Hærdning af tomatplanter

Hærdning af tomatplanter – sådan gør vi

Udplantning af tomatplanter er for os, et af årets højdepunkter.

Læser du havebøger og taler med venner og familie der dyrker tomater i drivhus, vil du hurtigt opdage, at der er mange meninger, og holdninger til udplantning og også måder at gøre det på.

Vi har efterhånden afprøvet forskellige metoder, og har fundet en måde, som passer til vores dagligdag,  muligheder og som vi synes giver sunde, robust planter der giver godt med tomater. Det er de erfaringer, vi bringer videre, og du kan læse om i dette blogindlæg. Vi håber at kunne inspirere dig, og du finder en måde, som passer til dig. Nogle afhærder over meget kortere tid, og synes de har gode erfaringer med det. Vi vælger at bruge lidt længere tid på processen, da vi ikke synes det giver mening at tage nogen chancer, på dette tidspunkt.

Før vi planter vores tomater ud på deres blivende voksested, har vi gennem flere uger båret planterne først frem og tilbage til drivhuset, og senere frem og tilbage fra huset til drivhuset/læmur, for at sikre at overgangen til drivhus- frilandslivet, bliver så skånsom som muligt.Ved en for brat overgang, er der risiko for at planterne får et regulært kuldechock og gå i vækststandsning. Denne tilvænning, eller afklimatisering omtales ofte som “hærdning”.

Forud den egentlige afhærdning, går en periode på 1-2 uger, hvor tomatplanterne kommer på visit i drivhuset nogle timer når temperaturen er over 18 grader. Her står de og får masser af sol og varme – uden at det bliver for meget.  De tages ind lige omkring aftentid, før temperaturen falder til 18 grader. For at undgå at undgå at planterne bliver ramt af kulde nedefra jorden, stiller vi planterne oppe og på kasser. Forholdene de bliver budt i drivhuset, ligner meget dem de får i vinduskarmen/vækstrummet.

Efter 1-2 uger starter vi med selve “hærdningen” – altså den fase, hvor vi tilvænne planterne til lavere temperaturer og mere sol, så de ikke bliver svedet af.

Selve afklimatiseringsperioden foregår hos os over ca. 4 uger. Efter de første 3-4 dage, begynder tomatplanterne at komme ud i længere tid af gangen, nu tidligere på formiddagen, hvor det er omkring 16 grader – og bliver også taget ind, når det er omkring 16 grader.

Efter 1-2 uger og i takt med at temperaturen udenfor og i drivhuset stiger, begynder vi at øge antallet af timer tomatplanterne er udenfor, og de får nu lov at komme på dagophold, dvs. ud fra morgenstunden  – under forudsætning at temperaturen er min.12-16 grader.

De første ca. 10-12 dage, kommer tomaterne ind om natten – og overnatter et køligt sted ved omkring 18 grader.

I løbet af de næste 1-2 uger, afhængigt af vejret, begynder planterne at få lov at overnatte ude. Falder temperaturen til under 16 grader, kommer de ind for natten. Afklimatiseringsfasen hvor planterne har fået lov til gradvist at vænne sig til de ændrede forhold, bidrager til at de bedre rustet til at kunne klare de temperaturforskelle der er mellem dag og nat, og de er bedre rustet til at klare at blive udplantet i drivhuset og på friland.

Først når både lufttemperaturen dag & nat samt jord temperatur er optimale, planter vi ud.

Uanset om planterne skal udplantes i drivhus eller friland, så foretrækker vi at gøre det en dag hvor det er lidt gråt og overskydet udenfor, og hvor der er udsigt til nogle knap så solrige og varme dage. Dels er det en hyggeligt beskæftigelse på en gråvejsdag og dels bidrager det til at planterne ikke bliver unødigt stressede.

Du kan læse mere om betydningen af luft- og jordtemperatur her  og hvordan og hvornår vi udplanter her

 

(sidst redigeret 9.4.2020)

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar