Revnede tomater

Dyrker du tomater, så har du sikkert allerede erfaret, at det danske vejr  kan være ganske lunefuldt og hurtigt skifte, og gøre det mere end udfordrende at dyrke tomater, både på friland og i drivhus.

Måske har du – som os, også oplevet, at gå at glæde sig til tomaterne endelig er så modne at de kan plukkes, og notop som du er parat til at høste dem, opdager at de er revnet.

Vi har oplevet det både på friland, i krukker og i drivhuset, og har bestemt os for at prøve at finde ud af hvad årsagen til revnerne er og ikke mindst hvordan vi kan forhindre det, i den kommende sæson. Det er det, du kan læse om i denne artikel.

Hvorfor revner tomaterne?

Ifølge vores mange havebøger, kan revner opstår på grund af en enkelt faktor eller flere i kombination som f.eks.

    • utilstrækkelig eller pludselig vandtilførsel
    • store temperaturudsving, fugt og utilstrækkelig udluftning
    • ændring i væksthastighed, sent modne sorter
    • genetiske faktorer

Der kan være mange årsager til revnedannelse.

 

Forskellige typer af revner og deres årsag

Der er forskellige typer af revner, og deres placering og udseende kan fortælle noget om, hvad der kan være den mulige årsag.

Revner eller sprækker kan forekomme enten vandret eller lodret, og variere i form og længde, og de kan enten være våde eller tørre.

 

Våde & tørre revner

Tørre revner

De tørre revner, vil typisk være forårsaget af for lave temperaturer, mens

De våde revner

  • kan skyldes utilstrækkelig eller pludselig vandtilførsel

Utilstrækkelig vandtilførsel kan få tomater til at revne på langs, og efterlade åbne fugtige revner. På billedet til højre, kan du se eksempel på tomater der har været udsat for en stor regnmængde og pludselig får tilført en masse vand. Den øgede vandmængde får tomaterne til at optage vand, hurtigere end skindet kan følge med, og den revner. Det er noget som også kan optræde hos modne tomater, som har været udtørret og får tilført en masse vand, inden for et kort tidsrum.

Jo tidligere tomaten revner, jo længere og dybere er revnerne. Nogen gange kan et skybrud eller flere dage med regn, få modne tomater til at revne fra top til bund.

Vi har tit undret os over, at det hos de kun er de næsten modne tomater vi har oplevet revner, men en mulig forklaring, som vi har læst er, at de umodne stadig er i en vækstfase, hvor både tomatens indre og ydre er under udvikling og skallen tykkere. På tomaten til venstre, kan revnerne skyldes at der i fordybningen ved stilken kan have ligget dug, og dette i kombination med utilstrækkelig udluftning, og dermed for  høj luftfugtighed, kan forårsage revner.

 

  • store temperaturudsving, fugt og utilstrækkelig udluftning

Store temperaturudsving kan også medvirke til revner, det sker, når temperaturen og solen opvarmer tomaten om dagen, og temperaturen falder drastisk om natten. Tomaten vil henholdsvis udvide og trække sig sammen, og det kan forårsage revner.

Det kan især være et problem, hvis bladene der dækker for tomaterne er blevet fjernet, da bidrager til reducere nedkøling af tomaterne.

 

  • ændring i væksthastighed, sent modne sorter

Revnedannelse kan også opstår når der sker vejrmæssige forandringer, f.eks. når en varm periode afløses af en kølig – og derefter afløses af en varm periode igen. Den kølige periode, giver en langsommere vækst og kan medfører ændringer inden i tomaternes celler, som gør at de ikke i tilstrækkelig grad kan imødekomme væksten i den efterfølgende varme periode.

 

  • genetiske faktorer

Revner kan også skyldes genetiske faktorer, det foreslås at nogle sorters skind, er mere elastisk end andre sorter.

 

Hvordan undgår man tomater der revner?

Et gennemgående tema til årsagen bag revnedannelsen synes at være forhold der langt hen ad vejen, kan forebygges, ved at sørge for

  • tilstrækkelig udluftning & luftcirkulation mellem planterne
  • sikre at temperaturen ikke svinger for voldsomt f.eks. ved ikke at afblade tomatplanterne
  • sørg for at vande tilstrækkeligt og ofte
  • planter du på friland, kan et beskyttet voksted f.eks. ved en husmur eller sted hvor de får lys og sol, men kan skånes for voldsomme regnmængder, gøre en forskel

De revnede tomater er selvfølgelig ikke særlig skønne at kigge på, men revnerne er problematisk af andre grund end de æstetiske. Revnerne er indgangsvej for bakterier, svampe og skadedyr som ikke blot kan ødelægge den enkelte tomat, men også sprede sygdom mv. til andre. Den gode nyhed er dog, er at du blot kan skære det område væk med revner og nyde resten af tomaten, selvføligelig forudsat at revnen ikke er angrebet af mug, og tomaten ellers ikke ser syg eller dårlig ud.

 

Kilder:

D. Blancard, Tomato Diseases; Identification, Biology and Control
B. Jones, Tomato Plant Culture; In the Field, Greenhouse, and Home Garden
B. Aglave, Handbook of Plant Disease, Identification and Management

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar