San Marzano Nano (OP)
San Marzano er en betegnelse for en gruppe tomater som alle har det til fælles, at de typisk er faste, kødfylde og ganske få frø. Hvilke af dem der stammer fra den oprindelig italienske sort er ikke klart.
San Marzano blev reddet i 1990ér, og kun 2 ud af 27 lokalt dyrkede sorter blev indsamlet for at kunne tjene som reference-sort for ægte San Marzano tomater, hvilket var en nødvendighed for at opnå ankendelser som DOP i 1996. Denne udvælgelsesproces førte til to sorter; Cirio Selection 3 og SMEC 20 - som sandsynligvis blev omdømt til San Marzano 2.
Hvad der er historien bag San Marzano nr. 3 - er uvis.
Tomater fra San Marzano "familien" adskiller sig primært fra hinanden hvad angår størrelsen, som kan varierer fra blommestørrelse -omkring 3 cm - til cylinderformet aflange tomater på op til 16 cm i længden.
Grundet det faste kød og få kerner, er den særlig anvendelig til saucer, supper mv., som spisetomat er der andre sorter der gør sig bedre.
Tomaten stammer oprindeligt fra Italien - og det er da også en tomatsort som virkelig er varmeelskende og derfor gør sig optimalt i drivhus.
Friland - på en læsplads kan dog også gå an.
Antal dage til høst varirer fra 80-90 - op til 150. Nogle steder står den anført som en semi-determinant - andre som inderterminant.
Om sorten nano skrives at den producerer tomater der er 50-60g og er lidt fladtryke i formen.
Kommentarer:
-
Log ind for at dele dine erfaringer eller din mening om San Marzano Nano (OP)
Egenskaber:
Vækstform:
Determinant dværg
Farve:
Rød
Vægt i gram:
ca. 55g (M)
Form:
Aflang, blomme
Sæson:
Sen
Frøtype:
Bestøvet
Oprindelsesland:
Italien
Anvendelse:
Henkogning, sala, sauce, salat