Hvis du vil øge trivslen hos dine tomatplanter og fremme væksten, så er der al mulig grund til at se nærmere på de faktorer som har en betydning for plantens vækst og optagelse af næringsstoffer.

En af de faktorer der har stor betydning, er den temperatur der er omkring rødderne.

Indtil for kort tid siden, brugte jeg vand direkte fra hanen når jeg skulle vande tomatplanterne. Jeg vidste godt, at tomatplanter trives bedst ved at have det lunt omkring rødderne,  men jeg havde desværre ikke skænket det en tanke, om det kolde vand jeg hældte i vandkanden fra hanen, kunne have betydning for udvikling af rodnet og optagelse af næringsstoffer.

Det var først, da jeg i faglitteraturen læste specifikt om rødder og forskellige faktorers indvirkning på rodudvikling, at det gik op for mig, at det kunne have en betydning, og at koldt vand muligvis kunne hæmme udvikling, og lunkent vand, kunne fremme udvikling.

Planterne som du ser her, står ikke i jord, men rødderne holdes hele tiden fugtige af vanddamp, der ligger over 20 grader. Aktuelt er temperaturen i vandet 23 grader. Det øverste foto er fra 19.4 og det nederste foto fra 1.6.  Jeg er vildt imponeret over at se, hvor stort rodnettet har vokset sig, på den korte tid, og hvor stor, fin planten er, med små blomsterknopper på.

Og netop temperaturn omkring rødderne, er af afgørende betydning, ifølge litteraturen.

Iflg. Benton Jones, så er den optimale temperaturen omkring tomatplantens rødder på mellem 20 – 30 grader. Forskning har vist, at planten har den højeste optagelse af vand og næringsstoffer, når temperaturen omkring rødderne er 20-30 grader.

Samtidig understreges det, at en temperatur under 20 grader, vil have en negativ påvirkning af planten og vil reducere væksten. Når jordtemperaturen falder, så reduceres plantes vandoptag, betydeligt, og det samme gør optagelse af næringsstoffer.

Ved at tage temperaturen på vandet, og sikre at temperaturen ligger mellem 20-30 grader, så stimulerer det ikke alene vækst af rødderne, men fremmer også vandoptagelse og optagelse af næringsstoffer.

Som eksperiment, har vi hele denne sæson, kun vandet med vand, der havde en temperatur på min. 2o grader – og jeg mener at kunne se en forskel, fra tidligere. Jeg er blevet  yderligere overbevist, efter jeg har set rodudviklingen på vores planter i vores grotelt.

Uanset om du bruger hanevand eller regnvand til at vande med, så kan du med fordel hælde vand i din vandkande om aftenen og stille den i drivhuset, og lade solen varme vandet op. Det er vigtigt at overfladen ikke er for stor, for ikke at få forøget luftfugtigheden i drivhuset.

Når vi måler temperaturen, bruger vi en håndholdt måler, men man kan også bruge et gammel stegetermometer eller noget andet. Hver eneste gang vi vander, måler vi temperaturen i vandkanden og sikrer os at vandet vi vander med, hverken er for lavt eller højt.