Fløjlsplet i drivhuset

Når du dyrker tomater, så er det næsten sikkert at du før eller siden oplever problemer enten med skadedyr, bakterier, virus, næringsstofubalance eller svampesygdom.
Jo mere du ved om problemet, jo bedre kan du forebygge og sætte ind, overfor problemet.

I denne artikel, kigger vi nærmere på SVAMPE, og nærmere bestemt Fulvia Fulva, som kan forårsage det vi på dansk, kender som fløjlsplet.

Sådan spotter du de første tegn
De første tegn på fløjlsplet på tomater, er ofte lysegrønne pletter på oversiden af tomatbladerne, som siden kan blive gule.Formen kan varier en del og være en lille plet en enkelt sted, til at være spredt mere eller mindre over hele bladet. På undersiden af bladene kan du se en lysebrun aftegning, som matcher den lysegrønne plet, på oversiden af bladet. Bladet bliver mere og mere angrebet.

Sædvanligvis opstår det på de nederste gamle blade først, og spreder sig til nye blade, og kan også ramme både blomster og tomater. Med andre ord, kan alle plantedele over jorden, rammes.

Hvorfor opstår fløjlsplet
I litteraturen angives at årsagen til skimmel skyldes svampen C. fulvum/M. fulva (benævnt Fulvia fulva hos EPPO Global Database). Svampen trives i varme, fugtige omgivelser. Svampesporerne spredes med insekter, vind, vand, redskaber og kontakt – dvs. når vi bevæger os gennem drivhuset eller andre steder hvor der er angreb. Selvom det er mest almindeligt i drivhus, så kan det også opstå andre steder hvor den relative luftfugtighed er over 85-90% og temperaturen er over 20-24 grader.

Sædvanligvis er det typisk om sensommeren der kan opstå problemer når det er varmt og luftfugtigheden er høj – men kan sagtens opstå på andre tidspunkter også. Det er altså ikke alene et sensommer fænomen, men kan opstå når forholdene er ideelle – hvilket såvel kan være i juni, juli, august og september.

Hvad kan man gøre for at forebygge eller hæmme angreb af fløjsplet
Den bedste modforanstaltning er at skabe så ugunstige levevilkår som muligt blandt andet ved at sørge for god udluftning døgnet rundt. Her hos os, har vi haft dørerne åbne døgnet rundt de sidste par uger, og fra ca. Sankt Hans når dagstemperaturen er høj, så har vi også vinduerne åbne døgnet rundt, ligesom vi har fjernet ekstra glas i toppen af drivhuset, for at opnå en bedre luftcirkulation (se mere her).

Sørg for at der er god luftcirkulation fra bunden af drivhuset og op. Andre foranstaltninger der kan bidrager, er at fjerne de nederste og ældste blade. (læs mere om fjernelse af blade her) og sørge for at der er tørt omkring planterne og undgå at vande om aftenen, men vand istedet så tidligt på eftermiddagen/tidlig aften at jordoverfladen kan tørre ud, inden aftentid.

Ser du blade der er angrebet, er det vigtigt at fjerne dem og omgående putte dem i en pose, lukke posen og sørge for at smide posen ud. Tag en plante ad gangen, og start udefra, så du ikke kommer til at sprede evt. sporer rundt i drivhuset. Sørg for grundig rengøring af det værktøj du evt. bruger, og rengør det mellem hver plante, og efter brug.
Vask hænder, når du har været i drivhuset, og når du har rørt ved tomatplanter.

Svampesporer kan overleve i jorden, og på planterester, hvorfor god hygeine og rengøring af drivhus allerede i efteråret første gang, kan anbefales.

Kilde:
Benton Jones, Tomato Plant Culture In the Field
Linn, MB, Tomato Diseases & insect pests