Etablering af tomatmark
Har du fulgt med her på siden, så husker du måske at jeg for et par år siden, var så heldig, at jeg fik mulighed for at lave en midlertidig tomatmark i haven, et sted hvor vi senere skulle lave terrasse.
Det var et fantastisk tomatår, og vi fik ekstremt mange tomater.
I år har jeg pludselig fået muligheden for at lave en tomat”mark” igen, da vi har besluttet at fremrygge vores omlægning af forhaven til nu, istedet for til efteråret.
Herunder kan du se hvordan vores forhave på en lille uges tid, blev forvandlet til en ”tomatmark”.
Sådan gjorde vi
- Eksisterende bede, træer mv. blev fjernet, det øverste lag græs blev fjernet og jorden blev jævnet ud.
- Derefter blev længden og bredden af tomatbedet målt ud, og placering af stolper blev markeret. Afstanden mellem rækkerne, svarer til afstanden mellem stolebenene.
- Der blev gravet dybe huller til pælene, og vi endte med at sætte en i hver ende, og en i mindten.
- Jorden blev løsnet i ca. 1½ spadestiks dybde.
- Derefter blev der lavet dybe plantehuller med et pælebor.
- Stolperne blev sat og vi satte brædder op på hver side til at støtte – ligesom vi også har gjort til vores højbede.
- Med pælebor blev der lavet dybe huller til tomatplanterne – med nogenlunde lige stor afstand.
Sådan plantede vi ud:
- Hvert enkelt plantehul blev tilpasset til den tomatplante, der skal stå der. Til de meget høje planter, gravede vi et dybere hul, så en del af stænglen kkunne komme ned under jorden. Den del af stænglen der er under jorden, vi efter nogen tid, danne rødder. Da vi ikke har nået at jordforbedre stykket, valgte vi at tilsætte perlite i hullerne, samt bruge jord fra plantesæk, blandet med overskydende jord fra vores bed.
- Planterne blev sænket ned i plantehullerne, og herefter fyldte vi hullet op med vand. Da vandet var opsuget, fyldte vi op med vand igen, samt halvt op med jord, så jorden kan fordele sig ordenligt omkring planten.
- Da vandet var suget op, fyldt vi resten af jorden på, og vandede igen.
- Da alle planter var udplantet, hængte vi jutesnore op, og monterede tomatclips, tomatklasebeskyttere og stammestøtter (faktisk alt hvad der er i et et tomat opbindingskit).
- Herefter afdækkede vi jorden med plantedug. Synes du ikke det er så pænt med plantedug, kan du dække med græsafklip, og til sidst
- hængte vi planteskilte op – vi sætter dem fast på snoren med tomatclips, det er både nemt at monteret – og let at flytte.
På plantestativet er der gjort plads til at kunne hænge en hængeampel.
Skriv en kommentar
Skriv gerne en kommentarDu er velkommen til at bidrage!