Blade der krøller/ruller – fysiologisk betinget

Måske du har hørt om fænoment, måske du har oplevet det på dine egne planter eller vil opleve det i løbet af sæsonen.

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på fænomenet, hvad årsagen kan være, hvad konsekvensen kan være ved det og hvad der kan gøres.

Indledningsvis er det vigtigt at nævne, at det påpeges i litteraturen, at fænoment/tilstanden kan opstå ved angreb af skadedyr, skyldes infektion/sygdom men at årsagerne kan være mange og også skyldes kombination af flere forskellige faktorer. Det er altså ikke muligt ud fra et foto alene, at bestemme hvad årsagen er. Dertil er der brug for flere informationer.

Først og fremmest er det vigtigt at afgøre om der er skadedyr på spil, som kan forklare bladrullet. Dernæst er opgaven at identificere, hvor tilstanden opstår og hvordan bladene ser ud. Det skyldes, at der i litteraturen skelnes mellem, hvor bladrulle opstår på planten, om det er i toppen, og alene ses på de nye grønne blade, eller det opstår på andre dele af planten.

Blade der ruller, er et fænomen eller tilstand som blandt andet kan ses hos planter der gror hurtigt og er højtydende, her er bladene lysegrønne og sidder øverst på planten – og i dette tilfælde, er det sædvanligvis forbigående og ikke noget der vil få negativ betydning for planten.

Opstår tilstanden på andre dele af planten, og er i særlig grad udtalt nederst på planten og opefter,  kan det være forårsaget af stress, overgødning, overskud af visse næringsstoffer,  reaktion på udplantning, og en kombination af disse f.eks. overgødning i kombination med en længere periode med høje lufttemperaturer. Det er med andre ord, ganske vanskeligt at finde årsagen bag, da det kan være multifaktorielt.

Iflg. litteraturen, så er det også et meget almindeligt fænomen, hvis planterne udsættes for, for meget sol, for høje temperaturer, for meget vind, eller mangler vand, og kan ses som plantens måde at beskytte sig selv.

Fænomenet beskrives, at være mest udtalt hos indeterminante, højtydende tomatsorter, og mindre hos determinante sorter

Fænomenet er også relateret til kraftig beskæring kan forårsage at blade der ruller.

Endelig, så er rulning af tomatblade også fundet hos tomater, der er dyrket under beskyttede forhold og undsat for høje niveauer af kuldioxid.

Symptomer

Fysiologisk bladrulle fænomen, viser sig ofte ved at bladene ligesom vender mere opad, og hvor kanterne ruller indad. I særlige alvorlige tilfælde, kan bladene rulle så voldsomt, at rullerne overlapper hinanden. Ofte ses fænomenet først på de nederste blade.

Bladene er mere stive, tykkere end normalt og har/kan få en læderagtig tekstur. Ofte kan der også ses lilla aftegninger på undersiden af bladene.

Planter der er ramt af fænomenet tomatbladsrulle, kan få en stærkt reduceret vækst, og nogle bliver forkrøblede eller får en begrænset og dværgagtig vækst.  Det ses også, at de nyproducerede unge blade er blege i farven end de sædvanligvis er.

Hvis planten kun er ramt i begrænset omfang, vil det kun resultere i mindre fald i mængde af tomater. Planten vil kunne miste optil 1/3 af bladene, hvilket vil have indflydelse på kvaliteten af tomaterne.

Hvis plante over en længere periode udsættes for vedvarende stress, vil det påvirke planten, som vil have svært ved at komme sig.

Planter der er hårdt ramt, vil ikke producere tomater og hvis de gør, vil tomaterne være mindre end normalt og meget mere tørre i konsistenen.

Håndtering

Da fænomenet er mest udtalt hos indeterminante sorter, kan første skridt være at vælge determinante sorter.

Dernæst er det vigtigt at sørge for at jorden er veldrænet og har en tilpas fugtighed f.eks. ved at sørge for at holde fugten i jorden ved hjælp af afdækning. Fænomenet ses både ved overvanding og vandmangel.

Undgå overgødning og næringsstofubalance

Undgå voldsom beskæring

Sørg for en god luftgennemstrømning, der kan holde temperaturen og fugten på et passende niveau

Hold temperaturen under 35 grader

Undgå at udplante i tørt, varmt vejr

Kilder:
Linn Manson Bruce, Tomato diseases & insects pests
Balaji Aglave, Handbook of Plant Disesease, Identification and Management
Dominique Blancard, Tomato Diseases, Identification, Biology and Control