,

Frøtagning og fermentering

Tomatsæsonen er godt igang.  Hos os betyder det, at der er mange tomatsorter der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø at tomatsorterne. De fleste af frøene går til Tomatfrøbrevene, en lille håndfuld frø gemmer vi til frøbytte i ind-og udland (EU).

Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø, og kræver ingen som helst forkundskaber.  Gennem tiden har vi gjort os nogen erfaringer og efterhånden funden den form som passer til os, men grundlæggende vælger vi altid at fermentere frøene. Det tager lidt tid at fermentere tomatfrøene – dog er denne metode en god metode som medvirker til at forebygge at frøene bliver angrebet af bakterier eller sygdom, og vil være ubrugelige til spiring.

Er det første gang du skal til at gemme frø, så har vi lavet en lille video som viser hvordan vi gør.
Under videoen har vi beskrevet fremgangsmåden, i tekst.

Til frøtagningen bruger vi
– rengjorte glas fra f.eks. marmelade og som vi har gemt hen over året.
– rene skarpe knive
– rene spækbrædt/tallerken
– kaffefiltre
– kuglepen
– husholdningsfilm
– elastikker
– tandstik
– stavblender/elpiskeris/gaffel eller lign.
– kande
– vand
– klemme
Og så selvfølgelig den eller de tomatsorter der skal tages frø af.

Inden du går igang med at tage frø, er det godt at kende til om tomatsorten er en F1 hyrid eller en frøkonstant sort.

De tomater du tager frø fra skal være sunde, raske og det samme gælder den eller de planter du tager tomaterne fra, og så skal tomaten være godt moden – gerne lidt overmoden. Tager du frø fra umodne grønne tomater vil du ikke få frø der er spiredygtige.

Tager du frø af af en enkelt eller få tomater, bruger vi “gaffel” metoden (se video) – har vi rigtig mange og store mængder vælger vi  “stavblender-metoden”.

Vi starter med at fylde det rengjorte glas halvt op med vand.
Dernæst skærer vi tomaten over og tager indholder ud med en ske og ned i glasset – Man kan også prikker hul i tomaten og presser indholdet af tomaten ned i vandet.
Med gaflen rører vi godt rundt i glasset, så tomatkød og tomatkerner bliver skilt bedre fra hinanden. Er det lidt svært, kan du skruet låget på glasset og ryste glasset godt. Har vi rigtig mange tomater, så bruger vi en skål og en stavblender og blender det hele kort.
Vi kommer husholdningsfilm henover glasset og sætter det fast med elastikker, så det ikke løsner sig – og prikker et par små huller i husholdningsfilmen. Husholdningsfilmen sikre at der ikke kommer dyr ned til frøene.  Navnet på tomaten skriver vi på kaffefiltret – som sættes rundt om glasset – også med en elastik.
– Så skal glasset bare sættes lunt.

Efter et par dage – eller en lille uges tid, afhængigt af hvor varmt glasset står, så er der sket en gæringsproces er der dannet et muglag øverst i glasset.
Fermenterning af frø – altså gæringsprocessen medvirker til at opløse den gelemasse som er omkring frøene og derudover sikres at der ikke udvikles bakterier eller sygdomme som kan angribe frøene. Øverst i glasset – i muglaget ligger der sandsynligvis nogen tomatfrø. Det er de frø som ikke er levedygtige.
Tag forsigtigt muglaget væk med en ske eller gaffel og hæld så meget væske væk du kan, uden at der kommer frø med.
Tilsæt nyt vand i glasset og rør rundt. Lad glasset stå et øjeblik og lad det faldet helt til ro. De frø som ligger på bunden af glasset, er dem som er spiredygtige.
Fjern de urenhender og frø der er i toppen af glasset og gentag processen fra frø, med at hælde så meget vand ud af glasset – uden af frøene følger med.
Tilsæt vand og skyl frøene grundigt. Skulle der være frø der er sorte/misfarvede eller være andre urenheder, så fjerner du dem.
De rengjorte frø hælder vi op på et kaffefilter. Sørg for at de ligger i en jævnt enkelt lag – du kan også bruge bagepapir . Når frøene er tørre, kan du komme de tørrede frø ned i kaffefiltret og lukke det godt sammen. Nu kan frøene ligge tørt og mørkt. Bemærk at frøene nu er lidt lodne.
Sørg for at frøene er gennemtørrer før du evt. hældes over i en pose. Bare et par fugtige frø kan få alle frøene til at rådne.
Husk endelig at skrive tydeligt sortsnavn på, årstal på.

Tomatfrøene opbevares bedst tørt, mørkt og køligt og har en holdbarhed op til flere år.
Jo varmere der er hvor de opbevares – jo kortere holdbarhed. Opbevares frøene køligt f.eks. i køleskab forlænges holdbarheden.
Tomatfrøs spireevne falder over tid og ældre frø som er en 4-5 år gamle kan have en dårlig spireevne.
Så høst gerne frø hvert år af sorten, for at sikre at du hele tiden har friske frø.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar