Sådan høster og gemmer du tomatfrø

FRØTAGNING OG FERMENTERING

Gem egne frø til næste år

Tomatsæsonen er godt i gang. Hos os betyder det, at der er mange tomatsorter der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter som vi ønsker at dyrke igen.

Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø, og kræver ingen som helst forkundskaber.

Gennem tiden har vi gjort os nogle erfaringer og har eksperimenteret med forskellige måder at gemme frø på.

I denne artikel, kan du læse mere om
 • Hvilke type tomater er velegnet at tage frø fra
 • Hvilke tomater er egnet til at tage frø fra
 • Høst af tomatfrø – uden fermentering – fordele og ulemper
 • Høst af tomatfrø – med fermentering – fordele og ulemper
 • Varmtvandsmetode – afsvampning af frø
 • Tørring af tomatfrø
 • Vores tips til fermentering

Forberedelse og vigtige noter

Før eller samtidig med du går i gang med at gemme frø, er det vigtigt at du får skrevet dine noter om sorten ned, og din bedømmelse af sorten. Har du lyst til at dyrke sorten igen, kan informationer om hvor dyrkede du sorten, hvor yderig den var, om den blev dyrket i jorden eller kapilærkasse osv. Alle disse detaljer har betydning dels for den smag du oplever tomaterne har, men også i forhold til ydeevne og trivsel, informationer som komme dig (og andre) til gavn senere. Af erfaring ved vi, at detaljerne hurtigt går i glemmebogen. Personligt gemmer vi oplysningerne sammen med informationer om sorten, på Tomatdatabasen.dk. Så har vi altid alle vigtige informationer samlet, samme sted, hvor alle interesserede kan læse med. Det giver et hurtigt, let og godt overblik. På Tomatdatabasen.dk, kan du dele din bedømmelser af tomatsorterne og du kan – lige som os, oprette din egen personlige liste, med dine egne private noter.  Kom igang lige her

Når du har skrevet dine noter og bedømmelser, er det en god ide at overveje og forberede opbevaring af frøene, når de er tørret godt og grundigt.
Du kan skrive direkte på frøposen eller du kan printe gratis planteskilte/etiketter fra vores hjemmeside, som allerede indeholder en del af de informationer du har brug for.
Etiketterne kan du printe ud i forskellige størrelser, også en der passer til de gode kvalitets GRIPPIE zip-poser og de fine manilla frø poser/kuverter. Etiketterne kan du printe ud og lægge i zip-posen eller lime på forsiden. Smukt og informativt.
Læs mere om hvordan du kan printe etiketter til dine frøposer her

Hvilke type tomater, er velegnet til at tage frø fra

Inden du går i gang med at tage frø, er det godt at kende til om tomatsorten er en F1 hybrid eller en frøkonstant sort. Du kan læse mere om betegnelserne lige her.

Vi anbefaler at du alene tager frø af sorter der er frøkonstante, hvis du vil være sikker på at få tomater, der ligner den du tog frøene fra, når du efterfølgende dyrker frøene.

Undgå at tage frø fra tomater der er købt i supermarked eller feriedestinationer for at undgå spredning af den meget frygtede ToBRFV-sygdom. Læs mere om den alvorlige tomatsygdom her.

Hvilke tomater, er velegnede til at gemme frø fra

De tomater du tager frø fra skal være sunde, raske og det samme gælder den eller de planter du tager tomaterne fra, og så skal tomaten være godt moden – gerne lidt overmoden.

Tager du frø fra umodne grønne tomater, så vil frøene, ligesom tomaten, være umoden og du vil ikke få frø der er spiredygtige.

Klargøring af tomatfrø

Der er flere forskellige måder du kan høste og behandle tomatfrø på, når du har taget dem fra tomaten, der er forskellige holdninger og meninger om de forskellige metoder. De to mest udbredte måde blandt hobbydyrkere er nok tørring af tomatfrø på papir eller fermentering af tomatfrø, og efterfølgende tørring

Der er fordele og ulemper ved begge metoder, det kan du læse mere om herunder

Tørring af tomatfrø på papir (uden fermentering)- fordele og ulemper
Tørring af tomatfrø på papir, går i al sin enkelthed ud på, at du skraber frøene ud af tomaten og gemmer dem på et stykke papir. Nogen renser frøene i en skål, så frugtkød og urenheder kommer væk, andre maser blot frøene ud af tomaten og over på køkkenrulle, serviet og lign.. Efter en uges tid eller mere, afhængigt af forholdene, vil frøene være så tørre, at de kan pakkes væk og gemmes.

Da jeg var barn, var det en metode jeg selv benyttede. Dels kendte jeg ikke til andre, og dels var det enkelt og let. Det krævede blot et stykke papir!

Metoden har dog sine ulemper.

