Micro & mini dværg tomater – værd at vide

Hvad er micro-dværg tomater? Er micro, mini og dværg (dwarf) tomater det samme? Hvorfor dyrke micro, mini/dværg tomater – hvad er det de kan? Det og meget mere, får du svar på i dette blogindlæg.

Dværgsorter: Særlige karakteristika

Dværgsorter, micro/mini/miniature sorter er betegnelser der ofte bruges i flæng om de tomatsorter, som sjældent bliver særlig høje. Det er med andre ord ikke tomaternes størrelse der henvises til, men i stedet størrelsen, eller højden af selve planten.

Micro/mini-dværg sorterne har – lige fra kim-plante af, en anderledes vækst end de indeterminante sorter.

Det er hurtigt meget tydeligt at planterne hurtigt udvikler en kraftigere/tykkere stængel og bladene er også ofte mørkere, kraftigere og kortere end man ser hos andre sorter. Mange sorter har også en langsom og kompakt vækst. Sædvanligvis er der ikke nødvendigt at knibe sideskud på dværg-sorterne, dog kan man – hvis man synes planten er lidt for kompakt, knibe lidt sideskud for at skabe mere luftcirkulation inde i planten


Dværge/dwarfs

Gruppen af dværg-sorter, også sorter fra Tomato Dwarf Project samt New Dwarfs rummer en bred pallette af tomatsorter, lige fra sorter der er 50 cm høje til sorter der bliver 1.8 m høje. Vækstformen hos dværgene kan både være indeterminant, determinant og semideterminant. Bladformen kan ligeledes være ganske forskellig, og det samme gælder både tomaternes form, farve, smag, størrelse og ydeevne. Sorterne vil typisk have en mere kompakt vækst, med tykkere stængler og kortere afstand mellem skudene, end ikke-dværge.
De kan alle dyrkes i store krukker eller dyrkes i jorden, plantesæk eller højbede.

Oversigt over dværg sorter

På Tomatdatabasen har vi gjort det lettere for dig, at finde spændende tomatsorter til din tomatdyrkning.

Vi har samlet en oversigt over nogle af de mange micro tomatsorter som du kan finde på Tomatdatabasen.

Vores dværg kategorier

Personligt inddeler vi dwarfs efter højde og type

Micro dwarf sorter (maximalt 25 cm høje.)
Mini dwarfs (ca. mellem 25-50 cm høje. )
Dværg-sorter (der er over 50 cm høje)
Sorter fra Tomato Dwarf Project samt New Dwarfs

Du kan klikke på links herover for at se vores oversigter.

Her kan du se en samlet oversigt over både micro & mini dwarfs – incl. Sorter der er velegnet til at dyrke i ampel

Her i denne oversigt 36 forslag til Micro tomatsorter – der er lige til at printe ud, hænge op og gemme, har vi samlet 36 af dem, som brugerne af Tomatdatabasen, har givet en samlet score på 3 eller derover.

Her er 7 bud på micro tomater, der kan dyrkes i vindueskarmen

Har du kendskab til sorter, du synes mangler på listerne, eller finder du fejl, eller har supplerende informationer, så skriv endelig til os på Tina@tomatdatabasen.dk

Husk at du kan være med til at bedømme Tomatsorterne på Tomatdatabasen, som bruger af Tomatdatabasen – det er ganske gratis.

 

Micro & mini dværg sorter – lette at dyrke

Micro-tomater, eller micro-dwarfs som de også kaldes, er tomatsorter som kan dyrkes i en potte på et solrigt, lunt sted f.eks. vindue, havebordet eller i krydderurtebedet.
Der kan dog være stor forskel på højden, hvilket er godt at vide i forhold til hvor du placerer dem.
Tomaterne bliver sjældent mere end 30-40 cm høje, enkelte er ikke mere en 10-15cm høje.
Nogle sorter kan, hvis de rette vækstbetingelser er til stede, blive noget højere end angivet – og op til 60-70 cm.

Flere af sorterne har en hængende vækstform og kan med fordel dyrkes i hænge-ampel – ligesom det er utrolig dekorativt at sætte flere forskellige sammen i en bred potte.

Farve variationer

I de første år vi dyrkede micro-/mini tomatsorter, var der ikke så vældig mange sorter at vælge imellem og dem som var, gav primært gule og røde tomater, med en sød og/eller mild smag. Siden er både kendskabet til dwarf – micro/mini-tomater øget, og det samme er mængden af forskellige og spændende sorter. De røde og gule sorter er stadig dominerende, dog er det muligt at få sorter som er pink, blå/sorte som Blauen Zimmertomaten eller stribede som Bonte Tigret . Et fællestræk for dværgsorterne er, at de er meget dekorative at have stående i haven og man kan med fordel plante flere sorter sammen, som giver tomater i forskellige farver.

 

Micro-mini dværgsorternes ydeevne

Jeg bliver ofte spurgt om dværgsorternes ydeevne, og om de er værd at dyrke. Hvis du drømmer om kilovis af tomater du kan fryse ned og gemme, så er det nok ikke mico-mini sorter du skal vælge. Når det er sagt, så er det værd at bemærke, at ydeevnen hos dværgsorterne er ganske forskellig, og varierer ganske betydeligt fra sort til sort – og er, efter vores erfaring, stærkt afhængig af vækstforhold. Flere af sorterne giver faktisk utrolig mange tomater. Væksten er rent genetisk af dværgtypen, men da de giver tomater over en lang perioder, minder de i ydeevne, om indeterminante sorter. Dvs. at de ofte giver tomater over en lang periode.

 

Tomaternes størrelse og form

Kigger man ned over listen med sorter, så er der en overvægt af sorter der producerer små runde tomater som f.eks. Balconi Red, Bonsai, Vilma og Venus som er velegnet til at bruge til snack og salat. Andre sorter producerer tomater der er lidt større som f.eks. Kitchen Minis, enkelte er er ovale eller hjerteformede som Garnet Kåltomat og Heartbreaker og har en lille tip for enden som Yellow Wabler.

Smag

Det er vores erfaring at micro- mini dværg sorterne ofte har en mild og sød smag. Men vurderingen er jo ganske subjektiv. Der er dog også sorter som har mere smæk på smagen og byder på en mere kompleks, syrlig smagsprofil.
Blandt vores favoritter er Hahms Gelbe Topftomaten, Kitchen Minis, Birdie Jaune og Orange Pixie Dwarf.

Fordele ved at dyrke dværg sorter

Fordelen ved micro-sorterne er at de kan dyrkes næsten hvor som helst der er plads til en urtepotte, og der er læ for vinden og daglys nok. Med andre ord, så fylder de ganske lidt – især i højden og kan derfor nemt sættes hvor der er begrænset plads fx i et vægdrivhus, køkkenbord, vindueskarm, altan mv.

Den tætte, kompakte vækst, betyder at de ikke skal knibes eller bindes op og er derfor super nemme at dyrke, da de faktisk kræver meget lidt pasning (nogle sorter kan dog med fordel gives støtte, så de ikke vælter, eller grene knækker under vægten af tomaterne). Det er sorter der let lader sig transportere, og kan medbringes i sommerhuset, campingpladsen, autocamperen, båden hvis man ikke vil undvære egne hjemmedyrkede tomater. Dyrk den i en krukke du kan have stående ude når vejret er til det, og lad den stå i en vindueskarm undervejs.

Micro/mine tomatsorterne er super fine at bruge til en anderledes, unik, spiselig og smuk værtindegave.

Sidst med ikke mindst – så er de små micro- dværg sorter vældig velegnet til at tyvstarte sæsonen eller forlænge den, hvis man har lidt tomatoblues, da mange af sorterne hurtigt giver modne tomater. De kan dyrkes i en vindueskarm, ofte kun med sparsomt tilskud af lys. En af de sorter som er udviklet til at dyrke i vindueskarmen hele året er Kitchen Mini.

De hurtigste ligger på omkring 50 dage f.eks. Sweet ’N’ Neet & Jocolas – hvor andre sorter tager typisk 75-85 dage eller for de sene mellem 90-120 dage.

Ulemper ved at dyrke dværg sorter

Da micro-sorter ofte dyrkes i krukke/potte hvor plantens rødder kun kan få vand og næringsstoffer fra den jord/dyrkningsmedie den står i, er det vigtigt at holde øje med at planterne er i trivsel, og hverken får for meget eller for lidt vand & gødning.
I varme perioder kan det være nødvendigt at vande flere gange dagligt.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar