Kom godt igang med at dyrke dine egne chili og peberfrugter.

I dette og kommende blogindlæg vil vi dele ud af vores erfaringer, og hvordan vi dyrker chilier.

Når først chilifrøene er spiret, så er chilierne ret nemme at dyrke, og kræver ikke særlig omfattende pasning eller pleje.

Meget af tiden kan de blot passe sig selv, når blot der er vand, lys og varme tilstede.

Når du skal igang med at udvælge chilisorter, er det godt at vide, at høsttidspunktet varierer ganske meget fra sort til sort.

Nogle sorter er ret hurtige og andre tager meget lang tid, før de modner. Forskellen kan variere fra dage til adskillige uger.
Du kan med fordel dyrke sorter, der har forskellige modningstidspunkter, så du hele tiden har mulighed for at høste friske chilifrugter.

I Danmark har vi en forholdsvis kort sæson, og da chilier elsker varme, er det en rigtig god ide, at starte med at dyrke dem tidligt, så de er har en passende størrelse, når sommeren kommer.

I det følgende kan du læse om forspiring.

Hvornår skal man starte med så chilier?

Afhængigt af dine muligheder og overskud, kan du starte så tidligt som i november, december – eller vente til omkring februar.

Vi starter altid tidligt med at forspire chilier, for at få et forspring og få et god høst over en lang periode.

De første sorter starter vi med at forspire allerede i december, og vi forspirer løbende frem til februar-marts, hvor vi også starter med at forspire tomater.

Hvor tomatefrø er ganske nøjsomme og ikke kræver så meget for at spire, så er det vores oplevelse og erfaring, at chilifrø kræver noget mere, især for at få en god spiring og vækst.

Hos os har vi mulighed for at give ekstra tilskud af varme og lys, og er indforstået med at vi allerede fra december af, har planter stående, som løbende kræver pasning og pleje.
Bruger du ikke plantelys, kan du med fordel vente, til 2-3 uger før dagslængden er tilstrækkelig lang, så det tilgodeser chiliplanternes behov for lys.

Herunder kan du læse lidt om hvordan vi griber forspiringen af chilier an,  – men først lige et overblik over hvordan vores “værktøjskasse” til forspring ser ud.

Til vores forspiring bruger vi

Vi forspirer som regel i zipposer på varmemåtte, og flytter dem efter spiring i enten minikap (med så-priklejord og med vermiculite og perlite) eller til  biobriketter i minidrivhus, Grodan cubes eller Eazy-Plugs med varmemåtte under og med plantelys.

Vi synes det er en god investering, at bruge både varme og LED-lys da det fremmer spiringen og vækst, og både minikap, minidrivhus, plantelys og varmemåtte kan genbruges til tomaterne efterfølgende – og igen til næste år.

Forspiring med zip-pose

Vi test-og forspirer med zip-pose som vi har god erfaring med, fra vores tomatdyrkning.
Men – og der er et men. For selvom det er en metode, som vi har rigtig gode erfaringer med, så er det ikke en bullet-proof metode.

Der er flere ting som er vigtig at være opmærksom på når du forspirer med zip-metode- og især chilier.

Valg af materiale/medie
Det ene er det materiale du forspirer på. Vi vælger at bruge vat-stykker, da de holder fugten godt, og er nemt for spiren at slå rødder i, og ikke har tendens til at rådne.
Bruger du andre materialer, så vær opmærksom på, hvor godt det er til at holde på fugt og ikke mindst tendens til at få svampe eller rådne.
Det næste punkt er – fugtighed.

Fugtighed
Fugtigheden skal hverken være for høj eller for lav – men tilpas, for at chilierne spirer.
Det gælder om at materialet er godt fugtet og kan vedblive med at være fugtig i lang tid.
Bruger du vat, så vær opmærsom på hvor stort et stykke du bruger, hvor tykt det er, og hvor fugtigt det er, når du lægger det ned i zip-posen. Her må du prøve dig frem.

Selvom du bruger zip-metoden, så bliv ikke fortvivlet hvis ikke alle dine frø spirer, det sker for alle der dyrker chilier – også os.
Forspiring er- uanset hvordan du griber det an, en følsom proces, – især hvad angår chilier, er vores erfaring.
Brug derfor ikke alle dine frø på en gang, så du har ekstra i reserve og du kan prøve igen.

Stabil og god varme
Chilifrø kræver god og stabil varme over en lang periode, for at spire.
Vi har tidligere forspiret på vores gulvvarme og det kan godt gå, men har du- som os, gulvvarme der slukker når en given temperatur er nået, så kan det betyde, at at varmetilførslen til frøene bliver ustabil, for lav og at dine frø kan ligge på et koldt gulv i mange timer, når gulvvarmen slukker.
Vi har oplevet at det kan forsinke spiringen ganske meget eller helt forhindre spiring. Vi er istedet begyndt at ligge zipposerne på en varmemåtte, som døgnet rundt giver en god og stabil varme.
I noget af den litteratur vi har læst omkring chilidyrkning, foreslås at temperaturen skal ligge på 22-26 grader, og nogle sorter kræver endnu højere temperatur.
Vær opmærksom på at varmemåtter kan have forskellig effekt, og dermed også afgive forskellig temperatur.
Du opfordres til at undersøge hvor varmt der bliver hvor du vil lægge frøene, du kan evt. måle det med et digitalt termometer.
Er der meget varmt kan du med fordel placere frøene i en beholder evt. med lidt afstand til varmemåtten.

Chilifrø kan udfordre din tålmodighed.

Selvom du har gjort alt hvad du kunne gøre, og givet dem nok varme, fugt osv. – så kan de tage fra et par dage, til nogle uger, og nogle sorter giver sig god tid, og har brug for endnu længere tid, +4 uger er ikke usædvanligt.
Jo køligere des længere tid.
Spiringsproblemer med chilier  er velkendt, og især hos sorter der har en meget tyk/hård skal.

Når frøene er spiret, flyttes de til minikap eller biobriketter/grodan eller eazy plug  (og over i minidrivhus med varmemåtte).
Du  kan sagtens forspire direkte i Eazy-plug, Grodan-cubes og Biobriketter.
Placer planterne lyst og varmt evt. en vindueskarm.
Får planterne ikke tilstrækkeligt med lys, er det nødvendigt at give dem tilskud.
Personligt giver vi vores planter tilskud af LED plantlys, for at sikre at de udvikler sig optimalt.

Her kan du læse om vores erfaringer med forspiring med minikap