De seneste år – og også i år, har flere tomatentuasiater desværre mistet deres planter, før tomatsæsonen rigtig var godt igang
I pressen har der flere gange været bragt historier om problemer med gødning godkendt til økologisk dyrkning, og som har indeholdt rester af pesticider, der har skadet tomatplanterne.
I foråret har vi hos Tomatdatabasen.dk været ude og kigge på varedeklarationer på en lang række plantesække. Mange af dem er gødet. Køber man almindelige plantesække eller plantesække der er godkendt til økologisk dyrkning, kan man ofte på bagsiden læse, hvordan produktet er sammensat. Det er som forbruger svært at vide, præcis hvad den gødning der er anvendt, består af og hvorvidt der kan være rester af pesticider.
Men hvad stiller man op?
Her hos os, hos Tomatdatabasen.dk, tester vi løbende forskellige produkter, både LED-lys, gødning, så-priklejord, jordforbedrings produkter, rodfremmere og plantsække.
Vores test foregår både i potter i foråret, men også inden vi planter ud.
Inden vi planter ud, i foretager vi altid jordforbedring, hvor vi blandt andet tilsætter kompost, og ekstra ny jord.
Uanset om det er i drivhus eller på friland starter vi altid med at måle jordens pH-værdi, så vi har en indikation af hvad værdien er, så vi har en referenceværdi, før vi jordforbedre. Vi måler også værdien på komposten og den jord vi tilsætter – og endelig tester vi også pH-værdien når vi har blandet jord og kompost sammen.
Vores måling, kan ikke fortælle os, om der er stoffer i jorden, som evt. kan have en skadelig virkning på planterne. Derfor foretager vi en testdyrkning, hvor vi udplanter en eller flere planter, som vi har dubletter af, på et lille areal. Før udplantning noterer vi værdierne og tager foto – og det sammem gør vi dagligt de næste dage.
Viser planterne ingen tegn på anormal vækst eller udvikling inden for de første dage, planter vi ud.
Vores test er ingen garanti, for at der ikke senere hen kan vise sig problemer. Vi gør det, i håb om at vi i løbet af 2-3 dage, ville kunne se på planterne, hvis f.eks. jorden/komposten vi tilsætter indeholder stoffer i så høje mængder, at det skader planterne, f.eks. pesticider. Tidsperioden er valgt, da beretninger fra tidligere år har indikeret, at forandringer f.eks. i tilfældet med pesticer, indtræffer meget hurtigt, og kan ses allerede i løbet af 1-2 døgn.