, ,

Hvilke tomatersorter skal knibes – guide til de forskellige vækstformer : indeterminant, determinant, semi-determinant

Tomatplanter er ikke bare tomaterplanter, og de har forskellige vækstmåde, som det er nyttigt af vide noget om.

En tomatplantes vækstform siger nemlig noget om hvordan den skal dyrkes, passes og høstes, og er derfor en af de vigtigste parametre for, hvilke sorter man skal vælge.

Der findes mange betegnelser for tomaters vækstform, så det er let at blive forvirret. Helt generelt kan planterne deles op i to grupper: Indeterminant og determinant. Derudover findes en afart af determinant, nemlig semideterminant, og der findes også tomater med dværgvækst. Nedenfor gives en lille beskrivelse af de forskellige vækstformer.

Udnyt pladsen i drivhuset optimalt

Sådan placerer du dine tomatplanter i drivhuset, så du får mest optimal udnyttelse af pladsen

Indeterminant

De indeterminante sorter er de traditionelle planter, som de fleste kender. De har en hovedstamme, som fortsætter med at vokse sæsonen igennem, sætte blomster og tomater indtil planten må give op over for frosten eller bliver top-beskåret (typisk i løbet af sensommeren). Indeterminante sorter kan derfor, under de optimale dyrkningsforhold, blive mange meter høje, og kan sædvanligvis ikke holde sig selv, men behøver støtte og skal bindes op.

Indeterminante sorter, sætter gerne sideskud, som også vil udvikle blomster og tomater. De indeterminante sorter giver typisk modne tomater over en lang periode, og vil typisk have både blomster, små grønne umodne tomater og modne tomater på een og samme tid.

For at sikre det bedste udbytte, kan sideskudene med fordel knibes væk. Indeterminante sorter kaldes også for ranke-tomater, snore-tomater eller på engelsk: Vine.

Determinant

De determinante sorter er de indeterminante sorters modsætning. De stopper væksten når planten når en bestemt højde, og efter et bestemt antal klaser (sædvanligvis 3). De har normalt ikke et hovedskud, men i stedet en mængde sideskud, der hver især ender i en blomsterklase. Det resulterer i en plante, der har en bred, nærmest buskagtig vækst, da sideskudene kan danne sideskud, som danner sideskud osv. Så hvor den indeterminante plante kan blive meget høj, kan den determinante blive meget bred. Derfor ses denne type ikke så tit i vores klima, da vi normalt dyrker tomater i drivhus, hvor arealet jo er begrænset. På friland kan det dog være en ganske dekorativ plante, og har man mulighed for det, kan man med fordel dyrke de determinante sorter i højbede eller krukker. Højden på de determinante sorter kan variere stærkt fra 15 cm til 120 cm.

De determinante sorter adskiller sig fra de indeterminante i forhold til modning. Det særlige ved de determinante sorter er, at når planten har nået sin endelige højde, udvikler den alle frugterne på én gang. Det kræver en masse kraft fra bladene, som i denne periode begynder at se lidt kedelige ud. Når frugterne er modne, kan hele planten høstes på en gang (over et par uger), hvorefter den er udtjent, og kan bortskaffes.

Determinante sortes skal typisk blot støttes med pind og skal ikke knibes. De kaldes ofte for busktomater, potte tomater eller krukke tomater.

 

Semi-determinant

De semideterminante sorter er der forskellige beskrivelser af, alt efter hvor man kigger. Nogle steder beskrives det, at semideterminante planter stopper væksten senere end den determinante, og dermed bliver større end den determinante, men vil stoppe længdevæksten på et bestemt tidspunkt. Andre steder beskrives det, at den semideterminante plante udvikler nye klaser efter første høst, således at man kan høste to gange fra den. Hvad der er korrekt, vides ikke, men send gerne dine erfaringer til tina@tomatdatabasen.dk. I kilder på nettet kan vi læse, at forskellen på de determinante og semi-determinante er, at de semi-determinante har en mere kompakt vækst, og med fordel kan dyrkes med flere hovedstammer, og ligesom de indeterminante, giver tomater over en lang periode.

Der er lidt forskellige information om hvornår de semi-determinante planten stopper  højdevæksten, – nogen steder foreslåes at det er efter der er udviklet 5 klaser, andre når væksten når en bestemt højde. Uanset hvad, så skal de semi-determinante sorter ikke knibes, men have lov at vokse og udvikle og bevare alle sine sideskud, for at sikre den højst mulige høst. Generelt er det vores erfaring, at de semi-determinante sorter kan have brug for støtte, både til stammerne og til stænglerne, for at undgå at de knækker under vægten af modne tomater.  Forskellen mellem de determinante og de semi-determinante er, at de med fordel kan dyrkes med flere hovedstammer.

Dværg / Tree-type

Dværgplanter udvikler sig meget kompakt, og da de vokser ganske langsomt, opnår de ikke samme størrelse som de normale sorter. Som små planter kan de kendes ved at have en tykkere stamme i forhold til indeterminante og determinante planter af samme højde. Den langsomme vækst fortsætter, hvilket gør dem ideelle til at dyrke i potter og små krukker – f.eks. Lille Lise, som er meget dekorativ.

Der eksisterer dværgtyper af både indeterminante og determinante væksttyper, hvor sidstnævnte kun sætter frugt til én høst. På grund af planternes lille størrelse, opnås et mindre udbytte i forhold til de normale planter, til gengæld siges det, at tomaterne er mere smagsfulde i forhold til tomater fra determinante planter.

2 Kommentarer
  • Tina Laugesen
   Tina Laugesen siger:

   Hej Pia, det kan du tro.

   Glacier, Bubble Gum Dwarf, Cosmic Eclipse, Yellow Taxi, Green Grape.

   Du kan se mange flere på Tomatdatabasen – ved at skrive “semideterminant” i søgefeltet, får den en liste frem.

   bh Tina

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar