,

5 tips til at vælge de rette tomatsorter

Om du skal i gang med at dyrke tomater for første gang, eller du har gjort det før, så er netop udvælgelse af de rette tomatsorter både vanskelig, spændende og en stor mulighed for at eksperimentere, lege og prøve af. Men hvilke sorter skal du vælge? Der er mere end 15.000 tomatsorter at vælge imellem? Hvordan udvælger du de sorter der er de helt rigtige for dig?
Herunder får du vores tip til at udvælge dine tomatsorter til den kommende tomatsæson.

Tip 1 – Vælg sorter efter dyrkningssted

Når du skal udvælge tomatsorter, er det vigtigt at overveje hvor meget plads du har til rådighed, og hvor tomatplanterne skal vokse. Det er ikke alle sorter der trives på friland, nogle sorter er bedst at dyrke i drivhus, andre kan du med fordel dyrke i en krukke eller hængeampel. Dyrker du tomater på en altan eller et andet sted, hvor der ikke er så meget plads i højden og bredden, kan det være en fordel at vælge tomatsorter, der ikke fylder hele altanen – fx. dværg-sorter. Har du masser af plads i din have, hvor du kan dyrke tomater på et beskyttet og lunt voksested, kan kan det være at det er tomatsorter, som giver tomater over en lang periode og indtil den første frost, du er interesseret i, – det er ofte de sorter som har en indeterminant vækst.

Har du ikke så meget plads, og måske skal dyrke tomater i en krukke, på en terrasse eller lignende, så kan de såkaldte determinante sorter være bedst egnet.

Bor du i lejlighed, eller bare gerne vil dyrke tomater i vindueskarmen – så kan det være at micro-dværg sorterne er det helt rette valg.

I vores Årshjul finder du link til flere forskellige oversigter, alt efter voksested.

På Tomatdatabasen.dk, kan du også klikke på ikonerne ved “voksested”, og få vist et udvalg af sorter, som er velegnet til lige netop det sted, du har valg.


Tip 2 – Vælg sorter efter dine smagspræferencer og ønske til anvendelse

Hvad skal du bruge dine tomater til? Er du vild med at snacke tomater direkte fra planten, eller bruge dem hele eller halve i salaten, så er de små tomater et godt valg. Holder du af tomatsalat, eller skiver af tomat i burger, eller på tomatmadder, så vil tomater der er lidt større, være dem du skal se efter. Drømmer du om hjemmelavet tomatsuppe, henkogte tomater, eller tomater der er velegnede som semi-dried, så er det tomater, der er særlig velegnede til det, du skal dyrke. Nogen sorter har en all-round anvendelse, andre er mere velegnet til brug i det kolde eller varme køkken.

For de fleste af os, har smag en stor betydning. Det er svært at blive enig om smag. Her kan det være godt at se på andres bedømmelser på Tomatdatabasen.dk, og/eller på tavlen, da det kan give et fingerpeg om sorten er sødtsmagende, syrlig, balanceret eller mild.

Udover smagspræference og anvendelse, kan der være andre faktorer som er vigtige for dig fx. lang holdbarhed efter plukning, høj modstandskraft overfor sygdom, høj ydeevne mv. Kig på Tomatdatabasen.dk – og/eller på vores Facebook og Instagram profil, hvor vi deler vores erfaringer.

 

Tip 3 – Vælg sorter der er velegnet til at dyrke i det danske klima

Der er tusindvis at tomatsorter, men det er ikke dem alle der er lige velegnet til at dyrke under vores nordiske himmelstrøg, hvor vi har en meget kort tomatsæson.

Hvis ikke du har vækstlyst, drivhus og i øvrigt kan tilgodese planternes behov før udplantning, så kan du med fordel vælge sorter, der er tidlige, dvs. har en kort modningsperiode på mindre en 65 dage – eller er mellemsæson – 65-79 dage. Sorter som er sene – dvs. har en modningstid på 80 dage eller mere, kan være vanskelige at kunne nå at høste modne tomater fra, før der kommer frost.

Fra vores synspunkt, er der en stor fordel i at kunne sprede tomathøsten ud over en lang periode, og dermed kunne få friske tomater i mange måneder. Har du mulighed for det, og plads – så kan du med fordel starte med at forspire de hurtige sorter, dernæst drivhus/mellemsæson sorterne, så frilands/mellemsæson sorterne og endelig gemmetomat-sorterne, dem du høster knap modne og hænger op.


Tip 4 – Kig dine noter igennem,og drag nytte af egne erfaringer og andres bedømmelser

Har du dyrket tomater tidligere, er det en god ide at checke dine noter, og se om der er steder i haven, drivhuset hvor der er udfordringer. Hvilke tomatsorter har du tidligere dyrket med held, hvilke giver udfordringer og bliver altid syge?
Skriver du dine noter ind, så kan dine noter hjælpe dig til at finde ud af hvilke sorter du skal dyrke igen, og hvilke du skal undgå.

Du kan samle dine noter smart, nemt og online på Tomatdatabasen.dk.
På Tomatdatabasen.dk kan du slå tomatsorterne op i vores database, og se om der er skrevet bedømmelse af den. De nyeste bedømmelser finder du på tavlen. Du kan dele dine erfaringer og gøre det nemmere for andre at vælge tomatsorter, ved også at skrive dine bedømmelser og dele dine erfaringer.


Tip 5 – Vælg sorter efter den tid du kan afse til at passe tomater

Når tomatplanterne er små, er der knap så meget pasning af dem. Men lige pludselig når de er plantet ud, tager væksten fart og de kræver pasning. Har du masser af tid til at passe dine tomatplanter, og nyder at gå og binde op, og knibe sideskud, så er indeterminante sorter et godt valg. Har du en travl hverdag, eller dyrker du fx. tomatsorter i kolonihaven, eller sommerhuset, og der kan gå nogle dage mellem du kommer der, kan det være de determinante eller semi-determinante sorter, der er de rette.

Af erfaring ved vi, at pasning af tomatplanter kan tage rigtig meget tid hver dag, især hvis man som vi, dyrker mange planter. Har man ikke tiden, eller ønsker at bruge så meget tid på tomatplanterne, kan man spare sig selv for ærgrelser ved at vælge tomatsorter der matcher den tid, man ønsker at bruge på tomatdyrkningen.

Få personlig hjælp til at udvælge tomatsorter

Er det første gang du skal dyrke tomater, så tilbyder vi her hos Tomatdatabasen.dk at hjælpe dig på vej.
Har du brug for lidt råd og vejledning, så er du velkommen til at skrive en mail til os på Tina@tomatdatabasen.dk, og fortælle lidt om hvad du søger (læs evt. trin 1-3). Så vender vi tilbage til dig med forslag til sorter. Det er kvit og frit for dig.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar