“Behøver man at gøre alt det?! Er det virkelig nødvendigt?” Kan man ikke bare komme planterne i jorden og så vande?”

– blev jeg spurgt, den anden dag, da jeg blev spurgt om tips og råd til tomatdyrkning, og fortalte hvordan vi gør.

Det korte svar er : Jo, det kan du. Du kan sagtens dyrke tomater, uden at gøre mere og andet end at sætte dem i jord og sørge for vand og gødning.

Men hvorfor gør Lars og jeg, os så alle de anstrengelser? 

I bund og grund, er vi nok ikke meget anderledes end de fleste andre, der dyrker tomater.
Vi håber på at vi gennem hele sommeren, kan høste kilovis af smagfulde, lækre tomater, fra sunde, store planter, helst uden for mange udfordringer.
Når vi vælger at bruge ressourcer på det, så vil vi også gerne, at det er både besværet, tiden og indsatsen værd.

Herunder inviterer vi dig, til først at tage med tilbage i tiden, til dengang hvor vi stadig havde sparsom viden om tomatdyrkning – og derefter, tager vi et blik på nutiden.

Det er ikke vores ærinde, at du skal gøre som os – derimod ønsker vi, at give vores tip, viden og erfaring videre, og at du får inspiration til din tomatdyrkning

TILBAGEBLIK – FØR

Der er mange måder at dyrke tomater på, og vores måde at gøre det på, udspringer af de erfaringer vi har gjort os de seneste mange år. Når vi ser tilbage for 6-7 år siden, hvor de tre foto herunder er fra, så har vi lært utroligt meget siden da, både om forspiring og udplantning, til pasning og høst

Før i tiden, plantede vi ud direkte i jorden, i april/start maj, hvor der kunne være risiko for nattefrost og lave temperaturer, og hvor vi brugte stearinlys og fyrfadslys, for at øge temperaturen. Vi satte drivhuset, hvor vi syntes det skulle stå, uden hensyn til solens bane, beplantning, eller jordens beskaffenhed. Vi snoede snor omkring planten ved opbinding, og vandede med koldt vand, på den bare jord. Kort sagt, vi satte mere eller mindre tomatplanten i jorden, vandede, gødede, bandt op – det var mere eller mindre det.

Dengang havde vi fire drivhuse, samt et pop-up drivhus, og dyrkede et stort antal tomatplanter i krukker og på friland. Vi brugte oceaner af tid på at passe planterne. Desværre synes vi ikke, at udbyttet stod mål med indsatsen, og vi var meget i tvivl om, det var noget vi ville fortsætte med. Herunder ser du udbyttet, en ganske tilfældig, almindelig dag.

Dengang – til NU

Lars og min stædighed og nysgerrighed, drev os til at fortsætte og blive klogere på, hvad som gik galt, og hvad vi kunne gøre anderledes

Igennem årene, har vi tilegnet os viden og erfaring om tomatdyrkning, hvilke faktorer der har indflydelse, hvorfor og hvordan.

Vi forsøger hele tiden at justere på hvordan vi gør, så vi får mest muligt ud af vores anstrengelser.

Vores erfaringer, koblet med større faglig viden, indsigt om dyrkningsmedier, pH-værdi, lys, vanding, gødning, placering af drivhus, opsætning af drivhus, klima, forebyggelse af skadedyr, tiltrækning af nyttedyr, naboplanter, jordafdækning, temperatur og meget meget mere, gør at vi dyrker tomater på en hel anden måde i dag.

Vi kan se enorm forskel på planterne. både når vi forspirer og når vi udplanter – vi har færre udfordringer, tomatplanterne er i langt bedre trivsel og udvikling. Når vi ser på høsten – fra nogenlunde samme antal tomatplanter, som vi havde tidligere, hvor vi havde flere drivhuse og mere plads – til sidste år, med to drivhuse og dyrkning på friland – ja, så synes vi selv, at vi er godt på vej.

Vi håber, at vores blog kan inspirere dig til at dyrke egne tomater, og få endnu mere glæde og succes, gennem hele sæsonen.