Forspiring: I jord

Hvor mange frø skal man så i hver potte?

Det er et spørgsmål, som vi ofte bliver stillet. Der er ikke noget rigtigt og forkert svar, og det er nok lidt et spørgsmål om temperament, og afhænger af hvad ens behov er. For nogen vil bredsåning være et godt valg, for andre så er det enkelt-frø såning, der passer bedst.

Bredsåning

BredsåningBredsåning synes vi er en fortrinlig metode, når man gerne vil forspire mange planter af den samme sort. Du kan bredså i en hvilken som helst beholder, der er egnet til fødevarer – f.eks. tomatbakke, vinduebakke, flamingokasse, kødbakke, osv.

Fordelen ved at bredså er, at du dels sparer plads, og det er forholdsvis let at holde jorden tilpas fugtig.

Ulempen for os at se, er at der er forholdsvis stor risiko for at blande frø /sorterne sammen, og at planterne måske kan blive skadet når de prikles om, hvis de står for tæt. At bredså minder meget om at dyrke karse. Sørg for at det er en passende mængde jord i den beholder du vil benytte.  Fugt jorden og drys dine frø ud over. Drys et tyndt lag jord ovenpå, og fugt igen, gerne med en vandforstøver. Tag en plasticpose udover (sørg for at det er små huller i for ventilation), og sæt beholderen lunt og mørkt. Kig til frøene hver dag. Når tomaterne begynder at spire, skal posen af og tomaterne skal placeres lyst og ikke for varmt.

Enkeltfrø -såning

Forspiring af tomatfrø

Forspiring af tomatfrø i minidrivhus

Vi anvender altid enkeltfrø-såning, dvs. vi holder nøje vores sorter adskilt og dyrker kun én sort i hver beholder/potte.

Tidligere dyrkede vi planter kun til os selv. Der såede vi som regel 2-3 frø af de sorter vi bare ville have en enkelt plante af,og udvalgte så den eller de kim-planter der var stærkest og udviklede sig bedst. Ikke alle frø har lige god spiringsevne, så var der en sort vi gerne ville være sikre på at få levedygtige og sunde plante af, såede vi  3-4 stykker.

Idag dyrker vi planter til os selv, ligesom vi deltager på plantemarked og bytter/forærer  mange planter væk og sælger også på vores web-shop. Idag sår vi nok 4-5 frø, af alle de sorter vi har valgt at dyrke. For nogen sorter er spireprocenten 1oo% andre kun 25%, det afhænger af blandt andet af frøenes kvalitet og sort.

Hvis det er tomater der er til ampel, så sår vi også 3-4 stykker. Det samme gælder micro sorterne som Lille Lise, Micro Tom mv. Vores erfaring er at de sagtens kan plantes flere sammen, hvilket i øvrigt også ser rigtig dekorativt ud.

Mængde af jord – vores erfaringer

Før i tiden fyldte vi de potter som vi skulle forspire i, godt op med jord, lagde frøet ned og dækkede det med et godt lag jord. Vi synes at frøene var lang tid om at spire, og når frøene spirede frem, blev det ofte til lange kimplanter som ikke altid så ud til at trives godt.

Mængde af jord og sådybde

Når vi dyrker i jord idag, bruger vi kun ganske lidt jord, og fylder kun en smule i bunden af den potte/såbakke vi bruger. Når der er meget jord, og det vandes, er det vores erfaring at jorden bliver alt for kold, kompakt og våd, og øger risikoen for at frøet rådner eller har svært ved at danne rødder. Frøene skal ikke såes for dybt, og det er vores erfaring, at de spirer bedst, hvis de lægges oven på en fugtig jord,og blot trykkes let ned med spidsen af en blyant.

Sand på toppen

Når frøet er trykket ned i jorden, strøer vi et tyndt lag sand ovenpå. Det gør vi dels for at forebygge sørgemyg og dels har vi erfaret, at sandet ligesom “sliber” spiren og kan hjælpe den af med sin frøkapsel.

Vanding af frø/spire

Frøet er ganske lille, og derfor har det heller ikke behov for så meget vand. Vi vander lidt og ofte, og kun der hvor frøet er. Det sikrer at frøet og dets omgivelser er tilpas fugtige og frøet får lige præcis den mængde vand, det har brug for. I takt med at frøet spirer, øges vandmængden – men stadig ikke for meget.

Varme

Lad frøene stå lunt indtil de er begyndt at spire frem. Ovenpå en radiator eller ved gulvarme er vældig fint, og frøene vil spire i løbet af en uges tid eller kortere. Øges temperaturen til omkring 30 grader, er det vores erfaring at spiringsprocessen kan fremskyndes nogle dage.

Udluftning

Når man bruger spirekasse, så dannes der naturlig kondens inde i, hvis der ikke udluftningshuller. Det er der ikke på vores, hvilket slet ikke er optimalt. For at sikre at luftfugtigheden ikke bliver for høj, må vi 1-2 gange i døgnet tage låget af. Det kan ses ved at der er fugt i låget og/eller der løber vand ned af låget.

Øg lysmængden

Lige så snart spirerne er kommet op af jorden, og har “rejst sig op”, tages låget af, for at sikre at de får mere lys. Beholdes låget på efter de ligesom har rettet sig ud, er det lige som om, at de bliver mere ranglet, som hvis de manglede lys. Når låget tages hurtigt af, øges lysmængden.

Vores tip til at dyrke i jord

  1. Brug kun lidt jord
  2. Plant ikke frøet for dybt – men en passende dybde, som ved at trykke let ned, med spidsen af en blyant
  3. Sand på toppen
  4. Vand sparsomt, og kun hvor frøet er, øg mængden i takt med at frøet og rodnettet udvikler sig
  5. Luft ofte ud, så luftfugtigheden ikke bliver for høj
  6. Tag låget af, når spirerne har “rettet sig ud”.

(opdateret 7.3.2020)

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar