Grotelt – erfaring med flytning af telt og lys
Ca. i midten af april, flyttede vi vores grotelt fra et værelse i vores hus, og ud i vores endnu uisoleret udestue. Placeringen har givet os grå hår, da temperaturen i udestuen kan svinge en del, men samtidig er den ideel, da vi hverken skal bekymre os om vandspil/lækage eller støj. Samtidig er det super praktisk at have den stående i udestuen, det det gør det meget lettere både at fylde vand på og udskifte vand i beholderen.
Vi har automatisk tænd/sluk ud på pumpe og lys, og et termometer fortæller os om min og max temperatur i teltet.
Det som adskiller sig markant fra at dyrke i jord, er den daglige overvågning af temperatur, pH og PPM. Det hele har indflydelse på planternes vækst og udvikling, og er noget vi skal lære meget mere om
Som du måske har læst om i en af vores andre artikler på bloggen, så er pH-værdi ret vigtig, når man dyrker tomater. I gro-teltet hvor vi dyrker hydroponisk og aeroponisk, er det af stor vigtighed, at pH-værdien i vandopløsningen hele tiden er korrekt, for at sikre optimal optagelse af næringstoffer. Pt. måler vi både temperatur, PPM og pH med et manuel håndhold og prisbillig måler, på sigt ønsker jeg mig at det hele bliver monitoreret bedre.
Selve flytningen af teltet foregik super nemt og hurtigt! Har du sat et telt op før, så vil opsætning af en gro-telt være let som en leg. Det kan ikke sættes forkert sammen, og det er så let at samle.Men jeg begik en kæmpe brøler, som jeg endnu ikke har overblik over, hvilke konsekvenser det får.
Da vi flyttede gro-teltet, fandt jeg en bænk og satte nogen af planterne på. Samtidig sænkede jeg LED-lyset en smule. Lige præcis at sætte tomatenre højere op og samtidig sænke lyset, var virkelig et stor fejl! I løbet af ganske kort tid, skete det, som ikke må ske – tomaterne blev forbrændte!! Det var virkelig dumt at gøre begge ting på een gang!
Lysintensiteten blev med det samme reduceret og jeg er igang med ganske forsigtigt at vænne planterne til kraftigere lys, ved at skrue gradvist og langsomt op igen.
Her 5 uger efter, er planterne heldigvis kommet sig. Den fejl laver jeg forhåbentlig ikke igen! Hvis vi ser bort fra min lys-fadæse, så er det indtil nu, super super nemt at dyrke i gro-telt. Alting passer sig selv, og jeg skal blot holde øje med at de forskellige værdier er i orden – ligesom i drivhuset.
Der er ingen tvivl om at jeg har meget at lære endnu, specielt omkring hvordan vækstlys og det reflekterende materiale i gro-teltet spiller sammen. Jeg er gået igang med at plukke relevant og brugbar information ud fra forskellige kilder, i forsøg på at danne mig et bedre og bredere overblik og indsigt i, hvad der er “need to know”, når man dyrker aeroponisk- hydroponisk.
Jeg håber at vores erfaringer, og ved at fortælle om de fejl, vi begårl, kan give dig viden om, hvordan du kan undgå at lave de samme fejl, hvis du har lyst til at prøve at dyrke aeroponisk/hydroponisk.
Mikro sorter er glimrende sorter, at starte ud med, da de ikke fylder så meget og kan være forholdsvis hurtigere til at give tomater, og dermed få de første erfaringer med denne måde at dyrke tomater på.
Det giver samtidig et unik indblik i røddernes udvikling, og evt. ubalancer viser sig hurtigt – f.eks. hvis værdierne er for lave eller for høje.
I Groteltet, tester vi også dyrkning i grodan blokke og lidt større sorter. Efterhånden har alle sorterne blomster, eller tomater på vej.
Systemet skal løbende kontrolleres, men indtil videre er det super nemt.