Dette er del 1 af en lille serie, der viser hvordan vi lavede vores tomatfrilandsbed.

Del 1: Tomater på friland – etablering af frilandsbed

Del 2: Forberedelse af frilandsbed til udplantning af tomatplanter

Del 3: Udplantning af tomatplanter i frilandsbed

Lige siden vi overtog vores hus, har vi hvert eneste år dyrket tomater på friland. Vi har eksperimenteret med forskellige placeringer, og forskellige måder at gøre det på, og har høstet en masse gode erfaringer om hvad der virker, og hvad der kan optimeres.

I denne foto-serie, fortæller vi om, hvad vi gør i år – hvordan det adskiller sig fra tidligere, og hvorfor vi gør, som vi gør.

Der er mange måder at dyrke tomater på friland. Vi har dyrket tomater i plantesække, der lå på jorden, i højbede, krukker, kapilærkasser og direkte i jorden. Vi har dyrket direkte i jorden, i billige plantesække, i plantesække godkendt til økologisk dyrkning, økologisk jord og jord vi selv har jordforbedret. Hver sin metode, og vækstmedie/jord har sine fordele og ulemper.

Den metode der fungerer allerbedst for os, er at dyrke direkte i jorden, med jord vi har jordforbedret og det er også den måde, vi har valgt, vi vil gøre i år, med de indeterminante tomatsorter, vi skal have på friland.

Sidste år, testede vi forskellige placeringer i haven, og den allerbedste af dem, er den vi har valgt, skal være det fremtidige tomatbed. Ved placering har vi lagt vægt på nogen af de samme forhold, som når vi undersøger placering til drivhus; vindforhold, læ, solens bane, vand, jordens beskaffenhed, adgangsvej og tilgængelighed

Første skridt til det nye tomatbed, tog vi allerede for flere måneder siden, da vi kasserede alle vores højbede. Sidste år dyrkede vi på flad jord, og i højbed. Det er klart nemmest at dyrke direkte i jorden, men samtidig er det en fordel, at bedet har en smule højde, så planterne kan sættes dybere ned og vi kan afgrænse tomatbeddet. I år, vil vi forsøge med en kombination. Indledningsvis har vi målt jordens pH-værdi. Det har vi gjort, da der tidligere har været græsplæne på det stykke jord, og vi ved, at også tidligere ejer, har anvendt havekalk.

pH-værdien i jorden har vi målt til 7, hvilket ikke er ideelt i forhold til dyrkning af tomatplanter, som trives bedst ved en lavere pH-værdi. Vi håber at vi ved at tilsætte overskydende jord fra drivhuset, samt jord fra plantesække med en pH-værdi på ca. 6, kan bringe pH-værdien en smule ned. Det har fungeret i vores drivhuse, hvor vi også dyrker direkte i jorden, så det vi har vi også forventning til, kan lykkes her.

Andet skridt, er etablering af tomatstativ. Det har vi rigtig gode erfaringer med fra de øvrige år, så den løsninger genbruger vi – dog med nogle få ændringer.

Til forskel fra tidligere, har vi i år, valgt at støbe pælene fast, så de står mere stabilt. Vi har også valgt at sætte flere pæle op, så presset på hvert fag, bliver mindre. Af erfaring ved vi, at vægten fra både tomater og planter kan blive ret voldsom, og både vægten fra planterne og ikke mindst det pres der kommer, når det blæser voldsomt, er nødvendigt at tænke ind, og sørge for at stativet kan modstå det pres, det bliver udsat for, fra forskellige vinkler. I toppen er der sat forstærkning op mellem pælene, og når stolpebetonen er hærdet, skal der yderligere forstærkning på siderne.

En anden ting, vi har erfaret kan blive en udfordring, er de øgede regnmængder og skybrud, vi får fra tid til anden.

For at holde på jorden, og undgå at hele området bliver mudret til ved regn, har vi sat en kant på, foran bedet. Det giver i øvrigt en fin afgrænsning i forhold til de andre områder. For at opnå en bedre holdbarhed på hegnet, har vi monteret plast på bagsiden, så der ikke er direkte jordkontakt.

I øvrigt er placeringen her rigtig god, da vores grund skråner en smule, og det betyder at planterne ikke bliver massivt oversvømmet ved kraftig nedbør, men at vandet ledes væk. Det døjede vi med tidligere år, hvor frilandsbedet stod et andet sted, hvor overskudsvand ikke kunne drænes væk lige så godt

Udover at måle jordens pH-værdi, holder vi nøje øje med temperaturen i jorden. Jordtemperaturen har været lang tid om at stige – i weekenden var den 13 grader, og med lidt held, vil den i løbet af den næste uges tid komme over 15 grader, hvilket også data fra Landbrugsinfo viser. Holder det stik, vil vi kunne plante ud, om en uges tid, 10 dage.

Frilandstomatplanterne står nu fast i drivhuset, døgnet rundt, indtil de skal udplantes. Når vejret er fint, sættes de udenfor, så de kan blive endnu stærkere.

De vokser utrolig godt, og har rigtig meget brug for mere plads til at vokse i, indtil de kan plantes ud. Derfor ompottede vi i sidste uge alle frilandstomatplanterne, for forhåbentlig sidste gang. I løbet af de ca. 10 dage der kommer til at gå fra ompotning til udplantning, kan de nå at udvikle et endnu større rodnet, hvilket kun er en fordel når de snart skal plantes ud.
I løbet af den næste uges tid, skal stativet færdiggøres. Du kan følge de næste skridt af processen på bloggen, hvor indlægget vil blive opdateret, som projektet skrider frem.