Vi har nu haft drivhus her på matriklen igennem 3 år. På baggrund af de erfaringer vi har gjort os, har vi iår, valgt at have mere fokus på
1 ) Jordforbedring
2) Bedre afdækning af jorden
3) Ændring i udvælgelse af sorter
4) Ændring i placering af planter

De forhold som vi altid har fokus på er:
a) jorden struktur og sammensætning
b) jordens fugtighed
c) jordens temperatur
d) jordens pH-værdi
e) temperatur dag/nat

Herunder har vi beskrevet hvordan vi gør det, som også følger rækkefølgen i billederne.

Har du spørgsmål, må du endelig gerne skrive til os

I efteråret startede vores forberedelser til dette års tomatsæson. Drivhuset blev grundigt rengjort og det øverste jordlag blev fjernet.

Selve udplantningen, forberedes ca. 1-2 uger, før forventet udplantning. Inden da, er drivhuset rengjort grundigt igen.

  1. ) Når vejret er køligt og overskyet et par dage, og jordemperaturen er passende, starter vi med med de sidste forberedelser
  2. ) Da vores planter, bliver sat dybt ned, graver vi ca. 4o cm ned i jorden og undersøger jordens struktur og sammensætning
  3. ) Samtidig undersøger vi hvor fugtig/tør jorden er, da det giver os en ide om, hvor meget vi skal grundvande
  4.  ) Jordens pH-værdi måles og aflæses, og det samme gør temperaturen i ca. 35-40 cm dybde, da det er her plantens rødder, kommer ned ved udplantning.

5) Vi har allerede fjernet det øverste lag jord i efteråret, men da skadedyr mv. kan overvintre i det øverste lag, fjernes endnu et lag jord – det lag, som har været det øverste, hele vinteren.

6) Derefter graves en dyb rille, på ca. 35-40 cm, tæt på flisekanten.

7) Rillen grundvandes, for at sikre os, at der er tilstrækkeligt fugtigt, så planten kan få en god start og etablere sig..

8) Planterne fordeles i rillen, og her besluttes også, hvilke sorter der skal stå i vinduessiden, og hvilke der skal stå i midten.

9) Når vi er tilfredse med fordeling af planterne, tages de ud af potten og sættes stabil, ved at trykke pinden godt ned i jorden

10, 11 & 12)
Som erstatning for det jord, vi har fjernet, har vi indkøbt ny jord, som vi blander med kompost og græsafklip. Inden det blandes, måles pH-værdien i hhv. jorden, kompost, og den ny indkøbte jord. Derefter blandes dele godt sammen. Sammen blanding er den samme, som vi har brugt til vores testdyrkning.

13) Inden jorden fordeles mellem planterne, måles pH-værdien igen

14) Da værdien er inden for det område vi ønsker, fordeles jorden i drivhuset, og omkring planterne. Som du kan se på foto 14, er planterne rykket helt ud mod flisekanten.

15) Når jorden er fordelt og trykket ned omkring planterne, vandes igen.

16) Dernæste monteres ukrudtsdug.

Vi varmebehandler siderne på dugen, så den ikke løber, og skærer en ridse i dugen, så dugen kan glides forsigtigt omkring hver enkelt plante.

Ukrudtsdugen skal bidrage til dels at holde ukrudt væk fra beddet, men også sørge for at plantes blade ikke kommer i berøring med jord.

Desuden skal ukrudtsdugen holde på varmen, opsuge og afgive varme og reducere fordampning fra jorden.

Endelig har ukrudsdugen den funktion, at vi forhåbentlig hurtig kan spotte larver og snegle på dugen og få dem væk.

17) I hele drivhuset opsættes kraftig jutesnor, og hver plante bliver bundet op med tomatclips, ligesom vi sætter hovedstammerstøtter på de planter, som har behov.

18) Vandingsanlæggets vandingsdysser placeres

Samme fremgangsmåde benyttes over hele drivhuset.

Placering af planter i drivhuset

I år har vi ændret placeringen af planterne. Dels er planterne rykket længere ind mod midten af drivhuset, det gør vi for at øge afstanden mellem planterne/planteres blade til drivhusglasset. Når bladene hviler/rør glasset, kan der let opstå en situation hvor bladene hele tiden er fugtige, hvilket kan fremme sygdom i drivhuset.

Derudover har vi i midten af drivhuset valgt en 35/35 “regel”. Snorene i drivhuset er placeret med ca. 35 cm’s afstand, og planterne sættes i en dybde på ca. 35 cm under flisekant, så første blomsterklase kommer forholdsvis langt nede, og planten kan udvikle endnu flere rødder, på den del af stammen, som er under jorden.

For nogle måneder siden, var vi – som du måske kan huske, igang med at overveje, hvilke sorter vi skulle dyrke i drivhus, og hvordan de skulle placeres, også i forhold til vores terrasser. Men det er ikke kun selve tomaternes udseende, der er afgørende. Til forskel fra tidligere, er vi i lagt højere grad opmærksomme på hver enkelt plantes vækst, bladfylde og bladform.

Luftcirkulation af alfa omega i drivhuset, og det er vores erfaring fra tidligere, at det er en god ide, at sørge for at planter med store blade – bladmasse, står der, hvor der kommer mest luft ind – fra dørene.
Derfor placerer vi i år, de planter med de største blade, og mest kraftigt bladfylde, midt og forrest i drivhuset, og de sorter med mere smalle blade og er mere slanke i det, får en plads i vinduessiden, og midt og bagerst i drivhuset. Midt og bagerst i drivhuset medvirker både vinduer og lamelspjæld nederst, til luftcirkulation.

Når planterne er sat, opdateres vores drivhusplan, ligesom vi udskriver en samlet oversigt af planterne, fra Tomatdatabasen.dk. Begge bliver lamineret og hængt op i drivhuset. Så har vi et samlet overblik ved hånden, og kan samtidig se, om tomaterne, når de modner, ligner den sort, de skal. For lethedens skyld, vælger vi primært at dele tomaterne op i drivhusene, efter vækstform. I det store drivhus, står de indeterminante sorter, og i det lille drivhus – vores nye vægdrivhus, står dværge og determinante sorter. Det gør det nemt at huske, hvilke der skal knibes, og hvilke der ikke skal.

Af erfaring ved vi, at skilte i jorden, sommetider bliver væk. Derfor hænger vi flere skilte op, både hvor snores er sat fast øverst i drivhuset, på en i øjenhøjde

Tilbage er er nippe sideskud, binde op med tomatclips, tage foto og ikke mindst opdatere vores noter på vores liste på Tomatdatabasen