Overvejelser om valg af tomatsorter

Udvælgelse af  tomatsorter

Det kan være mere end svært at udvælge tomatsorter, især hvis man ikke har prøvet det før.

Har du lyst til at få inspiration til nye spændende tomat sorter, kan du gå på opdagelse på  Tomatdatabasen hvor du også kan læse andres erfaringer og bedømmelser af en lang række tomatsorter.

Da jeg som barn dyrkede de første tomatplanter i mit hjemmebyggede drivhus af gamle vinduer, vidste jeg ingenting om tomater. Jeg ville bare gerne have nogen tomater der smagte godt, og købte nogle færdige tomatplanter på planteskolen. Tomaterne blev sat i jorden, jeg vandede dem, de voksede som det passede dem, gav tomater og fik sygdom og gik til. Havde jeg haft lidt mere viden inden jeg gik igang, havde jeg måske undgået skimmel i drivhuset,  og fået lidt mere held med min tomatdyrkning.

Idag ved vi meget mere, og når vi vælger tomatsorter er det først ud fra fire overordende betragtninger: Vores dyrkningsforhold, hvad vi gerne vil bruge tomaterne til, hvor mange tomater vi har brug for og hvor meget tid, vi har lyst til at bruge på at passe tomaterne. Når det er på plads, vælger vi tomater udfra smag og udseende. Tomater har meget forskellig smag – nogen er søde, andre syrlige, krydrede, bitre eller har en frugtagtig smag. Vi forsøger at dyrke sorter som giver forskellige smagsoplevelser.

Dyrkningsforhold

Dyrkningsforhold handler for os om sollys, varme, jord, vanding, vind og og hvor meget plads vi har eller vil afsætte til at dyrke tomater.

For at få mest ud af vores anstrengelser vælger vi tomatplanter der passer til de dyrkningsforhold vi har eller kan tilbyde. Vi dyrker både i drivhus, på friland og i krukke og ampel. Det betyder at når vi skal udvælge tomatsorter, så ser vi på hvor den skal dyrkes.

Når vi vælger tomatsorter til drivhuset, skal det være sorter som kan trives med høj varme, hvilket ikke alle sorter kan. Sæsonen er ofte længere i drivhus end på friland, så drivhuset er også et godt valg til nogle af de sene sorter, og til sorter der giver meget store tomater. For at udnytte pladsen mest muligt i drivhuset, så skal det også være sorter som ikke fylder så meget i bredden, men mere i højden – altså typisk de indeterminante sorter.

Til friland kigger vi efter tomatsorter der ikke er så følsomme for lave temperaturer, og som kan klare både vind og regn uden at det går ud over hverken plante eller tomater. Da vi ikke har mulighed for at binde planterne op, så vælger vi sorter der ikke behøver opbinding, og som ofte er lave, kompakte og robuste – typisk de determinante sorter eller dværg sorter. Fordelen for os ved at dyrke på friland og direkte i jorden, er at det stiller mindre krav til vanding.

Vi har en overdækket terasse, hvor vi gerne vil have nogle tomatplanter hængende. Her er det et oplagt valg at kigge efter sorter der er velegnet til at hænge i ampel.

På Tomatdatabasen kan du få hjælp til at se hvilke sorter der egner sig bedst til dine forhold, og du kan også søge efter sorter der f.eks. er velegnet til at dyrke på friland, ved at klikke på “frilands” ikonet i kolonnen “voksested”.
Vi har her samlet en liste med et udpluk af tomatsorter der er velegnet til at dyrke på friland.

Anvendelse

Vi nyder at være selvforsynede med tomater året rundt. For at vi kan være det, kræver det vi dyrker tomater der har forskellige egenskaber. Nogle tomater er mere velegnet til at spise rå end andre, og andre er bedst til madlavning hvor tomaterne får fremhævet smagen ved opvarmning og derfor egner sig bedre til sauce, supper og pure. Nogle tomater er velegnet til at tørre og andre kan man gemme i en kølig kælder og dermed have friske tomater året rundt.

På Tomatdatabasen kan du se hvilken anvendelse som den enkelte sort bedst egner sig til under feltet “anvendelse” – og du kan også skrive f.eks. salat i søgefeltet og så få de sorter frem, som egner sig bedst til salat.

Udbytte

Når vi kigger efter tomatsorter, kigger vi også på sortens ydeevne i forhold til hvad vi ønsker at bruge tomaterne til, og hvilken sort der er tale om. Generelt når vi udvælger tomatsorter til brug til henkogning, så vælger vi ofte højtydede sorter, og det samme når det er til snack og salat. Vi bruger ikke så mange tomater til at stuffe eller til tørring, så der er et mindre udbytte fint. Når vi dyrker sorter, der giver meget store tomater, er det også acceptabelt med en moderat ydeevne.  Er man bare sig selv, og fortrinsvis dyrker tomater til at snacke og salat, så har man måske ikke behov for de store mængder tomater, men er måske mere interesseret i nogle sorter der giver lidt mindre, og over en længere periode.

Tidsforbrug

Vi elsker at gå i haven og hygger os med at dyrke tomater. Men det skal også være hyggeligt at dyrke tomater og ikke en sur pligt. Det handler om at finde en balance mellem ambitionsniveau og tid. Man kan sagtens dyrke tomater, og have tid til alt muligt andet og også tage på ferie. Det kræver måske bare at du vælger sorter, der kræver mindre pasning og dyrker dem på en måde som gør at de næsten passer sig selv. I år ved vi, at vi ikke vil have lige så meget tid til at passe tomatplanter, som vi havde sidste år. Derfor har valgt at dyrke færre sorter og færre der kræver en høj grad af opmærksomhed (de indeterminante sorter), og iøvrigt sørge for at der er behov for minimal vanding.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar