Der er god fornuft og økonomi i at genbruge dine tomatclips. Men hvorfor genbruge hvorfor ikke bare vælge clips der kan komposteres, og vælge nye.

Iflg. vores leverandør er sagen den, at clips der er “biogradable”, primært er komposterbare når de anvendes i industrianlæg. Dette da processen kræver at clipsene udsættes for 70 grader i 3 dage, og derefter en måned, ved mindst 45 grader. Det er forhold, som jeg tænker kan være svære at honorere, for de fleste haveejere. Yderligere oplyse de, at hvis clipsene kommes i jorden, uden varme, så vil clipsene ikke forgå.

Vi har i vinters testet, hvad der sker hvis man graver nogen clips ned i jorden, eller blev efterladt i vores kompost. Her i foråret, gravede vi clipsene op, som var helt intakte. Efter grundig rengøring, kunne vi anvende dem igen.

Der er altså al mulig grund til at genbruge dine clips. Når sæsonen er forbi, er det en god ide at rengøre dine tomatclips, for blade, og andre urenheder, snavs og skadedyr som ellers kunne overvintre på clipsene f.eks. bladlus.

Her hos os, vasker vi de rengjore tomatclips, tomatstammestøtter og klasestøtte med en omgang varmt vand, til sat rodalon for at fjerne evt. skidt, og evt. sporer der kunne sidde tilbage. Når clipsene er rengjort og tørre, er de klar til brug igen.

Vidste du at du kan sætte tomatclipsene sammen?

Vi sætter ofte to sammen, og sætter den ene del fast på bambuspind, og den anden omkring tomatplanten. Vi sætter også flere tomatclips sammen, omkring tomatplanter vi gerne vil give lidt ekstra støtte – oftes på friland.