Prikling af tomater

Når tomatfrøene er kommet i jorden, og de første spirer er kommet op er det tid til at tænke på næste skridt – prikling af tomatplanterne. Passende potter/beholdere skal findes frem, skilte, jord og så skal du overveje plads til rådighed, og tænke på temperatur og lysforhold.

Hvornår skal der prikles og ompottes?

Vi prikler tomaterne første gang, når planterne har fået de første 1-2 sæt takkede blade. Det er et godt tidspunkt, da planten har et tilpas rodnet til at kunne klare en ompotning, og samtidig er rodnettet ikke begyndt at vokse for meget ind i de andre planter, den står sammen med. Der er stor forskel på hvor hurtigt de enkelte sorter vokser, og frø fra den samme sort kan også udvikle sig forskelligt. Du vil hurtigt se at nogen af dine spirer har vældig fart på og andre er lidt træge i det. Det kan derfor sagtens være at du ikke kan ompotte alle dine spirer på én gang, men må tage det over nogle gange.

Hvor stor skal potten være, der ompottes i?

De fleste som har prøvet at dyrke tomater selv, har erfaret at planterne vokser rigtig hurtigt og det kan være fristende at vælge en stor potte fra starten af, for at undgå en ekstra ompotning eller to – især hvis man har mange sorter. Men det er vores erfaring at tomaterne udvikler sig bedst, når de løbende får mere plads, da roddannelse derved hele tiden stimuleres. Derved får planten et godt stort kraftigt rodnet der bidrager til sunde stærke planter.
Størrelsen på tomatplanten afgør hvilken type/form for potte, vi vælger.

Hvor dybt skal planten ned i jorden?

Når tomatplanterne blot har et par blivende bladsæt, har de ikke et så veludviklet rodnet. Ved at sætte planten dybt,  helt ned til de første kimblade, og dermed begrave det meste at stænglen, får planten mulighed for hurtigere at slå rødder og skabe større rodnet, på stænglen. Et godt rodnet er vigtigt for at planten kan vokse hensigtsmæssigt – potten skal passe til størrelse på planten, så den får en passende mængde jord. Plantes tomatplanterne i for meget jord, så er er risiko for at planten står for vådt med rødderne, da den ikke kan nå at absorbere vand fra en stor potte og derved kan rådne, og endvidere vil jorden let blive for kompakt, hvilket ikke giver planterne optimale vækstbetingelser. Derudover kan for meget jord/plads få planten til at stagnere i vækst, da den i stedet vil bruge energi på at sende rødder ud i potten.

Forskellige måder at ompotte på, og vores “tommelfingerregel”

Vi benytter forskellige måde at ompotte på, afhængigt af hvor høj/stor planten er, og hvor udviklet rodnettet er

Små planter – med svagt udviklet rodnet
Er det en lille plante, med et svagt udviklet rodnet vælger vi en lav og lille firkantet potte, som ca. er 1 tommelfinger bredde større end planten, på hver side. Potten fyldes med jord, og med en lille ske laver vi et passende hul i jorden. Herefter fiskes planten op fra spirebakken – også med en ske, for at skåne rødderne og medtage lidt af den omgivende jord. Potten bankes let, så jorden kan fordele sig omkring rødderne, og der fyldes op med jord.
For at hjælpe planterne til at få de bedste vækstbetingelser, ompotter vi dem ofte flere sammen i en potte. Når planterne står flere sammen i potten, så er der flere rødder der kan optage vand. Det reducerer muligheden for at rødderne bliver overvandet og rådner. Da rødderne nu er ganske små og ikke selv kan finde vand, så sørger vi for at tilføre dem en smule ved stilken tæt på rødderne. Det er kun mens de er små, at vi vander ovenfra – ligeså snart de er etableret og har et fornuftigt rodnet, ændrer vi vandingsmetode.

Høje/lange planter – med svagt udviklet rodnet
Er det en høj plante, bruger vi ofte lange plastikkopper som har fået huller i bunden, så overskydende vand kan komme ud. De lange plastikkopper har den fordel, at planten kan stikkes meget dybt ned, og som tidligere nævnt, så vil planten nu danne rødder på stænglen under jorden. Det bidrager til hurtigere rodvækst, og at planten bliver mere kraftig i sin vækst. Også her bruger vi en potte som er ca. 1 tommelfinger bredde større end planten. Fremgangsmåden er den samme, som ved de små planter. Planten tages forsigtigt op fra spirebakken – også med en ske, for at skåne rødderne og medtage lidt af den omgivende jord. Med en teske fyldes jord op omkring planten. Potten bankes let, så jorden kan fordele sig omkring rødderne, og der fyldes op med jord, til de når underkanten af kimbladene.

Planter – med godt udviklet rodnet
Er det en stor plante, så bruger vi tilsvarende en større potte, da planten har et mere veludviklet rodnet og ofte vokser hurtigt og vil sende rødder ud i potten. Proceduren er den samme – her bruger vi en potte der er så høj at den giver mulighed for at plante dybt, og så tilpas stor i diameteren at den giver planten en passende mængde jord. Her er det ca. 2 tommelfinger breddes afstand på hver side.

Hold øje – og plant om i tide!

Uanset hvad du bruger af potte, så hold øje med udvikling af rødderne, og ompot når plantens rødder er godt rundt i potten som et fint net. Du skal følge nøje med, det går pludselig stærkt. En tomatplante med et så kraftigt rodnet at det kravler godt ud af bunden, så der er mere rod end jord, har ikke de mest optimale vækstbetingelser og plantens vækst bliver hæmmet.

Hvor ofte skal der pottes om?

Der er ikke nogen regler for hvor mange gange du skal potte om, det afhænger af hvor tomatplantens blivende voksested er, temperatur og tomatens vækst. Skal tomaterne på friland, så går der som regel længere før temperaturen udenfor og i jorden er tilpas høj og stabil til, at planterne kan komme ud. Her kan det være du må plante om mange gange, især hvis planten vokser hurtigt. Skal planterne i drivhus og direkte i jorden, kan du som regel plante ud lidt før, og det kan være at du derfor kun behøver 2-3 ompotninger – du skal dog stadig være opmærksom på temperaturen både i jorden og risiko for frost.

Her kan du se hvordan vi ompotter 2 & 3 gang.

Hvor skal tomatplanterne stå efter den ompotning?

Når frøene skal spire, har de ikke brug for lys, men derimod god stabil varme – 22-24 grader. Når først planterne er kommet frem, så har de brug for det modsatte – godt med lys, og en temperatur på ca. en 15-18 grader. Det er fristende at stille tomatplanterne der hvor vi opholder os meget, og kan følge med i væksten, f.eks. i stuen. Stuen er også det sted, hvor de fleste mennesker trives rigtig godt med en temperatur på 21-23 grader. Men for de små nyompottede tomatplanter, er det ikke det mest optimale sted at stå.  De høje temperaturer betyder at tomatplanterne har brug for mere vand til at afkøle planten og til at erstatte det vandtab de vil have gennem bladene. Da planterne endnu har et sparsomt rodnet, kan de ikke trække al den væske op de har brug for. Når temperaturen ikke er så høj, så stiller det mindre krav til planten, og de køligere temperaturer vil få planten til at blive tættere på jordoverfladen, hvor der er varmere. Det betyder at dine tomatplanter vil vokse langsommere men til gengæld blive mere kompakte og robuste.

Forebyg sørgemyg – sæt ind ved omplantning

Sørgemyg er en lille sort flue, som svirrer rundt om planterne nede ved jorden. Når man køber jord, eller får planter udefra, er der risiko for at du får sørgemyg. Sørgemyg lægger æg i jordens overflade, og sørgemyg kan på meget kort tid formere sig i et ekstremt antal. Sørgemyg skal undgås da de kan ødelægge dine planter. Vi har fundet en metode som er virksom for os, som du kan læse om her.

 

Opdateret 1.2.2021

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar