Dette er del 2 af en lille serie, der viser hvordan vi lavede vores tomatfrilandsbed.

Del 1: Tomater på friland – etablering af frilandsbed

Del 2: Forberedelse af frilandsbed til udplantning af tomatplanter

Del 3: Udplantning af tomatplanter i frilandsbed

Forberedelse af frilandsbeddet foregår i etaper og over flere dage.

Vi er endelig blevet færdig med tomatstativet, som vi har forstærket, så det kan modstå både vind, vejr og vægten fra de mange tomatplanter, vi har planer om skal stå her.

Jorden er blevet jordforbedret, og da jordens pH-værdi var en smule højere, end vi gerne vil have den, har vi tilsat knap ½ ton jord, med pH på ca. 6.  Det er ikke meget, vi håber det kan hjælpe en smule.

Nu kan planlægningen af udplantning af tomatplanterne fortsætte.

Her hos os, forsøger vi at sætte tomatplanterne med 35-40 cm imellem hver plante, og da vi skal have flere rækker med tomatplanter, sætter vi dem forskudt af hinanden, for dels at skabe bedre plads mellem planterne og gøre det nemmere at passe. Vi måler ud og sætter pinde, så vi har en nogenlunde fornemmelse af, hvor hullerne til plantern skal være, og hvor snorene skal hænges op.

Med pindene på plads, er det tid til at undersøge fugtigheden i jorden. Med pælebor laver vi et hul på ca. 35-40 cm, det er nemlig den dybde, vi foretrækker at sætte planterne ned i.

Selvom det har regnet meget, så er jorden knastør. Før tomatplanterne kan plantes ud, er det derfor nødvendigt at grundvande plantehullet.

Alle huller tilføjes 1-2 vandkander med vand.

På stativet monteres kraftig jutesnor, som vi ved af erfaring er enorm solid.

Når tomatplanterne skal plantes ud, placeres de i hullerne, dækkes til med jord og monteres til jutesnoren med tomatclips.

Selve udplantningen kan du læse om i næste indlæg, som kommer meget snart

Vi foretrækker at udplante, når det er overskyet et par dage, gerne med let regn om natten så tomatplanterne får et par dage til at komme sig på udplantningen, før de bliver udsat for høje sommertemperaturer og sol.