Afhængigt af hvornår du startede med at forspire, så skal du måske igang med at ompotte for dine tomatplanter for sidste gang her i start juni.

Men giver det mening at ompotte så tæt på det tidspunkt, hvor de skal udplantes.

Hos os, bliver vi ved med at ompotte helt frem til meget tæt på forventet udplantningsdag.

Det gør vi af flere årsager. Dels ved vi, at vejret pludselig kan ændre sig, og udskyde planerne for udplantning.

Andre pludselig opstået situationer, sygdom, ondt i ryggen, travlhed på job eller begivenheder i privat- og familielivet, kan gøre det nødvendigt at ændre planer og vente med at plante ud.

For os, er det vigtigt med stor fleksibilitet, og samtidig giver det os ro og overskud at vide, at når planterne er ompottet, så har vi rum og frihed til at vente en uges tid – 10 dage med at plante om igen – eller plante ud.

På denne tid, vokser tomaterne ganske hurtigt, og meget hurtig kan pladsen i potten, blive for trængt.

Det er vores erfaring, at gentagne ompotninger giver planterne mulighed for at udvikle endnu flere rødder, og sættes planten samtidig lidt dybere ved ompotning, så kan der også udvikles rødder fra stammen.

Jo større rodnet, jo bedre for planten, både på den korte og den lange bane, da et større rodnet gør at tomatplanten bedre er istand til at skaffe sig tilstrækkeligt med vand og næringsstoffer, også på de varme dage.

Her kan du se udviklingen på en af de tomatplanter, vi ompottede for blot 5 dage siden. Der er synligt, at planten allerede er vokset og igang med at danne mange nye rødder. Der sker ganske meget og mere, end der lige er synligt for øjet.

Ompotning – god mulighed for at give planterne et eftersyn
Selvom ompotning kan være ganske tidskrævende, så er det en god anledning til at få kigget grundigt på hver enkelt plante, og give den et lille eftersyn. Uanset om du har få eller mange planter, så kan vi stærkt anbefale dig, at tage nogle noter undervejs, og skrive et par ord om, hvordan planten udvikler sig, hvordan rodnettet så ud, farve, om planten har de karakteristika den evt. skal have f.eks. bladform, bladfarve eller vækstform. Det er en god ide at skriv lidt om, hvilken gødning du bruger, dosis, type af plantesæk, hvornår du udplantede, temperatur mv. Det kan senere vise sig værdifuldt, hvis du oplever at dine planter begynder at mistrivses, farven på bladene ændre sig, krøller eller gå i vækststandsning. Om du bruger notesblok eller indtaster det i Tomatdatabasen.dk, betyder knap så meget, bare det fungerer for dig, og du får det gjort.

Tip til noter – brug diktafon eller tale-til-tekst program
At skrive noter, mens man ompotter eller udplanter kan hurtigt blive en lidt besværlig affære. Sidste år begyndte jeg at indtale noter på min mobil via diktafon-appen, når jeg gik min runde ude i drivhuset og på friland. Samme fremgangsmåde bruger jeg i år, når jeg ompotter, hvor jeg har mobilen liggende ved siden af, og optager mine noter som en lydfil. Når der er tid om aftenen eller i weekenden, sætter jeg mig med en god kop kaffe, afspiller lyd-filen og indtaster det i Tomatdatabasen.dk. En anden mulighed er, at bruge et tale til tekst program, som skriver det du siger. Der er flere gratis programmer blandt andet Speechtexter, som dog kræver, lidt øvelse at bruge. Fordelen er, at du ikke selv behøver at skrive ind, men istedet blot kan kopiere teksten ind som kommentar eller logbogsnote, på din liste på Tomatdatabasen.dk. Smart, ikke