Klargøring af drivhuset til den kommende sæson: 3. & 4. etape
Jordskifte- og jordens pH-værdi
Da vi dyrker tomater direkte i jorden i drivhuset, bliver vi tit spurgt om, hvor ofte og hvor meget jord vi udskifter og hvorfor.
Derfor skifter vi årligt, det øverste lag jord
Tomatplanter udpiner ikke jorden på samme måde som andre grøntsager, eller nødvendiggør jævnlig jordskifte eller rotering af afgrøder. Når vi vælger at udskifte jorden, er det fordi vi har erfaring for, at der i den øverste del af jorden, kan være sporerester og plantesygdomme som har overlevet vinteren. Med jordskiftet tror vi på, at vi kan reducere forekomsten og mængden af evt. bakterier, svampesporer og skadedyr, og dermed undgå at jordbårne sygdomme og skadedyr forekommer i en uønsket og skadelig koncentration. Ved at skifte jorden, bidrager det til at jorden vedbliver at være rig på de næringsstoffer som tomatplanterne har brug for, hvoraf fosfor (P), kvælstof (N) og kalium (K) er de tre vigtigeste. Det er langt nemmere at vedligeholde en næringsrig jord, end at skulle opbygge en udpint, er vores erfaring.
Vi fjerner jord i en dybde, der svarer til et spadestiks dybde. Det kan være ganske hårdt, både at fragte jorden ud og tilsætte nye jord igen. Her får du vores tip, til at gøre processen lidt lettere.
Når vi fjerner jord, skal noget andet tilføjes. Det er ikke helt lige gyldigt hvad, da jordens beskaffenhed – eller egnethed – har betydning for hvor kompakt/luftig jorden er, og dens evne til at lede og fastholde vand. Da vi opsatte drivhuset for et par år siden, var det på en fed lerjord. Vi bearbejdede jorden med en del organsisk gødning både kompost og omsat dyregødning og tilsatte groft sand og grus. Jorden har efterhånden fået en rigtig god struktur . Tomatplanterne sender deres rødder dybt i jorden, og derfor er det vigtigt at jorden er bearbejdet i en dybde, der passer meget godt med en spadestik. Strukturen i jorden er vigtig, og det samme er jordens pH værdi.
Når vi fortager jordskifte og tilfører jord fra vores jordfabrik har det en betydning for jordens pH-værdi. Før jorden fra jordfabrikken flyttes til drivhuset, testes pH-værdien.
Tomatplanter trives bedst på en næringsrig jord der er veldrænet og med en pH værdi der ligger mellem 5.5-7. Vi har tidligere målt jordens pH værdi, og ved hvad den plejer at ligge på – og faktisk har den hver eneste gang vist sig at være inden for den anbefalede værdi.
Ved løbende at teste pH-værdien, så kan vi om nødvendigt sætte ind og gøre jorden mere sur eller basisk, hvis pH værdien er for høj eller lav.
Jordprøve, jordens pH værdi og betydning
For at kunne måle jordens pH værdi anvender vi en simpel pH-jordbundstest.
Vi har testet to forskellige modeller – en pakke der består af et glasrør, en flaske med destilleret vand, og 8 tabletter – til 8 test – og en anden (og billigere) hvor der er nok til 2 test.
Herunder kan du læse om 8-test sættet – og her om 2-test sættet, som vi blandt andet har anvendt da vi testede jorden i vores jordfabrik.
8- test sættet
Vi fulgte brugsanvisningen på pakken, gravede ca. 10 cm ned i jorden og tog en jordprøve fra begge sider af drivhuset, forrest og bagerst i drivhuset og i midten og blandende det i en spand.
I det medfølgende glasrør puttede vi ca. 1 cm jord i og tilsatte 2,5 ml destilleret vand (som også medfølger). Herefter blev en tablet tilsat. I brugsansvisningen stod, at man blot skulle ryste 30 sek, vente 5 min og så aflæse svaret.
Vi fulgte anvisningen, og efter de 5 min., var der intet sket. Tabletten synes uopløst, og glasset blev rystet yderligere 30 sek, men tabletten kunne stadig høres og ses i glasset. Glasset blev nu rystet yderligere 3 minutter, hvorefter det hvilede 5 min.
Det var åbenbart det der skulle til, for farven i glasset begyndte at ændre farve.
Ved at sammenligne farven i glasset, med dem på pakningen, var det muligt at bestemme pH-værdien. Det er ikke sikkert den rammer farven præcis, men kan sagtens ligge imellem, ligesom her. Det synes dog tydeligt, at pH værdien ligger mellem 6 og 7, og dermed er helt som den skal være.
Ved at kære lidt om at optimere tomatplanternes vækstbetingelser, håber vi at fremme tomatplanternes trivsel og at de dermed får en øget modstandskraft overfor angreb af insekter og sygdomme, fremkaldt af f.eks. svampe, vira eller bakterier.
Hvad er dine erfaringer med jordskifte?
Se også: 1. & 2. etape, 5. etape, 6. etape
Skriv en kommentar
Skriv gerne en kommentarDu er velkommen til at bidrage!