Biologisk bekæmpelse – nyttedyr & krydderurter

Vejret er begyndt at vise sig fra sin milde side, og det indbyder til at komme i haven, og fortsætte vores forberedelser med at klargøre til den kommende tomat-og chilisæson.

I disse dage er det højbedene der klargøres. Vores have er giftfri, og vi arbejder hele tiden på at forbedre levevilkårene for insekter, bier, fugle og ikke mindst pindsvin, som bidrager til at opretholde og fremme en naturlig balance i vores have om omgivelser. Biologiske bekæmpelse er for os det eneste rigtige, da det på ingen måde skader hverken miljø eller mennesker. Vi har et ønske om at skadedyr, plantesygdomme mv. forebygges og holdes nede ved at sørge for at planterne er i trivsel og der er et tilpas niveau af naturlige fjender blandt andet pindsvin, fugle og rovinsekter.

🦔  Pindsvinene bidrager til at holde forekomsten af snegle nede
🐦  Fugle bidrager til at holde bestanden af lus, larver, biller mv. i skak
🐞 Mariehøns og deres larver, svirrefluer og snyltehveps – har blandt andet bladlus og mellus som livret, og er insekter vi er særligt glade for.

Vi vil gerne gøre mere og læser derfor en hel del om blandt andet insekter for at blive klogere på, hvordan vi kan tilgodese behov for gode skjulesteder, egnede steder at bygge rede og/eller lægge æg og finde føde. Den viden vi indsamler om både nytte-og skadedyr deler vi på bloggen. Aktuelt kan du læse om mariehøns, bladlus, sørgemyg, smutugle og mellus/hvide fluer.

Vi har gode erfaringer med at dyrke krydderurter både inde og udenfor drivhuset, hvor de begge steder tiltrækker nyttige insekter, og synes faktisk det bidrager både i et forebyggelsesperspektiv og til at holde angreb nede.

Krydderurternes blomster bidrager med livgivende næringsstoffer, og derudover udgør de et velegnet sted at ligge æg. Kvasen og de visne blade, er – hvis de ikke fjernes, gode steder for nyttedyr at gemme sig og evt. overvintre.Ved at have mange forskellige krydderurter som vi lader blomstre, bidrager det til at øge diversiteten af insekter, da insekter er ligesom os mennesker – de har forskellige livretter.

I det ene bed har vi blandt andet oregano, rosmarin, salvie, dild, persille, purløg, koriander, merian og løg.  I det andet bed, som vi er ved at forberede, skal der være flere krydderurter men der skal også være plads til honningurt, og hjulkrone, som vi var så heldige at få nogen af sidste år. Derudover har vi nogle krukker stående med forskellige mynter samt frugtbuske og masser af stauder og blomster.

Ved at bruge de nyttedyr som forekommer naturligt i vores omgivelser, køber vi også af og til nyttedyr for at sætte massivt ind ved et begyndende angreb f.eks. overfor spindemider, som af og til finder vej til vores chiliplanter. Her er rovmider et afsindigt effektivt og afgørende våben, da de udelukkende ernærer sig af spindemider. De gør på ingen måde skade, og når der ikke er mere at spise, dør de.

Nyttedyr kan være effektive over for ét særligt skadedyr – eller have flere skadedyr på listen over livretter. De kan både bruges i drivhus mv. og på friland. Hvis ikke du kan eller vil vente på at nyttedyrene finder vej eller synes der er nok, så kan du skyde genvej og købe nyttedyrene online.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar