Tak for alle kommentarer og forslag!

🌱 Så- og 🍅 dyrkningskalender – FEBRUAR & MARTS: Om tomatdyrkning, for hobby tomatdyrkere!

Der er ikke mange dage til at vi kan sige velkommen til den første forårsmåned – som for vores vedkommende, har været ventet på med længsel. Når kalenderbladet vendes til 1. marts, starter vores tomatsæson for alvor, og det er tid til at forspire de første tomatsorter.

For en lille uges tid siden, fortalte vi på Facebook og Instagram, at vi havde en ide! Vi ville lave en så- og dyrkningskalender specielt om tomatdyrkning, og efterspurgte ideer til hvad sådan en kalender skulle indeholde. Tak for jeres input både på mail, Facebook og Instagram og kommentarer i vores tråd. Tak for jeres kommentarer og forslag, vi er rigtig glade for jeres input og har læst dem alle!

I dette nyhedsbrev tager vi fat på nogle af de emner som i foreslog, og som er oplagte at netop nu, hvor vi skal igang med at så alle de skønne sorter.  Derfor vil dette nyhedsbrev stå i forspiringen tegn og omhandle de emner som er aktuelle lige nu – bl.a. valg af de rette tomatsorter, såtidspunkter, temperatur ved forspiring, tilskud af lys,  valg af så- priklejord mv.

Flere har efterspurgt flere guides til Tomatdatabasen, og derfor er vi igang med at udarbejde flere og nye. Denne gang får du guide til hvordan du kan få overblik og orden på dine tomatsorter – både frø og planter – ved at bruge liste funktionen på Tomatdatabasen.

Når frøene er lagt i jorden, og posen skal på plads i mappen, kunne det måske være en god anledning til at få printet et skilt med foto og informationer, lige til at putte i zip-posen eller i plasticmappen. På Tomatdatabasen kan du printe flere forskellige størrelse skilte ud – og du får naturligvis også en guide til hvordan, i dette nyhedsbrev.

I de næste par uger har vi travlt med at forspire tomater, så det næste nyhedsbrev kommer først om 2-3 ugers tid. Du kan allerede nu begynde at glæde dig, for vi er i fuld gang med at skrive om de emner, der er relevante for marts måned, blandt andet ompotning.
Har du gode ideer eller forslag til vores nyhedsbrev, eller hvilke emner så- og dyrkningskalenderen for marts, april og maj skal indeholde, så skriv endelig! Vi sætter pris på at i har lyst til at være med!

Tomatdatabasen Vi har store ambitioner om at gøre Tomatdatabasen endnu bedre ved bl.a. at få foto på alle tomatsorterne, samt beskrivelser og få endnu flere brugerbedømmelser på. Vi har stor glæde af at læse om jeres erfaringer og vi hører fra flere, at det er en stor hjælp. Har du tid og lyst, vil vi være rigtig glade for om du vil dele dine erfaringer og skrive bedømmelse af de sorter du har dyrket. Har du ikke prøvet at skrive en bedømmelse før, eller er det længe side, så er her en hurtig lille guide.

Må vi låne dine tomatfoto?  Foto gør en stor forskel. Derfor vil vi så gerne have foto på så mange af sorterne på Tomatdatabasen som muligt. Har du taget foto – eller har planer om at tage foto i den kommende tomtatsæson, vil vi rigtige gerne have lov at bruge dem på Tomatdatabasen. Vi skriver selvfølgelig dit navn ved fotoet, og bruger kun foto vi har fået lov til at anvende. Har du et foto, som er dit eget og som vi må bruge, så vil vi være meget taknemmelige! Send dine fotos til Tina@tomatdatabasen.dk.

Vi håber at du både som erfaren og som ny tomatdyrker, har lyst til til at bidrage med dine erfaringer, tips, spørgsmål og kommentarer, på vores Tomat forum.

Husk at: Vi er ikke eksperter ud i tomatdyrkning, og der er ikke kun én, men mange måder at dyrke tomater på. Det vi skriver om her på bloggen og i nyhedsbrevene, er baseret på al den viden vi suger til os, litteratur vi læser eller ekspeter vi taler med  – og ikke mindst de erfaringer vi har gjort os. Kort sagt er det det, der virker for os, og giver os gode resultater. Fra tid til anden eksperimenterer vi også med forskellige ting i og uden for drivhuset, og deler vores erfaringer her. Vi håber, at vores indlæg og nyhedsbreve giver dig indblik i vores erfaringer, og at du tager det med dig, der giver mening for dig.

Det kan du læse om i dette nyhedsbrev

 Dyrkning af egne tomater fra frø
 Forspiring – hvornår kan man starte?
 Vælg de rette sorter – overvejelser om valg af tomatsorter
 Så- og priklejord – hvad skal man vælge?
 Beholder til forspiring – hjemmelavet, genbrug eller købe
 Bredsåning – eller enkeltsås metode. Hvor mange frø skal man så
 DIY – planteskilte
 Værd at vide om tomaters vækstformer og knibning
 Få styr på dine tomatsorter med Tomatdatabasen – få et smukt og hurtigt overblik
 Sådan kan du få smukke planteskilte til dine tomatplanter,  samlemappe eller zip-poser – helt gratis

 

 Dyrkning af egne tomater fra frø 

Der er begyndt at dukke frø op alle vegne, i supermarkeder, byggemarkeder, osv. Udvalget er ikke så stort, dog er der langt flere forskellige at vælge imellem, end for bare få år siden. Det er blevet mere trendy at dyrke tomater der adskiller sig fra de gængske røde og gule.  Der er stor forskel på både kvaliteten og prisen på frøene, som kan variere betydeligt fra de billigste til knap 2 kr til 35-40kr. for en pose økologiske tomatfrø. Nogen af de spørgsmål vi ofte får, handler om det kan svare sig at dyrke sine egne tomater fra frø. Vi kan sagtens forstå at mange stiller det spørgsmål, især når man mange steder allerede i april måned kan købe udplantningsklare tomatplanter, og meget meget billigt.  Du kan her læse lidt om, hvorfor vi vælger at forspire og dyrke alle vores tomater fra frø.

 Forspiring – hvornår kan man starte 

Da vi bad om jeres hjælp til,  hvad vores så- og dyrkningskalender skulle indeholde, var der flere der foreslog at vi skulle skrive om forspiring, og hvornår man kan starte.

På en dag som idag, hvor solen har skinnet fra en skyfri himmel og temperaturen her hos os har været helt oppe på 13 grader, kribler det ekstra meget i fingrene. Jeg får en ustyrlig trang til at komme i haven, igang i drivhuset og ikke mindst begynde at forspire tomaterne. Det er lige præcis sådan en dag som idag, at jeg må huske mig selv på, hvorfor det giver god mening at vente. Vi har fundet vores måde at gøre det på, som du kan læse om her. Du har måske en anden. Vi vil rigtig gerne høre hvad DU gør, hvornår og hvorfor. Skriv gerne i kommentarfeltet, på Facebook, Instagram eller mail. Vi vil så gerne høre fra dig.

 Vælg de rette sorter – overvejelser om valg af tomatsorter 

Hvilke sorter skal man vælge? Der er tusindevis af tomater at vælge imellem, og det er let at blive fascineret af de mange forskellige og smukke tomatsorter. For os har det været en vigtig og nødvendig øvelse, at bruge lang tid på at forberede tomatsæsonen og nøje udvælge de sorter som vi skal dyrke. Tidligere valgte vi nok mere med øjnene og forventning om smag. Idag er udseende og smag stadig vigtige parametre, men før vi kommer dertil, er der andre forhold vi tager i betragtning først. Det kan du læse mere om her.

Så- og priklejord – hvad skal man vælge? 

Vi har efterhånden prøvet at forspire i  både havejord, jord fra billige plantesække, økologiske plantesække samt forskellige varianter af så- og priklejord. Vi har oplevet at ingen af vores frø spirede, at få vores potter invaderet af sørgemyg og få planter der ikke udviklede sig optimalt. Her kan du læse lidt om vores overvejelser om valg af så- og priklejord, og om at eksperimentere med forskellige typer vækstmedier.

 Beholder til forspiring – hjemmelavet, genbrug eller købe

Vi har gennem årerne prøvet at forspire i hjemmelavede avispotter, jiffy-potter, genbrugs-potter, æggebakker, osv. Vi eksperimenterer stadig med forskellige løsninger, i takt med at vores hobby tager om sig, og vi forspirer et stigende antal sorter, både af chilier og tomater. Vi har efterhånden fundet flere måder som har fungeret godt for os gennem flere år. Jeg har for nyligt set en ny måde at forspire på, som jeg ikke har prøvet endnu. Det kan du læse her. Den nye forspringsmetode vi skal teste i år, vil jeg løfte sløret for i det kommende nyhedsbrev.

 Bredsåning – eller enkeltfrø. Hvor mange frø skal man så

Udfordringer med plads, og forspiring af et stort antal sorter, betød at vi måtte overveje måden vi forspirede på. Generelt set synes vi der er to måder der er anvendelige: Bredsåning og enkeltfrø metoden, som du kan læse om her. Når jeg forspirer tomater, kan jeg godt lide at spille med nogenlunde sikre odds. Det betyder at jeg måske (nok ret ofte) kommer til at forspirer alt for mange frø, i forhold til hvad vi har brug for. Jeg kasserer aldrig sunde og stærke planter, og hvert forår har vi tomatplanter stående på hver en ledig centimeter i huset. Jeg elsker det – og nyder duften af tomater i huset. Når alt kommer til alt- så handler det for mig rigtig meget om udnytte tid, plads og ressourcer optimalt – og derudover det nok også en spørgsmål om temperament!

DIY – planteskilte 

Tomatsæsonen er ved at begynde, og snart er der brug for en masse skilte når vi skal igang med at forspire tomatfrøene og igen senere når der skal ompottes. Ved at bruge en kasseret persienne, fik vi hurtigt lavet en masse planteskilte, da vi pludselig stod og manglede. Nemt, hurtigt og gratis.

Værd at vide om tomaters vækstformer og knibning 

Begreber som indeterminant, determinant, semi-determinant, dwarf og tree-type var alle nye for os, for ganske få år tilbage. Begreberne fortæller om tomaternes vækstform, og har betydning for hvor de skal dyrkes, hvordan de skal dyrkes og hvor tidskrævende de er at passe. Det kan du læse mere om her.

Få styr på dine tomatsorter med Tomatdatabasen – få et smukt og hurtigt overblik  

Når du er oprettet som bruger på Tomatdatabasen har du mulighed for at oprette dine helt egne lister/oversigter over tomater, f.eks. en liste over tomaterne i dit drivhus, eller dem du synes er super gode, eller ønsker til tomatsorter til næste år. Med Tomatdatabasen kan du hurtigt få overblik og styr på alle dine tomatsorter eller tomatplanter. Ved at bruge Tomatdatabasen slipper du for selv at finde informationer og foto om sorten, og taste det ind i excel eller word. Her har vi gjort arbejdet for dig. Med ganske få skridt, kan du oprette dine egne lister, som du let vedligeholder og dermed får mere tid til andre ting.

 Sådan kan du få smukke planteskilte til dine tomatplanter,  samlemappe eller zip-poser – helt gratis 

Når du er oprettet som bruger på Tomatdatabasen har du mulighed for at printe smukke planteskilte til at sætte på dine tomatplanter, bruge i din samlemappe, eller i dine små zip-poser. Det er ikke alene pænt at se på, men sørger også for at du har informationer om sorten lige hvor du har brug for dem.