Bakterie-, virus- og svampeinfektioner, kan overføres gennem frø. Frø der ikke behandles eller fermenteres kan altså være bærer af sygdom, som både kan sidde i frøet, uden på frøet og i det beskyttede gelelag, som omgiver hvert frø. Det er ikke noget som forsvinder selvom frøet tørrer.

Derudover er der det rent praktiske med at indsamle og opbevare frø, som sidder fast på f.eks. et stykke køkkenrulle. Tit og ofte kan noget af papiret sidde fast på frøene, hvilket selvfølgelig ikke er så pænt, men også kan gøre det lidt besværligt både at skille frøene ad og gemme dem f.eks. i en pose, især hvis der er mange frø, som alle har papir på sig.

Den anden metode, er fermentering – og er også vores foretrukne metode, uanset hvor mange frø vi skal gemme, selvom det er en lidt mere omstændig og til tider kan være lidt ubekvem, ikke mindst grundet gener fra evt. lugt og insekter.

Fermentering af tomatfrø og efterfølgende tørring – fordele og ulemper

Fermentering af tomatfrø er noget mere tidskrævende, besværligt end den første metode – og kræver at du holder øje med frøene, og får dem tørret i tide, da frøene nemt kan begynde at spire, når de fermenteres.

En anden – og for os, meget væsentlig ulempe er, at det er både pladskrævende at have mange glas stående med tomatfrø der fermenterer. Det lugter og det tiltrækker fluer/insekter i løbet af ingen tid og kræver daglig opsyn og du er meget meget omhyggelig når du noterer navn – både på papir, glas og når du renser og tørrer frøene.

Vi anbefaler altid, at man fermenterer udenfor, for netop at undgå både lugt og irriterende fluer. Har du først fået fluer ind i køkkenet, kan det tage noget tid, før du er af med dem igen.

Når vi alligevel vælger at fermentere alle vores frø, så er det fordi at fermenteringsprocessen bidrager til at fjerne den beskyttende gele som omgiver tomatfrøet, og bidrager til at fjerne evt. patogener som kunne sidde på eller omkring frøet. Når frøene er tørre, er de nemme at adskille og opbevare.

Derudover er det nemt at fermentere en stor portion frø på en gang.

Sådan fermenterer vi tomatfrø

Hygiejne og struktur er vigtig når du fermenterer tomatfrø, ikke mindst hvis du skal tage frø af flere sorter og bruger resterne af tomatfrøene til madlavning.

Det bruger vi:

 • Glas – vi er selv glade for at bruge snapseglas – til at fermentere frø i
 • Vandfast tusch
 • Beholder med låg – til resten af tomaterne, som vi skal bruge til madlavning
 • Ske (rengøres mellem hver sort)
 • Kniv (rengøres mellem hver sort)
 • Skærebræt (rengøres mellem hver sort)

Udvælg og vask de tomater, der skal tages frø fra. Vær omhyggelig og sørg for kun at arbejde med en sort ad gangen. Kig tomaterne efter for sygdom og brug kun frø fra tomater der er raske. Skriv sortsnavn på glasset. Vi sætter altid glasset på et stykke kaffefilter, hvor navnet også står på – en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Fjern stilken og skær tomaterne over i halve eller kvarte – hvad der passer dig bedst. Skrab frøene over i glasset. Hvis der kommer meget frugtkød med, eller der er mange frø, så kommer vi frøene i en skål og pisker med et piskeris, så frøene kan blive adskilt fra frugtkødet. Frugtkødet fisker vi op, og frøene kommer over i glasset.

Rør rundt i glasset og sørg for at der ikke sidder frø op af siden af glasset. Hvis der er få frø og/eller tomatsaft i glasset, kan der tilsættes 1 teske vand, så ikke væsken når at fordampe, før fermenteringen er gennemført.

Stil glasset et lunt sted – dog ikke i direkte sollys. Og lad det fermentere. Varigheden afhænger af, temperatur og hvor meget tomatsaft der er med. Fermentering af frø– altså gæringsprocessen medvirker til at opløse den gelemasse som er omkring frøene og derudover sikres at der ikke udvikles bakterier eller sygdomme som kan angribe frøene.

Check glassene dagligt. Vi rører dagligt rundt i glasset, men du kan lade være og vente på at der kommer belægning på overfladen og der begynder at lugte.I litteraturen anbefales det at lade frøene stå og fermentere i tre dage. Andre anbefaler op til 5 dage.

Når fermenteringen er gennemført, renses frøene. Tag forsigtigt muglaget væk med en ske eller gaffel og hæld så meget væske væk du kan, uden at der kommer frø med. Vi hælder frøene i en skål, tilsætter vand og pisker med et piskeris et par minutter. De levedygtige frø vil falde til bunds, og urenheder og andre rester vil kunne ses flyde rundt i overfladen, og fjernes. Processen gentages et par gange, indtil vandet og frøene synes at være helt rene.

Øverst i glasset – i muglaget ligger der sandsynligvis nogen tomatfrø. Det er de frø som ikke er levedygtige.

Frøene hældes over i en sigte med meget små huller, så små, at frøene ikke kan komme igennem, og skylles igen.

Herefter bredes de ud på kaffefiltre. Vi bruger to kaffefiltre og breder frøene ud, så de ligger spredt og i et lag. Skulle der være frø der er sorte/misfarvede eller være andre urenheder, så fjerner du dem. Navnet på tomatsorten skrives på kaffefiltret, og kaffefiltret ligges væk til tørring.

Bord, spækbræt, kniv, skål, piskeris og ske rengøres før næste sort fermenteres

Vandbehandling – dampbehandling og afsvampning af frø

I 1880’erne opfandt J.L. Jensen varmtvandsmetoden, som var en metode til at behandle frø, løg og kartofler, så svampesygdomme kunne bekæmpes eller forebygges. I dansksproget litteratur har jeg ikke set afsvampning omtalt i forbindelse med tomatfrø. Benton Jones omtaler i en af sine bøger varmtvandsmetoden. Her beskrives hvordan frø bliver behandlet med 50 grader varmt vand i 25 minutter og derefter i 55,5 grader i 30 minutter, for at dræbe organismer der er forårsage visse bakterielle – og svampe sygdomme.
Vi har ikke selv testet metoden, har du erfaringer eller mere viden så del det gerne i kommentarsporet.

Tørring af frø

Sørg for at der ikke er fugtigt, men at der er en passende luftcirkulation og varme- mellem 20-30 grader, hvor frøene skal tørre. Efter 1-2 uger, afhængigt af forholdene burde frøene være så tørre at du kan , at de kan fjernes fra kaffefiltret og pakkes væk.
Bemærk at frøene nu er lidt lodne.
Frø der er tørret færdige, er nemme at skille ad mellem to fingre, føles som frø og er ikke bløde som f.eks. solsikkekerner..
Sørg for at frøene er gennemtørre før du evt. hældes over i en pose. Bare et par fugtige frø kan få alle frøene til at rådne.

Tomatfrøene opbevares bedst tørt, mørkt og køligt og har en holdbarhed op til flere år.
Jo varmere der er hvor de opbevares – jo kortere holdbarhed. Opbevares frøene køligt f.eks. i køleskab forlænges holdbarheden.
Tomatfrøs spireevne falder over tid og ældre frø som er en 4-5 år gamle kan have en dårlig spireevne.
Så høst gerne frø hvert år af sorten, for at sikre at du hele tiden har friske frø.

Vores tips

Vi har de seneste år eksperimenteret med forskellige måder at fermentere på, og ikke mindst med og uden tilsætning af vand og forskellige mængder – som der anbefales i litteraturen.
Her i 2022 har vi opdateret artiklen og du får her også vores tip til fermentering

1) Brug små glas

I vores tidligere video, blandede vi meget vand i glassene. Idag anvender vi mindre glas, faktisk snapseglas og kommer ikke vand i glassene, medmindre der ikke er noget tomatsaft. Hvis der er meget væske, eller der er blandet meget vand sammen med frø og tomatsaft, så vil processen tage længere tid.
Hvis glasset er for stort i forhold til mængden af frø/saft – så udtørrer det hurtigere. Små glas fylder mindre, både at have stående, når de skal i opvaskemaskinen og opbevares fra år til år.

2) Fermenter over flere gange

Det vi har lært er, at det er en fordel ikke at fermentere alle frøene fra en sort på en gang, men at fordele det over flere gange, da der kan ske fejl og frø kan begynde at spire. Sker det, vil det være ærgeligt om alle frøene gik tabt. Ved at høste og gemme frø løbende, også fra samme sort, er tabet knap så stort, hvis det skulle mislykkes en enkelt gang.

3) Hold dagligt opsyn

Hvis der er meget væske, eller der er blandet meget vand sammen med frø og tomatsaft, så vil processen tage længere tid. Går der mange dage eller er det for varmt, er der risiko for at frøen begynder at spire i glasset. Frø der er spiret, skal kasseres, da de ikke længere er spiredygtige. Vores erfaring er, at jo varmere det er – jo hurtigere går det – det må blot ikke være for varmt. Nogen lader glassene stå urørt – vi rører rundt eller banker glassene dagligt – de levedygtige frø, vil falde til bunds.

Kilder:
C. LeHouillier; Epic Tomatoes
J. Benton Jones Jr.; Tomato Plant Culture
S. van Heusden and P. Lindhout i: -Tomatoes (ed) Ep Heuvelink

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar