Dyrkning af egne tomater fra frø – eller køb af tomatplanter

Er det virkelig besværet værd? Er det ikke meget nemmere bare at købe færdige planter til foråret?  bliver jeg ofte spurgt. Et andet spørgsmål vi ofte bliver stillet er, om det er nødvendigt at købe frø, om man ikke blot kan lægge en skive af en købetomat i jorden, istedet.

Passion – og livsstil

Det er næsten altid lettere at købe, end at bruge tid på at lave tingene selv, og der er slet intet forkert i at købe udplantningklare tomater i foråret. Det kan man sagtens få et fint udbytte og oplevelse med.

Herhjemme kan vi godt lide at gøre de fleste ting selv. Det er efterhånden blevet både en livsstil og en passion for os. Når vi vælger at dyrke tomater, fra frø, så er det først og fremmest fordi vi begge synes det er rigtig sjovt at få noget til at vokse frem. Og så hygger vi os rigtig godt sammen omkring det, og i haven. Det er videnskabeligt bevist, at jord under neglene frigiver nogle hormoner, som har positiv indflydelse på vores humør og trivsel. For os har det rigtig meget med livskvalitet og afslapning at gøre.

En anden kæmpe fordel ved at dyrke egne tomater fra frø er, at vi har mulighed for få langt flere forskellige og mere interessante tomatsorter, end vi kan få “færdiglavede”, og tilmed meget meget billigere.  Efter vores vurdering, er de tomater vi henter i haven og i drivhuset af en helt anden kvalitet, end dem der kan købes i supermarkedet. De har en bedre struktur og smag, og desuden ved vi hvordan de er dyrket, hvilket for os er ret afgørende.  Udover at få en masse skønne og lækre tomater, som kan forsyne os med friske tomater

hele sommeren, får vi også så mange tomater, at vi kan lave sauce, henkoge, tørre osv.

Er det svært at dyrke tomateplanter fra frø – kan man få frøene fra en købetomat til at spire? 

Om efteråret og foråret holder jeg frøbytte og plantebytte/salgs dag. Det er nogle skønne dage, hvor vi har mulighed for nogle gode tomatsnakke både med erfarne og kommende tomatdyrkere. Nogen af de spørgsmål der næsten altid bliver stillet, er om det er svært at dyrke tomater fra frø, og om man skal købe frø, eller kan bruge en skive tomat i stedet.

Lad mig slå fast, at det ikke er svært at dyrke tomater, og du kan sagtens tage frøene fra en frisk tomat og få dem til at spire. Mange har held med at lægge en tomatskive i jorden og få fine planter og tomater ud af det.  Men drømmer du om at få præcis de samme tomater, som den frøene kom fra, kan du risikere at blive slemt skuffet.  Forklaringen er, at købetomater ofte er af typen F1, også kaldt hybrid sorter, og tomaterne er professionelt dyrket, og udvalgt til kommerciel dyrkning grundet særlige egenskaber som f.eks. kan være lang holdbarhed efter plukning eller evne til at blive transporteret uden at lide skade.  Tager du frø fra en købe tomat, kan du ikke være sikker på, at frøene giver planter med samme egenskaber som f.eks. smag – som den tomat de kom fra.  Det skyldes at frø af F1 tomater, rent genetisk er ustabile og kan udvikle sig vidt forskelligt da de har gener fra flere forskellige sorter, som de er udviklet på baggrund af. Vil du være sikker på at de tomater du dyrker kommer til at se ud og smage som du forventer, så skal du gå efter sorter der ikke er F1.

Uanset hvad du går igang med som er nyt, er der ting der skal læres. Det gælder også når man dyrker tomater. Og selv om man er erfaren tomatdyrker, oplever vi alle af og til forskellige udfordringer. Det gælder uanset om du har dyrket tomatplanterne fra frø eller starter ud med udplantningsklare tomatplanter. Når det er sagt, så er det både sjovt, lærerigt og givende at dyrke tomater, og det er vores erfaring, at det er noget som alle roligt kan kaste sig ud i.

Tomatdyrkning er for alle

Tomaterdyrkning er – ligesom at så karse – noget alle kan finde ud og og som enhver roligt kan kaste sig ud i, både voksne og børn.

Dyrkning af tomater er ikke særlig svært, det kræver kun et minimum af planlægning og forberedelser.

Har du ikke prøvet det før, så kan du måske finde inspiration her på bloggen, hvor vi har skrevet lidt om hvordan vi udvælger tomatsorter, forspirer, ompotter og udplanter vores tomatplanter.

Har du spørgsmål som du ikke kan finde svar på, så opret en ny tråd i vore forum eller skriv til os på tina@tomatdatabasen.dk – så vil vi forsøge at svare, eller finde nogen der kan.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar