Dette er del 3 af en lille serie, der viser hvordan vi lavede vores tomatfrilandsbed.

Del 1: Tomater på friland – etablering af frilandsbed

Del 2: Forberedelse af frilandsbed til udplantning af tomatplanter

Del 3: Udplantning af tomatplanter i frilandsbed

Gråvejr, lave temperaturer, og sporadisk regnvejr – det er slet ikke skidt, når tomatplanterne skal udplantes på friland.

I går blev vi færdige med at klargøre frilandsbedet, så det blev klar til udplantning.

I dag er næste alle planter, plantet ud. Tilbage i vores “børnehave” står et par sent såede sorter, som jeg også liiiiige måtte dyrke i år.
Når de er store nok, kommer de ud på deres pladser i frilandsbedet, som er reserveret til dem.

Herunder viser vi, hvordan vi har gjort i år.

Et tip, før du går i gang med at plante ud. Har du hæk op til dit frilandsbed, som vi har – så kan det være en rigtig god ide at klippe den, så du dels har plads til at arbejde, og hækken og tomatplanter ikke filtrer sammen.

Vi klippede hækken i foråret, før der kom helt så mange blade på, og vi klipper den før vi planter ud. Når vi klipper den på denne tid af året, så sikrer vi os først, at der ikke er nogen fuglereder vi evt. kan forstyrre.

Hvert “bed-afsnit” laves for sig.

For nemhedens skyld bruger jeg bambuspinde der er 70 cm lange, til at indikere ca. hvor planterne skal placeres,og afstanden mellem dem.
Det betyder ikke så meget om det bliver +/- et par cm, men jeg kan godt lide at der er en vis form for systematik og struktur.

Som du måske kan huske, så har jeg tidligere fortalt, at vi ompotter ganske tæt op til forventet udplantningsdag. Planer kan ændre sig, det samme kan vejret, og så synes jeg det er rart at planterne nyligt er ompottet, og sagtens kan tåle at vente lidt med at blive udplantet.

Når jeg ser hvor meget rodnettet er vokset, på den korte tid der er gået siden jeg ompottede, bestyrkes jeg i, at det er tiden og besværet værd, at ompotte en ekstra gang.

Før hver enkelt plante udplantes, så tester jeg om hullet passer til den enkelte plante. Nogen planter har brug for at komme dybere ned end andre.

Når plantedybden er checket, så sættes tomatskiltet fast på planten, potten fjernes og tomtclipsene flyttes så de ikke bliver begravet under jorden.

Bambuspinden følger med planten ned i hullet. Dels er det lettere at styre tomatplanten og dels sørger pinden  for at planten ikke knækker undervejs. Endelig tænker jeg, at det kan være en god ekstra støtte til at kunne modstå blæst og regn, – bare den første lille uges tid, indtil den ligesom har fået fat og “sat” sig.

Når tomatplanten forsigtigt sænkes ned i plantehullet, sikrer vi at planten er kommet helt ned bunden af  hullet, før vi dækker hullet til med jord.
Det kan være en god ide, at trykke forsigtigt med hænderne, for mærke efter at planten står rigtig placeret.

Når tomatplanten står sikkert, sætter vi tomatclips fast til jutesnoren og omkring tomatplanten.

Af erfaring ved vi, at det er rigtig godt at have flere skilte på hver eneste plante. Vi har et skilt på selve planten, og derudover sætter vi vores tomatskilt fast med tomatclips – nogen gange i øjenhøjde, nogen gange øverst på snoren, nogen gange begge dele, så kan både jeg og Lars læse skiltene ;0)

Fordelen ved at plante ud, når det er let regnvejr er, at beddet bliver vandet og jorden får mulighed for at sætte sig godt omkring planten og rødderne.

Om et par dage, så skal jorden rettes ud, og så skal vi have lagt ukrudtsdug ud. Hvordan vi gør det, skal vi nok fortælle mere om, i den kommende uge.