Hvor mange timers lys skal tomatplanterne have

Lys er ekstremt vigtigt for tomatplantens udvikling og vækst.

Lys er en nødvendig og livskrævende ressource, der giver planten energi til fotosyntese. Lysets betydning kan inddeles i både lysintensitet/kvalitet og længden af lysperioden.

Dette indlæg omhandler alene længden af lysperioden.

Der er mange meninger og holdninger til, hvor meget lys planter har behov for. Hvad der synes at være mere enighed om er, at lysbehovet spiller tæt sammen med både temperatur og tomatplanternes vækststadie. Jo varmere det er, jo mere lys har planterne behov for – og at planter har forskelligt behov afhængigt af om det er små spirer, små tomatplanter, eller tomatplanter der er i blomstring og igang med frugtsætning. Ovenstående vil vi komme mere i dybden med, i et kommende indlæg.

Sådan gør vi:
Vi har tomatplanter stående på forskelligt vækststadie, og de får lys fra vinduerne og om nødvendigt også tilskudslys i de tidlige og sene timer.
De planter som er små – får lys 14-16 timer, – de planter der er i vækstfase (er ompottet første gang) – prøver vi at give 18 timers lys.
Dem der er i god vækst og synes at være på vej til blomstringsfasen – får kun det sollys, som vinduerne kan tilbyde – og vil være de samme antal lystimer, de vil få, når de udplantes.

Men hvorfor ikke give lys 24 timer i døgnet, vil det ikke kunne fremme væksten?

Her synes der er være forskellige opfattelser. Flere steder i litteraturen nævnes, at tomatplanter har brug for en hvileperiode (mørke) for at kunne vokse, og at en uendelig mængde lys kan forstyrre plantens vækst og blomstersætning.

Iflg. flere forskningsartikler, afhænger længden af lys timer af flere faktorer, både lyskvalitet samt temperatur. Det er med andre ord svært at finde et entydigt svar.

Indtil vi har evidens for at en anden praksis har betydning og på hvilken måde, så står planterne op når vi gør – og går i ”seng” – når vi gør.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar