Forspiring: Uden jord, med vat & zip-pose

I efteråret 2020 hvor vi skulle igang med at testspire alle vores frø, var tanken at vi ville bruge vores minidrivhus med grobrikker. Det viste sig imidlertid, at grobrikkerne var udgået der hvor vi tidligere havde købt dem, og dem vi fandt til salg på nettet, ville koste 4 kr. stykket. Med de mange frø vi skulle testspire, ville det hurtig være blevet meget bekosteligt, så der måtte findes en anden løsning!  En dag da jeg sad og pakkede tomatfrø i pose, fik jeg en ide. Det er velkendt at man kan dyrke karse på vat – så hvorfor ikke tomat og chilifrø? Jeg har tidligere spiretestet på kaffefilter og på papir – men aldrig prøvet at bruge zip-poserne til forspiring, og anvende vat istedet for papir.

Vi besluttede at teste om det var muligt, og hvilke fordele og ulemper der er forbundet med det.  Jeg havde alt hvad jeg skulle bruge i huset, og inden der var gået 5 minutter, var det nye projekt søsat, og jeg ville inden for få dage se, om det var en ide der var gangbar, eller ej. Heldigvis viste det sig at være ret genialt, og det betød at jeg gik igang med at forspire alle chili og tomatsorter på samme måde -nemlig i zip-poser. Fordelen er, at zip-poserne kan genanvendes og frøene har deres eget lille væksthus. I løbet af ganske kort tid, havde jeg sat flere hundrede sorter til forspiring på et hjørne på mit skrivebord på kontoret. Nemt- hurtigt og effektivt!

I løbet af nogle dage spirede frøet og de blev placeret i jord, hvor de kunne vokse videre.

Metoden har vi brugt lige siden. I øjeblikket flytter vi de spirede frø fra zip-poserne videre til biobriketter eller små potter med jord.

Det brugte vi

  • 1 rulle vatrondeller (100 stk til 9 kr – giver i alt 600 vokseplader!)
  • 1 pose zipposer (100 stk til 12 kr)
  • Tomat & chilifrø

Sådan gjorde vi – få enkle skridt

  1.  Vi klippede vatrondellerne i nogle passende størrelser. I starten klippede vi dem i 4 lige store stykker. Dog fandt vi hurtigt ud af, at vi sagtens kunne gøre dem mindre, og få 6-8 stykker ud af hver vatrondel.
  2. Alle vatstykkerne blev enkeltvis dyppet i vand, så vi var sikre at de var gennemvædet.
  3. Fra frøposen tog vi 1-2 frø og placerede dem på vattet, og trykkede dem lidt fast.
  4. Vattet kom ned i  zip-posen, som herefter lukkes
  5. Zip-poserne lægges et lunt sted, enten ved radiatoren, gulvvarme, akvarielampe mv. Se mere under Temperatur under forspiring

Fordele og ulemper ved zip-metoden

Vores forsøg viste sig at være vældig effektivt, og virkelig brugbart for os. Men som de fleste metoder har den både fordele og ulemper

Fordele
  • Prisbillig
  • Nemt og hurtigt
  • Poserne kan genbruges
  • Du kan sætte 4 frø til forspiring i samme pose og spare plads.
  • Ingen brug af jord, og dermed ingen sørgemyg der kan spise rødderne
  • Frøene holdes fugtige, og der er derfor ingen problemer med frøkapsler der sidder fast
  • Nemt at tage vattet ud med spiren på og sætte over i en større potte, uden at forstyrre rødderne
  • Du kan hurtigt se om et frø er spiredygtigt, og spare tid ved at gå og vente på at se om et frø spirer i jorden
Ulemper
  • Der skal holdes mere øje med poserne, så frøet ikke når at spire for meget.

    Opdateret 1.2.2021

6 Kommentarer
  1. gerda.ratzer@gmail.com
    gerda.ratzer@gmail.com siger:

    Hej jeg er meget i tvivl om jeg vander for meget. Jeg har tomater i jorden i drivhuset og vander med siveslange. Det gør jeg hver morgen fra kl. 05.00 til 05.30. Nej bare rolig jeg står ikke op så tidlig, jeg har et ur der styrer det. Gør jeg det rigtigt ellers sig til.

    • Tina Laugesen
      Tina Laugesen siger:

      Hej Gerda, har du udplantet i drivhus nu – og er det et opvarmet drivhus?

      Det er ikke til at sige, om dine tomatplanter får for meget / for lidt vand – de afhænger af flere forhold, både jordens sammensætning, planternes størrelse, temperatur, hvor store hullerne er i siveslangen, hvordan den er lagt ud mv.
      Måske du har mulighed for at skrive til os med flere informationer, og evt. foto? Du må meget gerne sende det til tina@tomatdatabasen.dk

  2. Tina Laugesen
    Tina Laugesen siger:

    Hej Pia, tak for dit spørgsmål. Fordelen er, at spiren bliver siddene på vatten og kommes i jorden og dækkes af et tynd lag jord.
    Så forstyrres de begyndende rødder ikke, og det er kun levedygtige frø der kommes i jord.
    Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål.

    Hilsen
    Tina
    Tomatdatabasen.dk

Trackbacks & Pingbacks

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar