Udplantning og dyrkning af tomater i hængeample

Jeg har altid været fascineret af de flotte hængeampeler med tomater, jeg har set rundt omkring.

Vi har i flere år, også haft et par stykker hængende. Jeg synes ofte det er ganske svært at holde dem pæne og fugtige sommeren igennem. Udfordringen med hængeampler er ofte, at rumfanget er meget lille, dvs. de kan rumme meget lidt vand, og tørrer derfor nemt ud, især i varme perioder.

Tidligere har vi løst problemet, ved at vælge at bruge en stor bred og dyb potte, som vi har lavet huller i og sat kæder i.  En løsning som har været fin, men som ikke har løst vandingsudfordringen, når vi f.eks. er ude og vandre en weekend.

Vi har længe været på udkig efter en ampel, der var selvvandende. Vi har endelig fundet en model, som vi skal teste i år.

I dette indlæg vil vi vise hvordan vi planter ud i hængeampel.

Dette brugte vi:

  • Hængeample, med tragt og vandbeholder
  • Opbindingskæder
  • Dug & vandmåtte
  • Snor

Sådan forberedes hængeamplen

Vores hængeampel har en vandbeholder og vandet kommer fra beholderen til amplen, vha. et lille rør, med et stykke stof i.

Stoffet skal rulles tyndt og placeres i tragten og tragten placeres i hullet i midten af amplen. Da amplen bliver rigtig tung, kan det være en fordel at sætte amplen henover en stor spand, mens man arbejder med den.

Plantedugen bredes ud over amplen, så der dækker både op af siderne og et godt stykke ned af siderne, ca. 10 cm. Ovenpå plantedugen placeres vandmåtten, med den hvide side opad, og der hældes en smule jord i og lidt gødning. Vi har valgt at tilsætte en håndfuld økologisk langtidsvirkende pilleteret gødning. Herefter fyldes amplen op med jord.

For at holde dugen på plads, bindes den fast med snor, som bindes fast omkring underkanten af amplen.
Den del af vandingsdugen der hænger ned af siden foldes op over kanten af amplen og ned i siden – der skal ca. være 10 cm. Er der mere end det – klippes det overskydende af . Dugen dækkes af jord.

Herefter laves hul i dugen, hvor hullerne til kædeophænget er i amplen, og kæden monteres.
På dette tidspunkt er det en god ide, at hænge amplen op, det sted den skal være og sørge for at den er monteret på en måde der er solidt. Vi har valgt at hænge den op i ekstra kraftig jutesnor.

Udplantning i hængeampel

Ideen med en hængeampel, er at tomatplanter med en hængende vækstform, kan hænge ud og ned – uden at ramme jorden. Ved udplantningen er det derfor nødvendigt at plantens stamme stadig er blød, fleksibel og bøjelig.

Hvis planten har stået med støtte, inden den bliver plantet ud, kan hovedstammen være blevet fast, ufleksibel og knækker nemt, hvis den bliver udplantet i hængeampel og pludselig mister sin støtte.

Der er dog en lille ”work-around”, som kan forsøges, og det er at sætte plante skråt og dybt. Sørg for at så meget af stænglen ligger skråt og ned under jorden, og kun den øverste del hænger ud over. Herved danner planten nye rødder på stænglen under jorden, og i takt med at planten vokser og får sideskud, vil du automatisk hænge ud over amplen. Planter du flere planter sammen, sættes de sådan, at rødderne vendes modsat hinanden, og i hver side.

Vores planter var bløde, bøjelige, og har kun haft en smule støtte. De blev plantet en smule skråt og dybt, så de kan hænge ud over kanten

 

Vand grundigt efter tilplantning

Når amplen er tilplantet vandes grundigt. Overskydende vand vil løbe ud af siden.
Når jorden er godt fugtig, fyldes vandbeholderen op, på sættes på.


Disse sorter tester vi i hængeampel i år

Barrys Crazy Cherry
Romello
Garden Pearl
Tumbler

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar