Kære med-tomatentusiast.

Årets første forårsmåned har budt på masser af skøn solskin og for årstiden, høje temperaturer.
Selvom de sidste dage har budt på både frost og sne, og der i morges var et tykt lagt is på drivhuset, så ændre det ikke på at solen får mere og mere magt og dagene bliver længere og længere.
Foran venter april, som iflg. DMI´s månedsprognose, bliver med mildt vejr og nattefrost, det meste af måneden.

Snart er det påske – den allerbedste tid på året, hvis du spørger mig! Indtil da er der masser af skønne timer forud med både at forspire og passe planterne. Har du ikke nået at forspire tomater endnu, så fortvil ikke – du kan sagtens nå det her i april.

Det er fredag, solen skinner skønt ind af vinduerne – kan du mærke det? Der er vist intet at være i tvivl om, vi har taget hul på endnu en god måned!

Siden sidste nyhedsbrev, er der kommet en lille ny til – “Tomatlaboratoriet” som er vores nye Facebook gruppe. Formålet er at dele erfaringer og hjælpe hinanden til endnu mere succes med tomatdyrkning. Vi vil løbende bringe emner i spil, som vi håber du finder aktuelle og relevante, uanset om du er helt ny og skal igang med at dyrke tomater for første gang, eller du har dyrket tomater i mange år. Vi håber du har lyst til at være med, og bidrage med dine spørgsmål og erfaringer.

I dette nyhedsbrev, har vi valgt at sætte fokus på både både forspiring, prikling, på dyrkningsmedier og hvordan vækstbetingelser som lys, varme, dyrkningsmedie, luftcirkulation og næringsstoffer har betydning.  Du kan også læse om placering af drivhus og få et indblik i næste fase af vores grotelt-projekt.

Rigtig god læselyst!

Tina & Lars
Tomatdatabasen.dk

Den magiske forvandling fra frø til tomatspire

Det forlyder at næst efter karse, så er tomater noget af det nemmeste at få til at spire og dyrke. Det er rigtigt, at tomatfrø generelt har en høj spireevne, og faktisk også er nemme at dyrke. Men først skal frøet spire. Det kan undre, at det indimellem kan være så svært at få frøene til at spire i spirebakken, når man hvert år i drivhuset, oplever frø der uden menneskelig indblanding, overlever frost, ugunstige livsbetingelser, og som insisterer på at leve og vokse.
Men hvad sker der i spirebakken? Hvorfor er der nogen frø som ikke spirer?. Hvad er gået galt?  Netop de to spørgsmål er ikke lette at besvare, mest af alt fordi, der kan være så mange mulige årsager.

Når de rette betingelser er tilstede, vil frøet meget hurtigt gennemgå den magiske forvandling fra frø til tomatspire.  Springsbetingelserne er afgørende for, hvordan springsprocessen forløber. Her har både fugt og varme stor betydning. Afhængigt af forholdene kan frøet været op til en lille måneds tid om at spire – eller nogle ganske få dage. Det er brugbart at vide, både når man skal forspire og genså sorter, der ikke er spiret, og når du vil  skabe de optimale vækstbetingelser for dine tomatplanter .

Er det første gang du skal dyrke tomater fra frø, så kan du måske finde inspiration og tip i vores Tomatdyrknings årshjul, hvor du kan finde informationer lige fra udvælgelse af tomatfrø til høst.

Skal du igang med at forspire frø, og skal til at anskaffe frø, så vær opmærksom på at Landbrugsstyrelsen  1.4.2022 er kommet med  opdaterede regler gældende for  hobbyavlere, frøsamlere og virksomheder om handel med og overdragelse af frø til ikke-kommerciel brug og bevaring. Samtidig vil vi fraråde at dyrke frø der er taget fra købetomater eller ferierejser grundet risiko for ToBRFV, samt være opmærksom på regler for anskaffelse af frø uden for EU som f.eks. Norge, hvilket du kan læse mere om i de opdaterede regler.

Dyrkningsmedie

Dyrkningsmedier, er et emne som vi er blevet meget optaget af jo mere vi lærer om tomatdyrkning, og er et emne der er super relevant at beskæftige sig med, fra frøet bliver sået til høst.

Dyrkningsmediet er bestemmende for hvordan og hvor godt plantens rødder udvikler sig, og plantens mulighed for at optage de nødvendige næringsstoffer. Det har betydning for en lang række funktioner i planten, ikke bare lige nu og her – men også på længere sigt. Et dårligt udviklet rodnet, kan betyde at planten senere på sæsonen ikke er i stand til at optage tilstrækkelig med vand og næringsstoffer, f.eks. når vi har hedebølge i Danmark.

Der er mange dyrknings- eller vækstmedier at vælge imellem. Om du skal i gang med at forspire frø, prikle eller ompotte, skal du beslutte dig for hvilket dyrkningsmedier du vil bruge. Med mindre du hele vejen igennem dyrker jordfrit, f.eks. hydro- eller aeroponic, så skal du før eller siden vælge hvilken type jord, du vil vælge til prikling og ompotning. Her  kan læse om vores erfaringer med valg af jord til forspiring og prikling, og hvilke kriterier vi mener det ideelle dyrkningsmedie bør have, og hvorfor vi vælger så-og priklejord frem for jord fra plantesæk, når vi forspirer og prikler tomatplanter.

På bloggen kan du også læse om gødning af små tomatplanter,  “Frø der ikke vil spire”, “Frøkapsler der sidder fast”, “Sådan kommer du sørgemyg til livs”, “Overvanding og springhaler” og “Stiklinger som dør – rodhalsråd”.

Placering af drivhus

Gennem årene har vores drivhus stået mange forskellige steder. Vi har sat det op, pillet det ned, transporteret det og sat det op igen, mange gange. Vores store drivhus har stået i stor villahave i København, Kæmpe skovgrund i Nordsjælland, og lille villahave i Nordsjælland. Dertil kommer de flere andre drivhuse vi har haft igennem tiden. Da vi havde flest drivhuse, havde vi 5 stående. Vi har gjort os mange erfaringer undervejs, ikke mindst hvad angår placering i forhold til hvad der fungerer bedst i dagligdagen, men også i forhold til vedligeholdelse, sikring mod stormskader og oversvømmelse, solens bane og i forhold til nyttedyr og skadedyr.
Denne gang vil vi se på placering i forhold til sikring med stormskader, oversvømmelse og solens bane. Ganske snart følger vi op med vores erfaringer i forhold til at reducere risikoen for skadedyr og tiltrækning af nyttedyr til drivhuset.
Her kan du læse mere om placering af drivhus.

Vi har de sidste tre måneder fået mange nye varer på shoppen, og kan tilbyde endnu flere gode kvalitetsprodukter til din tomatdyrkning. Vi forventer der snart kommer nye varer igen, denne gang bliver det både bakker og de fantastiske Root Pouch, også i brune og med håndtag, som er perfekte at dyrke tomater, både i din krukke have og i drivhuset, i stedet for sorte spande.

Der er masser af nye varer på vej og ikke mindst frøsorter. Vi udvider! Jeg har længe gået med en drøm om at få mere plads, vi kan boltre os på. Da Barkholt Planteskole I Helsinge, for nyligt lukkede og ejendommen blev sat til salg, slog vi til! Vi glæder os usigeligt til at udvide med kæmpe gartneri, planteskole og ikke mindst få et hjem – der er placeret i et skønt drivhus! På youtube kan du checke vores nye omgivelser – hvis du søger under “glashuset i Helsinge”.

Her til allersidst, er der emner du savner i vores nyhedsbreve, tomatdyrkningsårshjulet eller produkter du savner i vores web-shop, så skriv endelig til os.

OBS! I den seneste tid har flere at vores leverandører skruet gevaldigt op for især fragtomkostningerne, nogle med mere end 100%. Endvidere har de varslet store prisstigninger og at fragten/levering nok også i den kommende tid, vil stige. Indtil nu, har vi valgt at holde priserne i ro, også fragten, men når priserne hos vores leverandører stiger, kan vi nok heller ikke undgå det i løbet af sæsonen. Du kan undgå at betale mere for dine vare, ved at bestille inden 1/5 da vi har besluttet at holde priserne i ro, indtil da. De nye varer der kommer, vil givetvis blive en smule dyre, ligesom fragten muligvis også vil stige en smule. Til gengæld har vi besluttet at give gratis fragt når du handler for mere end 500 kr. i webshoppen (optil 10 kg), leveret til pakkeshop, og til levering i Danmark. (pr. 1.5-2022)