Udplantning af tomater i drivhus
Sidste år plantede vi tomaterne ud i drivhuset ca. 22 maj, og det var en milepæl for os. Hvornår det bliver i år, kan vi kun gætte på. Herunder kan du læse indlægget fra sidste år.
….
Nogen vil måske synes vi gør det lidt sent og du har sikkert hørt mange fortælle, at de har plantet ud for flere uger siden. Vores erfaring er, at vi får kraftigere og stærkere planter, samt at de bliver mere robuste og giver et bedre udbytte, når vi gennem længere tid har afhærdet dem – og ventet med at plante dem ud i jorden til jordtemperaturen er mellem 15-20 grader, og både nat-og dagtemperaturer ikke kommer under 16 grader. Hvis nattemperaturen er under kan det betyde at planternes vækst reduceres og at tomatplanterne taber blomster – det samme gør sig gældende, hvis temperaturen er over 32 grader.
De sidste dages rigtig fine temperaturer har gjort en mærkbar forskel, og selvom vi først forventede at kunne plante ud i drivhuset her omkring 1. juni, så har vi gennem de seneste dage kunne konstatere at vi endelig er nået dertil at temperaturen både i jorden, og luften er helt optimal i vores drivhus nu. Der er også en anden og for os vægtig grund til at gøre det nu, og det er vejrudsigten. De næste dage byder vejrudsigten på lunt og overskyet vejr, hvilket er helt perfekt for tomatplanterne. Vi forbereder udplantningen i løbet af dagen, og først sidst på eftermiddagen i dag kommer planterne i jorden. De næste dages overskyet – men lune vejr giver planterne tid til at komme sig og blive lidt etableret, så de bedre kan klare sol og varme. Vi er sikker på at den lange periode hvor vi har afhærdet planterne, og det at de, de sidste 2-3 nætter har overnattet i drivhuset, bidrager til at udplantningen ikke vil stresse dem noget af betydning, og vi dermed kan undgå at de bliver sat lidt tilbage.
Sidste år erfarede vi, at et pælebor et et uundværligt redskab til udplantning. Det giver mulighed for at relativt nemt og hurtigt at lave en dybt hul, der har en tilpas størrelse i diameter – og uden at skulle grave mere i jorden, end højst nødvendigt. Når først hullerne er lavet, tager udplantningen ca. 2 min pr. plante.
Vi har udelukkende indeterminante sorter i drivhuset, som jo har en ubegrænset vækst, og derfor muliggør denne metode. Ved at sætte planterne meget dybt, så stimuleres planten til at søge efter vand i dybden, samtidig med at den del af stænglen der er under jorden, vil begynde at sætte rødder, og dermed bliver rodnettet længere og kraftigere. Med rødder der går dybt ned i jorden, og med et kraftigt rodnet, er planterne bedre istand til selv at finde vand i løbet af sommeren, hvilket er utrolig nyttigt, især hvis vi får endnu en varm sommer og tørke.
Før vi sætter tomaterne i hullerne, fylder vi vand i hullet. I starten hvor tomatplanterne er nyplantet, vander vi for at sikre at jorden kan fordele sig jævnt omkring rødderne og at planten ikke mangler vand i den første tid.
Ved at lave en fordybning omkring planten, en lille skål, kan vi sikre at vi kun vander planten, og der hvor den har brug for det – og ikke den øvrige jord. Efter endnu en vanding, kommer vi græsafklip ovenpå, for at forhindre vandafdampning fra jorden.
Næste skridt er opbinding, skiltning og sørge for en lille krave til planterne.
Når først drivhuset er tilplantet, går der ikke længe før vi kan udplante på friland, både i jord og i krukker.
Med tanke på tidligere års ganske gevaldige byger og skybrud, kort efter udplantning og de endnu lave temperaturer udendørs om natten, gør at vi venter lidt endnu.
Skriv en kommentar
Skriv gerne en kommentarDu er velkommen til at bidrage!