Ranglede tomatspirer – er der håb forude – hvad kan gøres?
“Mine tomatspirer er lange og ranglede, er det håb forude? “
Charlotte skrev til os i går, da de tomatfrø hun havde forspiret for et par uger siden, nu var spiret og blevet lange og ranglede. Hun spurgte om der var noget at gøre, om der var håb forude.
Jeg er sikker på, at det som Charlotte beskriver er noget som rigtig mange kan genkende, og vi har også selv prøve det flere gange.
Lad os med det samme slå fast, at selvom tomatspirerne er blevet lange og ranglede, så kan man stadig nå at få fine planter af dem.
Tomaternes behov for lys og varme ændrer sig, og er forskelligt når de forspires, netop er spiret frem, og skal igang med at vokse sig til store, sunde og robuste tomatplanter.
Når spirerne bliver lange og ranglede er det ofte tegn på at de har stået for varmt og for mørkt efter spiring, så de så at sige “strækker sig op efter lyset”. Ved at ændre forholdene for tomaterne, får de mulighed for at udvikle sig til kraftige og sunde planter alligevel.
Rent praktisk handler det om at :
a) Ompotte de lange ranglede og tynde spirer og sætte planterne dybt ved ompotning. Hvis potten ikke er dyb nok til de de lange spirer, kan man dreje stænglen langs siden på potten, eller bukke den let, og dermed få plads til mere under jorden.
b) Sørge for at planterne står ved en passende temperatur (køligt) og tilstrækkeligt med lys, nogen dage efter ompotning.
c) Vær opmærksom på vanding – vand moderat den første tid.
Her på billederne, kan du se eksempel på en af de måder, som vi ompotter lange ranglede planter.
For at få lange ranglede planter til at udvikle sig til robuste og kraftige planter, vil vi gerne have at de udvikler et større rodnet.
Ved at bøje planten forsigtig, så fylder planten ikke så meget i højden og vi kan få en større del af stænglen under jord, hvilket vil stimulere roddannelse. Der vil dannes rødder på hele den del af stænglen, der er under jord.
Vi sætter forsigtigt den bøjede plante ned i en potte med en smule så-priklejord i bunden. Når planten er placeret, fylder vi op med så-priklejord til et par cm fra kanten. De øverste par cm af potten fylder vi op med vermiculite og herefter vander vi både i toppen og nedefra. Det gør vi for at reducere stress, og sørge for at jorden er fugtet igennem så plantens små rødder, får nemmere ved at optage vand.
Vi er holdt op med at bruge plastic-kopper og bruger istedet jiffy-potter. Det gør vi af flere årsager, dels har jiffy-potten et lille volumen, og dermed ikke kan indeholde særlig meget så-priklejord. Er der for meget jord i forhold til plantes rødder, kan jorden blive for våd og kold, og planten kan stagnere i vækst, mistrives og i værste fald dø. Dernæst kan jiffy-potten sættes direkte ned i den næste potte, når der skal ompottes. Vi har sat jiffy-potterne ned i en 7×7 potte, for at give dem lidt mere stabilitet, når vi flytter rundt på dem.
For at øge vækstbetingelserne dvs. fremme luftskifte i jorden, samt øge så-og priklejordens evne til at optage, holde og afgive vand og næringsstoffer samt sørge for at temperaturen er mere stabil, tilsætter vi vermiculite og perlite til så- priklejorden.
De næste døgn er planten sårbar, og derfor sætter vi den køligt, lyst dog ikke i sol, så den kan få lov at etablere sig, før den igen bliver udsat for sol og varme. Hvis planten herefter står i stuetemperatur, er det vigtigt at planten også får masser af sollys evt. suppleret med vækstlampe, da de ellers kan blive lange og ranglede igen.
Her kan du læse mere om vores erfaringer med ompotning og se hvordan vi ompotter 2 og 3 gang
(opdateret 29.3.2022)
tak for at bringe mit indlæg her på bloggen, hvor er det bare fantastisk altid at kunne hente hjælp som nybegynder. Fantastisk at jeg har har mulighed for at redde alle mine spirer. Når jeg nu potter dem om, skal det så stadig være i så og prikle jord?
Hej Charlotte. Det var da så lidt og tak fordi du viser os tillid. Rigtig godt spørgsmål -vi bruger så-og priklejord til de to første ompotninger