🌱 Dyrk med os! – Uge 13


Selvom vejret denne lørdag er lidt grå og trist, så er det jo ganske forrygende at vi har haft en hel uge med varme og sol. Det bringer glade og dejlige minder frem fra sommeren vi havde forrige år, som startede ganske tidligt. Jeg ved godt at mange synes det var for meget – jeg synes derimod det var helt fantastisk skønt! Jeg går og håber og krydser fingre for, at det skønne vejr fortsætter, og vi endnu engang bliver forkælet med en varm, solrig og lang sommer. For min skyld, må den gerne starte NU! Det er ligesom passende synes jeg, når nu vi overgår til sommertid.

Nyhedsbrevet denne gang er ganske kort, da der ikke er så meget nyt at gøre omkring tomaterne, men vi har alligevel rigtig meget at se til, både inde og ude. Vi er igang med at skrive indlæg, tage foto og lave videoer til bloggen og har nye tiltag undervejs. Her er altid masser af spændende opgaver at kaste sig over.

Har du forslag til emner, du gerne vil læse om i det næste nyhedsbrev, så skriv endelige en e-mail til os.

Rigtig god weekend og god læselyst

Lars & Tina

Indenfor står de nypriklede småplanter og hygger sig under plantelys. Spirerne har indtil nu stået tæt i potten. De er vokset godt, og har fået et par blivende sæt blade, og rødderne er nået godt langt ned i potten. Det er et godt tidspunkt at give dem mere plads og ompotte dem dybt, så de kan slå flere rødder, langs stilken.

Ved ompotningen tilsætter vi vermiculite til så- og priklejorden da det bidrager til et bedre miljø i potten.

Jeg planter altid et par ekstra frø, men glemmer altid hvor mange planter det bliver til, når der er et par ekstra frø af 120+ sorter!!

Vi har gode erfaringer med at sætte 3-4 planter i hver kop, indtil de skal ompottes næste gang. Dels er det pladsbesparende og dels bidrager det til at der er flere rødder til at opsuge vand, så de ikke står for vådt. Der er stadig rigeligt jord til hver enkelt, så for os giver det god mening nu. Som vanligt bliver de sat så dybt, at det faktisk kun lige er bladene der stikker op over. 

Planterne er blevet flyttet fra vores kælder til vores træningsrum, da vi er i gang med renovering af kælderen. Der er lidt overfyldt nu, men de små planter står rigtig godt, og får en tilpas mængde gødning, lys og bliver vandet skånsomt.

Vi bruger en vandflaske med huller i kapslen. Det gør det nemt at vande forsigtigt,  skånsomt og lige der hvor planten har brug for det. Det er en nem og billig løsning.  Vandmængden kan nemt reguleres ved at skrue lidt på låget. Lys og temperatur styres elektronisk og sikrer at planterne får hvad de har brug for, og der er en tilpas varme om dagen, og lidt køligere om natten. Et par gange i løbet af dagen, åbner vi vinduet/døren og/eller vifter med en avis henover tomaterne. Det bidrager til at tomaterne bliver mere robuste.

Weekenden står for døren, og sidste hold drivhus tomater og frilandstomaterne skal forspires. Det er et tilpas tidspunkt da der inden længe vil være nok lys til dem i vindueskarmen. Om et par uger begynder vi at forspire de sorter, som skal være vores vintertomater.



Jeg er meget spændt på forspiringen denne gang, da vi skal teste et nyt jordfrit dyrkningsmedie. Vi havde jo, som du måske kan huske, lidt problemer med at finde dyrkningsbrikker/easyplugs til vores små drivhuse, som  prismæssigt var fornuftigt. Det fik os til at afsøge andre muligheder og nu har vi indkøbt en meget stor mængde rockwool og gået igang med at skære vores egne easyplugs. Den næste tid vil vise om det er et lige så godt, som dem vi har brugt tidligere.

Egentlig havde jeg planlagt hvilke sorter jeg skulle forspire denne gang. Men da jeg den anden dag skulle  finde frø til en frøven, faldt jeg over nogle sorter som altså så virkelig lovede ud! –  og pludselig blev vores ønskeseddel meget længere!  Der var også nogle sorter, som ikke er kommet på Tomatdatabasen.dk endnu, faktisk hele 10-12 stykker, så dem skal jeg have oprettet i den kommende uge. Ønskesedlen skal jeg danne grundlag for de sorter som vi skal dyrke og beholde. Men det ender som nok med at jeg forspirer dem alle, og først senere beslutter hvilke jeg skal beholde. Jeg vil så gerne beholde dem ALLE. Faktisk går jeg i disse dage og leger detektiv i haven, i håb om at finde et sted, hvor der lige kan stå nogle flere planter. Planen er stadigvæk at der kun skal være tomater i drivhusene og i udvalgte bede, så mulighederne er ikke store. Alligevel tænker jeg, at jeg nok skal finde en løsning. Det plejer jeg, så selvfølgelig kan jeg også det nu!

Udenfor har vi også haft travlt blandt andet med 1 & 2 etape med at rengøre drivhuset .

Vi har rigtig god erfaring med at bruge højtryksrenser til rengøringen, det er vores etape 2, og synes det giver mulighed for at komme ind i revner og sprækker, hvor det ellers kan være lidt vanskeligt at nå, især mellem glassene.

Nu venter 3-4 etape. I drivhuset er det øverste lag jord blevet fjernet, sådan en spadedybde ned, da vi i år skal vi eksperimentere at bruge bokashi. Vi har ikke prøvet at bruge det før,  og ej heller bokashi-væsken som gødning, så vi er meget spændt på effekten af det og har store forventninger. Vi har testet jordens pH-værdi efter vi fjernede det øverste lag jord, og i denne weekend tester vi det igen, og ser om der er sket nogle ændringer, siden vi har tilføjet bokashi. Før planterne skal ud i maj, skal jorden klargøres helt – og processen afsluttes med 5.etape

Vores gode tomatven Åsa – også kendt under navnet Tomatmamman på Instagram, har rigtig gode erfaringer med Bokashi. Det kan du læse mere om i denne månedes portræt. Åsa dyrker faktisk tomater i en nedlagt swimmingpool og er selvforsynende med både el og vand! Jeg er meget fascineret af hvordan hun dyrker og jeg er sikker på at jeg kommer til at tale meget mere med hende omkring bokashi. Læs mere om Åsa og hende tomater her.