Beplantning omkring drivhuset, er et område vi af erfaring, mener man med stor fordel bør opprioritere. Mange – også os selv, ynder at have forskellige planter, buske etc. stående omkring drivhuset. Det ser både pænt ud og kan give et mere fuldent udtryk.

De gode intentioner, kan nemt ende med at blive starten på et tomatmareridt, med invasion af skadedyr der er næsten umulige at komme til livs – ja, bare at holde det nede er næsten en kamp, du har svære odds imod dig, for at vinde.

Vi har selv prøvet det et par gange, hvor det var næsten ved at ødelægge hele drivhussæsonen for os, og vores lyst til at dyrke egne tomater.

I det følgende, vil vi dele vores erfaringer, give dig tips om, hvilket planter vi har haft udfordringer med, og tips til hvordan du kan forebygge det.

Bladlus, hvide fluer og larver er blot nogle af de insekter, som vi gerne vil have holder sig væk fra vores tomat, chili og bærbuske/frugttræer.
Selvom f.eks. bladlus ofte har en forkærlighed for bestemt planter, som roser, så betyder det ikke, at de siger nej-tak, hvis de får mulighed for at gå ombord i en mulig menu i drivhuset med f.eks. agurk, chili og tomat planter. Roser, hypenroser, bærbuske og tallerkensmækkere, og frugttræer, er blot nogle af de planter, som vi har observeret får bladlus, først og ganske tidligt på sæsonen.

Før du placerer dit drivhus, er det en god ide at se på den beplantning der allerede står der.

Drivhuset som du ser på fotoet ovenover, placerede vi på en terrasse, hvor der var sat hypenroser på hele den ene side, og overalt var der sat rosenbuske – på alle sider af drivhuset.

Hvad vi ikke vidste var, at bladlus, mellus etc. kan overvintre på bladrester og des lige, og at bladluse, kan overvintre også som æg på rosenbusken f.eks. i revner og sprækker. Men det fandt vi meget hurtigt ud af! Dengang plantede vi tidligt ud i drivhuset, endnu før at nyttedyrene rigtig havde nået af kunne formere sig i tilstrækkeligt omfang, til at kunne nogen forskel. Den sommer brugte vi enormt mange kræfter og penge på nyttedyr.

Desværre var det ikke de eneste vi kom til at slås med det år

Vi mistede næste alle vores chili planter til snegle, og en god portion af vores frilandstomater, blev også ødelagt.

Da vi lod hønsene bruge drivhuset om vinteren, og lod dem gå rundt omkring drivhuset,og frit i haven løste det snegleproblemet, og tilmed fik vi både gødning, æg og kyllinger – effektiv skadedyrsbekæmpelse med bonus!

Da vi flyttede ind i vores hus, var noget af det første jeg gjorde, at fjerne alle roser fra haven, klog af skade. Eller det troede jeg!

Da potterne skulle afklimatiseres, valgte jeg at stille dem her på terrassen, hvor der var læ, på tre sider. Bag potterne her, stod nogle meget små roser, som havde overlevet og som jeg efterfølgende fandt ud af, havde bladlus. I løbet af kort tid, var ALLE planterne inficeret.
Igen kostede det tid, og ret mange penge på nyttedyr, for hurtigt at forsøge at redde planterne

Ved siden af vores drivhus står bærbuske, og i foråret har jeg opdaget at de er et yndet udflugtsmål for bladlus. I modsætning til roserne, bliver planterne hverken fjernet eller flyttet. Istedet er vi blevet meget mere opmærksomme på, hvordan vi kan leve side om siden, til begges tilfredshed.

Sagen er, at selvom f.eks. bladlusene er en plage for os, så er de en vigtig næringskilde for fuglenes unger.

Da vi først blev bekendt med skadedyrenes livscyklus, fandt ud af hvordan vi tiltrak flere fugle, nyttedyr og ventede med at plante ud – har vi ikke været plaget af hverken hvide fluer eller bladlus, på friland eller drivhusene.

De sidste par år, har vi sat hårdt ind på at opnå en en bedre biodiversitet,og en naturlig balance – en giftfri have, hvor fugle, insekter og andre smådyr har deres plads, og gør nytte.

På bloggen kan du læse mere om krydderurter som kilde til flere nyttedyr, du kan også læse mere om:

Mariehøns – bladlusenes fjende
Bladlus
Hvide fluer / Mellus