Hærdning af tomatplanter

Når solen skinner, dagtemperaturen stiger og tomatplanterne vokser godt kan det krible i fingrene for at få tomatplanterne ud i drivhuset. Inden du gør det, er det en god ide at kende lidt til hærdning af tomater.

Hærdning af tomatplanter

Udplantning af tomatplanter er for os, et af årets højdepunkter.

Læser du havebøger og taler med venner og familie der dyrker tomater i drivhus, vil du hurtigt opdage, at der er mange meninger, og holdninger til udplantning og også måder at gøre det på.

Vi har efterhånden afprøvet forskellige metoder, og har fundet en måde, som passer til vores dagligdag og muligheder. Det er det du kan læse om i dette blogindlæg.

Vi håber at kunne inspirere dig, og du finder en måde, som passer til dig.

Før vi planter vores tomater ud på deres blivende voksested, har vi gennem flere uger båret dem frem og tilbage fra huset til drivhuset/læmur, for at sikre at overgangen til drivhus- frilandslivet, bliver så skånsom som muligt.Ved en for brat overgang, er der risiko for at planterne for et regulært kuldechock og gå i vækststandsning.

Denne tilvænning, eller afklimatisering omtales ofte som “hærdning”.

Forårssolen kan være ganske stærk, og for at undgå at planterne bliver svidet af, starter vi de første dage med at sætte planterne ud nogen timer fra sidst på eftermiddagen, når temperaturen i drivhuset er omkring 12-16 grader.

Efter de første 3-4 dage, begynder tomatplanterne at komme ud i længere tid af gangen, nu tidligere på eftermiddagen.

Temperaturen udenfor og i drivhuset er efterhånden øget, og det betyder, at vi efter den første uges hærdning, begynder at øge antallet af timer tomatplanterne er udenfor, og de får nu lov at komme på dagophold, dvs. ud fra morgenstuden  – under forudsætning at temperaturen er min.12-16 grader.

De første ca. 10-12 dage, kommer tomaterne ind om natten – og overnatter et køligt sted ved omkring 16 grader.

I løbet af de næste 1-2 uger, afhængigt af vejret, begynder planterne at få lov at overnatte ude. Falder temperaturen til under 16 grader, kommer de ind for natten.

I løbet af de ca. tre uger, hvor planterne har fået lov til gradvist at vænne sig til de ændrede forhold, er de bedre rustet til at kunne klare de temperaturforskelle der er mellem dag og nat, og de kan udplantes i drivhuset. Vi gør det gerne på en dag hvor det er lidt gråt og overskudet udenfor, dog stadig lunt. Dels er det en hyggeligt beskæftigelse på en gråvejsdag og dels bidrager det til at planterne ikke bliver unødigt stressede.

Du kan læse mere om betydningen af luft- og jordtemperatur her.

Når vores tomatplanter er afhærdet og klar til udplantning, vil vi dele vores tips og erfaringer på bloggen.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar