I år har vi for første gang besøg af  “Smutuglen”.  Den er brun på oversiden, men som du kan se på videoklippet længere nede, har den smukke orange aftegninger, når den folder vingerne ud.

Smutuglen lægger æg, og typisk på noget grønt ved jorden eller i jorden ved en værtsplante. Efter ca. en uge, klækkes æggene.

Når larverne er kommet ud af æggene, går de straks efter mørkets frembrud, igang med at æde. Og de kan på ganske kort tid gnave sig igennem adskillige planter! Da vi gennemgik planterne erfarede vi, at larverne faktisk ikke er synlige på bladenes overside om dagen, men gemmer sig på bagsiden. Det er kun huller i bladene der afslører at de er – eller har været der.

Efter klækning gennemgår larven forskellige udviklingstrin, indtil den som udvokset larve forpupper sig i jorden og kommer frem som fuldvoksen Smutugle.

Hos os, forpuppede den sig i revne i et drivhuselement, som du ser her.

Vi havde ellers gjort os umage med at forebygge at vi fik besøg af larver og havde sat  wc-ruller eller avispapir rundt om vores planter. Hvad vi ikke var opmærksomme på var, at vi også skulle have sat det om de tomatplanter vi havde i ampel, og de nytteblomster, som vi efterfølgende satte i drivhuset.

Da vi første gang opdagede ødelagte blade, var det på morgenfrue og i Fuzzy Wuzzy, som vi har hængende i ampel i drivhuset.

En mulig forklaring kan være, at larverne er kommet ind med Morgenfruerne, via æg i jorden/eller larver som vi ikke har set. Eller at vi har haft en Smutugle på besøg, som simpelthen har lagt æg i de eneste planter som ikke havde lave-beskyttelse – nemlig vores ampel-tomater!

Ingen af de planter som HAR haft larvebeskyttelse på, har haft besøg. Så der blev vi en erfaring rigere.

Smutuglen gemmer sig om dagen mørke steder, hvor det er svært at spotte dem, men tiltrækkes af lys. Vi har erfaret at larverne gemmer sig på bagsiden af bladene om dagen, og kan være svære at spotte, da de har præcis samme farve som bladene, og ofte kamuflerer sig i bladenes skeletter.

I går aftens da det var helt mørkt udenfor, og regnen stod ned og det lynede og tordnede, gik vi på larve- og smutuglejagt.

Eftersom Smutuglen tiltrækkes af lys, håbede vi, at hvis der var nogen i drivhuset, så kunne vi få øje på dem og måske indfange dem. Trods vi lyste rundt i drivhuset, og de steder hvor de kunne gemme sig i mørket, så vi ingen.

Vores forhåbning var også, at larverne vil være mere synlige om natten og det i skæret af lys, vil være lettere at finde dem.

Der hvor larverne er, er der efterladenskaber på enten blade, eller jorden. Da de er mørke, kan de være svære at se, men ved at lyse på jorden, er det ganske nemt at få øje på. Kun et enkelt sted fandt vi spor, dog ingen synlige æg på jorden eller på de grønne omkring planten.

Larverne er mestre til at camouflere sig, da de har næsten fuldstændig samme farve som bladene. Ved at gennemgå bladene og stænglerne med lommelygte, fandt vi adskillige larver godt igang med nattens ædegilde.
(kan du se larven på billedet?)

Alle inficerede blade – inkl. larver blev kasseret.

Vi håber at vores indsats gør en forskel – det vil de næste dage vise.