7 Tips til vellykket forspiring af tomatfrø

7 Tips til vellykket forspiring af tomatfrø

Wuhuu – det  er snart ved at være tid til at forspire tomatfrø!

Nu handler det om at

-> give frøene en god start, så de kan spire
-> passe spirerne, indtil de har udviklet sig til fine planter, der kan udplantes i maj/juni.

Her får du vores tips til at få succes med forspiring – og når spirerne er kommet op, ja så gælder det om at have fokus på spirernes trivsel og sundhed, det kan du læse mere om HER

Sådan giver du frøene en god start!

Den første udfordring vi som hobby tomatavlere står overfor er at få frøene til at spire, og fremme en god spiringsproces.

1) Lav planteoversigt og gør planteskilte klar
Før vi overhovedet begynder at putte frø i vores dyrkningsmedie (jord, perlite, kokos) så starter vi ud med at lave en oversigt over alle vores sorter, på Tomatdatabasen. Vi bruger listen både til de løbende noter om sorterne, f.eks. hvornår de er sat til forspiring, hvornår planterne ompottes, udplantes mv. . Vi bruger også listen når vi høster tomater, og skriver noter om smag, og erfaringer med sorten, hvor den er vokset osv.  Når listen er klar, printer vi planteskilte direkte fra Tomatdatabasen.dk, som vi skal bruge når planterne udplantes.  Til vores forspiringsbakker bruger vi skilte med sortsnavnet præget på skiltet. Du kan lave dine egne DIY-skilte eller købe blanke skilte og skrive på dem med en god tusch. Sørg for at du bruger et skilt, der kan følge med planten ud i haven eller drivhuset og som evt. også kan hænges på planten, så du er sikker på at dine skilte ikke bliver forbyttet.

2) Vælg det rette forspiringssted.
Når tomatfrø skal forspire, vil de gerne have det lunt og fugtigt – dog uden der er for fugtigt. Det betyder med andre ord, at det sted du vælger både skal have en passende temperatur, og rummet skal ikke være for fugtigt, men med en god luftcirkulation. Er der for koldt/varmt og fugtigt uden tilstrækkelig luftcirkulation, giver det gode vækstbetingelser for at der kan udvikle sig uønsket svampevækst, og at frøene enten ikke spirer eller rådner. Har du stabil gulvvarme, der er tændt hele tiden, kan du bruge det – ellers er en varmemåtte en god hjælp.

Spirebakker til grodan og lign.

3) Klargør spirebakker, såmedier og jordforbedringsmarteriale
Der er mange forskellige spirebakker på markedet.  Vi er blevet ret glade for at forspire med  minikap (og bruger zip-metoden) og små drivhuse. Vælg den der passer til dine behov og ønsker. Du kan læse mere om valg af forspiringsbeholder her

Her er et par hurtige fif:
Sørg for at der er hul i bunden af pottere så overskydende vand kan løbe fra.
Brug ganske små potter, frø og spirer har ikke brug for særlig meget jord, når de skal spire.
Vælg et egnet forspiringsmedie – vælg dyrkningsmedier der er “rent” og med et tilpas pH-niveau, så rødderne ikke brænder af.

 

4) Placer planteskiltet omhyggeligt og hold frøposerne adskilt
Før vi overhovedet tager frøene ud af posen, sikrer vi os, at navnet på planteskiltet og frøposen er identisk, og placerer planteskiltet der hvor frøene skal i. Når frøene er lagt i jorden, lægges posen væk. Vi har kun den pose fremme, vi skal bruge, så vi ikke risikerer at blande frø eller poser sammen.

5) Så frøene
Når vi forspirer i jord,  sætter vi gerne 3-4 frø i potten, med god afstand til hinanden. Ved at forspire 3-4 frø i hver potte, så har vi mulighed for at vælge de spirer der er stærkest til, og vi har også mulighed for at have ekstra spirer, hvis nogle af planterne går til undervejs. Jorden vi bruger til forspiring, er en god så-og priklejord, som vi har blandet sammen med vermiculite og perlite. Her kan du læse mere om valg af så-og priklejord.
Du kan også forspire UDEN jord – f.eks. med vat eller stenuld

Når vi forspirer i grodan, er det altid max, 2-3 frø, da det er frø af ampel type, eller dværgtype, hvor vi alligevel senere vil plante dem tæt sammen. Vi ligger frøene ovenpå jorden, og bruger spidsen af en blyant til at prikke dem ned i en passende dybde, som blot er en lille smule nede. Kommer de for dybt ned, kan det betyde at frøene er meget lang tid om at spire, og de i værste fald går til undervejs.

6) Brug et uorganisk materiale som jorddække
Øverst ligger vi et lag Vermiculite. Vermiculite bidrager til gode vækstbetingelser og det er vores erfaring at det reducerer muligheden for at få sorte fluer, når det øverste lag består af et ikke organisk materiale.

Du kan læse mere om vermiculite og perlite HER – og forskellen på dem her

7) Dæk af og stil væk
Når du er færdig med at så, skal du sikre dig , at der kan komme cirkulation til frøene f.eks. ved at lægge noget husholdningsfilm let over jorden eller dække af med låg med ventilationshuller. Vi har efterhånden skiftet næsten alle vores forspiringsbakker ud, med Minikap og små drivhuse og synes det fungerer super godt, da de dels har låg, giver mulighed for ventilation, en passende størrelse, og kan genbruges år efter år.  Når jorden er dækket til, skal spirebakken stilles varmt.

(sidst opdateret 1.2.2022)

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar