Udluftning i drivhuset – vigtigt for sygdomsforebyggelse

Med de høje varmegrader som vi har i Danmark i øjeblikket kan der blive meget varmt i drivhuset og også for varmt. Som du måske har hørt om før, så er for høje temperaturer skadelige for tomatplanterne, og derfor er det vigtigt at du sørger for den rette temperaurniveau – blandt andet ved at sørge for skygge og lufte ud.

Udluftning af drivhuset fremmer tomatplanternes trivsel

Udluftning af drivhuset er vigtigt for at reducere risiko for sygdom hos tomatplanerne

Sørg for en god udluftning af drivhuset

Ligesom du lufter ud i dit hus for at sikre et godt indeklima, så skal du også sørge for god udluftning i drivhuset. God udluftning er alfa og omega for planternes trivsel og sundhed. Det er det, da stille stående luft og høj fugtighed fremmer angreb af blandt andet skimmel på planterne.

Luftfugtigheden i drivhuset kan blive høj – selv i en sommer med meget varme og sol. Det skyldes temperaturudsving mellem dag og nat, samt den fordampning af vand der sker fra planter og jord. Hver enkelt tomatplante kan afgive ca. 1-2 liter vand i døgnet, og der sker også en vandfordampning fra jorden – især hvis ikke den er dækket af, og danner dug.
Om morgen kan du se dug på indersiden af ruder i drivhuset og på tomatplanterne og bladene.

Sænk luftfugtigheden i drivhuset

For at holde luftfugtigheden nede, er det god tommelfingerregel er at holde drivhusdøren og vinduerne åbne hele døgnet fra sidst i juni og resten af sæsonen. Når det ikke er nok at holde dørerne åbne, skyldes det at varme fra jorden stiger op. Når varmen fra drivhuset ikke kan komme ud, så dannes der kondens. Derfor er det vigtigt at du også holder vinduerne åbne, så l du får en god luftcirkulation. Har vi en fugtig sommer, kan en blæser i drivhuset være en god hjælp.

Vand sidst på dagen

Vander du drivhuset med slange eller vandkande, så sørg for at vande kun omkring planternes rødder. Men hvornår skal du så vande? Det spørgsmål er der flere holdninger til og meninger om. I litteraturen påpeges vigtigheden at god grundvanding, og sørge for at planterne får tilstrækkelig med væske. Dog er den mere uklar når det handler om hvornår på døgnet, det er mest optimalt og i forhold til hvad.

Vores erfaringer:
Igennem de seneste par år, har vi vekslet imellem at vande med vandkande og bruge drypvandingsanlæg. Idag bruger vi alene drypvandingsanlæg, og vander slet ikke drivhuset med  vandslange eller vandkande. Da vi brugte vandkande, foretrak vi at vande om aftenen, hvor temperaturen er lavere, og der er en mindre fordampning, og vandet kan trænger længere ned i jorden og til plantens rødder. Ved at vande sidst på eftermiddagen/tidlig aften kan jorden nå at tørre op inden natten falder på, temperaturen falder og den relative luftfugtighed øges.

Man kunne også argumentere for at det er bedst at vande om morgenen, så jorden kunne nå at tørre op.

Vanding om morgen vil betyde at jorden har mange timer til at tørre op i. Men det som taler imod, som vi ser det, er at hvis vi vander tidligt om morgenen, kan der være risiko for, at en stor del af vandet fordamper før det når at trænge ned gennem jorden og til de dybere jordlag. Dermed vil der være et stort vandtab.

Det er vores overbevisning, at når vi vander sidst på dagen (tidlig aften), og kun omkring planten, så vil jorden i lighed med hvis der vandes om morgen, have mulighed for at nå at tørre op – men fordampningen er mindre og der vil være mere vand tilgængeligt i jorden, til planten.

I litteraturen påpeges det flere steder at uanset hvornår du vandet, er det vigtigt kun at vande jorden og ikke selve planterne eller plantedele for at reducere sygdom og andre problemer hos tomatplanterne.

Dæk jorden af – og reducer svampesygdom i sensommeren og det tidlige efterår

Dyrker du tomater i direkte i jorden i drivhuset, kan jorden i løbet af foråret og sommeren blive meget varm. Når vi når sensommeren og det tidlige efterår, hvor temperaturen udenfor begynder at falde, er det vigtigt at du stadig holder dører og vinduer åbne. Selvom temperaturen udenfor falder, så vil jordens høje temperatur medvirke til en stor fordampning inden i drivhuset. Holdes dører og vinduer lukket, så vil den stillestående luft – sammen med den høje vandfordampning fra jorden betyde at luftfugtigheden inden i drivhuset bliver for høj. Den høje luftfugtighed fremme sygdom hos tomatplanterne.

Blomster som bunddække i drivhuset og mellem tomatplanterne bidrager til gode vækstvilkår

Blomster som bunddække i drivhuset bidrager til at sænke fordampning fra jorden

Ved at sørge for at dække jorden af, enten ved at sørge for at plante f.eks. blomsterkarse eller her som morgenfrue, der dækker den bare jord, sørger du for at holde vandet i jorden, som nedsætter fordampning, og dermed også bidrager til at holde luftfugtigheden nede.
Blomsterne har desuden en anden vigtig funktion da de tiltrække nyttedyr i drivhuset.

Dyrker du i plantesække, eller har i det meste af drivhuset, så er fordampningen minimal og bør ikke give problemer.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar