Tomatminérflue

Tomatminérflue er en af de skadedyr, der i større antal kan forårsage skade på tomatplanter. 

Der eksisterer mere end 370 arter af minerfluer på verdensplan, en lille håndfuld kan udgøre skader på tomatplanter ; Liriomyza trifolii (Burgess), Liriomyza bryoniae (Kaltenbach), Liriomyza huidobrensis (Blanchard) og Liriomyza sativae.  De voksne fluer ligner meget hinanden, og kan for en ikke professionel, være svære at adskille fra hinanden.

Tomatminérflue (Liriomyza bryoniae (Kaltenbach)), er den eneste af dem, som ikke optræder på listen over skadegørere på NaturErhvervsstyrelsens hjemmeside pr. juli, 2022.
Dog er den på listen over karantæneskadedyr i EU-beskyttet zoner.

Tomatminérflue (Liriomyza bryoniae (Kaltenbach)) er et insekt,  en flue, som hører til de Tovingede insekter, i Minérflue familien og Liriomyza slægten. Arten har været kendt helt tilbage i 1898.

Det menes at den stammer fra Sydeuropa, hvor den er helt almindelig udendørs, og sidenhen har spredt sig til store dele af Europa og er nu vidt udbredt  I Europa og Danmark anses Liriomyza bryoniae Kaltenbach at være den vigtigste.

Hvordan ser voksen tomatminer flue og pupper, ud

Den voksne flue er små sort/gule fluer, larverne er lyse, næsten gennemsigtige og pupperne være gule/brunlige

Hvordan kan man se om man har tomatminérfluer?

Sædvanligvis er det svært at se om der er tomatminérfluer i tomatplanterne. I praksis, vil det være spor efter dem og deres laver, der vil være mest genkendelige.

Ernæringspunkter, som er små bitte prikker på bladene, som både hanner og hunner laver, for at suge næring samt vide snorede aftegninger på bladene, er de mest åbenlyse tegn på at den er tilstede.

Hvilken skader kan det udgør på tomatplanten

De skader som tomatminerfluen og dens larver kan udgøre på tomatplanten er forbundet med skader på selve bladene forårsaget af de huller som de voksne laver og som laverne forårsager på bladene ved at lave gange/tuneller. Den voksne hun laver huller i bladene hvor hun suger plantesaften, hannerne kan ernære sig fra de huller, hunnerne laver, eller laver egne. De små bitte pletter er sædvanligvis meget meget små, hvide og runde.De kan også ernære sig af honning, og honningdug.

Larverne lever af plantes indre væv, og kan findes både på blade og stængler. Hvis et enkelt blad ikke er tilstrækkeligt til at give næring til larven, kan den bevæge sig op vi stænglen, gå via bladstilken og inficere endnu et blad.

Selvom skaderne kan synes rent kosmetiske, så kan det udvikle sig.

Udover at tomatbladet rent udseendemæssigt bliver ændret, så kan bladet blive angrebet af sygdomsfremkaldende svampe og bakterier. Når bladet skades, reducerer det fotosyntesen, bladet visner og ved større angreb kan det helt ødelægge planten

Hvis der er tale om et større bladtab, kan det dels bidrage til solskoldning og til reduceret udbytte

Det er især hos mindre planter og hos unge tomatplanter at planterne kan blive fuldstændig ødelagte

Om Tomatminerfluen og deress livscyklus

Levetiden for en voksen hun tomat minerflue er fra 3-12 dage og hannerne endnu kortere. 

Tomatminerfluen kan nå at producere flere og overlappende generationer om året. En hun kan producere flere hundrede æg.

Fluen sætter æg på planterne.

Når larven er klækket fra ægget, begynder den at æde sig ind i bladet med det samme og laver de gange, som kan ses på bladet. De lever af bladets mesofyl (bladkød, som er grundbestanddele af bladet)  og kan lave flere gange på et og samme blad. Larverne er i starten helt gennemsigtige, og senere får de et gult hoved.

Laverne gennemgår sine tre larvestadier inden i bladet. Der lever den i den øvre del af blader og spiser sig vej gennem vævet. Det efterlader råhvide/lyse aftegninger på bladene. Når larven er klar til at forpuppe sig, gnaver den sig ud af bladet med sine munddele.

Larven forpupper sig enten på bladet eller lader sig falde ned på jorden, hvor den forpupper sig. 

Tomatminefluen har flere livsstadier og flere udviklingsstadier, som er temperaturafhængig – jo varmere, jo hurtigere gennemføres udviklingstadierne. F.eks. så vil en temperatur på 25 grader, som der ofte er i drivhuset, betyde at udviklingsstadiet gennemføres på kun ca. 17 dage, 30 grader reducere tiden med 2-3 dage, og kan gennemføres på ca. 2 uger. Hvis temperaturen er lavere, f.eks. 15 grader, så tager det 41 dage, at gennemføre en livscyklus. 

Stadie:

1 : æg – klækker efter 3-7 dage

2, 3 , 4  : larve stadie – gennemløbet på 1-2 uger

5 : puppe – stadiet varer mellem 8-11 dage, afhængigt af temperatur

6: voksen flue

Hvordan kan tomat bladminer fluer/larver bekæmpes

Den mest praktiske metode er at fjerne og destruere blade med spor af minerflue eller med æg/pupper på, så du undgår at larverne når at udvikle sig til fluer. 

Gunstige betingelser for udvikling er høje temperaturer, høj luftfugtighed (80-90%) og planter i god vækst.

Tomat bladminer fluer/larver kan i drivhuset og andre beskyttede steder, hvor der dyrkes tomater, bekæmpes med nyttedyr f.eks. Dacnusa sibirica

som er en Minérflue-snyltehvepse, som læger æg inden i minérfluelarven. 

En anden mulighed er fangstplader.

Tomatminefluer er uhyre vanskelige at bekæmpe på friland, da de kan nå at udvikle sig ganske hurtigt på en sæson. Arten er meget polyfag, dvs. den kan leve af mange forskellige fødekilder. Så selvom de ofte er værtsspecifikke, kan de leve og overleve på alternative værter såsom agurker, salat, melon, peberfrugt, ukrudt og planter som f.eks. Gerbera, Krysantemum, Dahlia, Lipiner mv. Minerfluerne flyver rundt i luften og spreder sig derfor let.

Tomatminerfluer kan overvintre både på friland og i drivhuset og dermed blive et problem næste sæson. Larverne kan grave sig optil 5 cm ned i jorden, og iflg. forsøg foretaget i Holland, så kan pupper overleve tocifrede frostgrader i meget lang tid. Larverne går i hi i slutningen af sæsonen og vil være indtil næste forår, hvor de kommer ud af hi, og kan, når de kommer ud af puppen ernære sig af tilgængelig bladmasse.

Efterår og forår kan det være en fordel at fjerne det øverste lag jord fra drivhuset, og bortskaffe det.

 

Her kan du se en kort video om livscyklus hos en tomat blad miner https://youtu.be/lmu1G30Nltg

Kilder:

Pest categorisation of Liriomyza brynoniae; EFSA (European Food Safety Authority), 2020

LIRIBO; EPPO Global Database

www.cabi.org

Integrated Pest Management Strategies for Tomato Under Protected Structures; Srinivasan Ramasamy, Manickam Ravishankar; Sustainable Management of Arthropod Pests of Tomato;( ed) Walkil, Brust and Perring
D. Blancard; Tomato Diseases, Identification, Biology and Control

Glasshouse Environments, M. P. PARRELLA et al; Handbook of Biological Control; Sustainable Management of Arthropod Pests of Tomato;( ed) Walkil, Brust and Perring

Integrated Pest Management Strategies for Field-Grown Tomatoes, J. F. Walgenbach ; Sustainable Management of Arthropod Pests of Tomato;( ed) Walkil, Brust and Perring

Anton van der Linden, Overwintering of Liriomyza bryoniae and Liriomyza huidobrensis (Diptera: Agromyzidae) in The Netherlands

The Leafminers Liriomyza Bryoniae and L. Trifolii (Diptera: Agromyzidae), their parasites and hostplants:  A review; O.P.J.M. Minkenberg og J.C. Van Lenteren; Agricultural University Wageningen

https://lbst.dk/virksomheder/gartneri/plantesundhed/leksikon-over-planteskadegoerere/insekter/liriomyza-huidobrensis/ besøgt 14.7.2022