Igennem den tid jeg har delt min interesse for tomatdyrkning på Instagram og Facebook, har jeg lært mange nye mennesker at kende som deler vores passion, både ude i verden og i Danmark.

Nogle skriver man af og til med, andre bliver det til mange og ofte beskeder. En af dem jeg har lært at kende er skønne hjælpsomme Rikke (@guldgruben).

Rikke bor på Langeland, hvor hun sammen med sin mand dyrker egne grøntsager og også tomater.

Læs med her, hvordan Rikke gik fra at købe tomater til at dyrke egne tomater i stor skala..

Hvor længe har du dyrket tomater?

Jeg havde 3 år i træk købt lækre cherry tomater  på Ørbæk marked. Jeg så frem til at købe disse tomater hvert år, og tænkte, dem må jeg da kunne dyrke selv og have hele sommeren. Så jeg tog frø fra dem og tørrede dem – og lagde dem i kaffefiltre til året efter – i 2019, som var året, hvor mit tomat eventyr startede.

Februar 2019 mødte vi en af mine bekendte, som var i haven. Vi kom til at tale om tomater – han dyrkede sine selv, og skulle i gang med såning, så vi kunne da bare få nogle stykker. Fint, tænkte jeg, så må jeg også hellere starte såning.

Vi kom til undersøgelsesfasen og jeg fandt Tomatdatabasen.dk. Det var en øjenåbner, for der er jo fantastiske sorter derude. Nysgerrigheden blev vakt og en interesse skabt.

Jeg meldte mig som plejeforældre til 5 sorter hos Tomatdatabasen, med frygt for ikke at slå til, men det skulle prøves.

Og pludselig havde jeg 32 forskellige sorter i gang – fra frø der var indkøbt, og frø fra de skønne tomater på markedet, og tomatplanter købt rundt omkring. Og ikke mindst plejebørn.

Ups, jeg var ved at drukne i planter, og da jeg ikke nænnede at kassere nogle, fik alle interesserede små planter.

Alle de små planter var dyrket i vindueskarme mod syd og de blev fulgt nøje. De blev plantet om i større potter og sat dybt, for ikke at blive for ranglede. Det blev de alligevel, for de skulle have haft vækstlys. Jeg sammenlignede med den bekendte som jeg fik planter af, og  nøjjj hvor var de kompakte, flotte og sunde. Og der kom jeg med mine ranglede planter, som jeg kort forinden havde været så stolt af.

Mine tomater blev dog flotte med tiden men kunne nok have kommet tidligere i gang med rette behandling.

Hvor længe har du haft drivhus, og hvad er du mest stolt af i dit drivhus?

Jeg købte et lille drivhus hjemme og startede kolonihave i 2019. Det, jeg er mest stolt af i drivhuset er den ro og fordybelse, jeg kan opnå ved at sidde der på min skammel og nyde planterne – hver dag. Det bliver aldrig kedeligt.

24 planter blev det til i det lille drivhus (5,8 m2) af polycarbonat plader. Planterne blev meget store og der var grønt over alt, nok for meget gødning og varme. Jeg læste at man kunne tage de nederste ”grene” af, for at forbedre luftcirkulationen. Det hjalp en smule. Jeg fik dog skimmel i over halvdelen af planterne på trods af jeg blev ved at plukke de skimlede blade. Nogle af planterne mistede blomsterne, jeg tror det var på grund af for meget varme.

Lærestreg 1: Luft rigtig meget ud, planterne kan bedre lide almindelig varme ikke tropisk hede. Brug heller ikke for meget gødning (planterne fik dog ikke så meget gødning at bladene krøllede). Fyld ikke kapilærkasserne helt op med koldt vand, når de næsten er tomme, for rødderne får et chock og planten sættes tilbage.

Min mand var bange for en overflod af tomater, men midt på sommeren konstaterede han, at det kunne vi da sagtens nå at spise – der var ikke jo mange tomater   Vi blev klogere. Senere på sæsonen måtte vi koge tomater i lange baner og fryse. Vi fik et dejligt stort forråd i fryseren af egen avl.

Tomaterne på friland blev sat direkte i jorden, med persille sået på hver side i en lang række. Jeg havde læst man ikke skulle vande så meget på friland, så det gjorde jeg heller ikke. Alle planter blev dværgplanter og gav ikke det store udbytte, dog blev ingen af planterne syge og der var over 30 planter. Det tilskriver jeg persillen rundt om tomaterne og dækket med halm om rødderne.

Lærestreg 2: Ved dyrkning direkte i jorden – vand  grundigt i  tørre perioder. Så persille i februar, hvor tomaterne skal plantes og dæk tomaternes rødder med halm så jorden ikke tørrer ud.

Jeg har lige læst man skal blande kalk i jorden, så det skal prøves til næste år.

Hvad er dit bedste tip til dyrkning af tomater i drivhus og på friland?

Der hvor jeg havde rigtig success, og jo, det havde jeg, var i kapilærkasser på friland. Det virkede altså bare. Stort udbytte og virkelig fine tomater. Jeg brugte ½ portion af anbefalet gødning.

Lærestreg 3: Jeg gør det samme næste år

I min eksperimenteren skulle jeg prøve at stikle de små skud som jeg kneb af ved stammen. Det lykkedes også, men det blev ikke til tomater der gav det store. Metoden er fin, hvis man vil lave tomater hvor man kan tage lidt frø fra.

Jeg fik også plantet et par micro busktomater, som er vældig små og nuttede. Virkelig dekorative og nemme planter. De har givet tomater helt til 10/11 udendørs og sætter stadig blomster. Nu forsøger jeg videre med dem inde.

Hvilket tips om tomatdyrkning synes du er særlig vigtigt?

Brug vækstlys. Luft rigtig meget ud. Fyld ikke koldt vand i kapilærkasserne. Brug kun ½ portion af anbefalet gødning.

Planter du direkte i jorden: Vand  grundigt i  tørre perioder. Så persille i februar, hvor tomaterne skal plantes. Dæk tomaternes rødder med halm så jorden ikke tørrer ud.

Hvad lægger du vægt på, når du udvælger de tomatsorter du vil dyrke?
– og har du en favorit tomatsort? 

Jeg synes først og fremmest smagen er vigtig. Men der er altså også nogle sorter, man må prøve bare for farvens skyld. Jeg er endnu ikke blevet så god til at sammensætte, så jeg får dækket behovet for de langtidsholdbare, tomater til koge/frys o.s.v Endnu er jeg lystbetonet på smage og farver. Jeg håber resten kommer med erfaringen.

Mine ynglings tomater blev

  • Pink love apple, som gav vildt mange dejlige søde tomater og planten var virkelig stærk.
  • Coldset, som gav mange store velsmagende tomater (kraftig smag) på friland under ringe kår
  • Mirabell, som gav små vidunderlige tomater med blomme-eftersmag
  • Rød russer (ses her på fotoet), som kun gav en tomat på friland (den skal passes bedre næste år) og smager fantastisk.

Og sidst men ikke mindst – tomater fra de frø jeg selv havde taget af tomaterne købt på markedet. De var ikke frøstabile, men jeg har nogle variationer som bestemt skal plantes næste år. Cherry og blomme rød tomat med lilla nakke (sød og intens) og en helt rød meget hård/sprød cherry, dejlig sød.
I år kommer til at berige mig med omkring 150 sorter. Der er ikke noget mere skønt, end at have fulgt planterne, plukke de enkelte sorter, og smage. Så forsætter man sin eksperimenteren, lærer af andre og nyder udviklingen. Perfekt hobby. jeg er faktisk startet med de små vindueskarmstomater.
I år skal jeg have mange flere plejebørn. Det giver mig mange spændende sorter som jeg får lov at følge og bedømme. Tina fra Tomatdatabasen får billeder, beskrivelser og frø. Fantastisk aftale, og samtidig får jeg al den info og hjælp jeg har brug for.
Mange tak til Tina for sin fantastiske måde at tage imod mig på. Nye tomatentusiater er i gode hænder her.

Hvad er dine bedste tips til nye tomatentuasiaster?

Kast jer bare ud i den mangfoldige overflod af sorter. Nyd og oplev smage, farver og former – og ikke mindst glæden ved at få noget til at gro og give afkast.

Benyt dig af den viden der findes på nettet og bliv fortryllet. Tina (@tomatdatabasen) er indehaver af en fantastisk side, med alle mulige anbefalinger og gode råd.

Jeg har været enormt glad for at dyrke på friland direkte i jorden, da det ikke krævede så meget plads eller pasning.

Og husk, det gør ikke noget at lave fejl, man bliver bare klogere  🙂