September i drivhuset


Sommeren er tilbage på kort visit og et par  dejlige dage i haven og drivhuset venter. Der er flere ting vi har travlt med nu, inden efteråret viser sit sande ansigt.

Toppen klippes af tomatplanterne
Vi har allerede taget toppen af flere af planterne, men har ikke nået dem alle endnu.  Dagene er blevet kortere, og varmen og lyset er aftaget, og det har stor betydning for tomatplanterne. Det tager to til tre måneder fra blomst til moden tomat,  og det betyder at de blomster der er på tomatplanterne nu, ikke kan nå at udvikle sig til modne tomater på planterne. Når vi tager toppen af tomatplanterne hjælper vi planten til at koncentrere sin energi til at modne de tomater der allerede sidder på planten, istedet for at danne nye tomater, der alligevel ikke kan nå at færdigudvikles inden sæsonen slutter.


Sideskud fjernes

Planterne sætter rigtig hurtigt  nye sideskud, som vi også fjerner, igen fordi de tager energi fra planten, som i stedet skal bruges på de tomater der allerede sidder på planten.

 


Sundhedscheck af planterne

Når vi alligevel er igang med tomatplanterne får de samtidig et sundhedschek. Vi gennemgår planterne og ser om der er sygdom, eller der begynder at vise sig tegn på sygdom.Vi  fjerner de nederste, gamle eller beskadigede/syge blade. Når de fjernes bliver der mere luft mellem planterne, der bidrager til øget luftcirkulation i drivhuset. Det er netop i sensommeren og det tidlige efterår at det er ekstra vigtigt at reducere fugtigheden, da fugt kan fremme sygdomsangreb. Fugt kommer dels som resultat af temperaturforskel på nat og dag, og den fordampning der sker fra jord og planter, og kan ses som kondens på drivhusglassene og planterne. Udluftning er altså ekstremt vigtigt for at holde planterne sunde. Allerede tidligt på sæsonen har vi gjort tiltag for at optimere luftgennemstrømningen  i drivhuset, og endnu her midt i september trives planterne rigtig fint.

Fra nogle af planterne har vi netop høstet de sidste modne tomater. Der er ingen grund til at de står i drivhuset længere, og de fjernes løbende. Mellem nogen af planterne er der faldet blade og tomater ned. Dem skynder vi os at fjerne, da de tiltrækker fluer og snegle, som kan gøre skade på de tomater som sidder på planterne og endnu ikke er modne.

 

Tid til at høste frø
I bunden af drivhuset og mellem vores tomatplanter har vi  dyrket krydderurter og sommerblomster. En del af blomsterne er afblomstret og vi er gået igang med at høste frø fra morgenfruen og indsamle frøkapslerne fra blomsterkarsen. Der er stadig mange modne tomater på planterne. Vi gemmer frø fra tomaterne, så vi har til  næste år og til tomatfrøbytte. Du kan også sagtens nå at høste frø af dine favorittomater, så du har frø til næste sæson eller frøbytte.
Har du ikke før prøvet at høste frø af dine tomater, så har vi lavet en lille video der viser hvordan vi gør det. Det er nemt og tager ganske kort tid.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar