblik lige kigge på hvordan tomater der dyrkes direkte i jorden, på friland – får dækket vandbehovet.

Tomater, som dyrkes på friland vil her i Danmark, jævnlig blive udsat for regnvejr. Regnen vil blive optaget i jordens forskellige lag, og planterne vil have mulighed for at optage den væske der er i jorden. I mellem der kommer regn, vil rødderne søge efter væske i dybere jordlag og planten vil – med mindre vi har en længerevarende hedebølge – optage vand og næringsstoffer via jordvæsken . Så på sin vis, bliver planterne ”vandet nedefra”. I det beskyttede miljø i drivhuset, kan man enten vælge at vande manuelt med vandkande, vandslange eller med drypvandingsanlæg.
Sådan fungerer vores drypvandingsanlæg

Vores drypvandingsanlæg består af en lille beholder, der er forbundet med en slange til vores regnvandstank. Beholderen sørger for at vandet opvarmes til temperaturen i drivhuset, og er udstyret med en mekanisme der gør, at den jævnligt den en til to liter ud til planterne. hyppigheden afgøres af hvad vi har indstillet den til, og hvor varmt der er i drivhuset. Herfra løber vandet i tre hovedledninger – en i hver side af drivhuset, samt en lang i midten af drivhuset.

På hovedledningerne er der flere små tynde ledninger/slanger som holdes på plads af et lille jordspyd, hvorfra vandet drypper ned til de enkelte planter.

Et drypvandingsanlæg kan – alt afhængigt af hvordan det er indstillet – sørge for at tomatplanterne får en passende og kontinuerlig vandtilførsel.

På vores er der mulighed for også at tilføre gødning via en hvid plastbeholder, det er dog ikke noget vi benytter os af, da vi dyrker direkte i jorden. Hvis vi dyrkede i plantesække, ville vi tilføre gødning på denne måde.

Drypvandingsanlægget er tændt og vi regulerer løbende mængden i forhold til vejret, planternes vækst og årstiden. Når det er varmt, og planterne er i god vækst, skruer vi anlægget typisk op på et højt volume. Når vejret er køligt, skruer vi tilsvarende ned.

Har vi en normal sensommer, så slukkes drypvandingsanlægget for at reducere forekomsten af fugt og sygdom, som ofte kan være udfordring sidst på sensommeren.

Fordelen ved at anvende drypvandingsanlæg er at det

 • Forebygger pludselig plantedød, som kan opstå med vanding med haveslange, hvis der sker en pludselig overvanding
 • Sikrer en passende og løbende vanding, også når man ikke er hjemme
 • Forebygger at planternes blade bliver våde, som det kan ske ved manuel vanding
 • Reducerer fugtigheden i drivhuset, da det kun er et lille område som bliver fugtigt og dermed ikke hele jorden
 • Muligt at skrue op og ned for vandtilførslen
,

DTM – det betyder forkortelsen

Har du også undret dig over hvad ”sæson” eller betegnelsen DTM/Antal dage betyder, og hvad du kan bruge det til, så får du svaret her.

DTM er en forkortelse af Days to Maturity / dage til modning.

Tallet er en cirka angivelse af hvor længe der går, fra tomatplanten er udplantet, til de første modne tomater kan nydes. Det er altså fra udplantningstidspunktet, der tælles.

Tallet bruges til at angive om planten er meget tidlig, tidlig, mellemsæson, sen eller meget sen. Men det er vigtigt at bemærke at det er et ca. tal. Ofte vil der være angivet en tidsperiode f.eks. 70-90 DTM/Antal dage – det er simpelthen udtryk for at der kan være store forskelle som afhænger af blandt andet dyrkningsforhold, tidszone og dermed også længden af dagen mv.

Men hvad kan du bruge DTM/antal dage til?

Personligt bruger vi informationen som et fingerpeg om, hvordan vi skal planlægge vores forspiring og hvilke sorter der skal dyrkes på friland eller drivhus.

I Danmark, hvor vi sædvanligvis har en kort sæson, kan det være ganske svært at opnå en tilstrækkelig lang stabil varm periode, som mange tomatsorter, der producerer meget store tomater, har brug for. Ved at forspire disse sorter ganske tidligt, og dyrke dem i drivhus, er det faktisk muligt at få et rimeligt til ganske godt udbytte af de store og sene sorter.

Nogen steder angives modningstidspunktet som tidlig, mellem og sen – som for de tidligeste er 50 dage og de seneste 95 dage. Andre inddeler det på en anden måde – meget tidlig (45-50 dage) til sen (85-95 dage). Der er altså forskellige måder at inddele DTM på, afhængigt af kilden og om DTM beregnes fra såning eller udplantning.

Her er nogle af de tal vi bruger på Tomatdatabasen.dk, til at angive sæson
DTM/Antal dage – vi beregner fra stadie 1 – altså fra omplantning.

Op til 55:  Meget tidlig
56 – 68:  Tidlig
69 – 80: Mellem
81 – 99:  Sen
Mere end 99:  Meget sen

Iflg. Benton Jones, som har skrevet flere gedigne værker omkring tomatdyrkning, kan væksten deles ind i fem perioder, som hver især har forskellige længder

Stadie 0: Fra såning til de første kimblade, og roddannelse : 25-35 dage (ca. 3½-5 uger)
Stadie 1: Vegetativ stadie, fra de er omplantet til vækstmedie til den første blomst åbner : 20-25 dage (ca. 3-3,5 uge)
Stadie 2: Blomstringsperiode : 20-30 dage (ca. 3-4 uger)
Stadie 3: Frugtdannelse, fra den første blomst åbner sig, til den første modne tomat : 20-30 dage (ca. 3-4 uger)
Stadie 4: Modningsperiode : 15-20 dage (ca. 2-3 uger)

Ialt : 100-140 dage (14½- 20 uger)

 

Hvordan kan du anvende disse tal?

En god tommelfingerregel er at regne 20 uger – eller ca. 4.5 måned frem, fra det tidspunkt du sår på.
Sår du 1. marts – kan du begynde at høste fra ca. juli, eller  måske tidligere – afhængig af sort.

Du kan bruge tallene til at planlægge din tomatsæson, og så dine frø lidt forskudt, sådan at du får modne tomater, hen over hele sæsonen og ikke alle på en gang. Bemærk at tidspunktet kan variere og afhænger af faktorer som temperatur (for høj eller for lav der blandt andet har betydning for bestøvning af blomsterne på tomatplanten, spiringshastighed mv.), og kan kun bruges som en ca. angivelse.

(Artiklen er senest opdateret 02.08.2021)

Billedguide til udplantning

Udplantning kan foregå på mange forskellige måder. Herunder kan du se en metode som vi har gode erfaringer med, og er den måde vi vælger at udplanter på, hvert år.

Sådan forbereder vi os til udplantning

 • Vi afventer til temperaturen er optimal – både luften (dag og nat) samt i jorden
 • Inden udplantning, gennemvandes jorden
 • Vi vælger at udplante på en overskyet og kølig dag (og den næste lille uges tid)
 • Dette bruger vi til udplantning: Stolpebor, målebånd og markeringspinde
 • Vi udvælger de tomater der skal udplantes: Kun tomater der har synlige blomsterknopper, plantes ud
 • Jutesnor og opbindingsclips gøres klar
 • Vandkande klargøres
 • Planteskilte klargøresBilledguide og tip til udplantning

 1. Udvælg en dag/periode hvor vejrudsigten lover overskyet og køligt vejr.
 2. Forberedelse er det halve arbejde, find alt hvad du skal bruge frem. Vi bruger markeringspinde, murbor samt målebånd. Derudover har vi vandkande klar, opbindingssnor samt planteskilt.
 3. Læg målebåndet på jorden.
 4. Sæt en markering hver 40 cm.
 5. Brug murboret til at lave et dybt hul – hullet skal være så dybt så kun den øverste del af planten stikker op.
 6. Sæt en markeringspind i midten, så du ved hvor center er og kan placere planten ca. midt i.
 7. Placer planterne så det er mest hensigtsmæssigt.
 8. Vi vælger kun at udplante tomatplanter der har begyndende eller synlige blomsterklaser.
 9. Før vi udplanter, har vi sørget for at vande tomatplanterne godt og grundigt, så de ikke fra start er i vandmangel. Dernæst fylder vi plantehullet med vand.
 10. Planten placeres så planten er dybt nede, men så højt oppe, at der ikke er risiko for at de første tomatklaser rammer jorden. Sørg for at heller ikke plantens nederste blade rammer jorden.
 11. Dæk med jord. Vand, så jorden kan fordele sig omkring planten.
 12. Hæng jutesnor op, og sæt tomatclips om planten. Planteskilt sættes på snoren i en passende højde.

Planlægning af udplantning

I de første år hvor vi dyrkede tomater, kom vi nok til (måske som mange andre) at dyrke alt for mange tomater, på for lidt plads i drivhuset, og havde heller ikke den store viden eller erfaring med at dyrke tomater på friland, i ampel eller i krukke i vindueskarmen.

Vi har efterhånden fået både mere viden, erfaring og lært vigtigheden af at bruge tid på at placere tomaterne de rigtige steder. Vores erfaring er, at det både giver en bedre udnyttelse af pladsen, i højere grad tilgodeser de enkelte sorters behov og et bedre udbytte.

Her får du vores 4 tips til udplantning og placering af sorter

Før vi overhovedet tænker på at plante ud, laver vi en oversigt over sorterne, og placerer dem i forskellige kategorier:

Gruppe 1: Sorter (fortrinsvis indeterminante)

 • der giver store tomater
 • der giver sene modne tomater
 • der kræver høj varme for udvikling.

Disse sorter kan med fordel dyrkes i drivhus

Gruppe 2: Indeterminante sorter,

 • der giver små tomater
 • der modner tidligt eller mellem sæson
 • er kulderesistente og/eller har høj sygdomsresistens

– samt

 • sorter fra Tomato Dwarf Project
 • sorter med determinant eller semi-determinant vækst.

Disse sorter, har vi god erfaring med at dyrke på friland, på beskyttede voksesteder

Gruppe 3:  Ampel sorter.
Sorter som har en hængende vækstform og som generelt er lidt “vilde” kan med fordel hænges op.

Gruppe 4:  Micro-mini dwarfs.
Et fællestræk for disse sorter er, at de ikke bliver så store/høje, og kan dyrkes i en potte i vindueskarmen.

Har du andre tip til at placere tomatplanter, så del dem endelig i kommentarfeltet.

NYHEDSBREV – MAJ 2021

Velkommen til endnu et frisk nyhedsbrev fra os her fra Nordsjælland.

Er det første gang du læser med, så stort velkommen til dig, og velkommen tilbage til dig, som trofast følger os og modtager vores nyhedsbrev.

Det er midt maj, vi har taget hul på en skøn forlænget weekend og ganske snart har vi pinse. Vi havde håbet på at tomatplanterne var udplantet, men faktum er, at  vi stadig bærer alle planterne ud i drivhuset hver formiddag, og tager dem ind igen for natten.  Det er altså et møgkoldt forår i år! Selvom det er et stort arbejde at bære frem og tilbage, så synes jeg bestemt det er det værd. Planterne er i god vækst, mange har blomster og nogle har også tomater på vej.  Pt. er vi rent drivhusmæssigt i fase 3 i årshjulet og mangler opvarmning af jorden og grundvanding.  Planterne er mere end klar, da vi gennem lang tid har tilvænnet dem til udelivet  – både til sol og varierende temperaturer. Forhåbentlig kan vi snart gå i gang med udplantning i drivhuset.

Vejrudsigten for de næste 10 dage peger i retning af, at det nok nærmere bliver omkring 1. juni vi kommer til at plante ud i drivhuset, og dermed nogenlunde samtidig med sidste år. Der er endnu knap et par uger til, og selvom det er lidt af et mas stadig at bære ind og ud, så giver det god mening at fortsætte, ikke at blive for overmodig, og dermed risikere at sætte mange måneders arbejde over styr. Du har sikkert hørt om nogen der har plantet ud for flere uger siden, og det kan der være en rigtig god forklaring på. Selvom Danmark er ganske lille, så kan der være store regionale forskelle på vejret – ikke mindst antal solskinstimer, vind, temperatur og regn. Forholdene i Nordjylland, eller Bornholm kan gøre, at det er perfekt til udplantning, hvorimod det kan forholde sig anderledes andre steder i landet.

Det som fylder mest i vores indbakke, både på Instagram, Facebook og mail, er spørgsmål om udplantning. Derfor har vi besluttet at lade dette nyhedsbrev stå i udplantningens tegn.

Vi vil dele nogle af vores erfaringer blandt andet omkring opvarmning af jorden, vanding, gødning og opbinding af planter og meget mere.

Vores tilgang og måde at gøre tingene på, afspejler vores holdning til at dyrke vores have, og nogle grundlæggende værdier som alt hvad vi gør, bygger på. Det betyder at vi dyrker giftfrit og bæredygtigt blandt andet ved at gøre brug af nyttedyr til skadedyrsbekæmpelse og genanvende de ressourcer vi har ved hånden, i stedet for at smide dem ud. Det gælder vores køkkenaffald, jord i haven, græsafklip og regnvand. Derudover har vi etableret vores have på en måde, så det tilgodeser og tilbyder levesteder for insekter, orme, pindsvin og fugle. Vi håber med vores bestræbelser på at skabe gunstige vilkår for dyrelivet, at vi får en bedre og dermed også en hensigtsmæssig og naturlig balance mellem skade- og nyttedyr.

I vores Tomatdyrknings Årshjul har vi opdelt året i forskellige faser. Under fase 5 kan du blandt andet læse mere om

🍅 Placering af tomater i drivhuset
🍅 Brug af kapillærkasser
🍅 Temperaturernes betydning for tomatplanterne
🍅 Udplantning – udplantningsmetoder
🍅 Vanding i drivhus
🍅 Brug af regnvand til vanding
🍅 Brug af murespande mv. til dyrkning af tomater – artiklen er netop blevet opdateret
🍅 Plantekrave – beskyttelse af planterne mod larver
🍅 Gødning af tomatplanter
🍅 Opbinding af tomatplanter
🍅 Guide til hvilke sorter der skal knibes og hvilke der ikke skal
🍅 Knibning af sideskud – artiklen er netop blevet opdateret
🍅Temperatur og skygge i drivhuset
🍅 Betydning af udluftning
🍅 Bestøvning af tomater
🍅 Skadedyr: Forebyggelse og bekæmpelse

I Tomatdatabasens årshjul finder du også vores guide til hvordan du bruger Tomatdatabasen.dk – skriver egne noter, kommentarer, bedømmelse og laver gratis planteskilte

Læs også vores nyeste artikler:

🍅 Planlæg udplantning
🍅 Billedeguide til udplantning
🍅 DTM
🍅 Vanding med drypvandingsanlæg
🍅 Opvarmning af jorden – fremskynd udplantningstidspunktet

Vi håber du finder nyhedsbrevet interessant og brugbart. Er der emner omkring tomatdyrkning du savner, så skriv endelig til os, og vi vil bruge det til inspiration til de næste artikler og nyhedsbrev.

shoppen finder du opbindingskit og jutesnor mv. samt flere nye varer. I pinsen har vi fri fragt til pakkeshop, når du køber varer til over 500 kr.

Rigtig god læselyst
Tina & Lars
Tomatdatabasen.dk

🍅 April nyhedsbrev

Kære med-tomatentusiast

Vi er i gang med den lunefulde april måned, måneden hvor alting kan ske, ikke mindst vejrmæssigt. Nogle dage, ja perioder, kan det være helt sommeragtigt, mildt med tocifrede temperaturer, og andre dage er det voldsomt blæsevejr, koldt, frostgrader og snevejr. Vi har netop haft flere dage med helt igennem fantastisk vejr. Det er vanedannede! De lyse, lune timer er blevet brugt og udnyttet udendørs – der er meget der skal nåes.

Selvom vi er i april  måned, og rigtig mange er ved at være færdige med at forspire tomatfrø, så er der stadig tid til at så hvis du ikke har nået det, eller blot har “glemt” nogle sorter. Vi har erfaret at zip-pose i kombination med minikap drivhus, er super effektivt til at forspire tomatfrø og give tomatplanterne et lille forspring – det kan du læse mere om i dette nyhedsbrev.

Har du forspiret siden februar/ marts, har du måske – som os – vindueskarme der er fyldt med tomatplanter i alle mulige størrelser. I den næste måneds tid handler det udelukkende om at passe og pleje tomatplanterne, så de kan udvikle sig til robuste, kraftige og sunde planter. I dette nyhedsbrev kan du finde svar hvordan du ser om dine tomatplanter er i trivsel – og i vores Q&A blogindlæg, finder du svar på nogle af de spørgsmål vi har fået, der handler om pasning af små planter.
Du får også tips til hvordan du TRÆNER dine tomatplanter,  hvordan du kan give FØRSTEHJÆLP til frø der ikke spirer.

I vores tomatdyrknings årshjul er vi nået til  FASE 3 & FASE 4: Klargøring af drivhuset og ompotning – det er to faser der i øjeblikket løber sideløbende. Ompotning er altid en fase der kan være lidt “tricky”, og ikke alle planter reagerer lige godt på ompotningen. Vi har fået mails fra flere, som oplever at deres planter falder sammen og nogle dør, efter ompotning. I vores Q&A blogindlæg,som du finder link til i dette nyhedsbrev, finder du tips til hvordan du kan forebygge chok hos tomatplanter ved ompotning.

Hvad angår klargøring af drivhuset, så er vi igennem Etape 1 & 2: Rengøring, udskiftning af jord og måling af jordens pH-værdi.

Skal du igang med at rengøre og klargøre drivhus og er i tvivl om hvordan og hvilke rengøringsmidler du skal bruge, så kan vores erfaringer måske hjælpe dig på vej.
I år har vi testet nye produkter til brug af rengøring/algefjernelse. Resultaterne og vores konklusion kan du læse meget mere om herunder.

Igen i år, har vi udskiftet det øverste lag jord i drivhuset med jord fra vores jordfabrik, det er altid hårdt – her får du et par tips til, hvordan du kan slippe lidt nemmere om at skifte jorden ud i drivhuset.
Når det øverste lag jord er fjernet i drivhuset, skal det erstattet af noget andet. Gennem hele vinteren har vi fermenteret rester fra køkkenet og gravet det ned i vores jordfabrik. Nu er tiden kommet til at jorden skal ind og gøre gavn i vores drivhus. Som du måske allerede har læst, så er jordens pH-værdi vigtig. Vi har målt pH-værdien i jordfabrikken, for at blive klogere på om jordens pH-værdi er tilfredsstillende, eller om brug af bokashi har betydning for pH-værdien og evt. i hvilken retning. Her kan du læse mere om vores test af pH-værdien og resultatet af testen.

For os, er kombination af dyrkning af tomater i drivhus og på friland den rette kombination. Drivhus er ikke nødvendigvis muligt eller det rette valg for alle, og der er faktisk alternativer til at dyrke i drivhus, det har vi eksperimenteret med gennem flere år og vil i dette nyhedsbrev dele nogle af vores erfaringer.

Kapilærkasser er ganske populære at bruge både i drivhuse og på friland. Overvejer du om at kapilærkasser kan være det rette for dig, så kan du i dette nyhedsbrev blive klogere på nogle af de fordele og ulemper, som vi har erfaret gennem årene.

Slutteligt – har jeg en lille bøn til dig. Jeg vil rigtig gerne lære dig, som modtager mit/mine nyhedsbreve, bedre at kende – og ikke mindst hvilke tomatmæssige udfordringer, tanker og problemer du går og tumler med.
Det giver mig nemlig en bedre ide om, hvad der er vigtigt for dig, hvordan jeg kan hjælpe – det er jo i bund og grund det som vi brænder for!  Har du et par minutter eller tre, vil jeg rigtig gerne høre fra dig, enten via FB, Instagram eller mail tina@tomatdatabasen.dk – fortæl mig: Hvad er din største udfordring, i forhold til tomatdyrkning, lige nu.

Indholdet i dette nyhedsbrev:

🍅 Forspiring – med brug af minikap
🍅 Frø der ikke vil spire –tip til førstehjælp
🍅 Q & A – pasning af små tomatplanter
🍅 Sådan spotter du om dine tomatplanter er i trivsel
🍅 Rengøring af drivhus – test af brunsæbe og AlgeFri N
🍅 Popup-drivhus – et godt alternativ til glashuset
🍅 Kapilærkasser – fordele og ulemper

Har du forslag til emner du kunne tænke dig vi skrev om i vores nyhedsbrev, så skriv endelig til os.!
Rigtig god læselyst

Gode hilsner
Lars & Tina
Tomatdatabasen.dk

Udskiftning af jord i drivhuset – sådan gøres det lidt lettere

Udskiftning af jorden i drivhuset kan være noget af en slidsom affære! Den første del med at fjerne jorden, er slet ikke så krævende da jorden er tør og let. Det er straks en anden sag at få jord ind igen.Men det behøver slet ikke være så tungt og besværligt, som vi tidligere har gjort det til. Istedet for at skulle skovle jorden to gange – først op i trillebøren og så ud af trillebøren igen, kan man nøjes med blot den ene gang – op.

Her får du vores tip, til hvordan du kommer lidt nemmere igennem. 

Har du en trillebør, så fyld den med den jord, der skal i drivhuset.
Løft trillebørnes ben forsigtigt over drivhusrammen.
Stil dig foran trillebøren, og løft så i støttepinden til håndtagene rammer jorden. En del af jorden vil ryge ud.
Vip børen forover – og tøm børen.

Nu kan du skubbe jorden hen hvor den skal være – og samtidig har du sparet lidt på de tunge akavede løft.

Har du et fif du har lyst til at dele, så brug endelig kommentarfeltet.

,

Brug af bokashi/jordfabrik i drivhuset – hvilken pH værdi har det?

For snart 1½ år siden fik jeg bokashi startsæt i fødseldagsgave. Det har været brugt flittigt lige siden.

Alt der har været velegnet til at komme i bokashi-spandene er kommet i. Når spandende har fermenteret færdigt, er den fermenterede masse løbende blevet gravnet ned i vores højbede, dækket af 40-50 cm. jord.

I takt med at det ene højbed var fyldt, blev det næste taget i brug. I år har vi brugt 6 højbede som jordfabrikker.
De fire højbede skal der vokse tomater i, senere på sæsonen – de to andre har hele tiden været øremærket til brug i vores drivhus, når vi skiftede det øverste lag jord.

Hver eneste år måler vi pH-værdien i jorden i vores drivhus. pH-værdien er vigtig, både for høj og for lav, kan have betydning for tomatplanternes trivsel og udvikling.

Når man laver sin egen jordfabrik og bruger bokashi, er det ikke til at vide, hvordan pH-værdien er, medmindre man måler den. Vi har været meget spændte på at finde ud af, om – og på hvilken måde bokashi har indflydelse på jordens pH-værdi.

Herunder kan du se resultatet af vores måling – som er udført efter producentens anvisning.

Værdien ligger mellem 5.5 og 7 – og er altså helt perfekt!

Hvad gør vi med jorden fra drivhuset – som vi fjerner?
Jorden fra drivhuset genbruges (når den er renset for ukrudt) rundt omkring i haven, hvor der er behov for lidt ekstra jord f.eks. omkring vores store buske, under hækken og til at udbedre huller i græsplænen.

Bruger du jordfabrik, og har du testet pH-værdien, så del gerne dine resultater med os her

Popup drivhus – et godt alternativ til drivhus

Har du ønske om at dyrke egne tomater, så behøver du ikke at forkaste drømmen, blot fordi du ikke har drivhus eller mulighed for at have et stående.

Selvom et drivhus er ret fantastisk til at dyrke tomater i, så kan mindre faktisk også gøre det.

For nogle år siden, boede vi et i lejet hus og havde i starten ikke mulighed for at sætte drivhus op. Istedet investede vi i et stort pop-up drivhus og satte det først på vores terrasse,  mens tomaterne var små – og siden flyttede vi dem ned i et lidt større pop-op, vi havde stillet i haven, op af hegnet til naboen.

Pop-up drivhusene kan fåes i alle mulige materialer, størrelser og prisklasser.
Vi valgte to forskellige modeller – en lille model hvor der kunne stå mange små planter – og en større model, hvor planterne kunne gro. Begge i den billige prisklasse.

For os, var det et ideel alternativ til drivhus, da selve konstruktionen er let, den kan let flyttes, den giver rigtig god udluftning, der bliver godt varmt, tillader nyttedyr fri adgang, planterne er beskyttet mod slagregn – og den grønne plastic forhindre tomaterne i at blive solskoldet.

En anden kæmpe fordel er, at når sæsonen er forbi, kan den pakkes ned.
Finder du ud af, at du har placeret pop-up drivhuset forkert i forhold til sol, skygge og vind – er det nemt at flytte det til en anden placering og teste den nye placering af.

Den sidste fordel er, at man man dyrke i krukker, jorden eller plantesæk – ligesom det passer og er muligt. Dyrker man i krukker og plantesæk og sætter det direkte oven på jorden, kan rødderne selv søge ned i jorden efter vand.

Vi har dyrket både tomater og chilier i vores popup drivhus, og med kæmpe kæmpe succes! Masser masser af sunde flotte robuste planter, og overflod af frugt.

Løsningen har også nogle ulemper!

En af de største ulemper er, at de er utrolige vindfølsomme og plastikken bliver mør/revner let især omkring syningerne. Vores har max. holdt i 2 år.
Rent æstetisk er de heller ikke kønne at have stående. Det er lidt dyrt at købe nyt, da de faktisk ikke er billige – heller ikke de billigeste modeller.
Desuden er en forstærkning af konstruktionen påkrævet, hvis man dyrker tomater der enten er yderige eller store, da stængerne ellers kan bøje eller knække under vægten af tomater.

Det første år vi boede i vores nuværende hus, brugte vi et pop-up drivhus til at dyrke chilier, og aldrig har vi haft større, sundere planter med et så enormt udbytte.

Har du erfaringer med pop-up drivhus – del dem gerne med os her i kommentarfeltet.

Kapilærkasser – fordele og ulemper

Der er mange måder at dyrke tomater på, og ligeså mange positive og negative erfaringer med forskellige dyrkningsmetoder.

Fra vores synspunkt, så er den rette dyrkningsmetode, den metode som dels passer ind i din hverdag, som er mulig og ikke mindst er realistik at passe hele tomatsæsonen igennem.

I dette blogindlæg vil vi dele vores erfaringer med brug af kapilærkasser – også kaldet selvvandingskasser.

Indledningsvis vil vi kort fortælle hvad en kapilær/selvvandingskasse er, og fungerer – dernæst vil vi skitsere de fordele og ulemper der er, som vi oplever det.
Afslutningsvis vil vi fortælle hvorfor vi har foræret vores kapilærkasser væk.

Selvvandingskasser- kort fortalt

En af de mest almindelige og populærer selvvandingskasser er de hvide flamingokasser, som består af en bund – som fungerer som vandbeholder – og et låg, der sædvanligvis indeholder tre rør.
Kapilærkasserne kan købes fra ca. 40 kr. og opefter afhængigt af mærke. Personligt har vi ikke oplevet nogen forskel på de billige og de dyre – vi har haft begge.
Mange steder kan der tilkøbes vandingsposer til kapilærkasserne, hvilket måske kan bidrage til en lettere rengøring. Vi har aldrig fundet det nødvendigt.

 

 

 

 

Man bruger typisk selvvandingskasserne sammen med en plantesæk der placeres vandret ovenpå.

Afhængigt af hvilke afgrøder du dyrker, kan du bruge 1-2 eller 3 af rørerne. Ofte bruger man det rør i midten – eller de yderste rør.

Systemet fungerer sådan, at noget af jorden fra plantesækken fyldes i røret, der leder ned i vandbeholderen, og derved suger vand op til plantesækken.

Konkret fungerer det sådan, at man placerer plantesækken ovenpå kassen. Ud for de huller, man ønsker at benytte (der er ofte markeret runde huller i plantesækken), skæres der hul. Tag den ene hånd ned i plantesækken og mærk efter hvor hullet til røret er, og prik med fingene hul, i plantesækkes bund. Gør hullet lidt større og sørg for at hullet bliver fyldt op med jord. Gentag processen for hvert hul.

Når alle hullerne er fyldt op med jord, så skal vandbeholderen fyldes op med vand. Det sker typisk gennem et lille hul, på en af siderne.

Tip: For at give plantesækken ekstra mulighed for at komme af med overskydende vand, er det en god ide at prikkel hul i undersiden af plantesækken, før du ligger den ovenpå selvvandingskassen. Det kan du f.eks. gøre med en gaffel eller lign.

Tip : Læg en lille plastickugle eller andet i hullet, så du kan se når vandstanden sænker sig og blier lav.


Fordele ved kapilærkasser:

1) mulighed for at dyrke tomater hvor som helst f.eks. i et drivhus med fast gulv, terrasse, altan mv.

2) mulighed for at tage væk nogle dage, uden at skulle bekymre sig om, at planterne har nok vand, selv i varme perioder

3) ved at bruge plantesække, skal der ikke tænkes på at udskifte jord- du udskifter blot plantesækken hvert år

4) du kan bruge fast gødning (piller etc.) eller flydende – hvad du foretrækker.

Tip : Giv din planter mere jord at vokse i – brug 2 plantesække oven på hinanden – husk at sørge for at klippe hul i mellem dem.


Ulemper ved kapilærkasser:

1) har du et lavt drivhus, optager kapilærpladsen meget plads i højden

2) kapilærkasser kan varierer stærkt i pris – fra 40 kr til 100 kr. stykket.

3) det kan være vanskeligt at se den aktuelle vandbeholdning

4) du skal sørge for at vand i starten, til planterne har sat sig og selv kan hente vand.

5) det kan være vanskeligt at dosere korrekt mængde gødning

6) rent æstetisk, er kapilærkasser ikke så kønne at have stående

7) snegle og andre smådyr holder af at bo både under plasticen på plantesækken, under og omkring plantesæk og kapilærkasse

8) det kan være svært at holde ukrudt væk, hvis kapilærkassen står op mod drivhusvæg

9) vores erfaring er bedømmelse er, at planter der er dyrket i plantesæk/kapilærkasser på ingen måde kan måle sig med tilsvarende der er dyrke i jorden – hvad angår smag og ydeevne.

Derfor bruger vi ikke længere kapilærkasser

For os, synes vi at ulemperne ved at dyrke i kapilærkasser langt overstiger fordelene. Noget af det vigtigeste for os er,  at vores tomatdyrkning passer til vores hverdag, livsstil og er så let, simpel og selvpassende som muligt – og samtidig sikre at planterne trives bedst muligt og både udbytte og smag er i top.

Vi har gode erfaringer med at dyrke direkte i jorden, og det er for os den mindst problematiske måde at dyrke tomater, der tilmed er den mindst tidskrævende, letteste at passe i hverdagen. Dertil kommer at vi ønsker mere plads til tomaterne og at slippe for at skulle købe plantesække hvert år.

Del gerne dine erfaringer med kapilærkasser i kommentarfeltet

Forspiring – med brug af minikap

Forspiring ved hjælp af zip-metoden er efterhånden en af vores foretrukne måder at forspire på. Det er der rigtig mange gode årsager til.
Dels er det vores erfaring, at forspiringen går meget hurtigere, det er virkelig pladsbesparende og de spirede frø kan ompottes til det medie man ønsker.
Sidst men ikke mindst, synes planterne vækstmæssigt at få et forspring, sammenlignet med frø som ikke er spiret med zip-metoden.

Vi har  gennem flere år testet forskellige “mini-drivhus” systemer, blandt andet IKEAS væksthus, WinDuo samt Minikap.

Nogle af de egenskaber og kvaliteter, der er vigtige for os er,

 • cellernes størrelser
 • størrelsen på hullet, nederst i cellen
 • holdbart materiale, der kan genbruges gennem mange år
 • rummer et stort antal celler, der kan forspires/plantes i
 • er “selvpassende” dvs. skal have en vandbeholder
 • vandbeholderen skal være nemt at fylde med vand, og som er rummelig
 • skal have låg med luftcirkulationshuller
 • nem ompotning, og mulighed for kun at vælge de planter der skal ompottes
 • nem at rengøre
 • stabilitet – står fast

Både sidste år og i år har vi testet Minikap, og i dette blogindlæg vil vi dele vores erfaringer og vurdering af egnetheden, i forhold til vores behov og ønsker, som skitseret ovenfor. Desuden har vi undersøgt, om og evt. hvilken forskel der er på så frø direkte i minikap og ligge frø i minikap, der lige akkurat er spiret.

I alle cellerne har vi anvendt så-prikeljord iblandet perlite og alle har fået drysset et tyndt lag vermiculite på toppen, efter frøene er blevet lagt.
Vi har testet en masse sorter, her har vi udvalgt at vise resultaterne for to – Freds Tie-Dye og Lucky Tiger.

Med lad os starte med at se lidt nærmere på minikappen.

Sådan er minikappen konstrueret:

Minikappen er konstrueret af flamingo og består af :  en vandbeholder, en plantehylde, vandingsdug, plantebakke og et låg med ventilationshuller – og er med andre ord et selvvandende mini-drivhus. Vandet suges op fra vandbeholderen, via vandingsdugen. Vandbeholderen kan fyldes op via en lille revne på siden.
Mini-kappen rummer 60 celler, som hver især ikke er særlig store, men har en passende størrelse, i forhold til at det er frø og spirer, der skal vokse i dem. Hullet i bunden er lige så stort som selve cellen, men da plantedugen ligger som bund, medvirker det til at give en fast bund, og intet jord eller andet falder gennem hullet.

Der følger en anvisning med mini-kappen der beskriver hvordan den bruges.: Kort sagt placeres plantehylden ovenpå vandbeholderen. Vandingsdugen placeres på plantehylden, så enderne går ned i vandbeholderen. Ovenpå vandingsdugen sættes plantebakken som fyldes med det vækstmedie man ønsker at anvende – i vores tilfælde, så- og priklejord. Når frøene er lagt i jorden, fyldes vand op i vandbeholderen via hullet i siden og låget sættes ovenpå. Herefter er det blot at vente med tålmodighed på, at de første spirer viser sig.

Her nedenfor, kan du læse mere om vores erfaringer med  hhv. spiring med frø direkte på jorden og forspiring vha. af zip-pose, hvor frøene efterfølgende blev flyttet til minikappen.

Erfaring med forspiring – direkte i minikap

Sådan gjorde vi:
På jorden lagde vi frøene, og henover lagde vi et tyndt lag vermiculite, og vandede efterfølgende.

4. april : Frøene (Freds Tie-Dye) frø blev lagt oven på jorden
10. april : Frøene spirede og er kommet frem med to blade
21. april : Planten har 2 sæt blade, og er stadig ganske små

 

 

 

 

Erfaring med prikling af spirer – fra zippose til minikap

Sådan gjorde vi:
Frøene lagde vi til forspiring i zip-pose – på et stykke vat.
Da frøene (Lucky Tiger)  lige nøjagtig var spiret, blev de lagt i minikappen og trykkede vattet forsigtigt ned mod jorden.
4.april : Frø lagt oven på jord og drysset med vermiculite
6.april : Frø og blade er vokset op og blade foldet ud
21. april : Planterne er mere end klar til prikling.

 

Kommentarer:

Der er, som forventet, forskel på om frøene lægges i cellerne fra frø eller om de lægges i, netop når de er spiret. Men når man tænker på, at frøene der er lagt på vat, kun lige netop er spiret, så er det virkelig meget stor forskel på de planter der er blevet lagt som frø og dem som kommer fra zip-posen. Så stor forskel, havde jeg ikke forventet.

Vi har påfyldt vand et par gange, men ellers har mini-kappen fået lov at passe sig selv. Kassen står stabil og fast. Låget har små huller, og bidrager til at fugt kan komme ud.
Ved ompotning, har vi kunne rykke plantebakken ud, og nemt kunne skubbe enkelte planter op, uden at indvirkede på de øvrige.
Vi havde en minikap stående fra sidste år, og den helt fin og intakt, desuden er den meget nem at rengøre.

Det er til dato, den mest vellykkede, nemmeste forspiring vi har haft. Minikappen har vist sig at kunne opfylde vores krav og behov.
Hvad der overrasker er, at ALLE frø der er lagt fra zipposen var kommet op allerede 9. april og er godt langt i væksten – som du kan se af fotoet fra 21. april.

For os, er det en rigtig god kombination – zip-poser og minikap.
Derved bruger vi kun plads på de frø/sorter som er spiret og det virker til at væksten går meget hurtigere når de ligger på vattet fra zip-posen oven på jorden og dækkes af et tyndt lagt vermiculite.

Det er helt sikkert en metode vi vil bruge fremadrettet.

Kender du til andre og lignende systemer, som du synes vi skal teste, så skriv gerne til os på tina@tomatdatabasen.dk

🍅 Q & A – pasning af små tomatplanter

Har du forspiret tomatfrø løbende siden marts,  står du sikkert ligesom os, med en masse planter, der er på forskellige udviklingsstadier.
Nogle har du måske pottet om, og andre er ved at være klar – måske planterne er klar til at blive pottet om, igen.

Der kan være mange spørgsmål der trænger sig på.

Her i vores Q&A – pasning af små tomatplanter, kan du finde svar på nogle hyppigt stillede spørgsmål.

Kan tomatplanter være dovne – mine planter vokser ikke og har næsten intet rodnet

“Jeg har lige ompottet mine tomatplanter, de vokser næsten ikke og har næsten ikke noget rodnet. Kan tomatplanter være dovne” – sådan skrev en tomatentuasiast til os på mail.

Tomater og agurker hører til gruppen af planter, som sædvanligvis vokser meget hurtigt. Når en plante i flere uger stagnere i vækst, giver det anledning til undren og bekymring.

Der kan være mange årsager til at tomatplanter ikke vokser, og som tidligere nævnt kan for meget, kold og/eller våd jord bidrage til reduceret vækst.

Men årsagen kan faktisk også være en anden, nemlig at du har ”trænet” dine planter til at være dovne. Hvordan kan man det?

Ofte er det et spørgsmål om forkælelse, at planterne fra de er helt små tilvænnes til at få vand ovenfra og rigeligt af det. Det er faktisk lidt af en bjørnetjeneste at gøre planterne. Årsagen er, at tomatplantens rødder vil søge hen hvor der er vand. Er der konstant vand og rigeligt af den, fx i overfladen, så stimuleres planten ikke til at danne flere rødder og sende dem ud og ned i potten for at finde vand. Rødderne søger hen, hvor vandet er.

Resultatet er, at planten ikke udvikler et godt, og stort rodnet – og med et lille rodnet, kan planten have svært ved at optage den mængde væske og de næringsstoffer den har brug for.
Især på varme dage kan det være et problem, da planten har brug for at køle sig, og trække vand op, via rødderne,  men et uunderudviklet rodnet kan faktisk betyde at planten ikke kan suge nok vand op i forhold til behovet, og planten vil mangle vand og tørste – selvom jorden er våd.

Sådan ”træner” du dine tomatplanter

Problemet med reduceret/mangelfuldt udviklet rodnet er nemt at styre uden om.
Ved at være en smule tilbageholdende med at vande i vækstfasen, så vil planten blive stimuleret til at sende rødderne ud i potten, for at søge efter vand.

Personligt vander vi ikke hver dag, men vander når vi kan se at planterne så småt begynder at hænge. Derudover anvender vi perlite og vermiculite i potterne. Begge bidrager til et bedre miljø i jorden, dræner og opsuger vand, og afgiver det til planterne når de har behov.

Sådan ser du om dine planter er i trivsel

Blade der falder af, krøller, hænger, bliver gule, får pletter – rødder der er brune, jord der lugter – er blot nogle af de signaler som kan fortælle at tomatplanten mistrives.

Sådan kan du genkende en tomatplante der er i god trivsel

Bruger du daglit lidt tid på at se til dine tomatplanter, vil du hurtigt lære planternes “sprog” at kende og være i stand til at bemærke og aflæse forandringer med blade, blomstering, lugt fra jord, rødder og produktion af tomater, og kan hurtigere sætte ind, hvis det er nødvendigt.

Kig på farverne, plantes udtryk/udseende – både selve stænglerne, blade, rødder og blomsterne – og senere også selve tomaterne.

 

 

 

 

Stængler og blade
Hvis planten er i god trivsel, vil stænglen være kraftspændte – det samme vil gælde bladene, som vil have en fin farve. Når jeg ikke siger grøn farve, så er det fordi at nogle tomatsorter har farveaftegninger på både blade og stængler, som afviger fra grøn. Nogle sorter har blade der har forskellige farvenuancer herunder også lyserød – både på blade og stængler. Det er ikke sygdom – men blot sådan planten skal se ud.

Bladenes grønne nuance kan også variere fra tomatsort til tomatsort. Det er ændringer i den sædvanlige farvenuance, der er vigtig at bemærke – også om bladene ligefrem bliver gullige. Ligesom farven på tomatplanten og dens blade, er en god informationskilde der kan fortælle dig, om plantens trivsel, så er det vigtigt at vide, at formen og selve udseende af bladene kan også forandre sig.

Hvis en tomatplante normalt har glatte blade der strutter fint ud fra stænglen, og pludselig krøller bladene sammen eller bladene hænger slapt ned – så er det også tegn på, at noget er galt. Bemærk at nogle sorter skal have mørkegrønne, kraftige blade – andre mere lyse, og grå – nogle er behårede og andre er krøllede som grønkål, og andre er mere af den hængende type. Det er altså afvigelserne for den enkelte sort, der er værd at bemærke.

 

 

Rødder
Det er i tiden inden til endelig udplantning, at det er en god ide at se hvordan rødderne udvikler sig. En oplagt mulighed for det, er når du ompotter. Hvordan ser rodnettet ud? Er det lille og sparsomt – eller er det forgrenet og veludviklet? Hvordan ser rødderne ud – er de “tørre” eller fedtede, slimede – er der brune, og lugter? En plante i god trivsel, vil udvikle et godt komplekst rodnet, bestående af nogle kraftige og fine rødder som er lyse og er “tørre”.

 

 

 

 

 

 

Blomster
Bemærk om planten sætter blomster, eller og de visner og falder af – det er signaler om, at der er noget som ikke er i balance.

Det er vores erfaring, at planter der er i mistrivsel, hurtigt også får flere andre problemer, og er mere modtagelig overfor sygdomsangreb.

Årsagerne til mistrivsel hos tomaterne kan skyldes en enkelt faktor, men kan også skyldes flere og mere komplekse årsager.

 

 

 

 

 

Nogle af de forhold der kan give problemer og mistrivsel er blandt andet

– svampe og/eller bakterier
– skadedyr
– uhensigtmæssig temperatur både nede i potten og den den omgivende temperatur
– lysforhold
– vand
– gødning
– dyrkningsmedie

Oplever du planter der mistrives, så er første skridt at undersøge vækstbetingelserne og få rettet op på f.eks. under/overvanding, temperatur, lys, næringsstofbalance mv.

Frø der ikke vil spire – tip til hvordan du kan give din frø førstehjælp

Måske du allerede har læst vores artikel, der omhandler frø der ikke vil spire, og hvilke årsager der kan være til det.
F.eks. at:

 • Der er for meget jord omkring frøene
 • Temperaturen i jorden er uhensigtsmæssig
 • Jorden er alt for våd

Når der er for meget jord omkring frøene, kan omgivelserne i potte være så kolde og våde at det forhindre frøene i at spire – og måske endda rådner.

Men der kan faktisk også være andre forklaringer…

 • Vandes frøene oppefra, så kan vandet/strålen presse frøene længere ned i jorden, og så langt ned, at frøet har svært ved at komme op.
 • Er jorden for fugtig, kan det give grobund for svampe, bakterier og ikke mindst larver – hvilket tilsammen kan bidrage til at frøene ikke spirer.

Så selvom du har levedygtige frø, og synes du behandler dem ens, så kan det være små forskelle som gør hele forskellen.

Førstehjælp til frø der ikke vil spire

Oplever du at dine frø ikke vil spire, så kan du prøve at give dem FØRSTEHJÆLP, ved at ændre de vækstforhold som frøene har.

Her får du tre tip til FØRSTEHJÆLP:

 1. Flyt jorden med frøene til en lav beholder og strø jorden ud i et tyndt lag
 2. Hold lidt tilbage med vanding
 3. Tilfør lidt perlite til jorden og vermiculite på toppen, for at forbedre jorden

Vi har teste metoden herhjemme, med god succes. Her på fotoene ser du frø som ikke spirede hos os. Efter de fik FØRSTEHJÆLP begyndte de at spire på et par dage.

Held og lykke med din spiring og førstehjælp.

Hvor meget vand skal mine tomatplanter have

Hvor meget skal du vande dine tomatplanter have og hvor ofte skal de vandes?

Der findes ingen gylden standard eller “One size fits all“, når det kommer til vanding.
Der er mange forhold der har betydning

 • Størrelse
 • Vækstmedium
 • Omgivelserne (temperatur, lysforhold, luftcirkulation)
 • Planternes sundhedstilstand
 • Plantens alder/vækstfase

Vanding er nok en af de discipliner vedrørende tomatdyrkning, der kræver mest opmærksomhed. Både for lidt og for meget kan være fatalt.
Planten kan kun optage og opbevare en vis mængde væske, og hvad der er derudover – er i overskud. Det kan planten ikke optage. Er jorden vedvarende for våd, kan planten simpelthen drukne.

Vandet er vigtigt for blandt andet fotosyntese (sammen med luft og lys), altså den proces som har at gøre med plantens vækst, vand tjener også til afkøling af planten.

Vandet optages via rødderne, via stænglerne og transporteres videre ud og rundt i planten, også til plantens blade hvor der også sker fordampning.
Den fordampning der sker, gennem plantens blade er påvirket af forhold som temperatur, lysforhold, fugtighed og luftcirkulation/frisk luft.
Der er med andre ord, masser af forhold der er betydende for, hvilket vandbehov planterne har.

Hvor ofte, hvor meget og hvordan skal man vande tomatplanter

Det er ikke muligt at sige noget præcist om hvor ofte, du skal vande dine tomatplanter.

Men der er et par fif som du kan bruge, til at finde ud af, om dine planter har brug for vand.

 1. Løft på potten, er potten tung eller let? Hvis potten er tung, har planten ofte tilstrækkeligt med vand
 2. Stik en finger ned i det øverste lag i potten, hvis den føles våd/fugtig, har plante ofte vand nok.
 3. Hold øje med bladene på tomatplanten, begynder de at hænge, kan det være tegn på at planten har fået for meget vand (hold igen med vandet) eller er i vandmangel og trænger til vand.

Kig til dine planter dagligt, og i varme dage flere gange om dagen for at se om de trænger til vand.

Giv planterne den mængde vand de har behov for, når de har behov og vand planter der er i vækst, nedefra.

Hvornår skal små tomatplanter gødes – og hvor meget

Det afhænger af….

Jeg ved, at det vil være rart, hvis der var nogle helt klare retningslinier man kunne læne sig op af, men mht. gødning så er der mange meninger og holdninger til både hvor meget, hvor lidt, hvor ofte og med hvad.
Jeg vil i dette indlæg ikke omtale specifikke produkter, men alene dele den måde vi gør det på, hvorfor og hvilke resultater vi har.
Mht. gødning, er det værd at bemærke, at der er nye regler om gødning på vej

Her handler det alene om gødning af små tomatplanter, der står indendørs i jord. Tomatplanter der dyrkes hydroponisk, eller i andre vækstmedier berøres ikke.

Generelt gøder vi ikke vores tomatplanter, før vi planter ud. I stedet foretrækker vi at bruge næringsrig/letgødet jord til at dyrke dem i.

Til alle vores tomatplanter, bruger vi så- og priklejord ved prikling og ompotning 1 og 2 gang.
I så-og priklejorden er der tilsat en smule gødning, og det skulle være nok til at dække planternes behov i 2- 3 uger.
Det passer rigtig fint med, at vi som regel ompotter ca. hver 3 uge. Dvs. at planterne hele tiden bliver ompottet til jord, der er let gødet.

Ved 2 ompotning,  hvor planterne er i god vækst og efterhånden har fået en god størrelse, (eller før, hvis vi begynder at se mangelsymptomer), tilsætter vi lidt pilleteret økologisk gødning i jorden i potten.
Gødningen frigives langsomt og vi oplever det giver os en bedre mulighed for at kontrollere at planterne ikke overgødes, ud fra devisen – hellere stabilt og lidt – hele tiden, i stedet for meget engang i mellem.

Vi har brugt metoden gennem flere år, som bidrager til sunde, fine planter.

,

Skal jeg binde de små tomatplanter op, med hvad og hvordan

Støttepind – er en god ide, når planterne bæres ind og ud, og kan forebygge den knækker af et pludselig vindstød

Ved at sætte planten dybt ved ompotning, stimuleres rodvækst, stammen bliver tykkere og planten bliver mere robust og kan bedre holde sig selv

Den del af plantens stængel der kommer under jord, vil danne rødder og bidrage til et større rodnet

Har du tomatplanter som efterhånden er blevet store, og har vanskeligt ved at stå oprejst, kan du sagtens give plante noget støtte, en pind og binde dem op.

Personligt gør vi det ikke. I vores måde at dyrke tomater på, stræber vi efter at udvikle planter der er robuste, har en tyk stamme og kan holde sig selv, indtil de skal plantes ud.

Hvordan får man robuste tomatplanter, der kan holde sig selv?

Robuste tomatplanter med tyk stamme, kan fremmes ved at ompotte ofte, og hver gang placere planten dybt, så noget af stænglen kommer ned i potten. Som du kan se her på fotoet, så vil det stimulre til at planten begynder at sætte rødder ud fra stænglen. Derved udvikles rodnettet og stænglen kan vokse sig tykkere og stærkere – og derved være bedre i stand til at holde sig selv.

Sædvanligvis giver vi først planerne støtte, når vi skal igang med at afhærde dem, og begynder at bære dem ind og ud, så ikke vindstød kommer til at knække planterne. Vi gør det også, hvis vejret viser sig fra sin lunefulde side, så der går lang tid før vi kommer til at plante ud. Der kan det være nødvendigt at give planterne støtte. Det gør vi i form af en bambuspind, hvor vi binder snor fast oppe og nede – og sætter clips på snoren som derefter kan lukkes omkring planten, eller blot binder nogle store løse løkker, der er nemme at tage af, når de skal plantes ud.

Har du lange ranglede små planter, der kræver støtte, kan en bambuspind være for voldsom. Her kan du bruge en lang grillpind som du sætter et stykke væk fra planten, og forsigtigt binder noget snor omkring. Sørg for at det ikke sidder for stramt og det er nemt at få af, når du skal potte om eller plante ud.

Hvor mange timers lys skal tomatplanterne have

Lys er ekstremt vigtigt for tomatplantens udvikling og vækst.

Lys er en nødvendig og livskrævende ressource, der giver planten energi til fotosyntese. Lysets betydning kan inddeles i både lysintensitet/kvalitet og længden af lysperioden.

Dette indlæg omhandler alene længden af lysperioden.

Der er mange meninger og holdninger til, hvor meget lys planter har behov for. Hvad der synes at være mere enighed om er, at lysbehovet spiller tæt sammen med både temperatur og tomatplanternes vækststadie. Jo varmere det er, jo mere lys har planterne behov for – og at planter har forskelligt behov afhængigt af om det er små spirer, små tomatplanter, eller tomatplanter der er i blomstring og igang med frugtsætning. Ovenstående vil vi komme mere i dybden med, i et kommende indlæg.

Sådan gør vi:
Vi har tomatplanter stående på forskelligt vækststadie, og de får lys fra vinduerne og om nødvendigt også tilskudslys i de tidlige og sene timer.
De planter som er små – får lys 14-16 timer, – de planter der er i vækstfase (er ompottet første gang) – prøver vi at give 18 timers lys.
Dem der er i god vækst og synes at være på vej til blomstringsfasen – får kun det sollys, som vinduerne kan tilbyde – og vil være de samme antal lystimer, de vil få, når de udplantes.

Men hvorfor ikke give lys 24 timer i døgnet, vil det ikke kunne fremme væksten?

Her synes der er være forskellige opfattelser. Flere steder i litteraturen nævnes, at tomatplanter har brug for en hvileperiode (mørke) for at kunne vokse, og at en uendelig mængde lys kan forstyrre plantens vækst og blomstersætning.

Iflg. flere forskningsartikler, afhænger længden af lys timer af flere faktorer, både lyskvalitet samt temperatur. Det er med andre ord svært at finde et entydigt svar.

Indtil vi har evidens for at en anden praksis har betydning og på hvilken måde, så står planterne op når vi gør – og går i ”seng” – når vi gør.

Luft ud – udluftning er både godt for dig, indeklimaet og dine tomatplanter

Ifølge litteraturen så har tomatplanter brug for at luften omkring dem fornyes, da frisk luft er vigtigt for blandt andet fotosyntese, og derudover vil luftcirkulation/vind stimulere planten til at danne flere rødder.

Tomatplanter bruger den omgivende luft til at vokse, og tomatplanter er meget følsomme overfor CO₂ indholdet i luften omkring planten.  CO₂ er den kemiske betegnelse for kuldioxid, som også kaldes carbondioxid.

Tomatplanterne har brug for kuldioxid, vand og lys til fotosyntese.
Hastigheden af fotosyntesen påvirkes af flere faktorer omkring tomatplanten

 • Temperaturer
 • CO₂ niveauet i luften omkring planten
 • Lysintensitet
 • Lyskvalitet

CO₂ måles i ppm (parts per million, dvs. antallet af CO₂-molekyler blandt luftmolekyler).  Luftens CO₂ koncentration udenfor, er omkring 400 ppm,  og indenfor er den typisk højere, og ofte mellem 500 til 2500 ppm.

Står tomatplanterne i et rum hvor luftcirkulationen er lav, så kan indholdet af CO₂ i luften være for høj.

En CO₂ koncentration der er højere end 2000 kan være skadelige – ligefrem giftige for planter. For høje niveauer af CO₂ kan også medføre deformitet i tomatplanternes udvikling, tomatblomster som falder af. Ved niveauer på over 1000ppm, vil nye blade have en reduceret evne til fotosyntese.

Luft derfor godt ud der hvor planterne står. Det er nemlig ikke nok at planterne har varme, lys og vand, hvis ikke også de får frisk luft. Du kan med fordel supplere med en lille blæser og blæse omkring planterne.

Udluftning flere gange i løbet af døgnet, og også inden sengetid, er både godt for dig og tomatplanterne.

Udover at give luftcirkulation, så vil blæsten bidrage til at planten holder sig tættere jordoverfladen (der er varmere), udvikler flere rødder og dermed bliver mere robust, stærk og kompakt.

 

Kilder
Li et al, HortScience horts 55, 8; 10.21273 / HORTSCI15136-20
Benton, Jones J, 1930, Tomato plant culture: in the field, greenhouse, and home garden
https://www.bolius.dk/saa-meget-betyder-en-aaben-doer-for-indeklimaet-45300 – hentet 22.4.2021

Hvordan ompotter jeg uden at planterne får et chok

Ompotning er altid kilden til lidt nervøsitet herhjemme. Af erfaring ved vi, at ikke alle planter overlever ompotning, at de simpelthen får et chok.

Men behøver det være sådan – kan man ompotte uden at udsætte planterne for unødvendig overbelastning?

For at komme et svar nærmere, er det nødvendigt at se på hvad der kan være årsag til at ellers fine raske planter, dør ved ompotning.
En af årsagerne kan skyldes underudviklet rodnet. Ompottes en plante, som har et meget sparsomt rodnet i for meget jord, så er plantens rødder slet ikke udviklet tilstrækkeligt til at kunne opsuge den nødvendige mængde vand gennem rødderne. Er jorden for våd, kold – vil der være mangel på ilt, og planten kan faktisk drukne.
En anden årsag kan være beskadigede rødder – som igen hæmmer vandoptagelse.
Et første tegn på at planten ikke kan optage nok vand, er gule blade og blade der afstødes (falder af).

Hvordan øges chancerne for en vellykket ompotning?

Sådan gør vi:
Nogle planter er fra naturen side skrøbelige, og ikke alle planter kan reddes. Når det er sagt er der her nogle tips til, hvordan du kan øges chancerne for en vellykket ompotning.

 • Når du har priklet, så kan du med fordel vente med at potte om til en større potte til  planten har nået at udvikle et fint forgrenet rodnet.
 • Vælg en potte, som kun er en smule større, end den som planten kommer fra og sæt planten dybt, så en god del af stænglen kommer under jorden, det stimulere planten til at danne flere rødder, fra stammen.
 • Sørg for at potten har gode drænhuller, brug gerne perlite i jorden til jordforbedring. Det bidrager til en mere luftig struktur, og at jorden ikke bliver for kompakt og våd.
 • Sørg for at planten ikke lider tørst, før du ompotter. Vand gerne inden ompotning – og efter – men ikke for meget.
 • Prøv at forstyrre plantens rødder mindst muligt. Det er næsten umuligt at ompotte uden at knække de fineste rødder. Ved at vælge en potte der er højere, end den planten kom fra, kan planten stort set flyttes over, uden den store skade på rødderne.
 • Giv planten et par dages rekreationsophold i skygge og med lavere temperaturer. Planten har brug for at komme sig, og ikke blive stresset af for meget varme & sol. Et par dage med skygge og lidt lavere temperatur, hjælper planten til at komme i form igen.

Tomatsauce – til din hjemmelavede lasagne, burger, spaghetti, madtærte eller pizza…en forskel der kan smages

Herhjemme er hjemmelavet pizza, burgere i høj kurs – og i særlig grad hjemmelavet lasagne der er produceret med gode råvarer.

Jeg er ret kræsen og kritisk overfor hvad jeg vil spise og bruge af råvarer i min mad, og er helt sikkert præget af at have en baggrund inden for kost, ernæring og sundhed.

For mig, er det afgørende at bruge gode råvarer, og gerne råvarer vi selv har dyrket eller fremstillet fra bunden.  Hvert år bliver vi spurgt hvorfor vi dyrker så mange tomater, om vi overhovedet kan nå at spise dem. Faktisk hænder det nogen år, at vi løber tør for egne tomater, før tomatsæsonen starter igen, særligt de år hvor det har været en kold sommer uden megen sol.

Forklaringen er, at jeg er vild med tomater i næsten alle afskygninger, og skal jeg bruge tomater i madlavningen, så skal det være af egen avl.

Vi har et særligt forrådsrum, som bugner af tomatsauce og henkogte tomater. Også fryseren bliver godt fyldt op hvis vi løber tør for glas.

Hvis du først een gang har fremstillet din egen tomatsauce, tomatsuppe og puré, så er du ikke et øjeblik i tvivl.

Det er i detaljen at forskellen ligger – og hos os, er den hjemmelavede tomatsaucen mindst ligeså vigtig, som de øvrige ingredienser.

Mange har det sådan, at det er lige præcis saucen som er med til at løfte maden smagsmæssigt og med til at give den helt særlig smag, der gør en stor forskel – og er en forskel der kan smages!

Sagen er, at det ikke er alle tomater der er lige velegnet til tomatsauce og som kan bidrage med den helt rette smag.

Skal du dyrke tomater der er særlig velegnet til sauce, pure og henkogning så skal du kigge efter de sorter som er kødrige, med et højt tørstofindhold.

Det er typisk de italienske tomatsorter som Napoli a Fiaschetto, San Marzano – men også sorter som Viagra, Cows Tits, Costoluto Fiorentino og Costuluto Genovese, har vi erfaring med er rigtig gode.

Er du parat til at prøve noget nyt f.eks. en gul tomatsauce, så kan Anna Herman, Banana Legs være gode bud.

Her på denne oversigt har vi samlet et udvalg af tomatsorter, der er særlig egnet til madlavning, henkogning og sauce.
Fælles for dem er, at de alle har fået en bedømmelse på 3 eller derover på Tomatdatabasen.dk

Rigtig god fornøjelse

Nyhedsbrev – marts 2021

Kære med-tomatentusiast. Sikken dog skøn og solrig marts har været indtil nu! Vi kan virkelig mærke at interessen for at dyrke tomater er steget helt enormt, og vi er så glade for den tillid og opbakning vi mærker – ikke mindst alle de mails vi modtager med ønsker til sorter der skal tilføjes til Tomatdatabasen.dk

7 Tips til vellykket forspiring af tomatfrø

7 Tips til vellykket forspiring af tomatfrø

Wuhuu – det er ved at være tid til at forspire tomatfrø!

Det er sådan en spændende tid! Den næste tid er gælder det om at
-> give frøene en god start, så de kan spire
-> passe spirerne, indtil de har udviklet sig til fine planter, der kan udplantes i maj/juni.

Her får du vores tips til at få succes med forspiring – og når spirerne er kommet op, ja så gælder det om at have fokus på spirernes trivsel og sundhed, det kan du læse mere om HER

Sådan giver du frøene en god start!

Den første udfordring vi som hobby tomatavlere står overfor er at få frøene til at spire, og fremme en god spiringsproces.

1) Lav planteoversigt og gør planteskilte klar
Før vi overhovedet begynder at putte frø i vores dyrkningsmedie (jord, perlite, kokos) så starter vi ud med at lave en oversigt over alle vores sorter, på Tomatdatabasen. Vi bruger listen både til de løbende noter om plantene, f.eks. hvornår de er sat til forspiring, ompottes, udplantes mv. og vi bruger også listen til at lave indendørs planteskilte, og printe de planteskilte vi bruger udenfor. Når oversigten er på plads, skriver vi alle planteskiltene, og ligger skilt og frøpose sammen. Det sikrer, at vi ikke får blandet skilte og sorter sammen.

Vælg det rette sted til forspiring – gerne et sted med god undervarme

2) Vælg det rette forspiringssted.
Når tomatfrø skal forspire, vil de gerne have det lunt, fugtigt – dog uden der er for fugtigt. Det betyder med andre ord, at det sted du vælger både skal have en passende temperatur, og rummet skal ikke være for fugtigt, men med en god luftcirkulation. Er der for koldt/varmt og fugtigt uden tilstrækkelig luftcirkulation, giver det gode vækstbetingelser for at der kan udvikle sig uønsket svampevækst, og at frøene enten ikke spirer eller rådner.
Her hos os er det pt. på gulvvarme på kontoret og gæstetoilettet som er de mest velegnede.

Spirebakker til grodan og lign.

3) Klargør spirebakker, såmedier og jordforbedringsmarteriale
Vi genbruger vores spirebakker år for år, og inden vi bruger dem bliver de grundigt rengjort, så vi er sikre på, at der ikke er nogle bakterier, eller svampesporer der bliver overført.
Da vi har forskellige typer spirebakker, bruger vi også forskellige type vækstmedier.

Her er et par hurtige fif:
Sørg for at der er hul i bunden af pottere så overskydende vand kan løbe fra.
Brug ganske små potter, frø og spirer har ikke brug for særlig meget jord, når de skal spire.
Vælg et egnet forspiringsmedie – vælg dyrkningsmedier der er “rent” og med et tilpas pH-niveau, så rødderne ikke brænder af.

4) Placer planteskiltet omhyggeligt og hold frøposerne adskilt
Vi skal forspire ca. 160 sorter, og det er virkelig vigtigt, at vi er omhyggelige med skiltningen.
Før vi overhovedet tager frøene ud af posen, sikrer vi os, at navnet på planteskiltet og frøposen er identisk, og placerer planteskiltet der hvor frøene skal i.
Når frøene er lagt i jorden, ligges posen væk. Vi har kun den pose fremme, vi skal bruge, så vi ikke risikerer at blande frø eller poser sammen.

5) Så frøene
Når vi forspirer i jord sætter vi gerne 3-4 frø i potten, med god afstand til hinanden. Ved at forspire 3-4 frø i hver potte, så har vi mulighed for at vælge de spirer der er stærkest til, og vi har også mulighed for at have ekstra spirer, hvis nogle af planterne går til undervejs.

Når vi forspirer i grodan, er det altid max, 2-3 frø, det er frø af ampel type, eller dværgtype, hvor vi alligevel senere vil plante dem tæt sammen. Vi ligger frøene ovenpå jorden, og bruger spidsen af en blyant til at prikke dem ned i en passende dybde, som blot er en lille smule nede. Kommer de for dybt ned, kan det betyde at frøene er meget lang tid om at spire, og de i værste fald går til undervejs.

6) Brug et uorganisk materiale som jorddække
Øverst ligger vi et lag Vermiculite, af flere årsager. Dels hjælper det spiren til at komme af med frøkaplsen på vej op. Vermiculite bidrager til gode vækstbetingelser og det er vores erfaring at det reducerer muligheden for at få sorte fluer, når det øverste lag består af et ikke organisk materiale.

Du kan læse mere om vermiculite og perlite HER – og forskellen på dem her

7) Dæk af og stil væk
Vi bruger forskellige typer forspiringsbakker. Nogle af dem har vi et låg til, andre ikke. Låg med ventilation er bedst, for at sikre en tilpas fugtighed. Til vores små drivhuse uden ventilation, må vi løbene sørge for at løfte låget, så der kommer udluftning til. Vores store spirebakke har vi ikke låg til, så den dækker vi over med lidt film, og holder øje med fugtigheden.
Så skal frøene stilles varmt og mørkt, indtil de spirer.

,

Vermiculite

Derfor bruger vi vermiculite til forspiring
Vi bruger vermiculite til forspiring, når vi bruger så- og priklejord til forspiring. Det vermiculite kan gøre, er at bidrage til optimere forspiringen ved at give frøene endnu bedre vækstbetingelser, både som frø og i kim-stadiet.
Uanset hvor god din så- og priklejord er, så kan en for tung, kold, våd, iltfattig eller tør jord reducere eller ligefrem hæmme spiring af levedygtige frø.
Det er i første omgang vigtigt at sørge for at frøet har de mest optimale vækstbetingelser, for at kunne spire og siden udvikle sig og danne et godt og sundt rodnet. Det er netop her vi kan se at vermiculite gør en forskel. Vermiculites styrke er at optage vand og næringsstoffer, holde på det i lang tid og derefter frigive det i takt med at jorden begynder at tørre ud. Derudover bidrager det til en mere ensartet temperatur.
Med andre ord, så bidrager vermiculite til at jorden omkring frøet er fugtigt uden at det er for vådt og koldt.

Hvad er vermiculite
Vermiculite er magnesium-aluminium-jern-silikat (en stenart), et helt naturligt mineralprodukt, der udvindes af jorden og derefter bearbejdes til et jordforbedringsmateriale, gennem knusning og opvarmning ved ekstrem høje temperaturer, hvorved ekspanderer.
Expansionen skaber en masse luftporer i materialet, og det er disse, der giver Vermiculite dets mange gode egenskaber, som høj isoleringevne, enorm vandkapacitet o.s.v.
Vermiculite er tørrede flager der er gyldne, har nærmest en ”glimmer” overflade, der binder væske og fungerer lidt som en absorberende svamp.
Vermiculite er luftfrit, næsten støvfrit og et rent produkt uden kemikalier, og har en pH-værdi på 7.0

Hvordan er holdbarheden af vermiculite
Vermiculite er en stenart, og det nedbrydes ikke, og kan bruges igen og igen.

Vermiculite – værn mod sørgemyg og snegle
Vådt organisk materiale er som skabt til sørgemyg og sørgemyg er virkelig et af de små irriterende insekter, vi gerne vil undgå, da det i værste fald kan betyde plantedød. Du kan læse mere om sørgemyg her. Ved at bruge et ikke-organisk materiale øverst i potten, vanskeliggøres sørgemyggens mulighed for at etablere sig. Læs mere om at skabe en barriere for sørgemyg her.
Vi har erfaret, at snegle ikke bryder sig vermiculite og derved kan bidrage til forebyggelse af snegleangreb.

Hvilke ulemper er der ved vermiculite
En af Vermiculites fordele er faktisk også en af de største ulemper – nemlig evnen til at opsuge og tilbageholde vand og det – hvis det bruges alene i jorden, bidrager til en mere iltfattig jord, der kan kvæle planterødderne. Derfor bruger vi vermiculite øverst i plantebakkerne ved forspiring, som toplag ovenpå frøene, og derved skaber gode vækstbetingelser til frøene. Da frøenes rødder vokser nedad, vælger vi at bruge så- og priklejord iblandet Perlite, da Perlite netop kan bidrage til gode vækstbetingelser for rødderne både hos små kimplanter, voksende tomatplanter og ved udplantning.

Du kan læse mere om perlite her – og se vores vurdering af fordele af ulemper ved begge produkter, i vores sammenligning.

Her kan du købe Perlite & Vermiculite

F1, frøkonstante eller heirloom sorter – hvilke skal du vælge?

Når årets tomatsorter skal udvælges, opstår spørgsmålet om man skal vælge sorter der er hybrid (ofte betegnet F1), frøkonstante eller heirloom.

Før du beslutter dig, er her lidt informationer om deres styrker og svagheder.

Hybrider

(ofte betegnet med F og herefter et nummer fx F1)

Hybrid-sorter er sorter der er udviklet af to eller flere tomatsorter, der hver især har forskellige karakteristika, som man forsøger at kombinere. Med hybriden, søger man at kombinere de bedste egenskaber fra flere sorter.
Hybrid-sorter er ofte kommercielle sorter, som anvendes blandt andet i gartnerier, hvor det er vigtigt at producere ensartede tomater.

Styrker ved hybrid-sorter

Sikkerhed

Når man dyrker F1 sorter, er det forbundet med en vis tryghed og sikkerhed, at de tomater man får fra planterne, er ens fra år til år.

Ydeevne

Mange hybrid-sorter er udviklet med en høj produktivitet for øje og mange vil mene, at ydeevnen er bedre end hos mange heirloom sorter.

Resistens- & robusthed
Hybrid-sorter er ofte udviklet til at have en høj modstandskraft overfor udvikling af sygdomme, og være stabile sorter, selv i det meget foranderlige vejr vi har i Danmark.

Holdbarhed

Hybrid-sorter har ofte en god og lang holdbarhed efter plukning

Svagheder ved hybrid-sorter

Smag
Mange mener, at hybrid-sorter er mindre smagfulde end de frøkonstante og heirloom

Mulighed for selvforsyning – gemme frø
Har du forelsket dig i en hybrid sort, og ønsker at dyrke den hvert år, så skal du købe nye frø hver gang.
Gemmer du frø fra en hybridsort, kan du nemlig ikke være sikker på at de planter og tomater du får, har de samme gode egenskaber, som fra F1 generationen.

Her er en eksempler på de hybrid-sorter der har fået de bedste anmeldelser på Tomatdatabasen.dk

Mountain Magic F1
Super Sweet 100 F1
Gemini F1
Orange Paruche F1
Sungold F1

 

Heirloom – og frøkonstante sorter

Heirloom sorter er tomatsorter der er blevet dyrket gennem mange generationer, og er stabile.
Nogen sorter, kan dateres flere hundrede år tilbage, og nogle gemmer på fascinerende historier.
Hvonår en tomatsort kan betragtes som en heirloom, er der forskellige informationer om. Nogen steder står angivet, at sorten skal kunne dokumenteres at have været dyrket og været stabil i mindst 50 år.
Andre steder benyttes andre kriterier, blandt andet at sorten skal være mindst 100 år gammel, og skal være givet videre i arv – inden for en familie eller lokalsamfund.
Videre står der nogen steder, at uanset hvor gammel en sort er, så kan den aldrig få betegnelsen heirloom, hvis den oprindeligt er udviklet som en kommerciel sort.

Styrker ved heirloom-sorter

Stabilitet & muligt at gemme frø
Når du dyrker heirloom-/frøkonstante sorter, så har du mulighed for at gemme frø af de modne tomater, og være sikker på, at de tomater du få ud af de frø, vil være identiske med de tomater, de kom fra

Smag.
Heirloom sorter er kendt for at være virkelig smagfulde og mange mener at heirloom sorter smagsmæssigt er andre sorter overlegne.

Resistens og robusthed
Mange oplever at heirloom sorter er sorter, der grundet de har været dyrket gennem generationer, er meget robuste og har en vældig god modstandskraft overfor blandt andet sygdom, revner mv.

Variation – & unikke tomater
Heirloom sorter siges at byde på en enorm variation af unikke former, størrelser, farver og farvekombinationer.

Svagheder ved heirloom-sorter

Variation i form, størrelse og farve
Hvor tomaterne hos F1 sorter, har samme størrelse, farve og høj produktivitet, så får man ikke samme ensartethed hos heirloomsorterne.
Samme sort kan både år til år, som plante til plante og endnu på samme plante, producere tomater der er forskellige størrelser, nogle kan være misformede og produktionen er ikke helt så pålidelig og konsistens som med hybrid-sorterne.

Smag
Eftersom at Heirloom tomater ofte er sorter der er dyrket i et bestemt område, gennem generationer, så er der ingen garanti for, at den samme sort vil klare sig lige så godt, og smage på samme måde, når sorten dyrkes end andet sted.
Det kan være regionale forhold som f.eks. vejr, jordsammensætning osv. der lige præcis er unikke for udviklingen.

Ydeevne- produktivitet
Mange har den oplevelse, at heirloom-sorter er længere tid om at blive modne og giver et mindre udbytte, end hybridsorter

 

De allerbedste heirloom sorter

Vi har samlet en oversigt med nogen af de heirloom sorter, som vi har set nævnt, som værende blandt de allerbedste.

Her kan du læse mere om de enkelte sorter og hvilke der har fået de bedste bedømmelse på Tomatdatabasen.dk

OP/Bestøvet
Betegnelserne “OP” (open pollinated)/”bestøvet” anvendes typisk om tomatsorter,  som tidligere har været en hybrid – enten spontant opstået eller fremavlet bevidst, og som er blevet stabiliseret. En heirloom sort, kan altså godt være en OP sort – men har sorten tidligere været en kommerciel sort, anses den ikke som værende en heirloom

Multiflorasorter- Tomatdatabasen.dk anbefaler

Har du først en gang dyrket multiflora-tomatsorter og oplevet det helt fantastiske syn det er, som netop multiflora tomatsorter byder på, er det svært ikke at blive imponeret og betaget.

På Tomatdatabasen har vi gjort det lettere for dig, at finde spændende tomatsorter til din tomatdyrkning. Her på fotoet ser du nogle af de multiflorasorter vi har dyrket.

Her i denne oversigt, finder du vores opdaterede 2021 oversigt, der indeholder endnu flere multiflora- tomatsorter. Listen er på ingen måde komplet, og har du kendskab til sorter der mangler på listen, så tip os gerne.

Har du foto til nogen af de mange tomatsorter vi har på Tomatdatabasen.dk, så håber vi, du har lyst til at bidrage til at Tomatdatabasen.dk, kan blive endnu bedre, og sende dine foto til os.
Fotoene skal være være under 5mb. Har du foto gemt på et Google-drive eller andet sted på nettet, må du også rigtig gerne sende et link til os.

Husk at du kan være med til at bedømme Tomatsorterne på Tomatdatabasen, som bruger af Tomatdatabasen – det er ganske gratis.

45 snack tomater

På Tomatdatabasen har vi gjort det lettere for dig, at finde spændende tomatsorter til din tomatdyrkning.

Her på listen finder du et lille udpluk af de mange snack tomat sorter, du kan finde på Tomatdatabasen.dk.  Du finder listen lige her

Her kan du finde en oversigt, lige til at printe ud, hænge op og gemme.

Husk at du kan være med til at bedømme Tomatsorterne på Tomatdatabasen, som bruger af Tomatdatabasen – det er ganske gratis.

,

5 tip til at vælge de rette tomatsorter

Om du skal i gang med at dyrke tomater for første gang, eller du har gjort det før, så er netop udvælgelse af de rette tomatsorter både vanskelig, spændende og en stor mulighed for at eksperimentere, lege og prøve af. Men hvilke sorter skal du vælge? Der er mere end 15.000 tomatsorter at vælge imellem? Hvordan udvælger du de sorter der er de helt rigtige for dig?
Herunder får du vores tip til at udvælge dine tomatsorter til den kommende tomatsæson.

Tip 1 – Vælg sorter efter dyrkningssted

Når du skal udvælge tomatsorter, er det vigtigt at overveje hvor meget plads du har til rådighed, og hvor tomatplanterne skal vokse. Det er ikke alle sorter der trives på friland, nogle sorter er bedst at dyrke i drivhus, andre kan du med fordel dyrke i en krukke eller hængeampel. Dyrker du tomater på en altan eller et andet sted, hvor der ikke er så meget plads i højden og bredden, kan det være en fordel at vælge tomatsorter, der ikke fylder hele altanen – fx. dværg-sorter. Har du masser af plads i din have, hvor du kan dyrke tomater på et beskyttet og lunt voksested, kan kan det være at det er tomatsorter, som giver tomater over en lang periode og indtil den første frost, du er interesseret i, det er ofte de sorter som har en indeterminant vækst.  Har du ikke så meget plads, og måske skal dyrke tomater i en krukke, på en terrasse eller lignende, så kan de såkaldte determinante sorter være bedst egnet.

Bor du i lejlighed, eller bare gerne vil dyrke tomater i vindueskarmen – så kan det være at micro-dværg sorterne er det helt rette valg.

Tip 2 – Vælg sorter efter dine smagspræferencer og ønske til anvendelse

Hvad skal du bruge dine tomater til? Er du vild med at snacke tomater direkte fra planten, eller bruge dem hele eller halve i salaten, så er de små tomater et godt valg. Holder du af tomatsalat, eller skiver af tomat i burger, eller på tomatmadder, så vil tomater der er lidt større, være dem du skal se efter. Drømmer du om hjemmelavet tomatsuppe, henkogte tomater, eller tomater der er velegnede som semi-dried, så er det tomater, der er særlig velegnede til det, du skal dyrke.

For de fleste af os, har smag en stor betydning. Det er svært at blive enig om smag. Her kan det være godt at se på andres bedømmelser på Tomatdatabasen.dk, og/eller på tavlen, da det kan give et fingerpeg om sorten er sødtsmagende, syrlig, balanceret eller mild.
Udover smagspræference og anvendelse, kan der være andre faktorer som er vigtige for dig fx. lang holdbarhed efter plukning, høj modstandskraft overfor sygdom, høj ydeevne mv. Kig på Tomatdatabasen.dk – og/eller på vores Facebook og Instagram profil, hvor vi deler vores erfaringer.

Tip 3 – Vælg sorter der er velegnet til at dyrke i det danske klima

Der er tusindvis at tomatsorter, men det er ikke dem alle der er lige velegnet til at dyrke under vores nordiske himmelstrøg, hvor vi har en meget kort tomatsæson.

Hvis ikke du har vækstlyst, drivhus og i øvrigt kan tilgodese planternes behov før udplantning, så kan du med fordel vælge sorter, der er tidlige, dvs. har en kort modningsperiode på mindre en 65 dage – eller er mellemsæson – 65-79 dage. Sorter som er sene – dvs. har en modningstid på 80 dage eller mere, kan være vanskelige at kunne nå at høste modne tomater fra, før der kommer frost.

Fra vores synspunkt, er der en stor fordel i at kunne sprede tomathøsten ud over en lang periode, og dermed kunne få friske tomater i mange måneder. Har du mulighed for det, og plads – så kan du med fordel starte med at forspire de hurtige sorter, dernæst drivhus/mellemsæson sorterne, så frilands/mellemsæson sorterne og endelig gemmetomat-sorterne, dem du høster knap modne og hænger op.

Tip 4 – Kig dine noter igennem, og dyrk fordel af andres erfaringer

Har du dyrket tomater tidligere, er det en god ide at checke dine noter, og se om der er steder i haven, drivhuset hvor der er udfordringer. Hvilke tomatsorter har du tidligere dyrket med held, hvilke giver udfordringer og bliver altid syge?
Skriver du dine noter ind, så kan dine noter hjælpe dig til at finde ud af hvilke sorter du skal dyrke igen, og hvilke du skal undgå.
Du kan samle dine noter smart, nemt og online på Tomatdatabasen.dk.
På Tomatdatabasen.dk kan du slå tomatsorterne op i vores database, og se om der er skrevet bedømmelse af den. De nyeste bedømmelser finder du på tavlen. Du kan dele dine erfaringer og gøre det nemmere for andre at vælge tomatsorter, ved også at skrive dine bedømmelser og dele dine erfaringer.

Tip 5 – Vælg sorter efter den tid du kan afse til at passe tomater

Når tomatplanterne er små, er der knap så meget pasning af dem. Men lige pludselig når de er plantet ud, tager væksten fart og de kræver pasning. Har du masser af tid til at passe dine tomatplanter, og nyder at gå og binde op, og knibe sideskud, så er indeterminante sorter et godt valg. Har du en travl hverdag, eller dyrker du fx. tomatsorter i kolonihaven, eller sommerhuset, og der kan gå nogle dage mellem du kommer der, kan det være de determinante eller semi-determinante sorter, der er de rette.

Af erfaring ved vi, at pasning af tomatplanter kan tage rigtig meget tid hver dag, især hvis man som vi, dyrker mange planter. Har man ikke tiden, eller ønsker at bruge så meget tid på tomatplanterne, kan man spare sig selv for ærgrelser ved at vælge tomatsorter der matcher den tid, man ønsker at bruge på tomatdyrkningen.

Få personlig hjælp til at udvælge tomatsorter

Er det første gang du skal dyrke tomater, så tilbyder vi her hos Tomatdatabasen.dk at hjælpe dig på vej.
Har du brug for lidt råd og vejledning, så er du velkommen til at skrive en mail til os på Tina@tomatdatabasen.dk, og fortælle lidt om hvad du søger (læs evt. trin 1-3). Så vender vi tilbage til dig med forslag til sorter. Det er kvit og frit for dig.

, ,

Gamle frø- kan de spire?

I min frøkasse har jeg frø der er mange år gamle, nogle er tilbage fra 2014.

Hvad stiller man op med de gamle frø, kan de bruges – eller skal de bare kasseres?
Selvom tomatfrø er meget gamle, så er der stadig en chance for at de kan spire, hvis de vel at mærke er fermenteret forinden, tørret grundigt og opbevaret hensigtsmæssigt. Spireevnen reduceres med tiden, og det er formentlig heller ikke alle frø der stadig spirer – men det er muligt.

Hvordan vækker man gamle frø fra deres tornerosesøvn?

Vores egne erfaringer er, at frø kan spire hvis de holdes tilstrækkelige fugtige, og opbevares ved en stabil varme- og nogen gange i meget lang tid. Vi bruger samme metode, som når vi testspirer frø – vi kommer frøene i en zip-pose med et godt fugtigt stykke vat, og opbevarer dem nær en varmekilde. Ved nogle af de ældste frø, er der gået flere uger- men det er lykkes.

Jeg har kigget lidt i nogle gamle bøger og rundt på nettet for at se om der var andre måder at vække frø til live på, og her foreslås at lægge tomatfrøene i blød i vand, lidt på samme måde som man gør med ærter, og dagligt rører lidt rundt og i øvrigt holde dem varme og fugtige, og derefter lægge dem i jord.

Har du prøvet at vække gamle frø til live, så del gerne dine erfaringer her i kommentarfeltet.