Temperatur og fugtighed ved såning

BredsåningTomatfrø er i grunden meget taknemmelige hvad angår temperatur, når de spirer. De kan spire fra ca. 10 grader – og op til 35 grader. Dog er den mest optimale temperatur – indtil frøene er spiret – 22-27 grader, hvor det tager ca. 1 uges tid for frøene at spire. Lige så snart frøene er spiret, så skal de flyttes til køligere omgivelser.

Sådan gør vi

Vi opnår den bedste spireprocent og vækst af spirerne, når vi sikrer at tomatfrøene bliver forspiret i omgivelser der tilgodeser behovet for fugtighed og varme. Tidligere anvendte vi jord, men i spirestadiet behøver de faktisk ikke jord, de har blot brug for varme og fugt, for at spire.

Vi har gode resultater ved at brug af grobrikker. De giver frøene lige præcis den mængde plads der er brug for, til at de kan optage væske og etablere et fornuftigt rodnet, inden de skal prikles over i en større potte.

Da vi forspirede med jord, havde vi rigtig gode erfaringer med kun at bruge en lille smule jord og så supplere i takt med at planten udviklede sig. Fordelen ved at bruge kun en lille smule jord er, at der kun skal få dråber vand til at holde jorden tilpas fugtig og risikoen for overvanding mindskes. Vi har erfaret, at den mængde jord der sædvanligvis er i de små forspiringsbakker nemt kan medføre at jorden bliver alt for våd og kold, og faktisk ikke skaber de bedste levevilkår for frøene. Fugt er rigtig godt, i passende mængder, men der må heller ikke bliver FOR fugtigt.  Vores minidrivhus har udluftingsriller, og sikrer en tilpas udluftning. Når vi bruger såbakker, så har vi altid en pose omkring den med huller i, så der ikke bliver for fugtigt og frøene rådner, og bruger beholdere der har huller, så evt. overskudsvand kan løbe fra. Når vi bruger zip-poser, så kommer frøene ud så hurtigt, at det slet ikke er et problem.

Temperaturen som frøene spires ved har betydning for hvor hurtigt de spirer frem. Jo køligere de står, jo længere tid tager det. Tommelfingerreglen, at tomatfrø spirer frem i løbet af en uges tid ved stuetemperatur, nogle enkelte sorter meget hurtigere, hvis man har dem stående over radiator eller på gulvvarme.

Temperaturen ved vores radiator og gulvarme er omkring de 20 grader, og tomaterne spirer frem i løbet af 5-7 dage.

Vi har erfaret at frøene kan motiveres til at spire hurtigere, ved at øge temperaturen til ca. 30 grader. Når de får gode varme, så går der blot 2-3 dage før de titter frem.  Bruger du zip-pose metoden til at forspire, kan du også overveje at tage og lægge zip-poserne i en pose, og placere den i fodenden af din seng, under din dyne og lade dem være der nogle dage – en alternativ og billig varmekilde.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar